Dodaj do ulubionych

Zadłużenie ZUS

28.08.11, 16:06
Mam pytanko dotyczące braku realizacji zobowiązań przez podmiot oraz nielegalne przetrzymywanie pieniędzy .
ZUS od chyba 7 lat nie przekazał 3 moich składek do OFE , mimo że składałem tam chyba 2 lub 3 wnioski że owych składek brakuje. Pierwszy wniosek złożyłem ok 6 lat temu ( w każdym razie dośc szybko po tym jak otrzymałem z OFE zestawienie składek ) .

Jeśli jakiś podmiot nie realizuje swoich zobowiazań czy można złożyć wniosek o jego upadłość ?
Jeśli przetrzymują nielegalnie moje pieniądze czy można zgłosić to do prokuratury z rządaniem ścigania ?
W końcu gdy przedsiębiorca nie zapłaci składek ZUS za pracownika - popełnia przestępstwo , czy ZUS w tym przypadku ( brak zapłaty moich składek ) też popełnia przestępstwo ?

Jeśli byłby możliwy wniosek o upadłość ZUS czy ktoś chciałby nieodpłatnie poprowadzić taką sprawę ? By się przynajmniej przysłużył całemu społeczeństwu .
Obserwuj wątek
    • sukces-bdg Re: Zadłużenie ZUS 28.08.11, 16:18
      Przy okazji ciekawa sprawa z tym ZUS
      O swoje upominają się dośc szybko jak się nie zapłaci składki, choć jeśli ktoś się ślizga ale płaci- szybko im wysyłanie listów się nudzi .
      Natomiast gdy kiedyś się chciałem dowiedzieć ile mam nadpłaty w składkach ( kiedyś czyściłem zadużenie i płaciłem na górkę ) to nie byłem w stanie wyciągnąc od nich tej informacji
      • Gość: Kazek Re: Zadłużenie ZUS IP: *.cable.net-inotel.pl 28.08.11, 18:11
        z doswiadczenia wiem , ze nawet jak masz nadplate to i tak mozesz u nich wystepowac w roli dluznika , wystarczy ze nie taką date wplaty wpisales ( za jaki okres dotyczy wplata ) i juz Cie scigaja !!!
        Oni mi wezwanie ze zalegam , a ja im kwity ze mam nadwplate i co i moja wina musialem pismami korygowac wszystko ,
        • Gość: Piotrek1 Re: Zadłużenie ZUS IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 17:01
          To o czym wiesz to akurat wiem
          Ale skoro ktoś nie reguluje latami swoich zobowiązań to podobno mozna wystąpić o jego upadłośc , to samo powinno dotyczyć instytucji , w tym tak złodziejskich jak ZUS , że o KRUS nie wspomnę , tyle że KRUS działa na odwrotnej zasadzie niż ZUS .
          ZUS- okrada płatników , KRUS- okrada dla swoich członków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka