Dodaj do ulubionych

Bank i komornik

21.02.07, 14:39
Mam niesplacony kredyt w jednym z banków. Obecnie pracuje na etacie w firmie.
Do tej pory skutecznie "uciekałem" przed komornikiem aby przed zajęciem moich
dóbr uzbierać wymaganą kwotę na uregulowanie swoich nalezności.
Kilka dni temu komornik przysłał pismo do mojej firmy w cleu zajeci amoich
poborów na poczet niespłaconego kredytu.
Obecnie mam oszcednisci pozwalajace na uregulowanie długu w wysokosci
kapitału i pewnej czesci odsetek.
Koszty egzekucji komorniczej sa bradzo duze.
Czy istnieje szansa na podjecie negocjacji z bankiem ktory jest wierzycielem?
Czy jest szansa ze bank odstapi od egzekucji komorniczej i udzieli mi np
kredytu konsolidacyjnego ?
Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia lub wiedze w tym zakresie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Wanda Re: Bank i komornik IP: *.net81.citysat.com.pl 21.02.07, 17:05
      Jeżeli dług egzekwuje już komornik to z bankiem nic nie załatwisz. Jezeli
      masz oszczędnosci to spłać jak największa częsć długu przez co unikniesz
      dodatkowych odsetek. Jezeli bank oceni ,ze masz zdolność kredytową to z
      komsolidacyjnym nie powinno być kłopotu. Mądry Polak po szkodzie. Wanda
      • emtyl Re: Bank i komornik 21.02.07, 18:32
        Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Jeżeli dług egzekwuje już komornik to z bankiem nic nie załatwisz. Jezeli
        > masz oszczędnosci to spłać jak największa częsć długu przez co unikniesz
        > dodatkowych odsetek. Jezeli bank oceni ,ze masz zdolność kredytową to z
        > komsolidacyjnym nie powinno być kłopotu. Mądry Polak po szkodzie. Wanda

dzieki Wanda.
        A jak oceniasz ewentualne starania i szanse na uzyskanie kredytu
        konsolidacyjnego w banku w ktorym jestem zadluzony ?
        Obecnie odsetki naliczone przez komornika sa wyższe o około 30% od kwoty
        zadluzenia (kapitału)
        Pozdrawiam
        • Gość: Wanda Re: Bank i komornik IP: *.net81.citysat.com.pl 21.02.07, 19:56
          Rozumiem ,że kredytkonsolidacyjny to zamiana kilku kredytów na jeden z
          wydłużona spłatą .Piszesz ,że masz dobra prace / zarobki/ . Załóż w tym banku
          ROR . Bank będzie ''widział '' twoje miesięczne wpływy i na ich podstawie
          powinni udzielic ci takiego kredytu. Moze masz coś cennego / ruchomości ,
          nieruchomości / ,zeby dac pod zastaw. Co do odsetek - to sprawdź czy aby sa one
          prawidłowo naliczane. dziwne to ,żeby kwota odsetkek przewyższała o 30%
          kapitał . Powodzenia Wanda
    • majkel01 Re: Bank i komornik 21.02.07, 18:53
      wyglada na to ze przegapiles sprawe. Bylo wplacac sukcesywanie w granicach
      mozliwosci. Kiszenie pieniedzy na jakiejs lokacie niskooprocentowanej podczas
      gdy caly czas naliczane sa odsetki ustawowe to nie jest dobry pomysl
      zdecydowanie. Teraz dojda jeszcze do tego koszty komornicze.
      Owszem mozesz pogadac z bankiem na temat zawarcia umowy, splacenia kredytu i
      wycofania w zwiazku z tym tytulu wykonawczego do komornika, ale to juz zalezy od
      dobrej woli banku. Nawet jesli jednak tytul zostanie wycofany to kosztami
      egzekucji komorniczej mimo to zostaniesz obciazony. Za dlugo zwlekales.
      Na udzielenie kredytu konsolidacyjnego w tym samym banku raczje bym nie liczyl.
      W innych zreszta tez. W koncu juz raz okazales sie niesolidnym co znalazlo
      zapewne swoje odzwierciedlenie w odpowiednim zapisie w BIK.
      • emtyl Re: Bank i komornik 21.02.07, 21:22
        Masz racje Majkel.
        Przegapiłem. Emocje wzieły górę i "przyblokowały" zdolność analitycznego
        myslenia i podejścia czytso merytorycznego.
        Wanda wspomniała o ząłozeniu ROR-u w tym banku w którym jestem zadłużony.
        Musze przyznać ze pomysł jest...zaskakujący.
        Czy Wy mozecie sie wypowiedziec co o tym myślicie ?
        Dziekuje
        Pzdr

> wyglada na to ze przegapiles sprawe. Bylo wplacac sukcesywanie w granicach
        > mozliwosci. Kiszenie pieniedzy na jakiejs lokacie niskooprocentowanej podczas
        > gdy caly czas naliczane sa odsetki ustawowe to nie jest dobry pomysl
        > zdecydowanie. Teraz dojda jeszcze do tego koszty komornicze.
        > Owszem mozesz pogadac z bankiem na temat zawarcia umowy, splacenia kredytu i
        > wycofania w zwiazku z tym tytulu wykonawczego do komornika, ale to juz zalezy
        o
        > d
        > dobrej woli banku. Nawet jesli jednak tytul zostanie wycofany to kosztami
        > egzekucji komorniczej mimo to zostaniesz obciazony. Za dlugo zwlekales.
        > Na udzielenie kredytu konsolidacyjnego w tym samym banku raczje bym nie
        liczyl.
        > W innych zreszta tez. W koncu juz raz okazales sie niesolidnym co znalazlo
        > zapewne swoje odzwierciedlenie w odpowiednim zapisie w BIK.
        • mr_pope Re: Bank i komornik 21.02.07, 21:40
          Pomysł faktycznie jest zaskakujący. Założenie RORu najczęściej nijak ma się do
          kredytu dla osoby, która ma negatywną ocenę w banku, nawet jeśli ma duże wpływy.
          Inaczej wystarczyłoby Ci konto w jakimkolwiek innym banku.
          • Gość: Wanda Re: do mr_pope IP: *.net81.citysat.com.pl 22.02.07, 10:46
            To tak nie do końca. W Banku P.K.O.S.A jedna z zasadniczych podstaw jest
            historia konta na ktore wpływają pobory. Oczywiscie myśle o poborach z
            powiedzmy Elektrowni Bełchatów / na przelewach jest napisane kto i za co
            przelewa pieniądze/ a nie z Bogoty/ Kolumbia/.Jezeli przez co najmniej 6
            miesiecy sa stałe wpływy to możesz starac sie o kredyt. Oczywiscie ,twoja
            negatywna historia ma wplyw na ostrożne podejscie banku do udzielania kolejnego
            kredytu.Przeciez wielu klientów bankow podnosiło sie z kolan i teraz wzajemna
            współpraca uklada sie dobrze.Gdyby banki całkowicie zaprzestały współpracy z
            klientami ,ktorym kiedys powinęła sie noga a teraz wyszli na prosta ,to wogóle
            nie miałyby klientów.Uwazam ,że ROR z stałą dyspozycja -obsługa zadłuzenia
            jest w takim wypadku jak najbardziej możliwy.Wanda
            • majkel01 Re: do mr_pope 22.02.07, 17:03
              > Oczywiscie myśle o poborach z
              > powiedzmy Elektrowni Bełchatów

no to niezle sumki musz wplywac na konto jesli wezmiemy pod uwage zarobki w ww.
              firmie :))
              • Gość: Wanda Re: DO Majkela01 IP: *.net81.citysat.com.pl 22.02.07, 17:15
                Majkelu, napisałam -przykładowo- , a Mentyl napisał ,że znalazl dobrą / dobrze
                płatną/ prace. W bełchatowskiej firmie zapewne mozna dobrze zarobić ale na
                pewno sa firmy ,które płacą dużo lepiej . Pozdrawiam Wanda
    • Gość: abc Re: Bank i komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 01:01
      emtyl, jak rozumiem Twój dług nie był jeszcze przedawniony?
      • Gość: 0mega3011 Re: Bank i komornik IP: *.4web.pl 22.02.07, 08:29
        Mam troche podobny problem- niesplacony kredyt nieprzeterminowany.
        We wrzesniu ub.r. zawarlam ustne porozumienie z bankiem, zo co miesiac bede
        wplacala okreslone kwoty tyt. zadluzenia. Zaplacilam 3 raty (wrzesien,
        pazdzirnik, listopad). W grudniu i styczniu nie- przeliczylam sie ze swoimi
        mozliwosciami finansowymi (pracuje na 0,6 etatu). 20 lutego br. otrzymalam od
        komornika zawiadomienie o wszczeciu egzekucji na podstawie tyt. wykonawczego:
        postanowienie sadu z 18.09.2006. Czyli wtedy, kiedy zawarlam porozumienie z
        bankiem, moja sprawa juz byla w sadzie. Ale ja tego postanowienia nigdy nie
        otrzymalam. Czy mam prawo domagac sie odroczenia egzekucji, by moc sie zapoznac
        z tym postanowieniem? Skoro sprawa odbyla sie we wrzesniu, to nie mogly byc
        uwzglednione wplaty dokonane po 18.09.06. Prosze o porade, jak najlepiej dla
        mnie w takiej sytuacji postapic? Jesli dobrze zrozumialam, na jakakolwiek
        reakcje mam czas do 27.02 wlacznie. Z gory dziekuje.
        • Gość: Omega3011 Re: Bank i komornik IP: *.4web.pl 22.02.07, 09:11
          I jeszcze jedno. Czy komornik moze zaczac dzialac juz, czy musi poczekac do
          czasu, jaki mam na odwolanie sie.
          • aniol_stroz1 Re: Bank i komornik 22.02.07, 11:18
            Omega masz 7 dni na odwołanie się od momentu wszczęcia egzekucji.

Pozdrawiam
    • emtyl Re: Bank i komornik, Do Wandy 22.02.07, 22:50
      Wando,
      Mój pseudonim to emtyl :)
      Nie pisałem że znależłem dobrą/dobrze płatną prace :) ale to prawda.
      Niestety już dziś Szef przygotował stosowne pisma do komornika.
      936 pln brutto to kwota wolna od potrąceń.
      Byłem dziś w sądzie zapoznać się z aktami mojej sprawy.
      Sa pewne niescisłości wynikające ze zbyt wygurowanej kwoty głównej długu
      naliczonego przez bank.
      Obawiam się jednak że na jakiekolwiek działania na drodze sądowej jest już za
      późno.
      Dla informacji, jeden z Banków do którego zgłosiłem się z pytaniem o możłiwość
      zaciągnięcia kredytu konsolidacyjbego z góry zaznaczając na jaki cel, z miejsca
      mi odmówił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka