monikaannaj 05.12.06, 11:46 od tessy, a naprawde mnie zafrapowało jej jednoznacze stwierdzenie "Biblie napisało 40 mężczyzn". Ktoś z was wie skad to wiadomo i jacy konkretnie byli to faceci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jonesku Re: OK - nie moge sie doczekac odpowiedzi 05.12.06, 17:14 to byli synowie sędziego Abdona, który miał czterdziestu synów i trzydziestu wnuków jeżdzących na siedemdziesieciu ośletach ;-D www.czterdziestu.pl „Po Nim sprawował rządy nad Izraelem Abdon, syn Hillela z Pireatonu. Miał on czterdziestu synów i trzydziestu wnuków, którzy jeździli na siedemdziesięciu oślętach”... Księga Sędziów (12,14) Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: OK - nie moge sie doczekac odpowiedzi 05.12.06, 19:25 www.biblia.info.pl/template.php?tpl=autorzy Sami faceci, ale były też prorokinie w czasach biblijnych. Kobiety to nie tylko czarownice i wiedźmy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj 40? 06.12.06, 09:31 a synów Koracha to ilu było? I wogóle gdzie w Biblii jerst napisane ze księgę rodzaju napisał Mojżesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: 40? 06.12.06, 11:25 > a synów Koracha to ilu było? Taki mądry to ja nie jestem. >I wogóle gdzie w Biblii jerst napisane ze księgę > rodzaju napisał Mojżesz??? nigdzie tak nie pisze. On prawdopoobnie zebrał wcześniejsze opisy i je zestawił. Tabliczkowa teoria Księgi Rodzaju creationism.org.pl/artykuly/CSewell Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: 40? 06.12.06, 12:02 > > a synów Koracha to ilu było? > > Taki mądry to ja nie jestem. No, bo jeśłi było ich wiecej niż jeden to i autorów Biblii było więcej niz 40... Szkoda że tessa nie chce podac swoich źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: 40? 06.12.06, 13:26 Autorem Biblii jest sam Bóg,bo natchnął pisarzy biblijnych do jej napisania. Ale spisywało ją na przestrzeni XVI wieków 40 pisarzy: Mojżesz napisał pięcioksiąg,księgę Hioba Jozue napisał księgę Jozuego Samuel napisał Sędziów ,Rut i I Samuela Gad i Natan napisali II Samuela Jeremiasz napisał I,II Królów ,Jeremiasza i Lamentacje Ezdrasz napisał Ezdrasza I i II Kronik Nehemiasz napisał Nehemiasza Mardocheusz napisał Estery Dawid napisał Psalmy Asaf,też pisał Pasalmy Synowie Koracha też pisali Psalmy Etan jest twórcą Psalmu 89 Heman jako pisarz Psalmu 89 Salomon napisał Kaznodziei,Pieśń nad Pieśniami i Przysłów Przysłów też pisali Agur i Lemuel Ezechiel -Ezechiela Daniel- Daniela + 12 proroków Joel,Amos ,Abdiasz,Jonasz,Micheasz,Nahum,Habakuk,Sofoniasz,Aggeusz,Zachariasz,Malachiasz Ewangelia napisali:Mateusz,Marek,Łukasz,Jan Dzieje Łukasz Listy Paweł-Rzymian,I,II KOryntian, Galatów,Efezjan,Filipian,Kolosan,I,II Tesaloniczan,I,II Tymoteusza,Tytusa,Filemona,Hebrajczyków, Jakub -list Jakuba Piotr -dwa lisy Piotra Jan -trzy listy Jana i Objawienie Juda -list Judy Doliczyłaś się 40 pisarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj A Ozeasz? 06.12.06, 13:59 No i ilu było synów Koracha? I przede wszystkim - jakie śa żródła twojej wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
jonesku www.czterdziestu.pl 07.12.06, 22:56 jeśli chcecie znać prawdę, to powiem wam tylko tyle, że częśc autorów uznano umownie. Do dzis trudno tak na prawde przypisac niektórych tekstów jednemu autorowi. Trudno tez ustalić kto jest tym prawdziwym autorem. Sa teksty, co do których jest pewność, ale sa takie, które przypisano jakiemus człowiekowi na podstawie przypuszczeń. Jeśli między uczonymi nie ma pewności co do autorstwa, to dyskusja między nami na ten temat jest zbyteczna. poza tym czy to ważne ilu ich było i jak sie nazywali? wazne, że kochali Boga i pozwolili sie Bogu prowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: www.czterdziestu.pl 07.12.06, 23:16 Piszesz prawdę jak natchniony. Może włączą kiedyś Twe wypowiedzi do świętych ksiąg katolickich? Odpowiedz Link Zgłoś
jonesku Tesso tak cie ucza ŚJ? 13.12.06, 13:16 jesli to prawda co piszesz, że Mojżesz napisał cały piecioksiąg, to powiedz jak mógł opisac swoja śmierć i to co działo sie po jego śmierci? a księga Hioba jest starsza od samego Mojżesza, czy mógł ją napisac zanim sie urodził? jesli ŚJ popełniaja takie podstawowe błędy, to szkoda dyskutować z wami Tesso zastanów sie rozsądku troche słabo ukrywasz naiwnośc i ciemności w jakiej żyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Tesso tak cie ucza ŚJ? 13.12.06, 17:14 Nie wdaję się w takie szczegóły jak napisanie ostatnich słów księgi Powtórzonego Prawa przez Jozuego.Pisałam ogólnie.Nawet Jezus ogólnie przypisywał księgi Mojżeszowe Mojżeszowi. Nie znaczy to,że liczba pisarzy biblijnych się zmieniła:) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Tesso tak cie ucza ŚJ? 13.12.06, 17:35 A jakie znaczenie ma ilośc "pisarzy biblijnych"? W którym miejscu |Jezus mówił o tym że mojżesz napisał piecioksiąg?\ Przy okazji: Skad wiesz co jest czescią Biblii? Kto zdecydował że w jej skład wchodż takie a nie inne ksiegi? Odpowiedz Link Zgłoś