grenzik 09.01.09, 16:06 Taki temat dałem, żeby było krótko :) A moje pytanie brzmi, czy katolicy są w jakiś sposób zobowiązani do nawracania, przekonywania do swojej wiary i religii ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolter_one [...] 09.01.09, 16:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Nawracanie 09.01.09, 21:43 a jak ktos da miskę ryżu plus trampki to jemu dadzą się ochrzcić,niektorzy sa 5 razy ochrzszczeni i maja wtedy pół worka ryżu ,trampki ,starego t-shirta a może i rower, byłem w Afryce na Wybrzeżu Kości Sloniowej i tak tam robią Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 10.01.09, 20:09 dzi1a napisała: > a jak ktos da miskę ryżu plus trampki to jemu dadzą się ochrzcić,niektorzy sa 5 > razy ochrzszczeni i maja wtedy pół worka ryżu ,trampki ,starego t-shirta a może > i rower, byłem w Afryce na Wybrzeżu Kości Sloniowej i tak tam robią Nie wiem czy 8 razy ale raz na pewno w tej misji to było ,ta obłuda i wykorzystywanie biedy innych dla swoich ambicji w konsekwencji doprowadzilo ze Waldek odzszedł z Krk. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Nawracanie 09.01.09, 16:30 Kazda partia,organizacja a szczegolnie sekta ma takie zadania,obowiazki,tu chodzi o ilosc a nie o jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 16:50 A ja myslalam, ze bedzie o nawracania przez ateistow katolikow, na jedynie sluszne wyznanie ateistyczne. Uwaga! Nie jestem katoliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 16:57 malgosiagosia napisała: > Uwaga! Nie jestem katoliczka. No i ? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:02 kolter_one napisał: > malgosiagosia napisała: > > > Uwaga! Nie jestem katoliczka. > > No i ? Podkreslam moja bezstronnosc w widzeniu nawracania katolikow na ateizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:05 malgosiagosia napisała: > Podkreslam moja bezstronnosc w widzeniu nawracania katolikow na > ateizm. > To nazywa się nawracanie ? zawsze myślałem ze to wyciąganie z bagna! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:12 kolter_one napisał: > malgosiagosia napisała: > > Podkreslam moja bezstronnosc w widzeniu nawracania katolikow na > > ateizm. Tak, wiem, masz bardzo dobre serce, ale czy ktos Cie prosil o wyciaganie z bagna? Czlowiek musi najpierw sam sie zorientowac, ze w bagnie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:16 malgosiagosia napisała: > Tak, wiem, masz bardzo dobre serce, Też to wiem :))) ale czy ktos Cie prosil o > wyciaganie z bagna? Kilka osób dzięki mnie zrozumiało ze wiara w domniemanego boga to ślepa droga w życiu, szczególnie w konfrontacji ich wiedzy na temat jak naucza ich kościół na temat bóstwa. Czlowiek musi najpierw sam sie zorientowac, ze w > bagnie siedzi. Nie wszyscy są idiotami! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:22 kolter_one napisał: > Kilka osób dzięki mnie zrozumiało ze wiara w domniemanego boga to ślepa droga > w > życiu, szczególnie w konfrontacji ich wiedzy na temat jak naucza ich kościół na > temat bóstwa. Widze, ze z Ciebie tegi misjonarz. > Nie wszyscy są idiotami! No nie wiem, bo moglo byc tez tak, ze jedni wbili im Boga w glowe, a inni wybili. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:26 malgosiagosia napisała: > Widze, ze z Ciebie tegi misjonarz. Ja lubię temat religii , korzystam z wiedzy którą nabyłem żeby ludziom którzy tego chcą uświadamiać spore nieścisłości pomiędzy choćby tym co znają z kościołów a tym co naucza Biblia . > No nie wiem, bo moglo byc tez tak, ze jedni wbili im Boga w glowe, a > inni wybili. Wiesz nie trudno wbić wiarę w boga dziecku indoktrynując go od kiedy tylko się da. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Nawracanie 09.01.09, 17:32 Zapytalem ostatnio katoliczke - dlaczego krzyz musi wsiec w kazdej szkole, urzedzie etc... Jeje odpowiedz. Gdyby nie bylo tam krzyza, to by byla dyskryminacja katolikow. Moje pytanie: Brak Gwiazdy Dawida jest rowniez dyskryminacja Zydow i jak usprawiedliwia tego typu dziasllanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:33 tlenek_wegla napisała: > Zapytalem ostatnio katoliczke - dlaczego krzyz musi wsiec w kazdej szkole, > urzedzie etc... Oni nikogo nie szanują ! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:36 kolter_one napisal > Ja lubię temat religii , korzystam z wiedzy którą nabyłem żeby ludziom którzy > tego chcą uświadamiać spore nieścisłości pomiędzy choćby tym co znają z > kościołów a tym co naucza Biblia . Czy to znaczy, ze wierzysz w to co naucza Biblia? > Wiesz nie trudno wbić wiarę w boga dziecku indoktrynując go od kiedy tylko się > da. Tak to prawda, mnie tez wbijali, ale im sie nie udalo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Nawracanie 09.01.09, 17:40 Nie . To oznacza, ze patrzy krytycznie na to co naucza biblia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 19:05 tlenek_wegla napisała: > Nie . To oznacza, ze patrzy krytycznie na to co naucza biblia. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 19:05 malgosiagosia napisała: > Czy to znaczy, ze wierzysz w to co naucza Biblia? Wierzę w to ze np Jezus żył ,ale absolutnie w jego czary na ziemi nie wierzę. > Tak to prawda, mnie tez wbijali, ale im sie nie udalo. :) Miałaś jakąś platynowa płytkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 20:21 kolter_one napisał: > Miałaś jakąś platynowa płytkę ? Bez plytki sie obeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
4.cyrus Re: Nawracanie 11.01.09, 17:22 malgosiagosia napisała: > > Bez plytki sie obeszlo. Teraz co masz w tym łbie ,czym zakuty?? chaaa chaaa Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo [...] 09.01.09, 19:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Nawracanie 09.01.09, 16:57 Nie wiem. Katolicy cierpia sile ze swej wyjatkowosci, wiec nie chca, by ich bylo wiecej niz trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:04 seth.destructor napisał: > Nie wiem. Katolicy cierpia sile ze swej wyjatkowosci, wiec nie chca, > by ich bylo wiecej niz trzeba. Podobnie ateisci, tez czerpia sile z poczucia swej wyjatkowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:06 malgosiagosia napisała: > Podobnie ateisci, tez czerpia sile z poczucia swej wyjatkowosci. Wierzymy w siebie a nie jakąś (bóg) ciocię z hameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:15 kolter_one napisał: > Wierzymy w siebie a nie jakąś (bóg) ciocię z hameryki. Mam nadzieje, ze nie mowisz w imieniu astrotaurusa. On w nic nie wierzy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:17 malgosiagosia napisała: > Mam nadzieje, ze nie mowisz w imieniu astrotaurusa. On w nic nie > wierzy. :) Czy widzisz jego nick gdzieś w pobliżu ? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:24 kolter_one napisał: > Czy widzisz jego nick gdzieś w pobliżu ? Widze, w sasiednim watku. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:26 malgosiagosia napisała: > kolter_one napisał: > > > Czy widzisz jego nick gdzieś w pobliżu ? > > > Widze, w sasiednim watku. Więc do niego się zwróć w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:33 kolter_one napisał: > Więc do niego się zwróć w tym temacie. Juz sie zwrocilam. :) A kogo, oprocz siebie, miales na mysli, mowiac "wierzymy w siebie"? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:34 malgosiagosia napisała: , A kogo, oprocz siebie, miales na mysli, mowiac "wierzymy w siebie"? No mnie i tego co we mnie siedzi , mój strach ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nawracanie 09.01.09, 17:39 kolter_one napisal: > No mnie i tego co we mnie siedzi , mój strach ::)))) Przed czym? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Nawracanie 09.01.09, 17:41 Przed wierzacymi, ktorzy ZAWSZE wiedza lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 19:06 tlenek_wegla napisała: > Przed wierzacymi, ktorzy ZAWSZE wiedza lepiej. Nie znam takich ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 19:05 malgosiagosia napisała: > kolter_one napisal: > > > No mnie i tego co we mnie siedzi , mój strach ::)))) > > Przed czym? Przed kim może ! Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Nawracanie 09.01.09, 17:06 Kan. 794 - § 1. Z szczególnej racji prawo i obowiązek wychowania należy do Kościoła, któremu została zlecona przez Boga misja niesienia ludziom pomocy, aby mogli osiągnąć pełnię życia chrześcijańskiego. § 2. Do duszpasterzy należy obowiązek czynić wszystko, ażeby wszyscy wierni mogli otrzymać katolickie wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:08 tlenek_wegla napisała: > § 2. Do duszpasterzy należy obowiązek czynić wszystko, ażeby wszyscy > wierni mogli otrzymać katolickie wychowanie. Za miskę ryżu też ? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Nawracanie 09.01.09, 17:12 Nie wnikam za co urzednicy Watykanu to robia... Dla mnie wszyscy sa rownie odrazajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:22 tlenek_wegla napisała: > Nie wnikam za co urzednicy Watykanu to robia... Dla mnie wszyscy sa rownie > odrazajacy. Skąd ta niechęć ? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Nawracanie 09.01.09, 17:28 Z dziecinstwa... Z odrazajacej checi do indoktrynacji malych dzieci. Z odrazajacych czynow funkcjonariuszy kosciola.. Wiele tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Nawracanie 09.01.09, 17:33 tlenek_wegla napisała: > Z dziecinstwa... Z odrazajacej checi do indoktrynacji malych dzieci. Z > odrazajacych czynow funkcjonariuszy kosciola.. Wiele tego. Wierzę tobie nie pisz już o tym(jak nie chcesz) bo mnie też wspomnienia mulą;(( Odpowiedz Link Zgłoś
martha31 Re: Nawracanie 09.01.09, 18:48 Przykro mi grenzik, znów na pytanie do katolikow odpowiedzieli sami ateiści i sekciarze. Chyba będziesz musiał sie pofatygowac na jakieś katolickie forum aby się dowiedzieć. Zapraszamy teraz i na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one [...] 09.01.09, 19:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
motyl-ek56 Re: Nawracanie 09.01.09, 21:47 Sluchaj no dobry czlowieku... My Polacy jestesmy nacjonalistami. Jeszcze niedawno bylismy kunta kintami i nikt nie wiedzial, gdzie lezy Polska. Teraz nagle jestesmy kims lepszym? Mam tolerancje we krwi i lubie wszystkich... ciebie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Nawracanie 09.01.09, 22:26 grenzik napisał: > Taki temat dałem, żeby było krótko :) A moje pytanie brzmi, czy katolicy są w > jakiś sposób zobowiązani do nawracania, przekonywania do swojej wiary i religii? To jeszcze zależy od tego kim są katolicy i w co wierzą... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Nawracanie 09.01.09, 22:32 A niech sobie nawracają na to w co wierzą.Jak "nawracają ", to widać.Ratuj się kto może. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Rambo 10.01.09, 21:46 Jak raz zadzwonił telefon , zostałem zaproszony na jutro na zebranie ŚJ ma przyjechać jakiś ich,,starszy obwodowy" jego Ojciec jest opisany w ,,świeckiej" książce Hiobowie XX wieku(o ofiarach prześladowań z wojny) ponoć ma niesamowite gadane ,więc idę na pewno ::))))).A tobie życzę wesołej mszy świętej po raz pierwszy od 1673 lat bez polityki ::))) merlin.pl/Hiobowie-XX-wieku-Wspomnienia-Swiadkow-Jehowy-Badaczy-Pisma-Swietego_Krzysztof-Bilinski/browse/product/1,172803.html Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: No i polecieliśmy 11.01.09, 17:07 w niebyt. Kto nas teraz "nawróci"? Nie ma takiej siły ,nawet nadprzyrodzonej. Odpowiedz Link Zgłoś
motyl-ek56 Re: No i polecieliśmy 11.01.09, 20:36 Ja cie nawroce. Mam tyle sily w sobie, ze nie wiem jeszcze na co, ale cie nawroce. Jestem juz zapalona. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: No i polecieliśmy 11.01.09, 21:35 motyl-ek56 napisała: > Ja cie nawroce. Mam tyle sily w sobie, ze nie wiem jeszcze na co, > ale cie nawroce. Jestem juz zapalona. Ale religijnie ,bo znów nas na zbitą twarz wywalą. Zdążyłam przeczytać jak nawracałaś koltera.Ale czy się nawrócił? Watpię. Odpowiedz Link Zgłoś
motyl-ek56 Re: No i polecieliśmy 11.01.09, 23:38 Nie bardzo rozumie, dlaczego nawracanie moze byc tylko w religii. Co to za wywalanie na zbity pysk? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: No i polecieliśmy 12.01.09, 10:10 motyl-ek56 napisała: > Nie bardzo rozumie, dlaczego nawracanie moze byc tylko w religii. Co > to za wywalanie na zbity pysk? Wątek jest o nawracaniu bezbożników i innowierców na jedynie słuszną wiarę przez katolikow.Wszystko na ten temat napisał astrotaurus w trzech zdaniach . Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Nawracanie 12.01.09, 01:26 Tak się obawiałem, że nikt nic nie powie a propos mojego pytania :D Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Nawracanie 12.01.09, 08:11 grenzik napisał: **Tak się obawiałem, że nikt nic nie powie a propos mojego pytania :D** A bo co też to za pytanie było?! Sprawa jest jasna i obcykana od dawna. Obowiązek nawracania mają katolickie siły wykwalifikowane, czyli kler. On ma środki marketingowe, kasę, władzę... Katolik pospolity za nawracanie nie ma się brać, bo sam jest utrzymywany w ciemnocie i jak tylko otworzy gębę, to sobie i katolicyzmowi obciach robi. Bogudzięki i sam kler już w piętkę goni. :D Odpowiedz Link Zgłoś