Dodaj do ulubionych

cesja długu

IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 09:03
Bank sprzedał dług firmie windykacyjnej, mimo to komornik kontynuuje egzekucję z mojego wynagrodzenia na podstawie nakazu uzyskanego przez bank. Interwencja w banku, że powinni umorzyć egzekucję, bo nie są już wierzycielem nic nie daje, komornik też mnie ignoruje. Co mogę z tym zrobić? czy bank odda pieniądze wyegzekwowane po cesji?
Obserwuj wątek
    • Gość: GOSC Re: cesja długu IP: *.acn.waw.pl 07.10.12, 18:26
      Odda nowem Wierzycielowi
      • Gość: xyz Re: cesja długu IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 20:20
        Ze szklanej kuli to wywróżyłeś?!
        Pytałam co mam zrobić, bo komornik nadal windykuje dług na podstawie nakazu, który był wydany dla banku podczas gdy bank sprzedał już dług firmie windykacyjnej - wiem,że z chwilą sprzedaży bank powinien wnioskować o umorzenie egzekucji, bo jest teraz bezpodstawna!
        • mordimer.madderdin Re: cesja długu 07.10.12, 22:00
          Moim skromnym zdaniem:
          1) komornik słusznie czyni prowadząc dalej egzekucję;
          2) bo to bank winien wystąpić o jej umorzenie;
          3) jeśli tego nie zrobi - pozostaje ci powództwo o pozbawienie wykonalności tytułu egzekucyjnego + drugie - o zwrot nienależnie wyegzekwowanych i otrzymanych świadczeń.

Z drugiej strony - kiedyś słyszałem o podobnym przypadku: egzekucja w toku na podst. BTE, sprzedaż długu, egzekucja dalej prowadzona, pismo z banku do komornika ze wskazaniem, by wyegzekwowaną należność przekazywać na konto firmy X. Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka