15.04.12, 21:51
Żona prowadziła firnę oboje z niej utrzymywaliśmy się .Firma dzięki nasze niefrasobliwości popadała w kłopoty finansowe.Żona zaciągała coraz to nowe kredyty i uzbierało się tego bliso 400 000zł .do spłaty .Wmiędzy czsie straciliśmy firmę dom ipozostały długi. żona zmarła ja zostałem z córką niepełnoletniom i pracuje.Pytanie czy ja bende spłacał długi jakie zaciągneła żona niemieliśmy rozdielczości majątkoei czy też ulegnom przedawnieniu jeśli tak to po jakim czasie.
Obserwuj wątek
    • unhappy Re: Dług 15.04.12, 22:52
      pitek2kotek napisał:

> Pytanie czy ja bende spłacał długi jakie zaciągneła żona niemieliśmy rozdielc
      > zości majątkoei czy też ulegnom przedawnieniu jeśli tak to po jakim czasie.

Przedawnienie nie dotyczy długów spłacanych. Z przedawnienia można skorzystać wyłącznie wtedy jeśli wierzyciel przez 3 lata (są też inne terminy - ale w twojej sprawie to 3 lata) nie wniesie sprawy do sądu. Jeśli wniesie i wygra (komornik) to ma 10 lat. Jeśli przed upływem tych 10 lat ponownie uruchomi komornika to ma kolejne 10 lat. I może tak robić bez końca. Co do tych 3 lat to liczy się tylko jeśli wierzyciel jest bezczynny - jeśli się dogadujecie i spłacasz dług to bieg tych 3 lat się nie rozpoczyna.
      • Gość: michal Re: Dług IP: *.opera-mini.net 16.04.12, 06:23
        czy sprawa w sądzie o wyjawienie majątku na wniosek wierzyciela / urzad skarbowy / przerywa bieg przedawnienia ?
        • unhappy Re: Dług 17.04.12, 13:56
          Gość portalu: michal napisał(a):

> czy sprawa w sądzie o wyjawienie majątku na wniosek wierzyciela / urzad skarbow
          > y / przerywa bieg przedawnienia ?

Raczej nie, bo nie służy bezpośrednio dochodzeniu należności. Patrz art. 123, par. 1 KC.
          • Gość: Michał Re: Dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 15:29
            To dobrze , sam nie wiem od kiedy on biegnie , ostatnie pieniądze na zadłużenie w US wpłaciłem w grudniu 2009r ale z rozliczenia rocznego mi zabierali na stare długi , wstawiam się w US raz na kiedy i mówię że nic się nie zmieniło ale to chyba nie ma wpływu na przedawnienie , długi nie są z działalności
            • unhappy Re: Dług 17.04.12, 21:43
              Gość portalu: Michał napisał(a):

> To dobrze , sam nie wiem od kiedy on biegnie , ostatnie pieniądze na zadłużenie
              > w US wpłaciłem w grudniu 2009r ale z rozliczenia rocznego mi zabierali na star
              > e długi , wstawiam się w US raz na kiedy i mówię że nic się nie zmieniło ale to
              > chyba nie ma wpływu na przedawnienie , długi nie są z działalności

Ale zobowiązania podatkowe przedawniają się zupełnie inaczej. Będę strzelał: 5 lat przy czym termin upływa ostatniego dnia piątego roku. ZUS ma 10 lat na odstrzelenie dłużnika. Ale jak to jest dokładnie to warto się zapytać prawnika.
              • mordimer.madderdin Re: Dług 18.04.12, 07:30
                unhappy napisał:
                ZUS ma 10 lat na odstrzelenie dłużnika. Ale jak to jest dokładnie to warto się zapytać prawnika.

Obecnie już "tylko" pięć.
                • mordimer.madderdin Re: Dług 18.04.12, 07:59
                  Tytułem uzupełnienia i wyjaśnienia ewentualnych wątpliwości:
                  zus.pox.pl/zus/nowy-okres-przedawnienia-skladek-zus-od-2012-roku.htm
                  • Gość: Michał Re: Dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 13:08
                    Tylko o mojego ojca się dalej mi pytał poborca w US bo coś wisi w ZUS jak miał działalność czyli 88-93r
    • frediiii Re: Dług 16.04.12, 08:10
      Po pierwsze odrzuć spadek po żonie, masz na to 6 miesięcy.
      To tylko kwestia czasu kiedy wierzyciele dostaną nakaz na ciebie. Jeśli pracujesz, to komornicy ( w szczególności gdy będzie kilku komorników) mogą zabierać ci pensje do wysokości najniższej pensji tj ok 1100 zł ( i tyle najlepiej mieć oficjalnie na umowie ;) ). Tak jak pisali koledzy większość długów przedawnia się po 2-3 latach.
      Jest oczywiście pewna szansa ,że niektórzy wierzyciele znając twoją sytuację odpuszczą sprawę sądową, aby nie ponosić dodatkowych kosztów. Jeśli długi się przedawnią, to odbieraj pocztę, istnieje spore prawdopodobieństwo że jakaś cwana firma windykacyjna będzie chciała uzyskać na te długi nakaz zapłaty w e-sądzie. Wtedy poszukaj jak się odrzuca taki nakaz ze względu na przedawnienie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka