IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.08, 14:31
Dzień Dobry
W dniu 21.04.2007 kupiłem żonie zegarek na branzoletce stylizowanej
na bursztyn marki Roberto Cavalli kosztował 1050pln na pocztku tego
roku 4.01.2008 podczas zakladania pękła branzoletka ( branzoletka
jest w ksztłcie litery C zakładanie polega na wcisnieciu reki w
srodek )6.01.2008 zgłosilismy reklamacje w sklepie w galeri arkadia
21.01.2007 otrzymalismy odpowiedz ze to uszkodzenie mechaniczne i
nie podlega reklamacji moga ewentualnie naprawic za 600pln.

to jakaś kpina poprostu.... co ja mam teraz zrobic bardzo prosze o
pomoc
ps.czy reklamacja trwa 14 dni roboczych czyli łacznie 18dni?

Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: Zegarek 23.01.08, 11:08
      W sprawie potrzebne jest ustalenie, że już w dniu 21.04.2007 r. istniała w
      branzoletce przyczyna jej pęknięcia w dniu 4.01.2008 r. To pęknięcie należy
      zakwalifikować jako niezgodność towaru z umową w rozumieniu ustawy z dnia 27
      lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (Dziennik Ustaw
      Nr 141, pozycja 1176). Za to pęknięcie sprzedawca ponosi odpowiedzialności,
      jeśli w chwili wydania rzeczy była w nim przyczyna późniejszego pęknięcia.
      Tak więc w sprawie chodzi o spór co do faktu. Każda ze stron tego sporu ma
      dowodzić swojej racji. Jeśli sprzedawca podnosi, że przyczyną pęknięcia jest
      uszkodzenie mechaniczne, to fakt tego uszkodzenia powinien udowodnić - inaczej
      takie twierdzenie jest gołosłowne.
      Powyższe odnosi się do reklamacji z tytułu ustawy, o której już wspomniałem.

Nieco inaczej będzie jeśli reklamacja ma podstawę w gwarancji. Przy gwarancji
      osoba, która się na tę podstawe powołuje powinna, w razie sporu, dowodzić, że
      gwarancji jej udzielono i że pęknięcie branzoletki objęte jest gwarancją. Z
      drugiej strony gwarant uwolni się od odpowiedzialności, jeśi udowodni, że nie
      ponosi odpowiedzialności za to uszkodzenie, że np. uszkodzenie jest z winy
      użytkownika.

Przez reklamację należy rozumieć żądanie z podaniem faktów, które to żądanie
      mają uzasadniać. Zatem reklamcja nie jest rozciągnięta w czasie (to nie jest
      ani 14 dni, ani 18 dni). Zatem pytanie nie jest dobrze zadane. Można się za to
      domyślać, że w pytaniu chodziło, w jakim czasie adresat reklamcji ma coś z nią
      zrobić. Ale żeby móc odpowiedzieć na tak zadane pytanie, to trzeba wiedzieć:
      jakie było żądanie (jaka była reklamacja) i co było jej podstawą prawną (ustawa
      czy gwarancja). O tym nie ma słowa w opisie sprawy.
      • Gość: Pavlo Re: Zegarek IP: *.centertel.pl 07.03.08, 18:58
        Witam serdecznie chciałem tylko dodac że wymienili mi branzoletke w
        tym zegarku gratis
        polecam firme zibi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka