wos9 05.08.07, 19:01 Brakuje zakonników i zakonnic... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sclavus Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:03 wos9 napisała: > Brakuje zakonników i zakonnic... Halowen blisko... Będzie się można poprzebierać ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:06 Znaczy normalniejemy. A sukienkowi tłumaczą, że to wynik wyjazdów dużej liczby młodych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:41 wos9 napisała: > Znaczy normalniejemy. Możesz nieco rozwinąć, czym jest ta normalność? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:48 goniacy.pielegniarz napisał: > wos9 napisała: > > > Znaczy normalniejemy. > > Możesz nieco rozwinąć, czym jest ta normalność? > A nie zauważyłeś, że od lat na Zachodzie od lat takie braki występują. To tylko Polska była zagłębiem KK. Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:51 wos9 napisała: > A nie zauważyłeś, że od lat na Zachodzie od lat takie braki występują. To > tylko Polska była zagłębiem KK. Na Zachodzie różne rzeczy występują, co nie znaczy, że wszystko tam to normalność. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:59 goniacy.pielegniarz napisał: > wos9 napisała: > > > > A nie zauważyłeś, że od lat na Zachodzie od lat takie braki występują. To > > > tylko Polska była zagłębiem KK. > > > Na Zachodzie różne rzeczy występują, co nie znaczy, że wszystko tam to > normalność. > > Dla mnie niechęć młodych chłopców do chodzenia w sukienkach jest normalna. Podobnie jak to, że odwieczne powiedzonko "kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie" odchodzi powoli, BARDZO POWOLI, w zapomnienie. Księża właśnie też dziś mówili, że gdzie indziej też daje się zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 20:08 muszę zaprotestować bo popadacie w coś podobnego jak wasi przeciwnicy. W kościele katolickim jest dużo nieprawidłowości do niejednego duchownego zwłaszcza wysokiego rangą można mieć pretensje,ale na miłość boską nie popadajcie w tak skrajną nietolerancję. co do sióśtr zakonnych wiele z nich z poświęceniem ptacuje w ośrodkach opiekując się najciężej chorymi,kalekami ,z najcięższymi defektami. W moim mieście jest taki ośrodek.Niewielu ludzi chciałoby na co dzień pracować w takim miejscu. Rozumiem niechęć do klerykałów i mieszania się kościoła w politykę,sama tego nie lubię ,ale nie mieszjacie pojęć i nie wkładajcie wszystkiego do jednego worka. musiałam to napisać bo trochę mnie to wkurzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 20:17 ariadna-enta napisała: > muszę zaprotestować bo popadacie w coś podobnego jak wasi przeciwnicy. > W kościele katolickim jest dużo nieprawidłowości do niejednego duchownego > zwłaszcza wysokiego rangą można mieć pretensje,ale na miłość boską nie > popadajcie w tak skrajną nietolerancję. > > co do sióśtr zakonnych wiele z nich z poświęceniem ptacuje w ośrodkach > opiekując się najciężej chorymi,kalekami ,z najcięższymi defektami. > W moim mieście jest taki ośrodek.Niewielu ludzi chciałoby na co dzień pracować > w takim miejscu. > Rozumiem niechęć do klerykałów i mieszania się kościoła w politykę,sama tego > nie lubię ,ale nie mieszjacie pojęć i nie wkładajcie wszystkiego do jednego > worka. > musiałam to napisać bo trochę mnie to wkurzyło. Nie! Ariadna. Do dziś jestem wdzięczna pewnej siostrze (w podwójnym sensie, bo zakonnicy i jednocześnie pielęgniarce), która opiekowała się moją Mamą i która jako jedna z niewielu umiała wbić wenflon w prawie nieistniejące już żyły. I która szczerze Mamę opłakiwała. Ale nie każ mi mówić o tych, które powołanie rozumieją całkiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
grgkh A komuniści, to co? 06.08.07, 04:56 ariadna-enta napisała: > Rozumiem niechęć do klerykałów i mieszania się kościoła w politykę,sama tego > nie lubię ,ale nie mieszjacie pojęć i nie wkładajcie wszystkiego do jednego > worka. Podobnie jest z komunistami. Niektórzy z nich naprawdę dużo pożytecznego zrobili dla ludu pracującego wsi i miast. Może to wygląda na żart, ale zastanówcie się, czy nie mam racji? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: A komuniści, to co? 06.08.07, 10:39 grgkh napisał: > ariadna-enta napisała: > > > Rozumiem niechęć do klerykałów i mieszania się kościoła w politykę,sama t > ego > > nie lubię ,ale nie mieszjacie pojęć i nie wkładajcie wszystkiego do jedne > go > > worka. > > Podobnie jest z komunistami. Niektórzy z nich naprawdę dużo pożytecznego > zrobili dla ludu pracującego wsi i miast. Może to wygląda na żart, ale > zastanówcie się, czy nie mam racji? :))) Masz - rację, oczywiście. Słowo "komunista" ma u nas wyjątkowo pejoratywne znaczenie (choć komunistów w tym ohydnym wydaniu nie było u nas tak wielu), ale choćby za upowszechnienie oświaty trzeba być im wdzięcznym. Natomiast jak czytam, że katabasy przy pomocy komisji ds. zwrotu majątków łamiącej WŁASNĄ decyzję sprzed 12 lat, przejmują budynek domu pomocy społecznej, w którym mieszkają upośledzeni umysłowo mężczyźni, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:05 Dziś spotkałam 4 zakonnice , bardzo młode i musiałam stać , bo na ławce poustawiały swoje torby.Spokojnie z pięć osób by usiadło , gdyby nie te torby. A tak siedziały zakonnice i ich torby. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:07 cassidy_i napisała: > Dziś spotkałam 4 zakonnice , bardzo młode i musiałam stać , bo na ławce > poustawiały swoje torby.Spokojnie z pięć osób by usiadło , gdyby nie te torby. > A tak siedziały zakonnice i ich torby. To czemu tak płaczą? Zaraz pewnie będzie w Faktach, bo usłyszałam zajawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:08 wos9 napisała: > Brakuje zakonników i zakonnic... Biskupi się martwią ,że młodych ciał coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:10 hrabia.m.c napisał: > wos9 napisała: > > > Brakuje zakonników i zakonnic... > > Biskupi się martwią ,że młodych ciał coraz mniej. No! Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:15 Ksiądz powiedział przed chwilą, że z tą mniejszą liczbą powołań jest tak samo jak na rynku pracy - "młodzi ludzie wybierają firmy cieszące się lepszą reputacją". Szczerość powalająca dosłownie! Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:28 wos9 napisała: > Ksiądz powiedział przed chwilą, że z tą mniejszą liczbą powołań jest tak > samo jak na rynku pracy - "młodzi ludzie wybierają firmy cieszące się lepszą > reputacją". > Szczerość powalająca dosłownie! Sporo wybiera świadków Jechowy. Tam podobno Biblię sie czyta. Jak się ja interpretuje , to juz inna sprawa , ale się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:17 wos9 napisała: > Brakuje zakonników i zakonnic... Niektórzy wyjechali do Irlandii i stąd te niedobory. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:19 allspice napisała: > wos9 napisała: > > > Brakuje zakonników i zakonnic... > > Niektórzy wyjechali do Irlandii i stąd te niedobory. Tak powiedział jakiś księżulek, dodając, że mamy niż demograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_bg Masz jakiś problem z sukienkami ? Nie wstydź się 05.08.07, 19:18 chodź w nich. W końcu jesteśmy nowocześni i tolerancyjni. Jeden Z.Boczek więcej, jeden mniej. Zero problemu. Tylko, po co mieszasz w to KK ? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Masz jakiś problem z sukienkami ? Nie wstydź 05.08.07, 19:20 tomek_bg napisał: > chodź w nich. W końcu jesteśmy nowocześni i tolerancyjni. Jeden Z.Boczek więcej > , > jeden mniej. Zero problemu. Tylko, po co mieszasz w to KK ? W nic nikogo nie mieszam - to KK się skarży! Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: ico zrobia pece 05.08.07, 19:31 hrabia.m.c napisał: > będą płacić? A ja wiem... Raczej będzie wzmożna agitacja w szkołach! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: ico zrobia pece 05.08.07, 19:34 wos9 napisała: > hrabia.m.c napisał: > > > będą płacić? > > A ja wiem... Raczej będzie wzmożna agitacja w szkołach! Albo trzeba będzie zadowolić sie miej świeżym mięskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: ico zrobia pece 05.08.07, 19:35 Tu nie o mięsko tak bardzo chodzi - hrabio - tylko o szmal! Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Masz jakiś problem z sukienkami ? Nie wstydź 05.08.07, 19:38 wos9 napisała: > W nic nikogo nie mieszam - to KK się skarży! Tobie się skarży? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Masz jakiś problem z sukienkami ? Nie wstydź 05.08.07, 19:41 goniacy.pielegniarz napisał: > wos9 napisała: > > > > W nic nikogo nie mieszam - to KK się skarży! > > > Tobie się skarży? > > Publicznie się skarży - w telewizji! Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Masz jakiś problem z sukienkami ? Nie wstydź 05.08.07, 19:42 wos9 napisała: > > Tobie się skarży? > > > > Publicznie się skarży - w telewizji! Ale włam zrobili do TV czy telewizja sama przyszłą pytać, bo już się pogubiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Masz jakiś problem z sukienkami ? Nie wstydź 05.08.07, 19:45 goniacy.pielegniarz napisał: > wos9 napisała: > > > > > Tobie się skarży? > > > > > > Publicznie się skarży - w telewizji! > > > Ale włam zrobili do TV czy telewizja sama przyszłą pytać, bo już się pogubiłem? > > A dla Ciebie to jakaś różnica? Skarżyli się i już! Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly321 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:38 A Ciebie to martwi? Zasil zakon sióstr Samarytanek, zalagodzisz ten brak. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:44 zwykly321 napisał: > A Ciebie to martwi? Zasil zakon sióstr Samarytanek, zalagodzisz ten brak. Ani mi się śni! Jestem zdecydowaną antyklerykałką. Do kontaktów z Panem Bogiem pośredników nie potrzebuję! Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 20:09 Wysyłasz Wos do harcerstwa?! zwykly321 napisał: > A Ciebie to martwi? Zasil zakon sióstr Samarytanek, zalagodzisz ten brak. Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:44 wos9 napisała: > Brakuje zakonników i zakonnic... To skutki tak zwanego pluralizmu w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:46 wos9 napisała: > Brakuje zakonników i zakonnic... Internet pomoże. Juz można się wyspowiadać,przeczytać kazanie,poprosić o modlitwy...a i zza granicy posiłki nadciągną. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Za mało powołań!!! 05.08.07, 19:50 allspice napisała: > wos9 napisała: > > > Brakuje zakonników i zakonnic... > > Internet pomoże. Juz można się wyspowiadać,przeczytać kazanie,poprosić o > modlitwy...a i zza granicy posiłki nadciągną. No właśnie! Już siostrzyczki modlą się na internetowe zamówienie! Odpowiedz Link Zgłoś
buraque KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 19:54 jeśli bezropotny trzy razy odmówiłby podjęcia pracy w charakterze osoby duchownej traciłby zasiłek Odpowiedz Link Zgłoś
aaaa.aaaa Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 19:58 buraque napisał: > jeśli bezropotny trzy razy odmówiłby podjęcia pracy w charakterze osoby > duchownej traciłby zasiłek :P Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:00 aaaa.aaaa napisała: > buraque napisał: > > > jeśli bezropotny trzy razy odmówiłby podjęcia pracy w charakterze osoby > > duchownej traciłby zasiłek > > :P Czyli bezrobocie nam wzrośnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
aaaa.aaaa Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:05 > Czyli bezrobocie nam wzrośnie??? "młodzi 'bezrobotni' wybierają 'miejsca' cieszące się lepszą reputacją"..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:06 aaaa.aaaa napisała: > > Czyli bezrobocie nam wzrośnie??? > > "młodzi 'bezrobotni' wybierają 'miejsca' cieszące się lepszą reputacją"..:-) Na szczęście! Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:08 aaaa.aaaa napisała: > > Czyli bezrobocie nam wzrośnie??? > > "młodzi 'bezrobotni' wybierają 'miejsca' cieszące się lepszą reputacją"..:-) i to powiedział duchowny :) widzę, że funkcjonariusze KK zaczynają rozumieć prawa rynku, jeszcze żeby tak zechcieli płacić podatki jak wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:11 buraque napisał: > aaaa.aaaa napisała: > > > > Czyli bezrobocie nam wzrośnie??? > > > > "młodzi 'bezrobotni' wybierają 'miejsca' cieszące się lepszą reputacją".. > :-) > > i to powiedział duchowny :) widzę, że funkcjonariusze KK zaczynają rozumieć > prawa rynku, jeszcze żeby tak zechcieli płacić podatki jak wszyscy... To już pewnie wolą mniej powołań! Odpowiedz Link Zgłoś
cassidy_i Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:02 W Hiszpani np. za czasow Franko, każdy najstarszy syn , w każdej rodzinie musiał być księdzem.Dodam ze rodziny z tamtych czasów to były rodziny wielodzietne od pieciorga do pietneściorga dzieci w każdej rodzinie. Oczywiście opowiadam to jako ciekawostkę bez zadnych sugesti. Dziś już tak nie jest.A hiszpanskie rodziny to trójka dzieci, choć trafiają sie i rodziny z piątką dzieci , wśród ludzi zamożnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: KK powinien dać ogłoszenie w PUP 05.08.07, 20:09 cassidy_i napisała: > W Hiszpani np. za czasow Franko, każdy najstarszy syn , w każdej rodzinie > musiał być księdzem.Dodam ze rodziny z tamtych czasów to były rodziny > wielodzietne od pieciorga do pietneściorga dzieci w każdej rodzinie. > Oczywiście opowiadam to jako ciekawostkę bez zadnych sugesti. > > Dziś już tak nie jest.A hiszpanskie rodziny to trójka dzieci, choć trafiają sie > > i rodziny z piątką dzieci , wśród ludzi zamożnych. U nas też tak BYŁO! Nie wiem, czy najstarszy, ale jakiś syn był dla kościoła przeznaczony. Że już o córkach mniszkach nie wspomnę. Ale im trzeba było wiano dać, jakby za mąż szły, a synkowie - to była pomyślność rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
ka12332 heh,czy normalna ,zdrowa osoba wybierze fach księd 06.08.07, 23:58 -- Niedawno Tomasz Terlikowski pisał: "Już teraz wymienia się przynajmniej trzy miasta, w których sytuacja ma być równie poważna, a może nawet poważniejsza niż w Płocku. Nieoficjalnie przyznaje się, że w jednej z ważniejszych metropolii w Polsce księża są typowani na parafie ze względu na swoją orientację, w innej diecezji zdecydowana większość pracowników kurii ma mieć nieukrywane preferencje homoseksualne". I proponował antidotum: "Nie ma powodów, by sprawdzone przez wieki sposoby radzenia sobie z pokusami (nawet jeśli są one tak nienowoczesne jak biczowanie, włosiennica czy lodowate prysznice) nie były nadal propagowane w seminariach". Bo, jak wynika z jego rozmów z klerykami i młodymi księżmi, "idealnym kandydatem do kapłaństwa pozostaje (...) ktoś, kto może posiadać skłonności homoseksualne. Bo chyba tylko taki mężczyzna nie odczuwa dojmującego pragnienia posiadania rodziny, które złożyć można w ofierze celibatu Bogu i Kościołowi. (...) Miękki głos, delikatne ruchy pozostają zbyt często najłatwiej rozpoznawalną częścią osobowości polskich księży" ("Szukając korzeni zła", "Rzeczpospolita" z 17-18 marca br.). Odpowiedz Link Zgłoś