IP: *.vianw.co.uk 24.07.07, 19:08
mam taka sytuacje;

- facet jest mi winny ok.3000 zl ale nie ma niczego.nie pracuje ( przynajmniej legalnie ),nie posiada pieniedzy i samochodu,itp.

posiada jednak mieszkanie wlasnosciowe na siebie - jedyny wlasciciel.

mam wyrok sadowy na te 3000 zl - bo byla to faktura.czy da sie cos z tym zrobic?

nawet bym mu to odpuscil , ale smieje sie w zywe oczy....

moze jakis wpis do ksiegi wieczystej....no nie wiem....

jak sie to robi? slyszalem cos n.t. temat ale nie znam sie.

jesli potrzebne dodatkowe info to dopisze.

dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wp2007 Re: do alan 24.07.07, 19:15
      Mialam podobna sprawę. Sąd- komornik- groźba licytacji= pieniażki sie
      znalazły. A usmiech zniknął. Wanda
    • Gość: alan Re: dlug IP: *.vianw.co.uk 24.07.07, 19:26
      no tak ale czy te 3000 zl to nie za malo zeby taki wpis dokonac?

moze jest jakas granica - bo np. za bilet niezaplacony komornik raczej takiego wpisu nie wykona......ale nie znam sie.

jak sie do tego zabrac?
      • wp2007 Re: dlug 24.07.07, 19:46
        3000 zl to kupa kasy . Moim zdaniem . Pamietaj ,że faktura to dług terminowy i
        po trzech latach moze sie przedawnić. Idx do sadu , uzyskasz bezproblemowo
        wyrok , ktory wazny jest przez lat 10. W tym czasie moze duzo sie
        wydarzyć.Natomiast co do szczegułów czy są jakieś kwoty graniczne jesli chodzi
        o wpis do hipoteki to nie jestem zorientowana. Akl forowicze napewno pomogą.
        Wanda
        • aniol_stroz1 Re: dlug 24.07.07, 19:55
          Dokładnie idź do sądu i załóż sprawę. Komornik w pewnym momencie dopadnie tego
          typa, bo nie wierzę, aby gość przez 10 lat nie podjął żadnej legalnej pracy, no
          chyba że gościu jest z rynsztoka i mu "wisi" to, że będzie miał 10 lat w plecy
          przy naliczaniu emerytury. Koszty sądowe ponosi dłużnik. Acha, ale za nim
          pójdziesz do sądu wyślij do niego wezwanie do zapłaty. Jak nie będzie odezwu,
          to wyślij ostateczne wezwanie do zapłaty. Oczywiście oba wezwania wyślij
          poleconym za potwierdzeniem odbioru. I wtedy załóż sprawę. Wezwania są po to,
          aby sąd widział, że robiłeś cokolwiek, aby tą sprawę załatwić poza sądem.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka