23.06.11, 01:45
w kwietniu złożyłam sprawę o niepłacenie alimentów przez byłego męża do komornika. Były mąż "nie pracuje" , nie płaci ZUS, nie rozlicza się z US. W związku z tym dostałam informację telefoniczną, że alimenty są nieściągalne. Z tego jednak co wiem, pracuje on od rana do nocy. Jest instruktorem jazdy konnej, oprocz tego kuje w wielu stajniach konie. Myślę,że zarobki ma niemałe. Na dodatek ze swoją przyszłą małżonką prowadzi gospodarstwo agroturystyczne, ośrodek jazdy konnej. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy po zawarciu malżeństwa-jeśli nie będą mieli intercyzy-komornik może wziąć jej-przyszłej żony- dochody pod uwagę w celu ściągnięcia alimentów?
Obserwuj wątek
    • 19dawid80 Re: alimenty 23.06.11, 20:47
      Widocznie były mąż pracuje na czarno dlatego z ZUSie i US nie widnieje jako osoba pracująca i opłacająca składki. W takim przypadku złożyłbym do sądu wniosek o wyjawienie majątku. Następnie na tej rozprawie stawiłbym się jako wierzyciel i zapytał wprost czy pracuje na czarno w stadninie koni. A jeszcze przed rozprawą skontaktowałbym się/zatelefonował i powiedział mu, że zamierzam poczynić takie kroki.
      • beti10999 Re: alimenty 27.06.11, 21:21
        no a jeśli się wyprze i powie że jest na utrzymaniu małżonki, a ona to potwierdzi....?
    • Gość: fredii Re: alimenty IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 23:31
      A co ma przyszła żona do alimentów, nienawiść zaślepia cie
      • beti10999 Re: alimenty 27.06.11, 21:19
        nie zaslepia mnie nienawiść, po prostu pytam. Wspólnie prowadzą tą agroturystykę więc tak jakby mają wspólne dochody. Ja jego długi spłacałam więc myślałam że alimentów to również dotyczy. A poza wszystkim życzę im wiele szczęścia.
    • smallcloud Re: alimenty 30.06.11, 10:48
      Klauzulę na małżonkę dłużnika można uzyskać tylko w przypadku posiadania oświadczenia małżonki że wie i zgadza się na zaciągnięcie zobowiązania przez męża...

Ponadto sugerowałabym zorientować się czy obowiązek alimentacyjny nie przerzucić na dziadków.
      • marz222 Re: alimenty 20.09.13, 20:00

Ponadto sugerowałabym zorientować się czy obowiązek alimentacyjny nie przerzucić na dziadków
        Jak najbardziej: alimenty.net/uprawnieni.html
        • Gość: michał Re: alimenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.13, 20:41
          Pewnie juz zapłacił , w końcu wątek ma ponad 2 lata ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka