Dodaj do ulubionych

twardy dysk

08.01.08, 21:33
Zakupiłem komputer w sklepie i uszkodził sie twardy dysk.Tzw.:bad sector:.Komputer jak i jego poszczególne cześci są jeszcze na gwarancji.Tymczasem sprzedawca powiedział mi że to uszkodzenie nie podlega nnaprawie gwarancyjnej ale on mi to naprawi za:symboliczne:40 zł.W związku z tym mam pytanie czy to uszkodzenie podlega naprawie gwarancyjnej lub wymianie.
Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: twardy dysk 09.01.08, 16:10
      Jeśli ktoś zadaje takie pytanie, to można wątpić, czy została udzielona
      gwarancja. Trzeba zacząć od tego, że udzielenie gwarancji nie jest obowiązkowe,
      a przy tym nie następuje ono przez samo oświadczenie o udzeleniu gwarancji (np.
      przez sprzedawcę). Żeby móc mówić o gwarancji w obrocie konsumenckim (między
      przedsiębiorcami a konsumentami), to trzeba ustalić: osobę gwaranta i do czego
      zobowiązał się on w przypadku np. uszkodzenia twardego dysku. Jeśli nie możemy
      ustalić treści tego zobowiązania, to nie możemy mówić o tym, że została
      udzielona gwarancja. Dowodem na udzelenie gwarancji jest dokument gwarancyjny,
      w którym byłaby odpowiedź na zadane pytanie.

Niezależnie od powyższego można dochodzić od sprzedawcy usunięcia uszkodzenia
      przez bezpłatną naprawę albo wymianę na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002
      r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu
      cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176). Piszę to z takim zastrzeżeniem, że
      najpierw trzeba by ustalić, czy ta sprawa podpada pod tę ustawę, bo tak
      naprawdę to nie znam sprawy (faktów).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka