Dodaj do ulubionych

przepisanie sprzetu rtv

IP: 83.238.70.* 10.08.09, 10:00
witam mam problemy finansowe tzn wypowiedziane mam 2 umowy kredytowe nie splacalem ich poniewaz nie mam pracy obecnie mieszkam u rodzicow i boje sie komornika
i mam pytanie czy moge jakos przepisac na ojca moj sprzet rtv tzn telewizor lcd komputer laptop wieza itp..zeby komornik mi nie zabral? prosze o odpowiedz pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: yoshima Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 78.8.254.* 10.08.09, 13:31
      jesli to zrobisz i to bedzie działanie w złej wierze, zmierzajace do ukrycia
      majatku, zatem istnieje mozliwosc podwazenia tego typu darowizn
      • Gość: kamil Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 83.238.70.* 10.08.09, 14:22
        czyli moge z ojcem spisac umowe darowizny o sprzet rtv? to wystarczy?
        • Gość: Michał Re: nie jest to może zbyt legalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 15:37
          ale spisz z nim umowe darowizny ale z datą jakiś rok do tyłu ;)może
          nie darowizny ale kupna sprzedaży a kasa Tobie była potrzebna i już-
          na darowizne oni patrzą niepewnie i mogą sobie pomyśleć że celowo
          uciekasz z majątkiem , ja np załatwiłem sobie na wszystko co w domu
          faktury imienne na teścia , też niezbyt legalnie i mam nadzieje że
          jak co nie będą głębiej wnikać w wiarygodność tych faktur -
          • aniol_stroz1 Re: nie jest to może zbyt legalne 10.08.09, 17:08
            Dokładnie, "sprzedaj" ojcu, mamie wszystko co wrtościowe, używając
            umów kupna sprzedaży. Dat używać najlepiej z czasu kiedy jeszcze nie
            miałeś problemów finansowych. Nikt nie jest w stanie udowodnić, że
            daty są lipne, dlatego jest to najlepsze wyjście z sytuacji.
            Zameldowany jesteś u rodziców??

Pozdrawiam
            • Gość: Michał Re: można się tak zabezpieczyć ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 10:50
              mimo wszystko nalezy robić wszystko żeby zaspokoić wierzycieli -
              spłacać cokolwiek , nie unkać , zabezpieczenie rzeczy wartościowych
              jest w jakimś sensie ucieczką ale jak pisałem , spłacać ich jak się
              tylko da
    • real_mr_pope Re: przepisanie sprzetu rtv 10.08.09, 18:01
      Zapytaj jeszcze w jaki sposób możesz dokonać rozboju, poproś o
      zdradzenie ciekawych technik zastraszania i koniecznie naucz
      posługiwania się nożem. To do czego koledzy Cię namawiają a Ty tak
      chętnie łykasz, to zwyczajne przestępstwo.
      Przy okazji pilnuj, żeby w momencie dokonania przestępstwa, tzn.
      fikcyjnej sprzedaży, wartość rynkowa sprzętu nie przekroczyła 1
      tysiąca złotych. Bo inaczej usłużny komornik może zainteresować
      urząd skarbowy.
      • Gość: kamil Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 83.238.70.* 10.08.09, 18:56
        dodam iz jestem zameldowany u rodzicow ale wyjezdzam za granice zarobic
        pieniadze na te długi a sprzętu niechce stracic
        • aniol_stroz1 Re: przepisanie sprzetu rtv 10.08.09, 22:18
          Rozumiem Mr_Pope, że Ty byś spuścił głowę i czekał, aż komornik
          wymiecie Tobie wszystko co wartościowe. Niestety czasem trzeba
          zaryzykować i spróbować takich metod. Nie wiem jak Ty, ale ja byłem
          kiedyś w podobnej sytuacji i wiem co to za uczucie, kiedy wisi nad
          Tobą komornik i kładzie łapska na Twoich sprzętach. Gdybym wtedy
          miał taką wiedzę jak teraz, to bym się nie czaił i zaryzykowałbym.
          Przestępstwem byłoby zastrzelenie komornika ;)))), a nie spisanie
          umów, których okoliczności powstania są praktycznie nie do
          wykrycia :)). Oczywiście, aby nie było, że moderator namawia
          do "przestępstw", niech każdy postępuje wedle swojego sumienia i
          zaznaczam, że każdy robi to na własne ryzyko.

Pozdrawiam
          • Gość: Marian44 Re: przepisanie sprzetu rtv IP: *.ip.jarsat.pl 10.08.09, 22:23
            Witam,

słuszny kierunek----wymeldować się i po sprawie.
            Znam takich dłużników co trzy m-ce meldują się u rodziny w całej Polsce
            a komornik się pręży i go szuka.

Pozdrawiam
          • real_mr_pope Re: przepisanie sprzetu rtv 11.08.09, 00:46
            Nie, nade mną nigdy nie wisiał komornik. Chyba głównie dzięki temu,
            że nie brałem nigdy dwóch kredytów, które przejadłem/skonsumowałem.
            A kiedy już mam jakiś dług, to szukam sposobu żeby go spłacić, nie
            żeby uniknąć spłaty. Żal sprzętu? Trudno, zobowiązania należy
            regulować. Ze złośliwości pozostaje mi życzyć, żeby potencjalny
            pracodawca naszego dłużnika nie wypłacił mu wynagrodzenia, a
            wszystko co wartościowe "sprzedał". Tylko czy wtedy będziesz
            doradzał takiemu pracodawcy powołując się na swoje doświadczenia?
            • Gość: m. Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 217.116.101.* 11.08.09, 01:31
              > Ze złośliwości pozostaje mi życzyć, żeby potencjalny
              > pracodawca naszego dłużnika nie wypłacił mu wynagrodzenia, a
              > wszystko co wartościowe "sprzedał".
              Bez przesadyzmu. Banki pożyczają pieniądze zawodowo i dla zysku, kalkulują
              ryzyko opóźnień czy niespłacenia w ogóle. I na takich opóźnionych kredytach też
              zarabiają niezłą kasę. Nie mówię, żeby nie spłacać, bo umów należy
              dotrzymywać
              , ale nie warto tego brać tak osobiście. To tylko biznes.
              • nicniewiem.online Re: przepisanie sprzetu rtv 11.08.09, 07:00
                Witam
                Ja tez mam kilka kredytów i wielki dół. Stało się. Życ trzeba dalej.
                Mam dobra pracę, ale żadnego majątku , żanych nieruchomości ani
                ruchomości. Mieszkam u mamy i nie jestem tam zameldowana. Mam
                mieszkanie socjalne, ale tam sa tylko moje stare meble. Chodzi mi o
                komornika. Czy on moze zajmowac sprzety mojej mamy-nie ma tam tez
                nic wartościowego, ale jakby sie uparł to może zawsze zająć.
                Mam dobrą prace i komornik moze mi zajac pęsje. Pracę mam pewną na
                dłuugo. Chodzi mi tylko o to, żeby nie gnebil mojej mamy-wiekowa juz
                jest. Ja tam przebywam, bo sie nia opiekuje. Odpiszcie , prosze.
                Pozdrówka
                • Gość: Agatkanadrodze Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 193.111.174.* 11.08.09, 09:59
                  Komornik podobno moze wejśc nie tylko na adres zameldowania, ale
                  tam , gdzie faktycznie dłuznik mieszka.
                  Nie wydaje mi sie ,zeby mógł wejśc do mieszkania (moze go miec,
                  jezeli wierzyciel taki adres wskaże Twojej matki i zajmować co mu na
                  mysl przyjdzie.
            • zauber07 Re: przepisanie sprzetu rtv 11.08.09, 09:23
              real_mr_pope napisał:

> Nie, nade mną nigdy nie wisiał komornik. Chyba głównie dzięki
              temu,
              > że nie brałem nigdy dwóch kredytów, które przejadłem/skonsumowałem

Wszystko jeszcze przed Tobą:)W życiu sa różne koleje losu,może
              nawet będziesz zmuszony brać więcej niż dwa kredyty i nie po to żeby
              je przejeść(skonsumować),nie wszystko da się w życiu
              obliczyć,poukładać i "zaszufladkować"

• aniol_stroz1 Re: przepisanie sprzetu rtv 11.08.09, 10:43
                Dlaczego Mr_Pope uważasz, że wszyscy dłużnicy, to imbecyle i biorą kredyty tylko
                po to, aby je przejadać i brać chociażby po to, bo są reklamowane w tv i przy
                tym na własne życzenie wplątują się w tarapaty? Tak przynajmniej wnioskuję z
                tego co piszesz. Powtarzam, dopóki nie doświadczysz takiej sytuacji, nie możesz
                się wypowiadać na ten temat. Dużo takich "rozsądnych" i "mądrych" ludzi popadało w
                długi w tym i ja, bo też tak samo uważałem kiedyś jak Ty teraz.

Pozdrawiam
                • real_mr_pope Re: przepisanie sprzetu rtv 11.08.09, 18:16
                  > Dlaczego Mr_Pope uważasz, że wszyscy dłużnicy, to imbecyle

Oj, anioł, taki doświadczony forumowicz jak Ty i sprowadzasz moją
                  wypowiedź do takiej opinii. A przecież nie tylko nie komentuję
                  wszystkich dłużników, ale i tego konkretnego nie uważam za imbecyla.
                  Widzę natomiast istotną różnicę pomiędzy wzięciem kredytu, utratą
                  pracy i obawą związaną z egzekucją, a fikcyjną sprzedażą sprzętu, bo
                  szkoda oddawać komornikowi.

> Powtarzam, dopóki nie doświadczysz takiej sytuacji, nie możesz
                  > się wypowiadać na ten temat.

Ciekawa filozofia. Zatem nie mogę wypowiadać się na temat zabójstw
                  dopóki sam nie zabiję i nie zdobędę własnego doświadczenia w tym
                  temacie.

> Dużo takich "rozsądnych" i "mądrych" ludzi popadało w długi w tym
                  > i ja, bo też tak samo uważałem kiedyś jak Ty teraz.

Wyobraź sobie, że i ja miałem długi, czasem na poważne kwoty,
                  przekraczające znacznie moje możliwości finansowe. Mimo to nigdy nie
                  wpadłem na pomysł wciągania rodziców w lipne rozliczenia, nie
                  planowałem napadu na bank, nie chciałem wyjechać z kraju by uniknąć
                  uregulowania zobowiązań. W Twojej opinii byłbym kimś w rodzaju
                  frajera, nieprawdaż?

• Gość: kamil Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 83.238.70.* 11.08.09, 11:30
      a na jaka kwote mam sprzedac ojcu tv lcd wieze stereo i komputer medlscianka i
      komplet wypoczynkowy
      kwota ma jakies znaczenie?
      • Gość: yoshima Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 78.8.254.* 11.08.09, 11:36
        z tego co jestnapisane to kolega nie brał "kredytu na przezycie" tylko na swoje
        przyjemnosci, wiec uwazam ze kolega chce poprostu ordynarnie wymigac sie od
        splaty, wiec prosze bez bajek w stylu "nie wiesz co Cie w zyciu spotka" itp, bez
        wiezy stereo mozna zyc,naprawde;-)
        • Gość: kamil Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 83.238.70.* 11.08.09, 11:48
          mam wyjazd za granice na 2 miesiace i chce wszystko pospłacac jak wróce bo chce
          miec spokoj i sie boje ze w ten czas komornik wejdze bo mam juz wypowiedziane
          umowy...a niechce sprzetu stracic tak od razu
          • Gość: yoshima Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 78.8.254.* 11.08.09, 14:46
            no jak od razu? wypowiedzieli Ci umowe,wezwali do splaty,sad wydal pewnie nakaz
            zaplaty,pozniej skierowano do egzekucji wiec to potrwalo co najmniej 6 miesiecy
            o ile nie wiecej, fajnie ze chcesz splacac,zzamiast kombinowac lewe umowy z
            ojcem idz do komornika powiedz jak jest ze za 2 miesiace splacisz mu calosc albo
            wieksza czesc i jakos rozmowisz sie;-)
            • Gość: czarny Re: przepisanie sprzetu rtv IP: 213.199.253.* 11.08.09, 17:05
              jetes pewny ze od windykacji do komornika 6miesiecy wydaje mi sie ze szybciej...
              A to dla tych wszystkich którzy uważają że dlużnicy to imbecyle. Sam mam długi i niezamierzam się usprawiedliwiać, ale jak ma się dzieci i nie mam co do garnka włożyć to często jedyne wyjście:( Fakt że nauczyłem się że kredyt to pulapka,ale czasu nie zmienie.
              • real_mr_pope Re: przepisanie sprzetu rtv 11.08.09, 18:26
                Wiesz, czarny, dłużników za imbecyli mają najczęściej osoby, które
                stają w obronie dłużników. Nie ci, którzy uważają, że zobowiązania
                należy spłacać. Gdybym miał dłużników za imbecyli, to oczekiwałbym
                zwolnienia ich z wszelkiej odpowiedzialności albo jakiegoś
                specjalnego traktowania. Wszak imbecyle mają ograniczoną świadomość
                i nie mogą ponosić odpowiedzialności za każde swoje działanie. To,
                że z pewną taką surowością traktuję dłużników wynika z przekonania,
                że dłużnicy są osobami dojrzałymi, świadomymi konsekwencji swoich
                działań. Zwracam jednak uwagę, że daleki jestem od potępiania
                dłużników, także tych z kategorii cwaniaków. Różnie się życie
                układa, czasami faktycznie jedynym wyjściem z sytuacji jest się
                zadłużyć. Nadal jednak uważam, że jest bardzo duża różnica pomiędzy
                kimś, kto bierze kredyt na leczenie dziecka a kimś, kto bierze
                kredyt konsumpcyjny, żyje ponad stan, a potem budzi się z tzw. ręką
                w nocniku.
          • Gość: Michał Re: na każde oddzielną umowe i różne daty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 18:52
            zrób kilka umów kupna sprzedaży z różnymi datami tylko daty gdzieś
            sprzed roku i nie jedna po drugiej tylko jakiś miesięczny chociaż
            odstęp czasowy - umowa nie może być na wyższą kwotę jak 999zł
            • Gość: ciekawa Re: za ile IP: 213.199.253.* 11.08.09, 19:37
              to jak to jest w koncu, po jakim czasie od windykacji moze wejsc komornik do domu i czy to przypadkiem nie trwa okolo 2 miesiecy a nie 6 miesiecy?
              prosze o jakas odpowiedz sensowna a nie glupimi stwierdzeniami.
              • aniol_stroz1 Re: za ile 12.08.09, 00:06
                "Ciekawa", jeżeli bank skorzysta z BTE (bankowy tytuł egzekucyjny), to czas
                trzeba liczyć nawet w tygodniach, a nie miesiącach.

Podsumowując mój udział w tym wątku powiem tak,
                Dłużnicy!! Pozwalajcie na plądrowanie Waszych mieszkań przez komorników,
                pamiętając, aby mieć spuszczone głowy w dół, jak co poniektórzy. I nie
                zapomnijcie, że każdy dłużnik szukający tutaj pomocy, jest uważany za imbecyla
                (stwierdzenie jednego z uczestników tego wątku) przez osobę, która chce jej
                pomóc, więc szukajcie pomocy gdzie indziej, na innym forum :)))

A teraz, aby moje słowa się pokryły, dla Wszystkich imbecyli, objaśnienie słów
                imbecyl i imbecylizm:
                "imbecyl med. głuptak, chory niedorozwinięty umysłowo.
                imbecylizm nieporadność umysłowa; por. oligofrenia
                Etym. - łac. imbecillus 'słaby (na umyśle)"

Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieję, że zrozumieliście objaśnienie? W razie kłopotów, piszcie na
                gazetowego e-maila ;)))
            • aniol_stroz1 Re: na każde oddzielną umowe i różne daty 12.08.09, 00:18
              Widzę Michał, ze w końcu ktoś coś konkretnie napisał, tak trzymać !!!

Pozdrawiam
              • nicniewiem.online Re: na każde oddzielną umowe i różne daty 12.08.09, 08:03
                Witam
                Ja tez mam kilka kredytów i wielki dół. Stało się. Życ trzeba dalej.
                Mam dobra pracę, ale żadnego majątku , żanych nieruchomości ani
                ruchomości. Mieszkam u mamy i nie jestem tam zameldowana. Mam
                mieszkanie socjalne, ale tam sa tylko moje stare meble. Chodzi mi o
                komornika. Czy on moze zajmowac sprzety mojej mamy-nie ma tam tez
                nic wartościowego, ale jakby sie uparł to może zawsze zająć.
                Mam dobrą prace i komornik moze mi zajac pęsje. Pracę mam pewną na
                dłuugo. Chodzi mi tylko o to, żeby nie gnebil mojej mamy-wiekowa juz
                jest. Ja tam przebywam, bo sie nia opiekuje. Odpiszcie , prosze.
                Pozdrówka
                • Gość: Antek Re: na każde oddzielną umowe i różne daty IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:19
                  Jeśli nie jesteś zameldowana u Mamy a jedynie bywasz u niej, a nawet czasem
                  nocujesz bo jest schorowana to komornik nie ma zadnej podstawy do wejscia do jej
                  domu, a tym bardziej do zajmowania jakichkolwiek jej sprzętów. nie wpuszczać go
                  do mamy i juz.
                  komornik moze oczywiście wejsć do Twojego mieszkania socjhalnego ale zapewniam
                  Cie ze nie będzie zajmował mebloscianki z 86 roku, bo mu sie to po prostu nie
                  opłaci.
                  Z pewnoscia natomiast zajmie Ci 50% Twoich dochodów z pracy.

• Gość: Michał sam mam problemy z kredytami , US , ZUS i Sądami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 18:10
                i każdy chce ode mnie jak najwięcej wyciągnąć a nie mogę przecież
                każdemu z wierzycieli dawać po 500zł/mc / jest ich aż sześciu / bo
                obecnie mam niski dochów / jestem na zasiłku / więc staram się ich
                zaspokajać nawet po 200max500zł / PKO przychyliło się do mojej ugody
                więc spłacam systematycznie / ale mimo to zabezpieczyłem się z
                RTV/AGD oraz autem / to już kupiłem rejestrując na teścia / więc
                staram się jak mogę i wiem że kiedyś wyjdę z tego bo jestem
                optymistą i wierzę w siebie - kompletne zero załamania , tak
                wyszło , kryzys , trudno - żyć trzeba dalej i cieszyć się z tego że
                się jest w miarę zdrowym człowiekiem
            • zauber07 Re: na każde oddzielną umowe i różne daty 12.08.09, 08:33
              Gość portalu: Michał napisał(a):

> zrób kilka umów kupna sprzedaży z różnymi datami tylko daty gdzieś
              > sprzed roku i nie jedna po drugiej tylko jakiś miesięczny chociaż
              > odstęp czasowy - umowa nie może być na wyższą kwotę jak 999zł

Dodam jeszcze że na ten sprzęt powinna być spisana umowa użyczenia:)

Postępowanie egzekucyjne prowadzone może być jedynie z majątku
              dłuznika,przedmioty z ktorych korzysta na podst.umowy uzyczenia w
              skład tego majątku nie wchodzą.a co za tym idzie,egzekucja nie może
              być z nich przeprowadzana.

Zgodnie z art.845 kpc do ruchomości komornik przystępuje przez
              ich zajęcie.Zająć można ruchomośći dłużnika będące w jego
              władaniu,bądź we władaniu samego wierzyciela,który do nich skierował
              egzekucje.Ruchomości dłuznika bedące własnością osoby trzeciej można
              zająć tylko wówczas,gdy osoba ta zgadza się na ich zajęcie albo
              przyznaje,że stanowią one własność dłużnika.

Dłużnik powinien przy zajęciu-niezwłocznie po otrzymaniu odpisu
              protokółu zajęcia,wymienić komornikowi znajdujące się w jego
              wladaniu rzeczy,do których osobom trzecim przysługuje prawo żądania
              zwolnienia ich od egzekucji,ze wskazaniem adresów tych osób.Komornik
              zawiadomni o zajęciu osoby wskazane przez dluznika.

Warto jednak pamiętac,iz wtakim przypadku gdy rzecz znajduje się w
              mieszkaniu lub innym miejscu zajmowanym przez dluznika wspólnie z
              osobami trzecimi,zwłaszcza z członkami rodziny,to-gdy nic innego nie
              wynika z charakteru rzeczy lub innych szczególnych okoliczności-
              komornik możę przyjąć żę co najmniej są one we władaniu dlużnika,co
              upoważnia go do zajęcia.wtedy właścicielowi tej rzeczy(dającemu
              użyczenie)pozostaje obrona przy zastosowaniutzw.powodztwa
              przedegzekucyjnego.
              Przeważnie jest tak,że jak dłuznik udokumentuje że rzecz nie jest
              jego,to komornik jej nie zajmuje-no chyba że długol się stawia i
              zrobi to złośliwie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka