Dodaj do ulubionych

Alimenty windykacja

IP: *.aviko.nl 16.11.10, 14:15
Witam
Ex nie placi aliementow na dzieci od dobrych kilku lat, jego aktualny dlug wynosi ok. 65 000 Pln, egzekucja komornicza jest bezskuteczna, ex nic nie ma i nigdzie nie pacuje oficjalnie wiec nie ma z czego ściągąć. Co moge zrobić w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • 19dawid80 Re: Alimenty windykacja 16.11.10, 21:28
      Jeżeli otrzymałeś/aś wniosek od komornika o wysłuchaniu wierzyciela przed umorzeniem postępowania bądź też masz postanowienie o bezskutecznej egzekucji może złożyć do Sądu Rejonowego wniosek o wyjawienie majątku. Pytanie tylko jakie czynności wykonał komornik!?
      • Gość: fredii Re: Alimenty windykacja IP: *.chello.pl 16.11.10, 22:44
        pozostaje chyba tylko fundusz alimentacyjny, chyba ze ex ma jakiś majątek na który nakierujesz komornika.
      • Gość: detox Re: Alimenty windykacja IP: *.chello.pl 17.11.10, 09:06
        Jeżeli otrzymałeś/aś wniosek od komornika o wysłuchaniu wierzyciela przed umorz
        > eniem postępowania bądź też masz postanowienie o bezskutecznej egzekucji może z
        > łożyć do Sądu Rejonowego wniosek o wyjawienie majątku. Pytanie tylko jakie czyn
        > ności wykonał komornik!?
        Musiałby być wyjątkowo głupim dłużnik aby sie przyznać do posiadania majątku. Jeśli oficjalnie nic nie ma, komornikowi nie udało sie namierzyć żadnego składnika majątku, to aby taka groźba była skuteczna, to sąd musiałby mu udowodnić że kłamie, a na to nasze sądy nie maja ani czasu, ani ochoty, a czasy średniowiecznych "motywatorów" do zeznań minęły.
    • kuby77 Re: Alimenty windykacja 17.11.10, 09:30
      Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Witam
      > Ex nie placi aliementow na dzieci od dobrych kilku lat, jego aktualny dlug wyno
      > si ok. 65 000 Pln, egzekucja komornicza jest bezskuteczna, ex nic nie ma i nigd
      > zie nie pacuje oficjalnie wiec nie ma z czego ściągąć. Co moge zrobić w tej syt
      > uacji?

Proponuję poczytać kodeks karny:
      Art. 209. § 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      § 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
      § 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.
      • Gość: Gosc Re: Alimenty windykacja IP: *.aviko.nl 17.11.10, 13:27
        Witam

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
        Ex dostał wyrok z Art.209, odsiedział nawet kilka miesięcy w więzieniu i przez jakiś czas przesyłał 50 Pln miesięcznie tytułem alimentów (przez kilka miesięcy), te wpłaty dawno już się skończyły, teraz nie płaci już nic. Komornik rozkłada ręcę, nie nie potrafi już zrobić w tym temacie. Ja też jestem bezradna.
        • Gość: Michał Re: Alimenty windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 19:34
          Mój brat pół roku temu przestał pałcić sądowne alimenty na córkę z byłą bo stracił pracę ale z tego co wiem to jest opcja ściągnięcia alimentów od rodzica , w przypadku mojego ojca było by z czego - napisałem o tym bo może ktoś coś wie na ten temat
    • Gość: kancelaria-medius Re: Alimenty windykacja IP: 195.234.20.* 18.11.10, 08:52
      Konicznym jest przeprowadzenie postępowania sądowego. Istnieje możliwość, by Sąd nałożył spłatę zaległych należności na rodzica współmałżonka. Ewentualnie, w przypadku bezskutecznej egzekucji komorniczej, należałoby wszcząć postępowanie karne. Reprezentuję kancelarię, która jest biegłą w podobnych sprawach. Jeśli potrzebna jest pomoc - proszę o kontakt - b.haladaj@kancelariamedius.pl, 505043817. Pozdrawiam
      • Gość: fredii Re: Alimenty windykacja IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 21:45
        Obciążanie alimentami rodziców pełnoletniego dłużnika to przegięcie, nie ma odpowiedzialności zbiorowej, nie wiem jak sądy mogą się na to godzić.
        • mordimer.madderdin Re: Alimenty windykacja 11.04.11, 06:02
          Gość portalu: fredii napisał(a):
          > Obciążanie alimentami rodziców pełnoletniego dłużnika to przegięcie, nie ma odp
          > owiedzialności zbiorowej, nie wiem jak sądy mogą się na to godzić.

Nie sąd, tylko ustawodawca, i nie zaległymi, tylko bieżącymi. Choć całkowicie podzielam stanowisko, że to przegięcie pały.
    • mordimer.madderdin Te, kancelario Prąć-Net... 10.04.11, 07:32
      Dacie przykład skutecznego działania i zwindykujcie sami siebie za nieuprawnioną reklamę na forum?
      Czy wolicie trzymać się z dala od takiego gówna?
      • Gość: Gościu Re: Te, kancelario Prąć-Net... IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.04.11, 23:05
        Panie mordimer.madderdin czy przekleństwa są na forum dozwolone???
        • mordimer.madderdin Re: Te, kancelario Prąć-Net... 13.04.11, 06:49
          Gość portalu: Gościu napisał(a):
          Panie mordimer.madderdin czy przekleństwa są na forum dozwolone???

Witam kancelarię.

Zapewne masz na myśli wulgaryzmy. Nie, nie są dozwolone.

Ale mogą one najwyżej urazić czyjąś wrażliwość. A teraz powiedz mi, czy większym zagrożeniem jest urażenie czyjejś wrażliwości, czy stosowane przez ciebie oszustwo, polegające na tym, że w jednym poście pytasz o godną polecenia firmę, a w następnym sam sobie odpowiadasz, polecając swoją firmę?

A jeśli tak cię razi wyraz "gó..." - przy postach jest ikonka kosza. Zgłoś post do skasowania tak, jak ja zgłaszałem twoje posty.
          • Gość: Gościu Re: Te, kancelario Prąć-Net... IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.04.11, 21:38
            Zastanawiam się tylko dlaczego na forum aż roi się od reklam Europejskiego Centrum Odszkodowawczego a polecanie innej dobrej firmy sprowadza się do kasowania posta? Cenzura wybiórcza?
            A reklam nie powinno się umieszczać skoro narusza to regulamin...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka