Dodaj do ulubionych

Zaległość czynszowa

28.02.17, 16:09
Witam,piszę trochę po to aby się wyżalić ,trochę aby może ktoś coś doradził.
Posiadał mój tato zaległość czynszową w spółdzielni-mieszkanie własnościowe.Gdy jeszcze tato żył spłacałam zaległość i na chwilę obecną pozostało mi z 16.000 do spłaty 5000.Tato zmarł w kwietniu zeszłego roku,mój mąż zachorował na glejaka mózgu przestał pracować,stan jego jest ciężki.Jeszcze jak tato żył(był praktycznie nieprzytomny-przeszedł 4 udary)podpisałam ugodę ze spółdzielnią.Do zeszłego miesiąca spłacałam zadłużenie300 zł +czynsz500 zł ,niestety w zeszłym miesiącu wpłaciłam tylko czynsz,bez tego dodatkowego 300 zł,dziś dostałam telefon od windykatora ze spóldzielni że mamy się pakować i nas zlicytują.Jestem załamana,boję się że mąż coś sobie zrobi-przez tabletki na obrzęk mózgu ma straszną depresję,a co najgorsze nie wiem co wybrać czy go ratować czy nie wykupywać mu leków i zapłacić jak najwięcej do spółdzielni...
Obserwuj wątek
    • Gość: szpak Re: Zaległość czynszowa IP: *.centertel.pl 01.03.17, 09:59
      Spokojnie, nikt was nie będzie wyrzucał. To nie jest takie proste, zwłaszcza przy spółdzielczym mieszkaniu. Zadzwonił do ciebie jakiś burak z księgowości, żeby cię nastraszyć.

Weź dokumenty choroby męża, rachunek z apteki, albo te lekarstwa, i idź do szefa tego buraka, czyli głównego księgowego. Zapytaj, co on by zrobił na twoim miejscu. Niech zawiesi spłatę zadłużenia. Tylko on może podjąć jakąś decyzję i przywołać do porządku swojego pracownika. Jeśli też będzie robił problemy idź do prezesa.

Jeśli masz taką trudną sytuację porozmawiaj w MOPS, też z kierowniczką twojego oddziału, bo szeregowy pracownik cię spławi, w sprawie jakiegoś zasiłku na leki i dodatku mieszkaniowego. Dodatek mieszkaniowy można dostać nawet na dom. Jeśli twój mąż pracował możesz dostać zapomogę na leki z funduszu socjalnego jego zakładu pracy.
      • zara550 Re: Zaległość czynszowa 01.03.17, 20:35
        A nie masz szans,zeby mieszkanie zamienic na mniejsze lub to sprzedac i kupic chocby mala kawalerke?
      • zara550 Re: Zaległość czynszowa 01.03.17, 20:36
        Chyba dodatku na mieszkanie nie dostanie jak jest zaleglosc....
        • Gość: szpak Re: Zaległość czynszowa IP: *.centertel.pl 03.03.17, 16:28
          Wszystko zależy od lokalnego MOPS-u. Sytuacja jest szczególna, za chwilę zabraknie im pieniędzy nawet na czynsz, więc mogą dostać np. czasowo taki dodatek na czynsz, czy leki. O spłacie nie ma mowy. Urzędnik będzie bał się podjąć taką decyzję, więc spławi klienta. Dlatego w takiej trudnej sytuacji wizytę w urzędzie zaczyna się od rozmowy z kierownikiem, czy dyrektorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka