Dodaj do ulubionych

Komornik a spłata

IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 18:01
Witam
W dniu dzisiejszym dostałem list, w którym były informacje o tym że mam 7dni na uregulowanie kwoty + odsetki. Jeśli nie to komornik zajmuję pensję lub w inny sposób będzie starał się zająć majątek.
Chciałbym się od Was dowiedzieć, czy jest możliwość dogadania się z komornikiem na spłaty w ratach moich samodzielnych np. co miesiąc ?? Dowiedziałem się również że jest możliwość(chyba) dogadania się z wierzycielem?? Tylko wtedy muszę dzwonić do banku AIG(bo tam mam dług)?? Czy gdzieś indziej??
Obserwuj wątek
    • 19dawid80 Re: Komornik a spłata 07.12.10, 20:18
      Na początku proponuje skontaktować się z bankiem i spróbować z nimi się dogadać, ewentualnie podpisać umowę ugody. W przypadku gdy bank nie będzie chciał z Tobą rozmawiać i sprawę skieruje do komornika niezwłocznie skontaktuj się z komornikiem do którego trafiła sprawa. Co prawda poniesiesz dodatkowe koszty (15% kosztów egzekucji komorniczej) ale na pewno uda się dogadać. Ważne aby podjąć rozmowę z komornikiem.

Pozdrawiam
    • Gość: mm Re: Komornik a spłata IP: 80.94.16.* 08.12.10, 05:10
      Gość portalu: Mariusz napisał(a):
      > Witam
      > W dniu dzisiejszym dostałem list, w którym były informacje o tym że mam 7dni na
      > uregulowanie kwoty + odsetki. Jeśli nie to komornik zajmuję pensję lub w inny
      > sposób będzie starał się zająć majątek

Dużo słów, mało konkretów.
      Od kogo ten list?
      Na jakim etapie są sprawy z kredytem? Ile rat liczy zaległość? Czy kredyt jest juz wypowiedziany?

Komornik nie musi oznaczać kosztów w wysokości 15%, to jest maksymalna stawka prowizyjna, Jej wysokość zależy od tego, z czego jest prowadzona egzekucja.
      • Gość: Mariusz Re: Komornik a spłata IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.10, 07:11
        List dostałem od komornika wczoraj, w którym znajdowały się 3 kartki:
        1) Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
        2) Wezwanie do zapłaty
        3) Zajęcie wynagrodzenia

Co mogę teraz zrobić?? Chciałbym dogadać się i spłacać te zaległości w ratach.
        • Gość: mm Re: Komornik a spłata IP: 80.94.16.* 08.12.10, 08:29
          Mariusz, wybacz, ale twoje wypowiedzi nieco kłócą się ze sobą.
          I - "W dniu dzisiejszym dostałem list, w którym były informacje o tym że mam 7dni na uregulowanie kwoty + odsetki. Jeśli nie to komornik zajmuję pensję lub w inny sposób będzie starał się zająć majątek."
          II - "List dostałem od komornika wczoraj, w którym znajdowały się 3 kartki:
          1) Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
          2) Wezwanie do zapłaty
          3) Zajęcie wynagrodzenia "

Skoro list jest od komornika, to już "mleko się rozlało" i nic z tym nie zrobisz. Jeżeli komornik zajął wynagrodzenie, to dogadywanie się co do rat jest twoją dobrą wolą, tzn. możesz płacić więcej, niż komornik zajmuje. Mniej - nie pozwoli ci, bo
          a) nie ma w tym żadnego interesu;
          b) narażałby się na roszczenie odszkodowawcze ze strony wierzyciela.

Na tym etapie zostaje jedynie negocjacja z wierzycielem, ale doprowadzenie spraw do etapu egzekucji komorniczej świadczy o tym, że próby polubownego załatwienia sprawy się nie powiodły.

Na pocieszenie: egzekucja z wynagrodzenia wiąże się z najmniejszymi kosztami komorniczymi.
    • Gość: zalamana Re: Komornik a spłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 13:37
      mi potraca 50 proc z wynagrodzenia zostaje mi 980 i jeszcze zablokowal mi konto wiec nie zostaje mi nic :((
      • unhappy Re: Komornik a spłata 08.12.10, 13:56
        Gość portalu: zalamana napisał(a):

> mi potraca 50 proc z wynagrodzenia zostaje mi 980 i jeszcze zablokowal mi konto
        > wiec nie zostaje mi nic :((

To marsz do komornika i wyjaśnij to. Komornik MUSI zostawić ci połowę pensji ale skąd ma wiedzieć, że kasa w banku to właśnie ta pensja pozostała po egzekucji?
        • Gość: zalamana Re: Komornik a spłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 13:14
          pomarszowalam do komornika i dostalam pismo o odblokowanie mi konta zaniosłam do banku a juz myslalam ze musze sprzedac wszystko co mam serdeczne dzieki za podpowiec
    • Gość: agatka Re: Komornik a spłata IP: 212.244.185.* 10.12.10, 16:32
      zadzwon do komornika i porozmawiaj z nim o ugodzie - napiszecie deklaracje i bedziesz spłacał w określonym czasie i okreslony sposób zadłuzenie.
      • follow_white_rabbit Re: Komornik a spłata 10.12.10, 16:38
        ma zadzwonić do komornika i co napisać ?esemesa z deklaracją o spłacie długów?
        to chyba jakiś nowy sposób ....
        • Gość: pod most pujde Re: Komornik a spłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 17:37
          prosze o pomoc mieszkam z rodzicami w moim domu mam komornika na pensji sciągają mi po 2000 zadlurzenie 40 000 getin bank splacone juz 8000 dostalam list od komornika o wszczeciu egzekucji z nieruchomosci na ktorej juz jest wpis na hipoteke z banku pko co ja mam robic wywalą mnie pod most z dziecmi hipoteka jest placona dobrze czy mogą mnie z rodziną i moich rodzicow wywalic :(((
          • Gość: pod most pujde Re: Komornik a spłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 09:14
            prosze o podpowiec co robic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka