Dodaj do ulubionych

Problem z internetowym sklepem Tchibo

17.10.11, 11:56
Dzień dobry, mam problem z odzyskaniem pieniędzy od tchibo. Sprawa przedstawia się następująco. 9.09.2011 za pośrednictwem sklepu internetowego Tchibo kupiłam kilka rzeczy. Następnego dnia dostałam maila z danymi do przelewu i od razu na to konto przelałam pieniądze. Paczkę miałam dostać w ciągu 6-8 dni.
Ponieważ paczki nie było od 23.09.2011 zaczęłam wyjaśniać sprawę za pośrednictwem infolinii i mailów. 23.09.2011 dostałam informację o przekazaniu sprawy do księgowości. 3.10 2011 złożyłam reklamację na niezrealizowanie umowy. (Dwa razy przesłałam serwisowi T. potwierdzenie dokonania przelewu na konto podane przez tchibo.)
Wtedy sprawa po raz drugi trafia do księgowości. Niestety oprócz podziękowań za cierpliwość i wyrozumiałość oraz paczki kawy w ramach przeprosin nie dostałam żadnej informacji na temat losu moich pieniędzy. Dodatkowo 3.10 2011 Tchibo anulowało moje zamówienie. Dziś mija 14 dni od czasu złożenia reklamacji. Nie mam zwrotu pieniędzy na konto, ani żadnej informacji ze sklepu.
Dziś kolejny raz dzwoniłam na infolinię T. Pan z serwisu Tchibo zaproponował kolejne przekazanie sprawy do księgowości w Niemczech.
A ja zastanawiam się co mogę zrobić dalej, żeby odzyskać pieniądze, bo cierpliwości do nieuczciwej firmy już nie mam.
Proszę o doradzenie, jakie kolejne kroki mam przedsięwziąć.
maciekpowiedzial.blox.pl
Obserwuj wątek
    • barrec Re: Problem z internetowym sklepem Tchibo 27.10.11, 13:52
      wezwij ich pisemnie do zwrotu pieniędzy w związku z umową niezrealizowaną z ich winy. Wyznacz im termin np. 7 dni. Możesz też zaznaczyć, że jeżeli nie dotrzymają tego terminu skierujesz sprawę do sądu. Powinno zadziałać. Powodzenia
      • ewe_g Re: Problem z internetowym sklepem Tchibo 27.10.11, 15:13
        Mój problem przeszedł do kolejnego etapu. Po kolejnych telefonicznych monitach , pieniądze się znalazły i od wczoraj mam pieniądze, na moim koncie w sklepie. A sklep mnie informuje, ze towarów zamówionych zabrakło niestety. Tylko jakie to ma znaczenie, skoro zamówienie mi anulowali.
        Napisałam do nich o odstąpieniu od umowy i teraz czekam na zwrot pieniędzy do banku. Tylko sprawa się o tyle skomplikowała, ze sklep internetowy to spółka niemiecka, ta księgowość tez w Niemczech jest. (konto, na które przelew szedł jest w polskim banku). I tu można interweniować tylko z pomocą Europejskiego Centrum Konsumentów najwyżej. Teraz się zastanawiam ile czasu przyjdzie mi czekać na ostateczny zwrot pieniędzy. No i jeszcze jedno czy zagraniczna firma działająca na rynku polskim (strona jest w języku polskim) podlega prawu polskiemu, czy raczej regulacjom kraju w którym jest zarejestrowana.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka