Dodaj do ulubionych

Piękna wieża

21.09.04, 08:46
Żeby nie zostawiać forum z pechową liczbą 313 rozpocznę nowy wątek.
W niedzielę mój syn zaciągnął mnie pod remontowaną wieżę kościoła
ewangelickiego. Mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że jest po prostu
piękna, niczym wieża ciśnień przy ul. Wiśniowej we Wrocławiu. Neogotycki
zabytek odzyskał choć w części dawny blask. Szkoda, że nie doczekał lepszych
czasów cały kościół łaski (jeden z sześciu na całym Ślasku). Kto poczyta sobie
książeczkę H. Szczególy "Żagań w historii Śląska" będzie wiedział czego żałować.
Jest także akcent regionalny - renowacji wieży dokonuje firma ze Szprotawy!
Już nie mogę się doczekać, kiedy z wieży będzie można podziwiać panoramę
miasta i okolic. Niektórzy powiadają, że przy dobrej pogodzie można będzie
oglądać z niej odległe o 15 km Żary! Drżyj croolicku! Już nie ujdziesz mojemu
wzrokowi!
Obserwuj wątek
    • dj_dlugi Re: Piękna wieża 21.09.04, 22:25
      szkoda tylko że nie zdążyli na jarmark tak jak burmistrz obiecywal jeszcze w
      maju... a może to i dobrze bo ludzie by ją rozdeptali :)
    • cancro Re: Łyżka dziedciu... 23.09.04, 09:26
      Jak zwykle w tej beczce miodu jest i łyżka dziegciu. Wieżę kościoła
      ewangelickiego widać przy wjeździe do miasta z dowolnej strony, jednak
      pozbawiona jest mosiężnego krzyża, który błyszczał w słońcu w słoneczne dni.
      Żeliwna konstrukcja (odlana przed laty w Iłowej) jest pięknie odnoiwiona, a
      krzyża brak... Tym, którzy nie wiedzą, gdzie jest podpowiadam - na wieży
      nowozbudowanego kościoła garnizonowego na "żarskiej górce". I tu na usta ciśnie
      się kilka pytań:
      1. Jak się tam znalazł i dlaczego?
      2. Co na to konserwator zabytków?
      3. Czy ksiądz kapelan po skończonym remoncie wieży zamierza go zwrócić?
      Wydaje mi się, że na ostatnie pytanie odpowiedź znam. Duszpasterz polecił
      pomalować krzyż olejną farbą barwy brunatnobrązowej. Prawdopodobnie ten zabieg
      miał zmniejszyć wrażenie dysproporcji między ponadmetrowej wysokości krzyżem, a
      ledwie "zaznaczoną" wieżą kościoła, Na tej podstawie wnioskuję, że ksiądz
      kapelan już uznał krzyż ewangelików za swój. Prawda, że rzadki przykład
      ekumenizmu w skali krajowej?
      • dj_dlugi Re: Łyżka dziedciu... 23.09.04, 10:26
        Musze zwucić Ci uwagę na fakt, iż krzyż na wierzy kościoła garnizonowego jest
        jedynie KOPIĄ. oryginał jest w Pałacu, a jak remont wieży się skończy wróci do
        wieży, ale nie na czubek - bo konstrukcja jest zbyt słaba - a na eksponowane
        miejsce wewnątrz budynku.
        • cancro Re: Łyżka dziegciu... 23.09.04, 19:27
          Nie wiem po co ktokolwiek wykonywałby kopię krzyża z wieży? Jednak być może masz
          rację!? Mimo wszystko zazdroszczę Ci optymizmu...
    • cancro Re: Piękna wieża 30.09.04, 09:45
      Oto wklejka z "Lubuskiej", w której można odnaleźć przyczyny przedłużającego się
      remontu:

"30 Września 2004
      Widoki za miesiąc
      Dziś kończy się remont wieży widokowej przy byłym kościele ewangelickim. Budowla
      otworzy podwoje dopiero 29 października.

- Wieża będzie częścią muzeum kierowanego przez pana Jacka Jakubiaka. W
      przyszłym roku w jej sąsiedztwie chcemy wybudować parking dla turystów – mówi
      burmistrz Sławomir Kowal.
      Przypomnijmy, że władze miasta liczyły po cichu na zakończenie remontu przed 17
      wrześ-nia. Otwarcie można było wtedy połączyć z Jarmarkiem Michała. – To jednak
      zbyt ważna budowa, żeby zakończyć ją w pośpiechu i ryzykować zaniedbania -
      tłumaczy Norbert Lange, naczelnik wydziału polityki regionalnej urzędu miasta.
      Remont wieży trwa od 1999 r., po jego zakończeniu budowla będzie znów spełniać
      swoją pierwotną rolę – platformy widokowej. Całość kosztowała 244 tys. euro, za
      większość zapłaciła Unia Europejska. Pieniądze są jednak zbierane do dziś. – W
      1987 r. przy parafii ewangelickiej w partnerskim Nepthen powstało konto, na
      które datki wpłacali mieszkańcy niemieckiego miasta oraz byli mieszkańcy Żagania
      z terenu całych Niemiec – tłumaczy Marian Świątek z Towarzystwa Żagańskiego.
      Do dziś zebrano 5,5 tys.euro, z czego blisko 4 tys. przeznaczono na zakup środka
      impreg-nującego. – Chcemy w ten sposób zabezpieczyć wieżę przed deszczem i
      śniegiem. Zbiórka trwa nadal, na ten cel potrzebujemy w sumie 12 tys. euro –
      dodaje M. Świątek.
      Towarzystwo Żagańskie prowadzi także rozmowy z Muzeum Śląskim w Goerlitz oraz
      fundacją kultury Śląska w Würzburgu. Chodzi o pomoc przy zorganizowaniu wystawy
      o dziejach kościoła ewangelickiego w Żaganiu oraz o tradycjach protestanckich na
      Śląsku.
      M. Świątek otrzymał też płaskorzeźbę przedstawiającą Piotra Birona, która ma
      znaleźć się w wieży. Tuż obok znajduje się mauzoleum Bironów.
      - Kopię płaskorzeźby otrzymałem od potomka książąt żagańskich, pani Blaack, z
      domu von Einsiedel, która mieszka obecnie w Paryżu – tłumaczy przedstawiciel
      Towarzystwa Żagańskiego.

TOMASZ HUCAŁ"

No cóż, ręcde4 same składają się do oklasków. Mam jednak wątpliwości co do
      umiejscowienia parkingu. Jeśliby miał być za wieżą, oznacza to odłożenie
      odbudowy najpiękniejszego z żagańskich kościołów na przynajmniej
      kilka-kilkanaście lat, albo i dłużej. Poza tym akurat ta część miasta nie należy
      do szczególnie uczęszczanej i akurat tam nie ma problemów z parkowaniem, nawet
      dla autobusów. Chociaż gdyby powstał ładny parking w miejsu gruzowiska - czemu
      nie. Mimo wwszystko wolałbym odbudowę kościoła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka