Dodaj do ulubionych

reklamacja oprogramowania do laptopa

26.10.10, 13:34
Witam
Kupiłam miesiąc temu laptopa w media markt. Już przy pierwszym użyciu po kliku minutach laptop zawiesił się i trzeba było go wyłączyć ręcznie . I tak się działo za kazdym uruchomieniem komputera . Pojechała do media markt oddac laptop na gwarancje dopiero po miesiącu ponieważ nie miała wcześniej czasu . Pan z obsługi klienta przyjął reklamacje i kazał czekac na telefon po tygodniu pojechała odebrać komputer to pan z obsłuki klienta powiedział że gwarancja jest nie uznana gdyż jest to wina oprogramowania i nie przyjmują tej reklamacji . co mogę zrobić w takiej sytuacji czy maja prawo mi odmówic przecierz kupiłam komputer z oprogramowaniem
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • bimota Re: reklamacja oprogramowania do laptopa 27.10.10, 10:57
      Ha... Ciekawe pytanie. Teoretycznie oprogramowanie uszkodzic jest bardzo latwo ale zgodnie z interpretacjami przepisow do 6 miesiecy to sprzedawca powinien udowodnic, ze bledu nie bylo w momencie sprzedazy.

Pytanie czy warto uzerac sie z MM czy zaplacic za naprawe 50-100 zl. JA ci to moge zrobic... :) Generalnie powinnas na pismie przedstawic im rzadania i odpowiedzi na pismie w razie gdyby to jednak nie byla wina oprogramowania.
    • marek.janczyk Re: reklamacja oprogramowania do laptopa 29.10.10, 13:15
      Proponuję zwrócić się o pomoc do swojego rzecznika konsumentów. Lista rzeczników dostępna jest na stronie www.uokik.gov.pl.
      Przedstawiony problem pozornie może wydawać się bagatelny, ale od strony prawnej może budzić szereg wątpliwości. Nie rozwijając tego wątku proponuję wystąpić do sprzedawcy ponownie, ale tym razem dochodzić naprawy lub wymiany z tytułu niezgodności towaru z umową (a nie z gwarancji). Sprzedawca ma obowiązek ustosunkowania się do tego żądania w terminie 14 dni. Przepisy ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej co prawda dotyczą tylko "wadliwości" rzeczy ruchomych, a nie oprogramowania, ale przecież we współczesnym obrocie wiele przedmiotów ma zainstalowane oprogramowanie, które jest niezbędne dla prawidłowego korzystania z rzeczy. Samo zatem stwierdzenie, że jest to wina oprogramowania to trochę za mało.

Pozdrawiam serdecznie,
      Marek Janczyk
      • bimota Re: reklamacja oprogramowania do laptopa 02.11.10, 11:55
        To samego oprogramowania nie mozna reklamowac ? JAsli mozna to na podstawie jakich przepisow ?
        • marek.janczyk Re: reklamacja oprogramowania do laptopa 05.11.10, 15:18
          Samo oprogramowanie też można "reklamować", ale już na zasadach ogólnych, tj. art. 471 k.c., ewentualnie 415 k.c. Oprogramowanie nie jest rzeczą ruchomą, a więc nie można do niego stosować przepisów o odpowiedzialności z tytułu niezgodności towaru z umową, chyba że problem dotyczy nośnika, a nie oprogramowania.
          Mam nadzieję, że ta krótka wzmianka wyjaśnia przedstawione wątpliwości, choć mam świadomość, że temat ten ze względu na swoją złożoność nadawałby się nawet na pracę magisterską.

Pozdrawiam serdecznie,
          Marek Janczyk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka