Dodaj do ulubionych

Co słychać?

• chris.w5 Re: Co słychać? 20.07.22, 14:39
      według aktualnego sondażu portalu Otodom najlepiej w Polsce żyje się w Gdyni, najsmutniej w Częstochowie
      • chris.w5 Re: Co słychać? 21.07.22, 21:38
        administracja domu powiadomiła mnie, że od sierpnia miesięczna przedpłata za ogrzewanie mieszkania wzrasta o 83%. Znaczy to, iż miesięczny czynsz za mieszkanie będę płacił droższy o ponad 5%.
        Podwyżkę uzasadniają rosnącymi cenami oleju opałowego i gazu oraz sytuacją polityczną i gospodarczą

Skutki wojny w Ukrainie
        • chris.w5 Re: Co słychać? 24.07.22, 14:34
          portal Check24 znowu oferuje mi urlop. Tym razem pierwszorzędny last minute w Turcji z rabatem do 60%, gdy pojadę do końca września. Notabene byłem w Turcji co najmniej pięć razy.
          Korzystałem z ich ofert wielokrotnie, teraz podrzucają mi nowe, tylko, że ja nie mam już ochoty podróżować.
          I do tego ta pandemia

Zdjęcie z jednego z pobytów w Kemer-Kiris na Tureckiej Rivierze
          • chris.w5 Re: Co słychać? 25.07.22, 15:01
            firma ubezpieczeniowa w której jestem ubezpieczony prywatnie proponuje mi, abym zarekomendował ich wśród znajomych, czy przyjaciół i w nagrodę dostanę premię 40€.

Chyba chętnych nie znajdę, zresztą nie mam zamiaru takich szukać, to i z nagrody nic nie będzie
            • chris.w5 Re: Co słychać? 28.07.22, 20:17
              inflacja w ostatnich 12-miesiacach, czerwiec 2022 - czerwiec 2021
              Polska 15,6%
              USA 9,1%
              Niemcy 7,6%
              Rosja 16,7% (marzec 2022 - marzec 2021)
              • chris.w5 Re: Co słychać? 30.07.22, 21:34
                jak już kiedyś wspomniałem jestem takim kibicem piłki nożnej od wielkich wydarzeń.
                Oglądam mecz o Super Puchar między RB Lipsk i Bayern Monachium. Po pierwszej połowie Bayern, bez Lewandowskiego, prowadzi 0:3

Super puchar to mecz mistrza Niemiec przeciw zdobywcy Pucharu Niemiec
                • chris.w5 Re: Co słychać? 30.07.22, 22:45
                  Bayern wygrał 3:5 i jest supermistrzem Niemiec.
                  W zespole Bayernu grał 19-letni czarnoskóry Jamal Musiała pochodzenia brytyjsko-nigeryjskiego i polskiego. Strzelił w meczu jednego gola. Niemiecki sprawozdawca wymawiał jego nazwisko Musjala
                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.08.22, 21:30
                    coś zrobił się ze mnie kibic piłki nożnej. Oglądam na Sat.1 inaugurujący nowy sezon Bundesligi mecz Eintracht Frankfurt i Bayern Monachium. Po pierwszej połowie prowadzi Bayern 0:5.
                    Jednego gola strzelił polskiego pochodzenia Jamal Musiala
                    • chris.w5 Re: Co słychać? 05.08.22, 22:25
                      Bayern wygrał 1:6, jeszcze jednego gola strzelił Musiala
                      • chris.w5 Re: Co słychać? 07.08.22, 15:39
                        niemiecki 79-letni lekarz medycyny sportowej i ortopeda Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt o legendarnych 10tys. krokach dziennie:
                        'To bajka! To pochodzi od producentów urządzeń, które liczą kroki. Wystarczy 7,5tys. kroków. Nie ma nic złego w robieniu więcej. Ale to też nie przynosi żadnego dodatkowego efektu'
                        • chris.w5 Re: Co słychać? 15.08.22, 15:29
                          ile trzeba spać, by nasz mózg mógł prawidłowo pracować?
                          amerykańscy naukowcy z Washington University Sleep Medicine Center objęli przez 5 lat badaniem 100 osób ze średnią wieku 75 lat.

Obserwacje pozwoliły określić optymalną liczbę godzin snu, która zapewnia funkcjonowanie naszego mózgu na pełnych obrotach. Według badań dla tej grupy wiekowej to 7,5godziny.
                          Jednocześnie ostrzegają, że nawet niewielkie odchylenia od tego czasu wpływają negatywnie na mózg, zwłaszcza u osób starszych.

śpię dłużej niż 7,5godzin
                          • chris.w5 Re: Co słychać? 19.08.22, 18:38
                            kim są najpiękniejsze kobiety na świecie?
                            Lekarze z Center for Advanced Facial Cosmetics & Plastic Surgery w Londynie odpowiedzieli na to pytanie i osiągnęli niesamowite rezultaty.

Według nich 36-letnia amerykańska aktorka filmowa Amber Heard to najpiękniejsza kobieta na świecie

https://p16-sign-va.tiktokcdn.com/tos-maliva-avt-0068/3a76ae715aaafa340baef800688ddb91~c5_720x720.jpeg?x-expires=1661076000&x-signature=0CgnE8dAGddTIrIdL5VlERwTvac%3D
                            • chris.w5 Re: Co słychać? 27.08.22, 18:59
                              > najpiękniejsza kobieta na świecie

szkoda, że link zdjęcia stał się nieaktywny, ale można wyszukać sobie w google
                              • chris.w5 Re: Co słychać? 27.08.22, 19:28
                                eks-piłkarz 38-letni Philipp Lahm, były reprezentant niemieckiej reprezentacji piłki nożnej, napisał w swojej nowej książce;
                                'Zawsze stawiałam sobie małe cele. Moja rada to, wyznaczaj sobie cele, które są osiągalne. W ten sposób doświadczasz sukcesu. To daje pewną satysfakcję'

też tak robię i gdy szafnę ten mały wyznaczony cel, daje to mi duże zadowolenie
                                • chris.w5 Re: Co słychać? 11.09.22, 21:39
                                  aktor Piotr Machalica lubił mieć wokół siebie porządek. Uważał, że 'Kto ma porządek wokół siebie, ma też porządek w życiu'

też lubię
                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 16.09.22, 16:24
                                    czego codziennie potrzebuje mózg?

amerykański 100-letni dr Howard Tucker z Cleveland to najstarszy lekarz na świecie. Od 75 lat związany jest z medycyną i jak mówi aktywność zawodowa to jeden z sekretów długowieczności; 'Przestrzegam, jeśli przejdziesz na emeryturę, powinieneś przynajmniej robić coś hobbystycznie. Codziennie potrzebujesz bodźca dla mózgu'

w moim przypadku bodźcem jest chyba moje hobby fotografia
                                    • chris.w5 Re: Co słychać? 16.09.22, 16:35
                                      sejm uchwalił nowelizację utrzymującą podatek VAT na poziomie 8% i 23% na kolejny rok

w Niemczech wynosi 7% i 19%
                                      • chris.w5 Re: Co słychać? 18.09.22, 19:46
                                        córka niemieckiego bawarskiego premiera 23-letnia modelka Gloria-Sophie Burkandt przedstawiła swojego chłopaka Floriana Moertha na monachijskim festynie Oktoberfest zwracając uwagę celebrytów w Wiesn-Promi-Hotspocie.

Chłopak Glorii-Sophie jest o całą głowę niższy niż jego słynna 185centymetrowa dziewczyna. Ale to nie przeszkadza ani jemu, ani jej
                                        • chris.w5 Re: Co słychać? 19.09.22, 18:03
                                          korzystam relatywnie często z internetowej wikipedii. Zaglądam na przykład, gdy potrzebuję informacje do moich zdjęć.
                                          Wikipedia poprosiła o wsparcie finansowe, wsparłem
                                          • chris.w5 Re: Co słychać? 20.09.22, 23:59
                                            niemieccy aktywiści międzynarodowej organizacji PETA, Ludzie na rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt, wszczęli debatę, w której przedstawili szaloną sugestię 'zakazu seksu dla wszystkich mężczyzn, którzy jedzą mięso'

idiotyczne!
                                            • chris.w5 Re: Co słychać? 21.09.22, 00:36
                                              Inflacja wciąż rośnie. Będziemy głodni i nadzy, jak święty turecki

sierpień 2022 - sierpień 2021
                                              Polska 16,1%
                                              kraje EU 9,1%
                                              Niemcy 8,8%
                                              • chris.w5 Re: Co słychać? 22.09.22, 21:15
                                                firma ubezpieczeniowa przysłała mi rachunek na przyszły rok za ubezpieczenie ochrony prawnej mojego auta.
                                                Rachunek nieco droższy niż w tym roku.

Zerknąłem dla porównania na portalu check24, ile życzą sobie inne firmy za takie ubezpieczenie?
                                                Żadna nie była tańsza, pozostaję w tej w której jestem pomimo droższej opłaty.

Notabene, ubezpieczenie to, ciągle w tej samej firmie, mam od 30-lat i do tej pory nie musiałem z niego korzystać, tylko płacę.
                                                Nie wiadomo co może przydarzyć się? o wypadek autem nietrudno, płacę więc nadal
                                                • chris.w5 Re: Co słychać? 23.09.22, 21:39
                                                  czwartkowe piłkarskie emocje. Oglądam na laptopie mecz ligi narodów o puchar UEFA. Grają Niemcy z Węgrami. Węgrzy grają lepiej i po pierwszej połowie prowadzą 1:0
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.09.22, 21:42
                                                    przepraszam, zapomniałem, że dzisiaj jest piątek
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.09.22, 22:43
                                                    emocjonujący mecz, w drugiej połowie Niemcy grali lepiej, intensywniej. Pomimo, przegrali, Węgrzy wygrali 1:0
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.09.22, 14:33
                                                    coś uwzięli się dzisiaj na mnie telefoniczni ankieterzy. Już druga pani chciała przeprowadzić ze mną ankietę. Sposoby, aby ankietowanym wcisnąć na końcu do kupienia jakieś artykuły.
                                                    Obu paniom podziękowałem i odłożyłem słuchawkę
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.09.22, 22:52
                                                    dziś kolejny mecz ligi narodów UEFA. Obejrzałem na laptopie na RTL drugą połowę. Znowu emocje, grali Anglicy z Niemcami. Wynik remisowy 3:3
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 27.09.22, 15:00
                                                    nie tylko na tym forum nie ma piszących. Zerknąłem na inne na 'Rówieśnikach', zastój, tylko na jednym spamer grasuje
                                          • chris.w5 Re: Co słychać? 27.09.22, 15:13
                                            > Wikipedia poprosiła o wsparcie finansowe, wsparłem

dzisiaj przysłali podziękowanie 'Bardzo dziękujemy za wsparcie i zaangażowanie w Wolną Wiedzę'
                                            • chris.w5 Re: Co słychać? 02.10.22, 16:23
                                              od piątku skrzynka pocztowa gazety.pl jest nieczynna.
                                              Pojawia się komunikat 'Twoje konto jest czasowo niedostępne. Przepraszamy za utrudnienia. Zaloguj się ponownie'

Po próbie bezskutecznego ponownego zalogowania pojawia się wiadomość 'Spróbuj ponownie'.
                                              I tak na okrągło, czy mają nas za idiotów? Przecież wiadomo, że jest weekend, nie pracują i jeżeli już, to usuną usterkę dopiero w poniedziałek, oby
                                              • chris.w5 Re: Co słychać? 03.10.22, 14:53
                                                i tak jak sądziłem, usunęli usterkę dzisiaj, skrzynka pocztowa gazety. pl funkcjonuje
                                              • chris.w5 Re: Co słychać? 05.10.22, 14:10
                                                skrzynka pocztowa gazety. pl znowu nieczynna.
                                                Teatr z próbą zalogowania powtarza się, na okrągło 'Spróbuj ponownie'. Jak długo tym razem?
                                                • chris.w5 Re: Co słychać? 05.10.22, 19:18
                                                  > Jak długo tym razem?

tym razem krótko, poczta działa
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 08.10.22, 14:29
                                                    poniekąd dobra wiadomość przyszła wczoraj. Firma energetyczna, zaopatrująca w prąd moje mieszkanie, przysłała rachunek na przyszły rok.
                                                    Przy podobnym zużyciu jak w tym roku będę płacił miesięcznie tyle samo.

Będę płacił tyle samo chociaż ceny energii elektrycznej dookoła drożeją, zobaczymy, co będzie za rok?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 08.10.22, 15:32
                                                    mam zainstalowany w laptopie uBlock Origin, który blokuje wyświetlanie reklam i innych niepożądanych lub podejrzanych treści internetowych.
                                                    Od zainstalowania zablokował do dzisiaj prawie 1,2mln razy
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 10.10.22, 20:19
                                                    firma ubezpieczeniowa w której jestem obowiązkowo prywatnie ubezpieczony oferuje mi nagrodę do 75€, gdy zwerbuję do nich nowych klientów, spośród rodziny, czy znajomych.
                                                    Nie zwerbuję, nie mam takiego zamiaru
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.10.22, 00:24
                                                    'Polak w łóżku jest jak stolarz, który z całej siły hebluje deskę'

Skąd pan to wszystko wie?

seksuolog i psychoterapeuta Andrzej Gryżewski; 'Wiem tyle, ile opowiedzą mi pacjentki. A przez 16 lat pracy mój gabinet odwiedziło ponad pięć tysięcy kobiet. W różnym wieku'
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.10.22, 12:06
                                                    10 procentowa inflacja w Niemczech we wrześniu w porównaniu do września ubiegłego roku.
                                                    Najwyższa od prawie 70 lat.
                                                    Dla porównania w Polsce 17,2%
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 16.10.22, 12:39
                                                    zerknąłem za okno, biegną maratończycy. Dzisiaj w moim mieście bieg maratoński z ponad 45tys. uczestnikami około 150 narodowości.
                                                    Biegnie też podwójny mistrz olimpijski w maratonie Kenijczyk Eliud Kipchoge

Z tego powodu utrudnienia, wiele ulic zamkniętych dla ruchu drogowego
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.10.22, 19:00
                                                    Lisa Ludwig, 32-letnia niemiecka ex-redaktorka czasopisma Zeit;
                                                    'Zapomniałam czytać książki, a winny temu jest internet'

właściwie, niestety, ja też
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.10.22, 13:01
                                                    Firefox zainstalował najnowszą wersję przeglądarki. Zmienił wygląd strony w modusie prywatnym/trybie incognito. Nie podoba się mi, będę musiał przyzwyczaić się do nowego.

Poza tym śmiga jak gdyby trochę szybciej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.10.22, 19:53
                                                    firma ubezpieczeniowa, w której jestem obowiązkowo prywatnie ubezpieczony, proponuje mi, abym ubezpieczył też u nich auto. Gdybym to zrobił, oferują mi 10procentowy rabat.
                                                    Auto mam ubezpieczone w innej firmie, gdy dostanę z tej firmy rachunek na przyszły rok za ubezpieczenie auta, porównam, czy opłaca się zmienić?

Na razie odczekam, termin jest do końca listopada
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 19.10.22, 21:58
                                                    Tez korzystam z Firefoksa, jest to chyba najlepsza przeglądarka.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.10.22, 23:15
                                                    maria, aktualnie najbardziej popularne na świecie przeglądarki:
                                                    Chrome 67%
                                                    Edge 11%
                                                    Safari 8%
                                                    Firefox 7%
                                                    Opera 3%
                                                    Internet Explorer 1%
                                                    źródło: chip.de
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 20.10.22, 09:48
                                                    firma ubezpieczeniowa mojego auta powiadomiła mnie, ile będę płacił za ubezpieczenie w przyszłym roku. To łobuzy! będę płacił 18% więcej.

Porównałem na portalu Check24 ile płaciłbym w innych? Okazuje się, że ceny podniosły wszystkie. Tańsze od mojej były tylko dwie i to w najtańszej płaciłbym tylko 2% mniej.

Firma ubezpieczeniowa, która oferuje mi 10procentowy rabat też jest droższa, pomimo rabatu.

Pozostaję w dotychczasowej
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 20.10.22, 11:14
                                                    Wszędzie inflacja daje się we znaki jak widzę.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 21.10.22, 02:24
                                                    ha, dobra wiadomość dla mnie. Niemiecki parlament uchwalił ustawę, która przewiduje jednorazową wypłatę 300€ emerytom do 15 grudnia. Otrzymają z powodu zwiększonych kosztów ogrzewania i ze względu na wysokie ceny energii.

no proszę, w Polsce emeryci dostają 13-tą i 14-tą emeryturę, a tutaj też coś
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 21.10.22, 09:16
                                                    Ciekawa jestem czy dodatki w Niemczech otrzymają wszyscy emeryci,
                                                    czy tylko Ci co maja niskie emerytury. Bo w Polsce jak zapewne wiesz,
                                                    wyrównuje się niedobory finansowe tylko emerytom o niskiej emeryturze.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 21.10.22, 18:07
                                                    maria, z informacji, którą wyczytałem wynika, że tę jednorazową wypłatę dostaną wszyscy.

Emeryci z niskimi emeryturami dostają wsparcie finansowe Grundsicherung, podstawowe zabezpieczenie społeczne (gdy niskie dochody nie są wystarczające do życia)
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 21.10.22, 19:31
                                                    Uważam ,że tak być powinno w nas niestety tak nie jest.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 23.10.22, 13:39
                                                    Nie wiem czy pisałeś kiedyś i zetknąłes sie czukiem1 na forach.
                                                    Niestety juz odszedł. Przykre takie informacje, ale takie jest życie.
                                                    Pisał bardzo intensywnie na wielu forach zwłaszcza dotyczących
                                                    życia politycznego, gospodarczego naszego kraju.
                                                    Serce nie wytrzymało.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.10.22, 16:20
                                                    maria, tak, przypominam sobie
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 26.10.22, 10:06
                                                    Od rana mam dzionek zakręcony. Czekam na speców.
                                                    Będą mi wymieniać wodomierze. Ciekawa jestem jaki będzie nowy pomiar wody.
                                                    Uwazam, że dotychczasowe wskazania były zawyżane bo wskazywały,że zużywam miesięcznie
                                                    6m3 wody a w związku z tym naliczali mi że produkuję 7m3 smieci.
                                                    To kompletna bzdura. Nie interweniowałam bo to duży kosz reklamacji a i tak napewno
                                                    nie przyznaliby mi racji.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.10.22, 16:53
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Od rana mam dzionek zakręcony

a ja mam dzionek spokojny, wręcz leniwy. Robię dzisiaj Lockdown.

Mieszkam w budynku wielorodzinnym, wodomierzy nie mam, pobór wody rozliczany jest według powierzchni mieszkań.
                                                    Też niewłaściwie, w jednym mieszkaniu przy tej samej powierzchni mieszka jedna osoba, w innym więcej, a pobór zależny jest przecież od ilości osób
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 26.10.22, 17:50
                                                    Ja tez mieszkam w budynku wielorodzinnym ale mamy wodomierze.
                                                    Juz po wszystkim. Prosiłam, więc zostawili mi stare do ewentualnej reklamacji.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 28.10.22, 20:51
                                                    Wróciłam bo oglądałam jeszcze jaki progam tv jest na dzisiaj.
                                                    Może coś wybiorę, przerzucając kanały. W dzień to brakuje mi czasu na
                                                    długie siedzenie, lubię obejrzeć ale tez nie za długo, cos co mnie zainteresuje.
                                                    Ciekawa jestem, czy Ty oglądasz tv i polskie stacje?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.10.22, 21:12
                                                    maria, nie oglądam tv, nie oglądam też polskiej tv. Czasami obejrzę wiadomości lub mecz piłkarski.
                                                    Co chcę wiedzieć, dowiaduję się z internetu i radia
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 29.10.22, 09:40
                                                    Ale Cię mecze tyloma pytaniami. Już masz chyba dość dyskusji ze mną.
                                                    Przepraszam. W Polsce to wiem ,jak egzystują najczęściej samotni mężczyżni.
                                                    Mało który potrafi sobie radzić tak jak Ty to robisz.
                                                    Udanego dnia zyczę.
                                                    Jak będziesz na cmentarzu tu zrób proszę parę fotek, ciekawa jestem jak tam
                                                    wyglądają.Czy w Niemczech tez obchodzone jest Swięto Zmarłych jak w Polsce?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 29.10.22, 19:06
                                                    maria, nie męczysz, gdy coś interesuje Ciebie, pytaj.
                                                    Dziękuję i też życzę udanego

1 listopada Święto Zmarłych nie jest licznie obchodzone na cmentarzu, który odwiedzam. Tu obchodzone jest 20 listopada święto Niedziela Zmarłych. W katolickich landach, na przykład w Bawarii, obchodzone jest chyba podobnie jak w Polsce
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 29.10.22, 22:20
                                                    Dziękuję za info.
                                                    Pozwoliłam sobie przeczytać wcześniejsze Twoje wpisy na tym forum
                                                    dot. pochówków i jestem zbulwersowana brakiem poszanowania ludzkich
                                                    uczuć tych osób bliskich które zostają? Przyjeżdża koparka i robi alejki po 25 latach
                                                    na miejscu pochówku mimo,że jest osoba która przychodzi na ten grób i byc może chciałaby
                                                    zostać razem pochowana. Nie, to nie mieści mi się w głowie.
                                                    A może źle zrozumiałam?
                                                    W Polsce po 20 latach tez grób może ulec likwidacji o ile nie jest opłacane miejsce
                                                    i nikt nie interesuje się grobem. Wtedy na grobie przed jego likwidacją zarząd cmentarza
                                                    wywiesza informację "grób do likwidacji " na rok wcześniej, aby ewentualna rodzina mogła skontaktować się z zarządem cmentarza.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 04.11.22, 17:00
                                                    firma energetyczna zaopatrująca w prąd moje mieszkanie powiadomiła mnie dzisiaj, jak to ładnie nazwali, o korekcie cen w przyszłym roku.
                                                    Cena wzrasta, nie nazwali podwyżką. Ile to wyniesie? przekonam się przy następnym rachunku
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 04.11.22, 19:38
                                                    Zauważyłam,że w aptece znowu jest ogłoszenie, aby nie wchodzić bez maseczki.
                                                    Czyli znowu robi się nieciekawie z tym covidem.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 04.11.22, 20:25
                                                    maria, u mnie cały czas wstęp do aptek tylko w maskach
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 06.11.22, 08:19
                                                    gazeta.pl powiadamia 'Aż trzy znaki zodiaku czeka bogactwo w 2023 roku. Jesteś jednym z nich?'

jestem, wierzyć w takie głupoty?
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 06.11.22, 09:44
                                                    Chris, ja tez jestem jednym z tych znaków!
                                                    W moim przypadku mogłabym się dorobić pracując,
                                                    bo piszą,że jestem pracowita, oszczędna etc.
                                                    Niestety, nie mam teraz takich możliwości żeby pracować.
                                                    A co do znaków zodiaku to jestem zdania,że wiele przypisanych
                                                    im cech zgadza się. Znam akurat pod tym względem wymienione
                                                    znaki bo były mi bliskie.
                                                    Odnośnie horoskopów to nie traktuję z przymróżeniem oka.
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 06.11.22, 12:12
                                                    popr. Odnośnie horoskopów to traktuję je z przymróżeniem oka.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 11.11.22, 13:34
                                                    > nie nazwali podwyżką. Ile to wyniesie? przekonam się przy następnym rachunku

no i przekonałem się, firma energetyczna przysłała wczoraj powiadomienie, ile wynosi ta korekta.
                                                    Od lutego przyszłego roku za prąd będę płacił miesięcznie 70% więcej
    • chris.w5 Re: Co słychać? 06.11.22, 14:23
      urząd skarbowy przysłał mi decyzję rozliczenia podatku za ubiegły rok. Niestety muszę podatek dopłacić i to trochę dużo, więcej niż wyliczył doradca podatkowy.
      Płacę chociaż jestem emerytem
      • maria88 Re: Co słychać? 06.11.22, 14:27
        U nas podatek płacą emeryci tylko z wysoką emeryturą.
        A nie mogłeś odliczyć wydatków poniesionych np.na cele zdrowotne lub inne.
        • chris.w5 Re: Co słychać? 06.11.22, 14:54
          maria88 napisała:
          > A nie mogłeś odliczyć wydatków poniesionych np.na cele zdrowotne lub inne

mój doradca podatkowy odliczył wszystko co było możliwe. Pomimo, jest tak, jak jest
      • chris.w5 Re: Co słychać? 06.11.22, 14:40
        to jest dobra wiadomość, minister pracy Hubertus Heil powiadomił, że emeryci w Niemczech dostaną w przyszłym roku od 1 lipca podwyżkę emerytur.
        Dostanę 3,5% więcej
        • maria88 Re: Co słychać? 06.11.22, 14:51
          Dopiero od 1 lipca? Dla mnie to daleko...
          U nas podwyżki są zawsze w marcu tez obiecują większe niz dotychczas.
          Ponadto 13tki i 14tki tez maja być.
          Gdyby nie rosnąca inflacja, teraz już pod 17% to bym się cieszyła.

Chris to zgodnie z tym horoskopem na przyszły rok, bo masz byc bogaty....
          • chris.w5 Re: Co słychać? 06.11.22, 15:02
            maria88 napisała:
            > Gdyby nie rosnąca inflacja, teraz już pod 17% to bym się cieszyła

tak, te wszystkie podwyżki zżera inflacja, w Niemczech w październiku 10,4%
            • chris.w5 Re: Co słychać? 08.11.22, 12:59
              Śledzie są dobre na wszystko

dr inż. Grzegorz Tokarczyk z katedry Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie;

'Śledzie to przede wszystkim bogactwo cennych kwasów, które obniżają poziom złego cholesterolu i regulują ciśnienie tętnicze, wpływając pozytywnie na pracę układu krążenia. Zawarte tłuszcze wpływają stabilizująco na pracę mózgu, czy narządu wzroku i działają przeciwnowotworowo.

To charakterystyczna i niepowtarzalna cecha śledzi, będąc cennym źródłem energii, zapewniają nam tłuszcze dobroczynne dla zdrowia'

jem śledzie w przeróżnych kremowych sosach i to dość często. Zjem dzisiaj na to konto
              • maria88 Re: Co słychać? 08.11.22, 20:18
                Bardzo je lubię Najbardziej jak sama zrobię w oleju wigilijnym lub w śmietanie.
                Sklepowe mi nie smakują stąd jem je nie za często, ale się poprawie będę kupować częściej.
                Ale zaraz...chyba tu chodzi o śledzie bez solanek, świeżo złowione, bo jeżeli
                dobrze wpływają na nadciśnienie to powinny być solone.
                Takich u mnie nie ma w sklepach.
                • maria88 Re: Co słychać? 09.11.22, 20:33
                  Niemcy. 250 euro zasiłku na dziecko

Początkowo miało być to 237 euro na pierwsze, drugie i trzecie dziecko – taką sumę wcześniej zapisano w projekcie.

– Koalicja idzie o krok dalej, jeśli chodzi o pomoc rodzinom – wyjaśnił szef frakcji SPD w Bundestagu Rolf Mützenich, zapowiadając w środę podwyżkę świadczenia do jednolitego 250 euro na każde dziecko – To największy krok, jaki kiedykolwiek zrobiono w zakresie zasiłku rodzinnego – dodał. Liczy, że będzie to wsparcie zwłaszcza dla rodzin o małych i średnich dochodach.

Wtóruje mu koalicjant. – To duży sukces, że rodziny będą otrzymywać zauważalnie więcej pieniędzy w już przyszłym roku – mówiła liderka Zielonych Katharina Dröge. Jak dodała, to "ważna ochrona dzieci przed biedą".

Politycy PiS w SejmieNieoficjalnie: Alert w rządzie ws. finansów. "Pachnie rokiem 2008"
                  "Wysyłamy wiadomość do rodzin: nie zostawiamy was samych!"

Zadowolenia nie ukrywa też minister ds. rodziny Lisa Paus (Zieloni). – Dzięki temu wysyłamy wiadomość do rodzin: nie zostawiamy was samych! – podkreśliła. Jak dodała, zasiłek na dziecko jest "jednym z najważniejszych świadczeń rodzinnych, ponieważ można go rzetelnie i na stałe włączyć do budżetu rodzinnego".

W umowie koalicyjnej SPD, Zielonych i FDP są też inne punkty dotyczące polityki prorodzinnej, w tym podstawowe ubezpieczenie dziecka, które ma być wprowadzone w 2025 roku. (AFP / mar)

Artykuł pochodzi z serwisu Deutsche Welle

zasiłek
                  500 plus
                  Niemcy
                  Deutsche Welle
                  dzieci

• chris.w5 Re: Co słychać? 09.11.22, 20:46
                    maria88 napisała:
                    >Niemcy. 250 euro zasiłku na dziecko<

maria, pisz od siebie, nie przepisuj gazety
                    • maria88 Re: Co słychać? 09.11.22, 21:36
                      Nie przepisywałam, tylko wkleiłam to co jest w polskiej prasie.
                      • maria88 Re: Co słychać? 09.11.22, 21:48
                        Dodam,ze chodziło mi o to,że inflacja nie dotyczy tylko naszego kraju bo
                        był i jest dużo biedniejszy niż Niemcy.
                        Nie mogę tego ogarnąć co się teraz dzieje. Nie widze końca wojny na Ukrainie.
                        Ogrom wydatków na zbrojenia w naszym kraju etc.etc....... a było tak spokojnie.
                      • chris.w5 Re: Co słychać? 09.11.22, 22:03
                        maria88 napisała:
                        > Nie przepisywałam, tylko wkleiłam to co jest w polskiej prasie

proszę, nie wklejaj artykułów z gazet. Czytam prasę i nie muszę jeszcze raz to samo czytać na forum.

Jeżeli coś zainteresuje Ciebie, możesz zacytować ten fragment i ustosunkować się do tego od siebie, co o tym sądzisz, tak jak zrobiłaś to po mojej uwadze
                        • maria88 Re: Co słychać? 09.11.22, 22:57
                          Dziękuję za lekcję. Zrozumiałam.
                          • maria88 Re: Co słychać? 12.11.22, 13:17
                            Chris postanowiłam, że nie będę już Ciebie denerwować swoimi wpisami na tym forum.
                            Nie lubię jak ktoś dyktuje mi jak i co mam na napisać i co mogę zrobić a czego nie.
                            Może nie miałeś złego zamiaru , ale masz rządzący sposób informowania o tym.

• chris.w5 Re: Co słychać? 16.11.22, 15:48
                              zdrowiej przed monitorem komputera z 'Metodą 20-20-20'

wprawdzie naukowcy nadal nie zgadzają się co do tego, czy wpatrywanie się w ekran komputera przez długi czas może spowodować poważne uszkodzenia, ale jedno jest pewne, jest wyczerpujące i dlatego może powodować suchość, zmęczenie i podrażnienie oczu. Wpatrywanie się w ekran przez długi czas nie tylko obciąża plecy, ale także oczy.

Aby nie paść ofiarą tego problemu, istnieje tak zwana 'Reguła 20-20-20'

Portal chip radzi; co 20 minut przez co najmniej 20 sekund powinieneś patrzeć na obiekt, który znajduje się co najmniej 20 stóp (6metrow) dalej

jeśli nie zapomnę, spróbuje stosować
    • chris.w5 Re: Co słychać? 10.04.24, 21:54
      aparat którym robię zdjęcia nie najnowszy, kilkuletni. Zdjęcia poprawiam w programie do obróbki zdjęć, w którym teraz korzystam z nowej możliwości. Jedno z ostatnich poprawione, Tekst linku
      • maria88 Re: Co słychać? 14.04.24, 15:59
        Widze,że w dalszym ciągu to Twoje hobby.
        • maria88 Re: Co słychać? 16.04.24, 17:19
          Wieje i zimno.
          • maria88 Re: Co słychać? 19.04.24, 20:08
            Dalej aura bardzo dokuczliwa. Watrzysko tylko+5 rano i deszcz z gradem.
            • chris.w5 Re: Co słychać? 19.04.24, 23:52
              Firefox zainstalował mi na laptopie najnowszą wersję z szybszym ładowaniem stron przy takim samym poziomie bezpieczeństwa
              • chris.w5 Re: Co słychać? 29.04.24, 21:40
                https://images.bild.de/662f2eb2def5782acea64ebd/1c41d340d70b09e2a5c9386a3489f881,fe20f40b?w=992

110 lat na karku bez sportu, ale z papierosami i dużą ilością mleka. Vincent Dransfield z Little Falls w USA nadal cieszy się dobrym zdrowiem pomimo swojego stylu życia.
                Śmieje się z ludzi uprawiających jogging, mówi 'Dokąd oni biegną?'

Jego rada na szczęśliwą starość; 'Pozytywne nastawienie do życia i poznawanie i kochanie ludzi sprawia, że żyję dłużej'
                • maria88 Re: Co słychać? 30.04.24, 18:05
                  Juz widze jak jestes zadowolony, że facet palił i nic mu, bo dozył
                  sędziwego wieku.
                  Pił mleko, ale jakie? Napewno farmerskie a nie sklepowe.

Pozytywne nastawienie do zycia to zycie w rodzinie do ostatnich dni, opieka i czulośc
                  napewno duzy plus

Tylko nie kazdy ma takie szczęscie, ot co.

W sumie żadna filozofia zycia.
                  • chris.w5 Re: Co słychać? 16.05.24, 20:51
                    proboszcz parafii do której należę, przysłał dzisiaj życzenia radosnych świąt Zielonych Świątek.
                    Nie wie, iż nie jestem aktywnym członkiem parafii, chyba figuruję w jego kartotece, bo płacę urzędowi skarbowemu podatek na kościół.
                    Nie poprosił wprost, ale dołączył zaadresowany formularz przekazu pieniężnego na darowiznę, pewnie głównie o to chodziło
                    • chris.w5 Re: Co słychać? 19.05.24, 18:02
                      internet to dla mnie większy pożeracz czasu niż telewizja
                      • chris.w5 Re: Co słychać? 20.05.24, 00:59
                        od momentu zainstalowania uBlock Origin, otwartoźródłowe rozszerzenie przeglądarki Firefox, zablokował dotychczas ponad 6,5mln delikwentów, którzy chcieli zainstalować na moim laptopie reklamy, lub inne treści internetowe.
                        Chwała jemu za to, niech nadal blokuje
                        • maria88 Re: Co słychać? 20.05.24, 18:17
                          Mam go tez od dawna.
                          • chris.w5 Re: Co słychać? 04.06.24, 18:12
                            dobra wiadomość, od 1 lipca moja emerytura będzie podwyższona o 4,6%
                            • chris.w5 Re: Co słychać? 14.06.24, 15:36
                              piłkarskie mistrzostwa UEFA Euro 2024 rozpoczynają się dzisiaj, na inaugurację Niemcy grają ze Szkocją.

Portal Hey_ zaproponował z użyciem sztucznej inteligencji, jak mógłbym nazywać się, gdybym był Szkotem?
                              Ciekawe, spróbowałem, wyszło, że Craig MacLeod
                              • chris.w5 Re: Co słychać? 19.06.24, 13:48
                                Windows Defender Antivirus sprawdził czterokrotnie mój laptop, nie znalazł żadnych zagrożeń
                                • chris.w5 Re: Co słychać? 19.06.24, 14:30
                                  'Internet powinien być wyzwalający. Każdy powinien mieć szansę być widzianym i słyszanym'
                                  (Marcus z Brooklynu)
                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.07.24, 15:21
                                    dobrą wiadomość dostałem dzisiaj od firmy energetycznej dostarczającej prąd do mojego mieszkania, od sierpnia tego roku będę płacił mniej
                                    • chris.w5 Re: Co słychać? 17.07.24, 23:02
                                      teraz kanclerz Niemiec Olaf Scholz chce wyjechać na urlop i ujawnia 'Potrafię być dość leniwy! chcę też mieć sytuację relaksu'

też potrafię być leniwym
                                      • chris.w5 Re: Co słychać? 11.08.24, 19:15
                                        czy to konieczne? Zakrętka została niedawno mocno przymocowana do butelki.

Od kilku tygodni nakrętki muszą być na stałe przymocowane do butelki w trosce o środowisko.
                                        Zmiana ta kosztowała firmy sporo pieniędzy, a eksperci nie widzą żadnego pozytywnego efektu w postaci unikania odpadów.

Ekspert ds. opakowań Markus Prem z niemieckiej Hochschule Kempten ten obowiązkowy wymóg skrytykował jako ani potrzebny, ani logiczny.
                                        'Czy to naprawdę robi cokolwiek dla planety, a nawet dla Europy? Moja jasna odpowiedź brzmi, nie. To czysty akcjonizm mający na celu uspokojenie wyrzutów sumienia'.

Zakłada on jednak, że wkrótce pojawi się efekt przyzwyczajenia do tej zmiany
                                        • chris.w5 Re: Co słychać? 14.08.24, 13:06
                                          Inflacja zaliczyła solidny skok. W lipcu ceny wzrosły o 4,2 proc,

u mnie o 2,3%, ale to tylko teoria. Gdy podczas zakupów w markecie porównuję ceny to, pomimo że obniżają, są znacznie wyższe niż przed rokiem
                                          • maria88 Re: Co słychać? 15.08.24, 16:38
                                            W Polsce też. Ceny rosna szybko i znacznie odczuwalnie.

Te przymocowane nakrętki bardzo mnie denerwują
                                            bo sa niezbyt wygodne w zamykaniu butelki.
                                            • chris.w5 Re: Co słychać? 15.08.24, 18:00
                                              Nieścielenie łóżka rano powinno pomóc w walce z roztoczami,

naukowcy Kingston University London odkryli, w jakich okolicznościach roztocza czują się szczególnie komfortowo dla rozmnażania się.
                                              Ponieważ te małe stworzenia lubią wilgoć, eksperci zalecają pozostawienie odkrytego łóżka w ciągu dnia i nieścielenie. Pozwala to na ucieczkę wilgoci, a roztocza mogą odwodnić się, albo wymrzeć.

Zamiast ścielić łóżko natychmiast po wstaniu, należy najpierw pozwolić pościeli wywietrzeć, następnie można ponownie pościelić łóżko jak zwykle
                                              • chris.w5 Re: Co słychać? 23.08.24, 20:19
                                                podczas ostatnich spożywczych zakupów fundnąłem sobie sałatkę ziemniaczaną w sosie czosnkowym. Zreflektowałem się, iż prawie nie jem ziemniaków, bardzo rzadko sałatki ziemniaczane, albo w restauracji frytki, czy placki ziemniaczane.

Zajrzałem do internetu, jaki mają wpływ ziemniaki na zdrowie?
                                                'Nie zawierają tłuszczu, zawierają dużo skrobi, błonnika, białka, minerałów i witamin - zwłaszcza witamin z grupy B i witaminy C'
                                                • chris.w5 Re: Co słychać? 25.08.24, 19:41
                                                  Kolor karty kredytowej ma znaczenie. Co oznaczają poszczególne barwy?

mam srebrną kartę, dawniej zaliczana do kart elitarnych, dziś rzadko spotykana, oferuje nieco wyższy limit kredytowy i premiowanie za płatności bezgotówkowe
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.08.24, 14:50
                                                    w czasach, gdy na gazeta.pl forum istniało FotoForum pokazywałem tam zdjęcia.
                                                    Limit zdjęć w galerii dla jednego nicka był 2 GB. Gdy limit został wyczerpany, musiałem założyć następny. W sumie mam ich pięć, chris.w1 do 5.
                                                    Teraz posługuję się tylko jednym.

Gazeta.pl przysłała powiadomienie, iż nicki nie były aktywne w ostatnim półroczu, gdy nie aktywuję w ciągu miesiąca, usuną.
                                                    Profilaktycznie chcę zachować, uaktywnię
                                                  • chris.w1 Re: Co słychać? 31.08.24, 15:01
                                                    uaktywniam pierwszy,
                                                    fotka z mojego miasta, z niedawnego spaceru
                                                  • chris.w2 Re: Co słychać? 31.08.24, 17:58
                                                    uaktywniam drugi nick,
                                                    fotka z Trewiru, z dawnej podróży
                                                  • chris.w3 Re: Co słychać? 01.09.24, 17:24
                                                    uaktywniam trzeci nick,
                                                    fotka ze Sciaves, z dawnej podróży
                                                  • chris.w4 Re: Co słychać? 02.09.24, 13:18
                                                    uaktywniam czwarty nick,
                                                    fotka z Luxembourg City, z dawnej podróży
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.09.24, 16:47
                                                    uaktywniać piąty nick nie muszę, używam często
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 10.09.24, 14:00
                                                    urząd statystyczny poinformował, że inflacja w Niemczech w sierpniu wyniosła 1,9%,

czysta teoria, w praktyce wygląda inaczej. Dostałem wiadomość z firmy ubezpieczeniowej, iż ubezpieczenie ochrony prawnej auta w ruchu drogowym podwyższają o 10%
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.09.24, 19:29
                                                    po zdobyciu 16 krajowych nagród niemieckie piwo Weiherer Pils w londyńskim globalnym finale konkursu World Beer Award 2023 zostało uznane za najlepsze piwo świata,

jakoś dotychczas nie piłem, nie natrafiłem, piję (sporadycznie) ostatnio Warsteiner Pilsener
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.09.24, 18:26
                                                    firma energetyczna dostarczająca prąd do mojego mieszkania zażyczyła sobie powiadamianie o zużyciu.
                                                    Odczytałem z licznika i wysłałem dzisiaj online.
                                                    Zerknąłem na zużycie sąsiadów, zużyli więcej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 07.10.24, 14:17
                                                    dobrą wiadomość dostałem dzisiaj od firmy energetycznej dostarczającej prąd do mieszkania, od listopada będę płacił miesięcznie 26% mniej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 15.10.24, 20:13
                                                    kasa chorych powiadomiła mnie, że od stycznia przyszłego roku moja elektroniczna kartoteka pacjenta będzie tworzona automatycznie. Dzięki niej wszystkie dane medyczne będą miał zawsze do wglądu, bez dodatkowych formalności
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.10.24, 15:19
                                                    jakiś czas temu kupiłem online akku do aparatu fotograficznego. Teraz firma ta podsyła mi maile z reklamą do ponownego zakupu. Dzisiaj kuszą mnie 20-procentowym rabatem.
                                                    Nowych nie potrzebuję, walczą o klientów
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.11.24, 18:09
                                                    natrafiłem na dobrą dla mnie wiadomość, według prognozy moja emerytura w przyszłym roku podwyższona zostanie o 3,5%
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 10.11.24, 16:53
                                                    tym razem mniej dobra wiadomość. Urząd skarbowy przysłał decyzję odnośnie rozliczenia podatku za ubiegły rok.
                                                    Chociaż jestem emerytem, muszę podatek nadpłacić
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 21.11.24, 16:03
                                                    firma ubezpieczeniowa auta powiadomiła mnie, ile będę płacił za ubezpieczenie w przyszłym roku, płaciłbym 42% więcej niż w tym roku. Wypowiedziałem.

Porównałem na portalu Check24 ile płaciłbym w innych? wyszukałem tańszą, będę w niej płacił 26% mniej niż w dotychczasowej, zmieniłem
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 27.11.24, 20:54
                                                    'sztuczna inteligencja' z portalu 'Hey_' za pomocą kilku pytań wybrała miasto, które idealnie pasuje do mojej osobowości,

wyszło, że Wiedeń. Mógłby być, byłem we Wiedniu, urocze miasto
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 29.11.24, 00:34
                                                    ceny kawy oszalały,

cena ziaren kawy arabskiej wzrosła do najwyższego poziomu od prawie 50 lat.
                                                    Funt tej odmiany sprzedawany na giełdzie towarowej w Nowym Jorku kosztował w środę (27.11.2024) 320,10 centów amerykańskich, to najwyższa cena od 1977

za funt tej kawy (zmielonej) płacę w markecie, w którym robię zakupy 479 eurocentów
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 02.12.24, 16:28
                                                    salon sprzedaży samochodów autoryzowanej stacji obsługi, w której robię czasami naprawy, przysłał mi ofertę kupna auta marki, którym jeżdżę, z 20% rabatem. Chcą pozbyć się aut z zapasów,

auto, którym jeżdżę (20-letnie), spisuje się bardzo dobrze, nie ma potrzeby (na razie) zmieniać na nowe
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 16.12.24, 20:19
                                                    portal Buzz przedstawił horoskop finansowy na 2025 dla mojego znaku zodiaku,

'W tym roku nie tylko uda ci się spłacić dawne długi, ale też nabyć nieruchomość lub rozpocząć budowę domu. Wskazówka finansowa na ten rok: buduj stabilność finansową'

bzdura, nie mam długów, nie zamierzam nabyć nieruchomość, czy budować dom. Stabilność finansową zbudowałem sobie już kilka lat temu.
                                                    Nie wierzę w horoskopy, są dla naiwnych
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 27.12.24, 16:05
                                                    zainstalowałem w laptopie DeepL: AI - tlumaczy obcojęzyczne teksty i asystuje przy pisaniu, koryguje błędy pisowni
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.12.24, 18:58
                                                    > Pozostała jeszcze jedna usterka do usunięcia

dotychczas nieusunięta. Dzisiaj niespodziewane odwiedziny panów hydraulików z administracji domu.
                                                    U sąsiada pode mną problemy z wodą w łazience, sprawdzili, jak jest u mnie.
                                                    Przy okazji obiecali, iż dotychczas nieusuniętą usterkę w mojej łazience usuną w 'przyszłym roku' (dziś przedostatni dzień roku)
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 02.01.25, 16:01
                                                    wikipedia powiadomiła 'W ciągu ostatnich kilku tygodni około 317 000 osób przekazało darowizny i wyraziło swoje uznanie dla Wikipedii. Dziękujemy im wszystkim z całego serca!'

też przekazałem, w podziękowaniu za moje częste zaglądanie do wikipedii
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 07.01.25, 18:18
                                                    kasa chorych powiadomiła mnie, że od marca podwyższają składkę opłaty ubezpieczeniowej o 1,225 procent, przełknę
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 15.01.25, 14:42
                                                    dzisiaj jest Dzień Wikipedii

internetowa kopalnia wiedzy i informacji na każdy temat dziś ma swoje święto. Data nie jest przypadkowa, strona powstała 15 stycznia 2001

często zaglądam, pożyteczny portal
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.01.25, 14:35
                                                    salon sprzedaży samochodów autoryzowanej stacji obsługi, w której robię czasami naprawy, zaprasza mnie na
                                                    Toyota Teamday.
                                                    Oferują elektryczny Toyota bZ4X Comfort w leasingu za 275 euro miesięcznie. Dziękuję, nie skorzystam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 11.02.25, 14:53
                                                    zdjęcia, które pokazuję na gazeta.pl forum przed wstawieniem poprawiam w programie, który oferuje mi przy obróbce do wyboru, między innymi, jakość zdjęcia automatyczną lub maksymalną.

Na moje oko zdjęcia poprawione w jakości automatycznej wyglądają lepiej. Jedno z ostatnich poprawione w jakości automatycznej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.02.25, 16:45
                                                    kibicuję drużynie piłkarskiej z mojej dzielnicy, grają w drugiej Bundeslidze, w 2023 spadli z pierwszej do drugiej.
                                                    Od tamtego czasu zmieniono trzech trenerów, ostatniego w tym tygodniu.
                                                    Jak dotychczas zmiany trenerów nie skutkowały powrotnym awansem do pierwszej Bundesligi, czy uda się nowemu trenerowi Stefanowi Leitl? wątpię
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 25.03.25, 14:45
                                                    niemieckie prawo jazdy zachowa dożywotnią ważność, a obowiązkowe testy zdrowotne nie wchodzą w grę,

przedstawiciele Parlamentu Europejskiego i rządów 27 państw członkowskich UE osiągnęli wczoraj wieczorem (24.03.2025) kompromis po długich negocjacjach.
                                                    Zaproponowana przez Komisję Europejską zasada, że prawa jazdy dla osób powyżej 70 roku życia powinny być odnawiane co pięć lat, również w połączeniu z badaniami lekarskimi, została odrzucona

mam niemieckie prawo jazdy, sam rozstrzygnę (ze względu na stan zdrowia) kiedy powinienem przestać prowadzić auto. Jak dotychczas czuję się fit i nie mam problemów z jazdą autem
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 11.04.25, 16:14
                                                    podkablowałem? zgłosiłem do usunięcia wpisy spamera na tym forum reklamujące sprzedaż narkotyków. Usunięto i spamera zablokowano.
                                                    Forum-agora przysłała dzisiaj podziękowanie za zgłoszenie
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 12.04.25, 20:20
                                                    odwiedziła mnie dzisiaj na 6-piętrze wrona, usiadła na poręczy balkonu.
                                                    Nie sądziłem, że potrafią latać tak wysoko
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.04.25, 20:00
                                                    na YouTube oglądam videa pana Tomasza z Białegostoku z podróży autostopem po Afryce.
                                                    W ostatnim odcinku z Mauretanii wspomniał, że kupił sobie figi. Sprowokował mnie, w ostatnich zakupach też fundnąłem sobie
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.04.25, 15:52
                                                    portal Check24 oferuje mi 10-procentową zniżkę wielkanocną między 17 a 21 kwietnia na każdą rezerwację hotelu

nie wybieram się nigdzie na święta, nie skorzystam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 24.04.25, 20:32
                                                    domokrążcy z firmy telekomunikacyjnej Deutsche Telekom próbowali dzisiaj zwerbować mnie na klienta.
                                                    Odmówiłem, jestem klientem firmy o2 i pomimo wcześniejszych perturbacji pozostaję u nich, nie zmieniam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.04.25, 21:15
                                                    google zażyczył sobie dzisiaj przy logowaniu się na google drive, żebym podał prywatny numer telefonu i mój prywatny adres.
                                                    Odmówiłem, zalogowałem się bez podania tych informacji
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.04.25, 14:31
                                                    Firefox zainstalował najnowszą wersję przeglądarki, zainstalował nowe możliwości, z których nie będę korzystał, są mi niepotrzebne
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.05.25, 23:50
                                                    niektórzy emeryci w Niemczech otrzymają zwrot nadpłaconych składek

ciekawe, czy też mnie obejmie?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 07.05.25, 14:35
                                                    oprócz skrzynki pocztowej w gazeta.pl mam prywatną skrzynkę w innym portalu.
                                                    Wczoraj w tej skrzynce mail zakwalifikowany jako spam. Mail z moim adresem wysłany do mnie. Jakiś haker włamał się na adres mojego konta w tym portalu.

Spam usunąłem, hasło adresu zmieniłem, powinien być spokój
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.05.25, 15:38
                                                    miasto nazywane Małym Berlinem ...było kopią niemieckich miast.
                                                    Po sąsiedzku z moim rodzinnym, Bydgoszcz i Toruń, miasta rywalizujące ze sobą w latach, gdy mieszkałem w kraju.

Notabene, studiowałem w Bydgoszczy
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.05.25, 12:45
                                                    userka na innym forum napisała:
                                                    > chris.w5... raczej szlachetny to mężczyzna jest, jak z jego wpisów wynika

dziękuję
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.05.25, 21:15
                                                    > pasty do zębów ...mają oznaczenia na zgrzewie tubki, czerwony, niebieski lub zielony.
                                                    > Każdy z nich oznacza odpowiednio: czerwony-dużo chemii, niebieski pół na pół z naturalnymi środkami,
                                                    > zielony-naturalna

nie wiedziałem, używam ostatnio blend-a-med, sprawdziłem, ma na zgrzewie tubki pasek czerwony
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 02.06.25, 10:10
                                                    tak jak myślałem, przeważający pisowski elektorat wybrał pisowskiego kandydata,

wybrali młodzi, mężczyźni, ze wsi, bez wykształcenia
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.06.25, 16:30
                                                    'Czesi zmienili przepisy dotyczące rynku pracy, a w nich zalegalizowanie pracy tymczasowej dla czternastolatków. Najmłodsi będą mogli dorobić w okresie wakacji ...będą mogli wykonywać lekkie prace ...wynagrodzenie nie będzie różniło się od wynagrodzenia dorosłych'

dla mnie żadna rewelacja. Przypomniało się mi, jako 15-latek pracowałem miesiąc w wakacje (jako kreślarz w biurze projektów). Było to w czasie, gdy uczyłem się w technikum.
                                                    Za pierwszą w moim życiu pensję kupiłem sobie (radziecki) zegarek na rękę
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.06.25, 17:03
                                                    niesamowite, 80 lat po wojnie,

w Niemczech w Cottbus rozbrojono dzisiaj bombę z czasów 2. wojny światowej.
                                                    Wokół dworca kolejowego utworzono strefę zamkniętą, 1800 osób musiało opuścić swoje domy, wprowadzono ograniczenia w ruchu kolejowym, autobusowym i tramwajowym

Bomba lotnicza odkryta na terenie dworca kolejowego została skutecznie unieszkodliwiona. Niewybuch z czasów wojny został znaleziony w zeszłym tygodniu na terenie niemieckich kolei Deutsche Bahn podczas prac budowlanych
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 04.06.25, 01:07
                                                    portal Hey_ podpowiada który znak zodiaku najlepiej pasowałby do mojego

niektóre znaki przyciągają się, inne doprowadzają do szaleństwa. Astrologiczny zbieg okoliczności czy czysty przypadek? kto naprawdę do ciebie pasuje

ani moja żona, ani później partnerka nie były spod wymienionych znaków zodiaku
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 04.06.25, 20:01
                                                    znowu bomby z 2. wojny światowej,

największa ewakuacja w niemieckiej Kolonii w dzielnicy Deutz w centrum miasta od czasów 2. wojny światowej. Dzisiaj ewakuacja ze strefy zagrożenia została zakończona, dotknęła około 20 000 mieszkańców i osób pracujących w tym rejonie.

Trzy mosty na rzece Rhein są zamknięte, ma to ogromny wpływ na ruch kolejowy, autobusowy i samochodowy. Rozpoczęto rozbrajanie niewybuchów, dwóch bomb 200-kilogramowych i jednej 100-kilogramowej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 04.06.25, 20:18
                                                    > znowu bomby z 2. wojny światowej,

udało się, niewybuchy rozbrojone. Według oficjalnej informacji z 19:30 wszystkie trzy bomby zostały pomyślnie rozbrojone.
                                                    Mieszkańcy obszaru ewakuacji wkrótce będą mogli wrócić do swoich domów
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 06.06.25, 15:16
                                                    user na innym forum napisał:
                                                    > ceny usług stomatologicznych stale i rosną i nic nie wskazuje na to by coś miało się zmienić.
                                                    > Przynajmniej 200 zł kosztuje sama wizyta, tysiąc złotych za plombę, czy leczenie kanałowe

za wizyty nie płacę, za plombę czy leczenie kanałowe nie płacę.
                                                    Mam ubezpieczenie zdrowotne, za wizyty u dentysty czy innych lekarzy płaci kasa chorych
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.06.25, 15:47
                                                    takim jestem trochę zorganizowanym, planuję sobie co mam zrobić,
                                                    dzisiaj zaplanowałem leniwy piątek, jutro będzie action
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.06.25, 01:37
                                                    portal Motofakty powiadamia;
                                                    'Ta marka jest liderem produkcji aut i sprzedaży na świecie, to najpopularniejsza marka na świecie od 15 lat i największy producent samochodów na świecie'

od ponad 30-lat jeżdżę autem tej marki (aktualnie drugim)
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.06.25, 16:44
                                                    to miłe, że pamiętają o mnie (seniorze). Urząd miejski dzielnicy proponuje mi pomoc w sytuacjach życiowych.
                                                    Gdy zajdzie taka potrzeba na pewno skorzystam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.06.25, 22:28
                                                    > Jakiś haker włamał się na adres mojego konta

Badacze z Cybernews odkryli, że ostatnio wyciekło aż 16 miliardów danych logowania, w tym loginów i haseł z serwerów ...Microsoft i wielu innych.
                                                    Wyciekło w sumie 30 zestawów danych zawierających miliony lub nawet miliardy danych

czyżby włamanie się na moje konto było wynikiem tego ataku? Od tamtego czasu zmieniłem hasło i jest spokojnie bezproblemowo
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.06.25, 16:40
                                                    Microsoft powiadomił mnie, żebym sprawdził laptop, czy można zainstalować Windows 11.
                                                    Nie sprawdziłem, rzecz w tym, iż nie mam zamiaru instalować, pozostaję z Windows 10
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.06.25, 15:20
                                                    zadzwonił telefon, telefoniczna ankieterka chciała poznać moje opinie o aktualnej sytuacji.
                                                    Po pytaniu, w jakiej jestem grupie wiekowej i po odpowiedzi, podziękowała, ankieta zakończona.
                                                    Opinie seniora mojej grupy wiekowej już ją nie interesowały, dyskryminacja?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.06.25, 14:25
                                                    firma telekomunikacyjna powiadomiła mnie;
                                                    'Nasza analiza z 30 kwietnia 2025 wykazała, że ​​z wybranym aktualnie o2 DSL Classic otrzymujesz najlepszą dla siebie taryfę.
                                                    Dziękujemy za lojalność, pozdrawiamy, Twój zespół o2'

no to ładnie, jak mawiał mój nauczyciel chemii w technikum
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.06.25, 19:52
                                                    Windows 10 żyje, Microsoft zapewnia kolejny rok aktualizacji systemu bezpieczeństwa,

użytkownicy systemu Windows 10 mogą nadal otrzymywać bezpłatne aktualizacje zabezpieczeń nawet po planowanym zakończeniu wsparcia w październiku 2025.
                                                    Jak niespodziewanie ogłosił Microsoft w poście na blogu, tak zwany program rozszerzonych aktualizacji zabezpieczeń (ESU) będzie teraz oferowany bezpłatnie dla użytkowników prywatnych.

Windows 10 będzie otrzymywać ważne comiesięczne aktualizacje przez kolejny rok, do 13 października 2026. Początkowo krążyły pogłoski, że użytkownicy prywatni będą musieli zapłacić około 30 euro za aktualizacje.
                                                    Z oferty tej skorzystało prawdopodobnie tylko kilku użytkowników, teraz role się odwracają i aktualizacje zabezpieczeń również oferowane są bezpłatnie, ale tylko pod pewnymi warunkami.

Rozszerzone wsparcie obejmuje comiesięczne aktualizacje zabezpieczeń, bez nowych funkcji dla systemu Windows 10
                                                  • krakkrakusek1au Re: Co słychać? 30.06.25, 09:25
                                                    Cześć. Życzę wszelkiej pomyślności. Czasami wchodzę i czytam Twoje wpisy. Ja to tak zaniedbałem uaktualniania mojego Safari, że już prawie przestał działać. Doprowadzenie go do w miarę używalnej formy zajęło mi ok 1.5 dnia. Wszystko przez to przez powiększajáce się lenistwo na emeryturze. Trzymaj się.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.06.25, 16:43
                                                    krakkrakusek1au, dziękuję za życzenia, odwzajemniam. Z tym lenistwem to mam podobnie
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 02.07.25, 18:34
                                                    firma energetyczna dostarczająca prąd do mojego mieszkania poczęstowała mnie dzisiaj mniej dobrą wiadomością.
                                                    Od sierpnia podwyższają o 17 % stałą roczną opłatę i o 3,5 % cenę jednej kWh
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.07.25, 13:54
                                                    krakkrakusek1au napisał:
                                                    > powiększajáce się lenistwo na emeryturze

rozleniwiłem się, czy przez te upały? teraz 28°.
                                                    Od czterech dni nie goliłem się, zarost na elektryczną maszynkę teraz za długi.
                                                    Nie golę się, niech sobie rośnie, gdy mi znudzi się, zafunduję sobie golenie u fryzjera,

wieczorem kibicuję
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 18.07.25, 17:31
                                                    portal Next gazeta.pl pyta;
                                                    'Czy to początek końca Google? Jeśli często korzystacie z Google, to być może zauważyliście, że coraz trudniej znaleźć to, czego szukamy'

nie zauważyłem, często korzystam i nie mam problemu ze znalezieniem w google tego, czego szukam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.07.25, 20:03
                                                    infantka Sofía, najmłodsza córka hiszpańskiego króla Felipe VI. i królowej Letizii będzie studiować w moim mieście.
                                                    Rozpocznie studia na prywatnej uczelni Forward College
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.07.25, 17:14
                                                    niemiecki Oettinger zamyka ponad 150-letni browar,

był czas gdy piłem to piwo chętnie
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 27.07.25, 00:56
                                                    opowiada Olga Mecking, polska dziennikarka mieszkająca w Holandii;
                                                    'holenderskie Niksen to danie sobie prawa do niedziałania. Stan, w którym nic nie musisz i czujesz to całym sobą. Porzucasz presję...'

nic nie musieć, stan, który lubię
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 29.07.25, 18:43
                                                    Najwyższa emerytura w Polsce

ile obecnie (w marcu 2025) wynosi rekordowa emerytura w Polsce? Jest to kwota około 51,4 tys. zł brutto (rocznie). Otrzymuje ją osoba, która przepracowała ponad 62 lata i przeszła na emeryturę w wieku 86 lat

mam (w przeliczeniu na zł) wyższą, przepracowałem 45 lat, na emeryturę przeszedłem w wieku 65 lat
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 31.07.25, 23:08
                                                    Microsoft po raz kolejny proponuje mi;
                                                    'Sprawdź wymagania sprzętowe lub odwiedź stronę internetową producenta komputera, aby dowiedzieć się, czy Twój komputer może uruchomić system Windows 11'

odmawiałem już kilkakrotnie, jakoś do nich nie dotarło, nie zamierzam instalować Windows 11, pozostaję z Windows 10
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 01.09.25, 15:41
                                                    trochę najadłem się strachu, nagle nie miałem w laptopie połączenia z internetem. Wyłączyłem router, włączyłem ponownie, nadal bez połączenia.
                                                    Już myślałem, że router nie funkcjonuje, że będę musiał zgłosić do wymiany, a to trwa.

Odczekałem około 2-godziny, włączyłem router ponownie, zaskoczył, jest połączenie z internetem, router funkcjonuje nadal.
                                                    Duża ulga, bez internetu jak bez ręki
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 08.09.25, 14:22
                                                    otodom informuje; Polacy zmieniają adres średnio 3,6 razy w życiu, a co trzeci z nas przenosi się do innej miejscowości

adres zmieniłem 5 razy, 2 razy przeprowadziłem się do innej miejscowości, następnych zmian adresu nie przewiduję
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 14.09.25, 22:42
                                                    dawniej pisało się pamiętniki, nigdy nie pisałem. Teraz co przytrafiło się mi, notuję sobie w tym forum, namiastka pamiętnika
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.09.25, 15:31
                                                    firma energetyczna dostarczająca prąd do mieszkania poprosiła o powiadamianie zużycia prądu według stanu licznika.
                                                    Podałem dzisiaj online. Przy okazji zerknąłem na zużycie sąsiadów (liczniki na klatce schodowej), zużyli więcej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.10.25, 15:52
                                                    > odpierdol sie ode mnie!

polskie piekło
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.10.25, 16:26
                                                    portal Check24 powiadomił mnie;
                                                    Twoje aktualne saldo punktów wynosi 100 punktów CHECK24, na razie nie ma możliwości wypłaty punktów - wypłata od 1000 punktów = 10 euro

nie zbieram ich punktów, sami przyznali. Nie mam zamiaru zbierać, są mi niepotrzebne, przeżyję bez ich 10 euro
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 08.10.25, 15:01
                                                    Nowa granica bogactwa w Polsce,
                                                    portal g.pl ustalił, iż aby być w Polsce bogaczem, potrzebne są miesięczne dochody około 12,7 tys. zł na rękę

z moimi miesięcznymi emerytalnymi dochodami, w przeliczeniu, byłbym w kraju bogaczem
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.10.25, 15:09
                                                    dobra wiadomość, firma energetyczna dostarczająca prąd do mieszkania powiadomiła mnie wczoraj, że w przyszłym roku będę płacił tyle samo co dotychczas. Nie podrożało
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 09.10.25, 16:35
                                                    Ale ceny są inne u Ciebie. Niemcy przyjeżdżają do Polski po zakupy , bo taniej.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 15.10.25, 17:08
                                                    portal moto.pl pisze; Badania pokazują niepokojący trend na rynku motoryzacyjnym. Naprawy samochodów stają się horrendalnie drogie

na szczęście moje auto psuje się bardzo rzadko, ale ostatnio chciałem w autoryzowanej stacji uzupełnić w aucie płyn hamulcowy.
                                                    Przy okazji znaleźli usterkę, za naprawę zapłaciłem ponad tysiąc euro. Notobane od dłuższego czasu czułem, iż coś w aucie było wadliwe, teraz jeździ znowu picobello, a jest 21-letnie (japończyk)
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.10.25, 16:06
                                                    chociaż Windows 10 nie jest już wspomagany przez Microsoft, używam nadal.
                                                    Pomimo braku wspomagania, Defender Antivirus sprawdza komputer nadal. Microsoft powiadomił mnie, że sprawdził komputer 4-krotnie i nie znalazł zagrożenia
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 22.10.25, 20:27
                                                    Co nie znaczy, ze nie musisz uważać w korzystaniu z różnych stron. Zabezpieczenie Defenderem
                                                    tez nie wiadomo jak długo. Bardziej w niebezpieczeństwie są chyba firmy które dalej posługują się Windowsem 10. Poczekamy zobaczymy.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 27.10.25, 14:12
                                                    jaki ten google drive jest ciekawy, przy logowaniu zapytał o mój prywatny numer telefonu i o prywatny adres.
                                                    Nie podałem, zalogowałem się bez
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 01.11.25, 13:49
                                                    portal Next pisze; Niektóre produkty są dwukrotnie droższe w Polsce niż w Niemczech

znaczące niegdyś korzyści cenowe (dla Niemców) z zakupów w Polsce, obecnie zmalały, powód: ceny w Polsce wzrosły gwałtowniej niż w Niemczech
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 09.11.25, 15:37
                                                    na renomowanej stronie 'Have I Been Pwned' można sprawdzić, czy e-mail adres został ujawniony, czy jest wśród ujawnionych danych,

sprawdziłem e-mail adres którym posługuję się najczęściej,
                                                    wynik; >Dobra wiadomość, nie znaleziono zhakowanego mojego adresu, nie został znaleziony w żadnym z naruszeń danych załadowanych w sekcji 'Czy zostałem zhakowany?', to świetna wiadomość<
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 12.11.25, 05:48
                                                    Firefox zainstalował najnowszą wersję przeglądarki i napisał;

'Pierwsze spojrzenie, tylko dla Ciebie,
                                                    jako jeden z naszych wiernych fanów, jesteś jedną z pierwszych osób, której pokażemy, nad czym pracujemy w Firefox. Dziękujemy, że dołączyłeś do nas w tej podróży'
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.11.25, 14:40
                                                    Windows 10 nie aktualizuje już zabezpieczeń komputera,
                                                    ale robi aktualizacje zbiorcze (pojedyncze aktualizacje systemu operacyjnego, które zawierają wiele wcześniejszych poprawek, zarówno związanych z bezpieczeństwem, jak i ulepszeniami funkcji).

Dzięki temu, instalując jedną aktualizację, użytkownik otrzymuje wszystkie poprzednie zmiany, co jest bardziej efektywne i ułatwia utrzymanie systemu w aktualności i stabilności,

Microsoft powiadomił mnie, że mogę zrobić aktualizację zbiorczą na moim laptopie, właśnie przed chwilą zrobiłem
                                                  • maria88 Re: Co słychać? 14.11.25, 19:41
                                                    Wg mnie posługiwanie się Windowsem 10 jest w dalszym ciągu ryzykowne i trzeba bardzo uważać
                                                    jak korzystamy z komputera.
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.11.25, 17:18
                                                    naukowcy ze szwajcarskiego Universität Lausanne odkryli, że osoby liczące na palcach stają się mistrzami matematyki

często śmiano się z tego, ale liczenie na palcach w dzieciństwie może później poprawić wyniki w matematyce.
                                                    Odkryli to naukowcy w długoterminowym badaniu,

chociaż od dawna jestem dorosłym, zdarza się mi też, że czasami liczę na palcach
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 24.11.25, 18:51
                                                    korzystam z przegladarki Firefox, poprosili o wsparcie finansowe, wsparłem.
                                                    Przysłali potwierdzenie i podziękowanie;

'Dziękujemy, wysyłamy tę wiadomość per e-mail w celu potwierdzenia, że rozpoczęliśmy proces pobierania Twojej darowizny. Może to potrwać trochę czasu.
                                                    W imieniu wszystkich pracowników Mozilla Foundation pragniemy serdecznie podziękować za pomoc. Nasza misja zależy od wsparcia i empatii darczyńców takich jak Ty,
                                                    Twoi przyjaciele z Mozilla Foundation'
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.11.25, 00:35
                                                    firma ubezpieczeniowa, w której mam prywatnie obowiązkowo ubezpieczone auto przysłała wczoraj rachunek, ile będę płacił w przyszłym roku.

Podrożało, będę płacił więcej, podrożało o 19 procent.
                                                    Porównałem w internetowym portalu Check24 czy są firmy, w których płaciłbym mniej. Tylko w jednej płaciłbym mniej o 2 procent. Nie opłaca się zmieniać, pozostaję w starej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.12.25, 03:44
                                                    Microsoft dzisiaj znowu zachęcał mnie do zainstalowania Windows 11, otworzył stronę, na której miałem tylko kliknąć 'pobierz'.
                                                    Odmówiłem i nie zainstalowałem, nadal korzystam z Windows 10
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 05.12.25, 21:14
                                                    firmy telekomunikacyjne w ostatnim czasie aktywniej reklamują internet światłowodowy, w skrzynce na listy co rusz dostaję reklamy.
                                                    Dzisiaj odwiedził mnie domokrążca z jakiejś firmy telekomunikacyjnej, nawet nie zapytałem z jakiej i oferował zmianę łącz internetowych na światłowodowe, podziękowałem i odmówiłem.

Łącze DSL, które mam w zupełności mnie zadawala, szybsze (i droższe) nie potrzebuję
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 19.12.25, 20:17
                                                    według doniesień prasowych w Niemczech w 2026 ubezpieczenie zdrowotne będzie droższe.
                                                    W mojej Krankenkasse będę płacił o 0,24 procent więcej, przełknę
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.12.25, 17:37
                                                    administracja domu przysłała roczne rozliczenie czynszu za mieszkanie, nadpłaciłem, dostałem zwrot nadpłaty.
                                                    Wyszło, ze czynsz kosztował mnie w tym roku miesięcznie 2 procent mniej, świąteczny podarunek?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 22.12.25, 19:53
                                                    Chris Rea, brytyjski wokalista i autor kultowego hitu 'Driving Home for Christmas', zmarł w wieku 74 lat

lubiłem jego piosenki, zmarł dzisiaj w szpitalu po krótkiej chorobie, umarł za wcześnie,
                                                    Driving Home for Christmas
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 28.12.25, 18:38
                                                    doniesienia prasowe potwierdziły się, Krankenkasse powiadomiła mnie dzisiaj, że od marca przyszłego roku za ubezpieczenie zdrowotne będę płacił o 1,345 procent więcej
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 29.12.25, 23:04
                                                    'Woolworth, sieć dyskontów niespożywczych, otwiera kolejne sklepy w Polsce. Niemiecki gigant ma ambitne plany związane z naszym rynkiem'

zdarza się mi u nich kupować
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 30.12.25, 15:19
                                                    'Według prognoz przyszła przeciętna emerytura może być znacznie niższa od ostatniego wynagrodzenia. Dzisiejsi trzydziesto- i czterdziestolatkowie na jesieni życia będą mogli liczyć średnio jedynie na 1/3 zarobków'

aktualnie w Niemczech 48 procent zarobków
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 04.01.26, 13:41
                                                    'Gdzie wyrzucić butelkę po oleju jadalnym i dlaczego dla wielu osób nadal nie jest to oczywiste?'

mają ludzie problemy, dla mnie jest oczywiste
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 07.01.26, 16:38
                                                    do laptopa mam podłączoną mysz, nie korzystam z touchpada (płytki dotykowej), z myszą jest mi wygodniej poruszać kursor na ekranie laptopa.
                                                    Ostatnio mysz zaczęła szwankować, kursor przeskakiwał, uciążliwe było poruszanie kursora po ekranie.

Wyczyściłem sensor myszy czystym spirytusem (denaturatem), znowu mysz funkcjonuje poprawnie.
                                                    Notabene denaturat kupiony dawno temu w kraju
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 03.03.26, 18:01
                                                    chociaż niedawno wyczyściłem sensor myszy komputera, kursor zaczął znowu szwankować.

Chciałem już przespacerować do MediaMarktu, żeby kupić nową mysz, ale wyczyściłem ponownie sensor i jest znowu lepiej albo nawet prawie dobrze,
                                                    z kupnem nowej na razie odczekam
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 17.03.26, 17:08
                                                    'Głębiej do portfeli sięgną również kierowcy, którzy tankują benzynę 95 oktanową. Coraz częściej będą płacić około 7 zł za litr takiego paliwa'

u mnie dzisiaj od 2,049 €/1 litr (8,73 zł)
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 20.03.26, 17:59
                                                    wczoraj były problemy z logowaniem na forum.gazeta.pl. Awarię usunięto, dzisiaj logowanie bezproblemowe
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 21.03.26, 12:29
                                                    'Dr Irena Eris jest jedną z najbogatszych Polek, a nie ma nawet telefonu komórkowego, ma jedynie telefon stacjonarny'

też nie mam, posługuję się jedynie stacjonarnym. Gdy kiedyś moja młoda współpracownica dowiedziała się, że nie mam, dziwiła się, że są jeszcze tacy ludzie bez telefonu komórkowego
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 23.03.26, 15:50
                                                    portal Next informuje; 'Ceny ropy naftowej runęły. Wystarczył jeden wpis Donalda Trumpa',
                                                    ceny ropy naftowej zaczęły wyraźnie spadać po deklaracji Donalda Trumpa w sprawie Iranu. Wracają do poziomów sprzed tygodni

u mnie cena benzyny na poziomie jak sprzed tygodni, cena nie runęła
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 13.04.26, 15:17
                                                    bocianica z Höchstadt an der Aisch wysiaduje w gnieździe pięć jaj, podglądam, czy młode już wykluły się?
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 17.04.26, 14:49
                                                    wyborcza.pl powiadamia; 'Piastowie mogli przybyć z Zachodu? Przełomowe badania genetyczne'

Przybysze z zachodniej Europy?
                                                    do takich wniosków doszedł zespół genetyków, biologów, bioinformatyków, antropologów, historyków i archeologów z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN oraz Uniwersytetu Adama Mickiewicza

no proszę, czyli osiedliłem się tam skąd przybyli moi prapraprzodkowie
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 17.04.26, 15:13
                                                    portal Next powiadamia; Kierowcy mogą się cieszyć, bo rządowy program CPN i zawieszenie broni między USA i Iranem doprowadziły do spadku cen na stacjach benzynowych, w przyszłym tygodniu tankowanie może być jeszcze tańsze

u mnie bez znacznego spadku, na stacji Orlenu cena benzyny super E5 dzisiaj 2,139 €/1 litr (9,04 zł)
                                                  • krakkrakusek1au Re: Co słychać? 16.01.26, 07:46
                                                    Woolworth to australijski gigant stworzony przez: Percy Christmas, Stanley Chatterton, Cecil Scott Waine, George Creed, i Ernest Williams a nie niemiecki. Niemiecki to jest Aldi (także w Australii).
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 16.01.26, 17:50
                                                    krakkrakusek1au napisał:
                                                    > Woolworth to australijski gigant

Woolworth (European retailer)
                                                  • krakkrakusek1au Re: Co słychać? 17.01.26, 23:26
                                                    Masz rację. Przepraszam. Pomyliłem z australijskim Woolworths, którego (jeszcze niedawno) właścicielem (głównym udziałowcem) był Polak z pochodzenia (i Żyd). en.wikipedia.org/wiki/Woolworths_Group_(Australia).
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 25.01.26, 16:29
                                                    >Cudzoziemcy o drożyźnie w Warszawie: "Cappuccino za siedem euro. To jest ten polski cud?"<

w mieście gdzie mieszkam w wielu restauracjach po obiedzie na życzenie proponują mi bezpłatnie w podziękowaniu za odwiedziny
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 06.02.26, 19:24
                                                    Eksperci ochrony danych radzą; pozostań przy systemie Windows 10 i nie przełączaj się na system Windows 11,

jak wyraźnie pokazują obecne liczby, wielu użytkowników systemu Windows 10 nadal ma trudności z przejściem na system Windows 11. Zmiana wydaje się nieunikniona, ale teraz eksperci radzą; nie przechodź na Windows 11, pozostań przy Windows 10 tak długo, jak to możliwe.

Powód; Microsoft zagraża bezpieczeństwu użytkowników za pomocą funkcji AI.
                                                    Z punktu widzenia Centrum Praw Cyfrowych i Demokracji trwałe nagrywanie treści ekranowych narusza RODO
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 07.02.26, 16:01
                                                    ostatnio jem często kiwi, jadłem bez skórki. Zastanawiałem się, czy można jeść ze skórką? poszukałem odpowiedzi w internecie;

'Tak, skórkę kiwi można jeść, a nawet jest ona bardzo zdrowa. Zawiera dużo błonnika, przeciwutleniaczy oraz witamin (C i E), co znacznie podnosi wartość odżywczą owocu. Zaleca się kupowanie kiwi ekologicznych i dokładne mycie przed spożyciem.
                                                    Skórka dostarcza do 50 procent więcej błonnika i znacznie więcej witamin niż sam miąższ owocu.'

teraz wszystko jasne
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 11.02.26, 14:11
                                                    dr. Dominik Lewiński, socjolog z Uniwersytetu Wrocławskiego:

'Dziś sensem życia jest konsumpcja. A podróżowanie wydaje się nam jej najszlachetniejszą formą, bo nie polega na kupowaniu rzeczy materialnych, tylko duchowych.
                                                    Wyjeżdżając, nie wydajemy na ubrania czy kosmetyki, ale na podróże, które w teorii mają wzbogacić nas wewnętrznie'

sporo podróżowałem, lubiłem urlopowanie i zwiedzanie innych miejsc, teraz po prostu już nie chce się mi
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 12.02.26, 20:23
                                                    odwiedzili mnie znowu domokrążcy z jakiejś firmy telekomunikacyjnej, nawet nie zapytałem z jakiej, próbowali zwerbować mnie na klienta.
                                                    Podziękowałem i odmówiłem, pozostaję w tej, której jestem klientem
                                                  • chris.w5 Re: Co słychać? 26.02.26, 16:57
                                                    autoryzowana stacja obsługi, w której robię w przypadkach potrzeby naprawy auta, przysłała podziękowanie, że jestem ich klientem i że korzystam z ich usług.
                                                    Pytają, jak bardzo jestem zadowolony z auta i czy rozważam już zakup nowszego modelu?

Chociaż auto nie najnowsze (prawie 22-letnie) jestem zadowolony i na razie nie zamierzam zmienić na następne, chyba że będę musiał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka