Dodaj do ulubionych

pytania o odsetki

IP: 71.167.106.* 25.02.08, 15:16
Mam cywilna sprawe sadowa ciagnaca sie juz ponad 8 lat a dotyczaca
pozbawienia mnie wladztwa przez ostatnie 18 lat nad nieruchomoscia
stanowiaca wspolwlasnosc oraz nielegalny wynajm bez mojej zgody jako
wspolwlascicielki.

Mam dwa pytania:

1. Ile i za jaki okres beda wynosily odsetki od moich roszczen z
tytulu udzialu w zyskach z wynajmu? (roszczenie zglosilam
natychmiast)

2. Jakie odsetki bedzie placic strona zobowiazana postanowieniem
sadu do splaty drugiej strony po uprawomocnieniu sie postanowienia w
przypadku unikania wykonania postanowienia czyli splaty?

Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: pytania o odsetki 25.02.08, 20:18
      1. jeśli roszczenie o odsetki nie przedawniło się to płacić muszą w pełnej
      wysokości.

2. ustawowe. Poszukaj w necie kalkulatora odsetkowego i się dowiesz ile to
      będzie wynosiło.
      • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 25.02.08, 21:46
        >>>>>>>>>>1. jeśli roszczenie o odsetki nie przedawniło się to
        płacić muszą w pełnej wysokości.

Kiedy sie przedawnia?
        Ile wynosza takie odsetki?

>>>>>>>>>>>>>>>2. ustawowe. Poszukaj w necie kalkulatora odsetkowego
        i się dowiesz ile to będzie wynosiło.

Szukalam, nie znalazlam, pomozesz?

>>>>>>>>>>Wszedłem ostatnio na wagę żeby sprawdzić swój wskaźnik
        BMI. Ja pierniczę! Jestem za niski!

Swietne ! :) :) :)
        Ja wedlug BMI mam zbyt duze ... piersi ;)
        • Gość: m Re: pytania o odsetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 22:02
          Kalkulator:
          www.money.pl/podatki/kalkulatory/odsetkowy/
          IMHO: roszczenie o odsetki jako świadczenie okresowe przedawnia się po 3 latach.
          Ale poczekaj na potwierdzenie od np. majkela, bo prawo to nie do końca moja działka.
          • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 25.02.08, 22:06
            Dzieki.
            Ale ciagle nie wiem jak to wyglada w postepowaniu cywilnym kiedy
            pierwszy raz upomnialam sie o te pieniadze juz dawno.
            Poza tym nie wiem jaki rodzaj zgloszenia tych roszczen i do kogo
            jest uznawany prawnie.
      • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 25.02.08, 22:04
        Dzieki!
        Juz wyliczylam wszystko na tym kalkulatorze (dotycza mnie odsetki
        ustawowe, tak?) ale wciaz nie wiem o jaki okres sciagalnosc moze
        chodzic - pierwszy wniosek o zwrot tych naleznosci wnioslam do sadu
        17 lat temu ....
        • majkel01 Re: pytania o odsetki 26.02.08, 00:00
          nie bardzo rozumiem co w tym przypadku znaczy, pierwszy, drugi. Wniesienie
          sprawy do sądu przerywa bieg przedawnienia.
          Wg. mnie tez będzie to termin 3 letni.
          • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 26.02.08, 00:10
            Rozumiem z tego, ze wniesienie sprawy do sadu przedluza okres
            naliczania odsetek na caly okres od momentu wniesienia sprawy do
            sadu do chwili obecnej.
            To bardzo korzystne dla mnie ale ... niepraktyczne.
            W przypadku wieloletnich spraw sadowych dochodziloby do absurdu
            poniewaz naleznosci wynikajace z naleznych odsetek ustawowych bylyby
            tak ogromne ze w praktyce niesplacalne.
            Dziekuje i pozdrawiam.
            • Gość: m Re: pytania o odsetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:30
              Absurdem to raczej nazwałbym fakt trwania spraw sądowych całymi latami. Cała
              reszta o której piszesz, to tylko konsekwencje.
              • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 26.02.08, 14:30
                Wiem ale ja tego nie zmienie, ja musze ponosic tego konsekwencje,
                wrecz finansowe straty jezeli rzeczywiscie moje roszczenia podlegaja
                umorzeniu po ustawowych 3 latach.
                Mozna wiec zapytac inaczej:
                Czy odsetki wynikajace z przedluzajacej sie sprawy sadowej sa moja
                strata, placi je dluznik czy tez efektywnie mozna wyegzekwowac je od
                skarbu panstwa?
                • majkel01 Re: pytania o odsetki 26.02.08, 17:56
                  a dlaczego od skarbu państwa ? Skarb Państwa nie odpowiada za niczyje długi,
                  oprócz swoich. Jeśli w sprawie nastąpiła przewlekłość postępowania (czyli stan w
                  którym sprawę można było przyśpieszyć a w tym czasie nic nie zrobiono) można
                  złożyć skargę na przewlekłość postępowania i otrzymać jakieś tam pieniążki.
                  Twojej sytuacji nie rozumiem. Co to za "wiele spraw" itd. Wierzytelność może
                  być stwierdzona orzeczeniem sądowym tylko raz więc niedopuszczalne jest
                  wielokrotne sądzenie się o to samo. Jeśli już coś zostało osądzone to już kończy
                  postępowanie. Jeśli już coś jest zasądzone można egzekwować przez 10 lat.
                  Ty idź lepiej do jakiegoś prawnika bo to za skomplikowane jak na pytanie forumowe.
                  • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 26.02.08, 19:54
                    Prawnicy nie sa od tego aby pomagac ludziom a ... sobie ...
                    (nigdy nie powiedza mi tego co skomplikuje im prace a to co da im
                    latwy, wiekszy zarobek)

Wypowiedzi forumowiczow musza byc ze swojej natury uczciwe poniewaz
                    nie moga oni miec z nich zadnego prywatnego interesu.

Uzylam skrotu myslowego "skarb panstwa" poniewaz to panstwo
                    odpowiada za niekompetencje, skorumpowanie, niedbalosc swoich
                    urzednikow czyli sedziow.

Przewleklosc sprawy o ktorej pisze wynika wlasnie z bledow
                    popelnionych przez prokurature oraz sad kilkanascie lat temu (wtedy
                    pierwszy raz wnioslam do sadu roszczenia o ktorych pisalam). Obecne
                    postepowanie toczy sie od 8 lat (pierwsze postanowienie zostalo
                    odrzucone ... w calosci (?!?)...przez sad wyzszej instancji)

Bardzo dziekuje za wypowiedzi i pomoc wszystkich panow.
                    Pozdrawiam
                    • majkel01 Re: pytania o odsetki 26.02.08, 22:41
                      > Uzylam skrotu myslowego "skarb panstwa" poniewaz to panstwo
                      > odpowiada za niekompetencje, skorumpowanie, niedbalosc swoich
                      > urzednikow czyli sedziow.

nie przesadzajmy. Korupcja to jest takie zjawisko o którym wszyscy mówią a nikt
                      nikogo za rękę nie złapał. Ot, taki czysto populistyczny slogan i wymówka dla
                      własnej nieporadności. W Polsce tak już jest że jak ktoś przegra sprawę to mówi
                      że zaraz druga strona musiała sobie "załatwić", dac łapówkę albo jeszcze coś
                      innego. Trudno jest niestety uznać że przegrało się sprawę bo się nie miało racji.

Tak ogolnie to coraz mniej wiem o co ci chodzi, prokurator ? W sprawie o odsetki ?
                      • Gość: qlka Re: pytania o odsetki IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.08, 11:47
                        Ktoś Tu kreci - Sprawa sprzed 17 lat a toczy sie od 8 lat?

Majtki na głowe
                      • Gość: MonicaNY Re: pytania o odsetki IP: 71.167.106.* 27.02.08, 13:33
                        Napisz do mnie: MonicaNY@gazeta.pl to wyjasnie ci to dokladnie.
                        • monicany Re: pytania o odsetki 27.02.08, 22:10
                          Cos Wyborcza namieszala z poczta, pisz tutaj: MonicaNY@tlen.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka