01.06.20, 13:45
czerwiec rozpoczynamy świątecznie, Poniedziałkiem Zielonych Świątek, nazwane potocznie
ludowo, a geneza związana jest z przedchrześcijańskimi pogańskimi obrzędami wiosennymi.
No proszę, świętujemy pogańską tradycję.

Kościół nazwał świętem Zesłania Ducha Świętego, jak kto woli
Obserwuj wątek
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.20, 21:30
      pomimo święta dziś prania ciąg dalszy, szafnąłem, a czeka jeszcze następne, trochę
      nazbierało się. Z powodu koronawirusa siedzę w domu, zebrało się mi dzisiaj na aktywność
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.20, 21:24
        spoglądam czasami za okno przy zachodzie słońca, za każdym razem wygląda inaczej
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.20, 14:45
      zapowiedz zbliżającego się lata? teraz u mnie słonecznie i 27°
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.20, 14:58
      dziś nowe przeżycie, wizyta u fryzjera w czasie epidemii koronawirusa, po 5-miesiacach
      od poprzedniej, był już najwyższy czas.

Wstęp do fryzjera obowiązkowo w maseczce, włosy przed strzyżeniem obowiązkowo myte.
      Panie fryzjerki w maseczkach, rękawiczkach ochronnych, dezynfekowały swoje narzędzia
      przed użyciem. Pełna profilaktyka.

Na pytanie jak ostrzyc? zażyczyłem sobie jak zwykle średniodługie. Za wizytę zapłaciłem
      z napiwkiem o 65% więcej niż poprzednio, pomimo to cena do zaakceptowania, a napiwek
      większy ze względu na 'trudne czasy'
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.20, 20:19
        jak przystało na porządnego obywatela stosuję się do zalecenia stosownego ministra,
        aby segregować śmieci. Nazbierała się większa ilość odpadków plastikowych, tak zwanego
        zielonego punktu, ale nie mogłem wyrzucić, pojemnik przy domu na te odpadki od kilku dni
        przepełniony.

Dziś zerkam za okno, widzę, że można usunąć, nareszcie wyrzuciłem
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.20, 21:11
          dzisiejszy widok z okna
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.20, 17:11
          nieładnie dziś, pochmurnie 19°, nie chce się bez potrzeby wychodzić z domu,
          czyli jak przykazano, ograniczyć wyjścia w czasie epidemii do niezbędnych
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.20, 11:26
          przed jedenastą zatelefonowała automatyczna sekretarka i złożyła mi gratulacje,
          wygrałem 500€, mam nacisnąć tylko w telefonie klawisz numer 5, nie nacisnąłem
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.20, 16:15
          akurat robiłem popołudniową drzemkę, zbudził mnie telefon, męski głos z mocnym
          cudzoziemskim akcentem, bez przedstawienia się, oznajmił, że sprawdza sieć połączenia
          telefonicznego.

Odpowiedziałem 'Ok, sprawdzaj dalej' i odłożyłem słuchawkę. Jakiś nowy telefoniczny trick
          na naiwnych ludzi, od razu zapachniało mi na oszustwo
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.20, 17:13
            dziś 27° jak w lato, grzmi, pobłyskuje, chyba będzie burza albo w innej dzielnicy już jest,
            u mnie jeszcze nie ma albo i nie będzie.
            W mieszkaniu niesamowicie ciepło chociaż wszystkie okna pootwierane, siedzę przy
            laptopie półnagi
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.20, 08:17
              > popstrykałem znowu kilka fotek tego, co wpadło mi w oko

wpadł mi w oko Harley-Davidson

wczoraj był upalny dzień, temperatury do 29°, wieczorem w mieszkaniu 26° pomimo
              pootwieranych okien, paradowałem półnagi. W nocy spałem na golasa, było mi za ciepło,
              ale nad ranem poczułem chłód, założyłem piżamę. Teraz 21°, ma być do 26°
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.20, 20:08
            niedziela, co tu robić? do kościoła nie chodzę, nic nie można załatwić, wszystko
            pozamykane.

Ładna słoneczna pogoda, 26°.

Autem 6-dni nie jeździłem, wprawdzie akumulator nowy, ale profilaktycznie można by
            podładować w trakcie przejażdżki.
            Długą przejażdżkę zrobiłem, najpierw na cmentarz. Chciałem zobaczyć, czy w zniwelowanej
            alejce gdzie był grób mojej żony, są nowe? Nie ma.

I dalej do mojej ulubionej restauracji w innej dzielnicy, na małe piwko Veltins w ogródku
            restauracyjnym, przy tej temperaturze nie miałem ochoty na jedzenie.

Teraz wrzucę na FotoForum parę zdjęć, które zrobiłem podczas tej eskapady
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.20, 20:27
            ładna pogoda, słonecznie i 26°, jak w lato. Dziś spacer jak wyliczył google 3km.

Najpierw do lekarki domowej po receptę. Potrzebuję co jakiś czas na medykament
            na nadciśnienie, choroba społeczna 21. wieku.

Dalej do Woolworthu po komplet prześcieradeł z gumką. Jak wspomniałem wcześniej,
            poprzednie zużyło się, a te które miałem w zapasie okazały się za małe, pomimo podanego
            na opakowaniu rozmiaru, takiego, jaki potrzebuję. Przy okazji kupiłem wodę kolońską.
            W moim markecie tej z ulubionym zapachem od dłuższego czasu nie było. Ta, którą kupiłem,
            pachnie ładnie, może być.

Jeszcze po drodze do ogródka kawiarni La Femme, obok którego akurat przechodziłem,
            na kawkę i sernik. Ciekawe, chyba z racji usytuowania kawiarni przy deptaku handlowym
            dzielnicy, zapłaciłem 90% więcej niż w kawiarni Thoben, którą często odwiedzam.

Po drodze popstrykałem znowu kilka fotek tego, co wpadło mi w oko
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.20, 16:38
              po ostatnich upalnych dniach dziś przyjemnie, rześko i 'tylko' 21°, w sam raz na zrobienie
              zakupów, zdążyłem przed deszczem, teraz trochę kropi.

Od poprzednich minęły prawie 2-tygodnie, był już czas aby uzupełnić zapasy. Te zakupy
              w masce ochronnej to dla mnie tylko utrapienie, zsunąłem z nosa, aby móc normalnie
              oddychać.

Przy piątku okazyjne oferty warzyw i nowozelandzkich jabłek, znowu kupiłem,
              tym razem odmiany Scifresh Jazz, naturalna krzyżówka odmian Royal Gala i Braeburn.
              Braeburn kupiłem poprzednio, smaczne, a w ogóle jabłka, to moje ulubione owoce
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.20, 18:44
                miałem parę spraw do załatwienia, zerknąłem za okno, pada, nie, w deszcz nie idę,
                nie poszedłem, odkładam do poniedziałku, mañana

Chyba ostatnie deszcze przed powrotem upałów, pod koniec przyszłego tygodnia do 31°
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.20, 18:35
              spacer niedzielny przy słonecznej pogodzie i 23°, jak wyliczył google 2,5km.
              Do banku, jak zwykle raz w miesiącu, po odbiór wyciągów z konta i przy okazji po trochę
              gotówki z bankomatu. Przeważnie płacę kartą kredytową, ale przy małych sumach płacę
              gotówką, trzeba było uzupełnić.

Przerwa w pobliskiej kawiarni Thoben i kawa i sernik w ogródku kawiarnianym.
              Przy okazji spaceru popstrykałem parę fotek, na monitorze aparatu wyglądają dobrze,
              jak będą wyglądały na monitorze laptopa? Będzie można zobaczyć na FotoForum w kluczu
              z dzisiejszą datą, 210620
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.20, 21:30
                dziś sprawunki do załatwienia u Rossmanna i w Woolworth'cie i spacer przy słonecznej
                pogodzie i 26°, jak wyliczył google 3km, drugi spacer w tegoroczne lato, pierwszy
                był wczoraj.

W drodze powrotnej kawka i 'tankowanie' słońca w ogródku kawiarni 'Cafe extrablatt'
                na deptaku dzielnicy
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.20, 18:02
                  po aktywnej niedzieli i poniedziałku dzisiaj wyjątkowo leniwy wtorek, jaka będzie środa?
                  nie planuję, zobaczymy
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.20, 16:59
                    aby uniknąć przykrej niespodzianki z akumulatorem w aucie postanowiłem dziś zrobić
                    przejażdżkę, aby akumulator podładować, auto stało 6-dni w garażu.

Tak, jak nie lubię spacerować bez celu, podobnie nie lubię jazdy autem bez celu.
                    Dokąd by tu pojechać? Pojechałem po tygodniu do marketu. Wprawdzie nic pilnie
                    kupić nie musiałem, ale znalazło się parę rzeczy których zapas uzupełniłem.

W markecie normalnie, z maską ochronną na twarzy i bez masy spanikowanych klientów.
                    Ludzie przyzwyczaili się do nowej sytuacji, masowego wykupywania już nie ma, nawet
                    papier toaletowy do dostania bez problemu.

Pogoda prawdziwie letnia, słonecznie i 28°
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.20, 16:44
                właściwie to staram się nie kupować słodkich rzeczy bo jestem łakomy na słodycze.
                Gdy mam podjadam często, gdy nie mam, jem jabłka lub müsli z orzechami i miodem.

Podczas ostatnich zakupów w markecie pokusiło mnie. Była okazyjna oferta szwedzkich
                owsianych keksów z cynamonem, no i kupiłem. Teraz pojadam co jakiś czas, o wiele
                za często. To przez tego koronawirusa i siedzenie w domu
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.20, 15:02
              już chciałem wyjść z domu do banku aby przekazać opłatę na przedłużenie po roku
              programu antywirusowego Kasperskyego. Przekazy pieniężne nie robię z mojego komputera,
              robię z komputera w banku, tak jest mi bezpieczniej.

Zerknąłem za okno, pada. Nie, w deszcz nie idę, odczekam, albo odłożę na jutro
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.20, 15:44
                poszedłem do banku załatwić to, co chciałem załatwić wczoraj. Przy okazji po sąsiedzku
                do kawiarni Thoben i kawa i sernik w ogródku kawiarnianym. W ogródku bez maski ochronnej,
                ale w kawiarni obowiązuje. Kawiarnia ma duży wybór ciastek, a ja zamawiam stale sernik,
                najlepiej mi smakuje.

Chyba pozostałość z dzieciństwa. Mama co niedzielę piekła sernik wiedeński w prodiżu
                elektrycznym, który był wówczas nowością. Tak rozsmakowałem się, że pozostało mi na
                dojrzałe lata. Jak to przeżycia z dzieciństwa mają wpływ na nasze dorosłe życie.

Prawdziwe lato, słońce i 31°
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.20, 14:11
                  w tygodniu kupiłem francuski camembert LAromatique, otwieram lodówkę i rozchodzi się
                  subtelnie smrodliwy aromat.

Wygląda, że zbiera się na deszcz, teraz 24°
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 09.06.20, 15:32
        pogoda w kratkę, wczoraj ładnie, dziś nieładnie, pochmurnie ale 21°,
        jak w życiu, raz ładnie raz nieładnie
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.20, 17:00
      pochmurnie dziś chociaż 26°, wygląda jakby zbierało się na deszcz
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.20, 20:53
      dzisiejsze niebo
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.22, 23:14
        > dzisiejsze niebo

po zlikwidowaniu FotoForum zalinkowane fotki z tego forum niestety już nie pokazują się. Zalinkowane w google.com/drive można zobaczyć
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.22, 22:48
          kolejne emocje piłkarskie rozpoczęły się. Jako kibic od wielkich wydarzeń obejrzałem dziś na RTL na laptopie mecz UEFA ligi narodów. Włosi aktualni mistrzowie Europy grali z Niemcami. Wyrównany mecz zakończony remisem 1:1
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.22, 22:51
            dzisiaj następne emocje piłkarskie UEFA ligi narodów. Obejrzałem na ZDF na laptopie. Niemcy grali z Anglią. Mecz zakończony znowu remisem 1:1
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.22, 17:36
              ciepło, słonecznie, no to w drogę. Cotygodniowa długa jazda autem. Przyjemna i spokojna.
              W drodze powrotnej długi korek, ciężarówka zablokowała pas ruchu, zwężenie do jednego pasma i taki efekt.
              Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 26°

Po jeździe krótki spacer na piechotę dla zdrowia
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.22, 19:38
                dziś po 2-tygodniach od poprzednich zakupy spożywcze w moim markecie. Przy sobocie popołudniu wyjątkowo mało klientów.
                Odkryłem nową sałatkę warzywną z brokułów w kremie curry, jak dla mnie wyjątkowo smakowita.

Przy poprzednich zakupach nie moglem zapłacić kartą płatniczą z powodu awarii systemu. Znowu moglem dzisiaj, o wiele wygodniej.

Ciepło, parno i 27°
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.22, 22:48
              kolejne emocje piłkarskie UEFA ligi narodów. Obejrzałem na laptopie na RTL, dziś Węgry przeciwko Niemcom. Kolejny remis 1:1. Spodziewałem się, że Niemcy zagrają lepiej
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.22, 18:27
                ładna słoneczna pogoda 26°, no to dziś niedzielny spacer dla zdrowia. Jak wyliczył google 2,5kilometrowy. Przy okazji uzupełnienie kalorii w ogródku kawiarni Thoben przy kawie i śmietankowym serniku.

Coś po drodze odczuwałem ból po lewej stronie biodra. Starość nie radość. Być może z powodu, że zbyt mało jestem aktywny ruchowo. Chyba muszę zwielokrotnić spacery, oby nie przyplątało się coś innego
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.22, 22:08
                  ładna słoneczna pogoda, ciepło 26°, no to dłuższy spacer dla zdrowia po nieznanych mi zakątkach dzielnicy. Przy okazji pstryknąłem parę fotek, można zobaczyć w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia'.
                  I tradycyjne odwiedziny kawiarni Thoben, tam w ogródku kawiarnianym jak zwykle kawa i sernik
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.22, 18:58
                    dziś spacer do dentysty zamówić termin dalszego leczenia. Kasa chorych zaakceptowała kosztorys, przejmą 75% kosztów, można zaczynać. Termin wizyty za 2-tygodnie.

W drodze powrotnej poczułem apetyt coś przekąsić. Akurat przechodziłem obok bistra Österelli. Powiedziałem kelnerowi, że chcę coś małego, polecił drobiowy sznycel, który okazał się wcale niemały, wielkości całego talerza. Do tego smaczna sałatka i małe piwo Noam Pils, takie piłem po raz pierwszy, smakowało niezbyt.

Jeszcze powrotny, okrężny ciąg dalszy spaceru, po obfitym jedzeniu, przy słonecznej pogodzie i 24°
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.22, 17:04
                      ładna słoneczna pogoda, w sam raz na cotygodniową długą jazdę autem. Relaksowa jazda znaną mi trasą, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 26°
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.22, 14:34
                        dziś obchodzimy Dzień Leniwych Spacerów

coś dla mnie, chciałem dzisiaj przy niedzieli pospacerować dla zdrowia. Jest upał 36°, rezygnuję, odkładam na jutro, ma być już po upale
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.22, 14:01
                          uff, wielka ulga, po upałach w ostatnich dniach dziś ochłodziło się. Jest trochę deszczowo, orzeźwiająco i 19°
                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.22, 18:55
                            dziś comiesięczny spacer do banku po wyciągi z konta, przy słonecznej pogodzie i 24°.
                            Przy okazji tradycyjne odwiedziny kawiarni Thoben i tradycyjna kawa przy serniku w ogródku kawiarnianym.

Wykorzystując ładną pogodę powrót okrężną dłuższą trasą. Pstryknąłem po drodze fotki, pokażę w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia'
                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.22, 19:25
                              dzisiaj spacer do domowej lekarki po receptę na medykament na nadciśnienie i do pobliskiej apteki po odbiór. Zapas kończy się, trzeba było uzupełnić. Działa, albo dawkowanie super skuteczne, asystentka lekarki oceniła moje wyniki super.

Przy okazji po drodze jak zwykle do kawiarni Thoben na kawę i sernik, jak zwykle w ogródku kawiarnianym. Z ogródka pstryknąłem wieżę ratusza po przeciwnej stronie, pokażę w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia'.

Ładna słoneczna pogoda, upalne 31°, spacer dłuższą trasą po zacienionej stronie ulic, jak wyliczył google prawie 3kilolometrowy.
                              W mieszkaniu prawie jak w saunie, też 31°
                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.22, 20:14
                                zrobiłem dziś jak co tydzień długą jazdę autem. Tym razem jazda była bardzo stresująca. Wielokilometrowy korek drogowy. Początkowo pomyślałem, że to wzmożony ruch powracających z pracy.
                                Okazało się, iż był spowodowany wypadkiem. Policja zamknęła ruch na ulicy na której miał miejsce, musiałem zawrócić, aby dojechać inną trasą do domu.

Do tego upalna pogoda 32°, na szczęście w aucie jest klimatyzacja.

Na koniec fundnąłem sobie Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dzisiaj zamiast obiadu
                                • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.22, 17:26
                                  jest znowu upalnie 32°. Przy tym upale nie mam ochoty na wychodzenie z domu, robię dobrowolny Lockdown. Poniekąd uzasadniony, w moim mieście wczoraj 3122 nowych infekcji, bez przypadków śmiertelnych.
                                  Omikron szaleje, chociaż mniej groźny
                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.22, 17:33
                                    uff, jest nadal upalnie, dziś nawet 35°. Kontynuuję dobrowolny Lockdown, nie mam nic pilnego do załatwienia. Jutro natomiast tak, wizyta u dentysty. Ale ma być 'tylko' 27°
                                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.22, 20:57
                                      dzisiaj wizyta u dentysty. Trwało długo, łącznie z czekaniem, omówieniem przebiegu dalszego leczenia i zabiegami, trwało prawie 2godziny. Następna wizyta za miesiąc.
                                      Dentysta super fachowiec, jestem jego pacjentem od ponad 20lat, co najmniej raz w roku na badaniu kontrolnym.

Po wizycie krótki spacer, słonecznie i 26°
                                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.22, 19:49
                                        ładna słoneczna pogoda, no to w drogę, cotygodniowa długa jazda autem. Tym razem bez sensacji, bez przeszkód i bez korków drogowych, relaksowa jazda.
                                        Po drodze zatrzymałem się przy centrum obuwia. Potrzebuję nowe kapcie domowe. Te, które używam typu kierpce, bardzo stare, jeszcze z kraju, potrzebuję nowe. W centrum te które były nie przypadły mi do gustu, nie kupiłem.

Dalej w drogę, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 28°.

Po jeździe, przy tej upalnej pogodzie dostałem ochotę na piwo dla ochłody. W ogródku kawiarni Café Mediterrane małe piwo Warsteiner, do tego panini toast z sałatką, w sam raz przekąska na ten upał
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.22, 22:54
                dziś znowu emocje piłkarskie UEFA ligi narodów. Obejrzałem znowu na laptopie na ZDF. Rewanżowy mecz Niemiec z Włochami. Emocjonujący mecz, Niemcy nareszcie pokazali klasę, wygrali 5:2
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.20, 18:42
      ostatni dzień czerwca, można by coś napomknąć, ale nic nie dzieje się, do usłyszenia w lipcu
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.21, 18:28
        dziś w pierwszym dniu czerwca krótki spacer do mojego dentysty. Przekazałem nareszcie decyzję z kasy chorych i zamówiłem termin wizyty na dalsze leczenie, wizyta w czwartek przyszłym tygodniu.
        Ładny dzień, słonecznie i 23°
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.21, 18:41
          w drodze powrotnej przechodziłem znowu obok restauracji Rüya. Prowokują mnie reklamą ich kebapów 'fantastycznie pyszne', to prawda, są pyszne. Skusiłem się i fundnąłem sobie Dürüm Kebapa, był dzisiaj zamiast obiadu.
          Z powodu pandemii sprzedaż nadal tylko na wynos
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.21, 16:24
            jest u mnie słonecznie i jest 26°, czuć zbliżające się lato
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.21, 19:12
              dziś jak zwykle raz w tygodniu znowu dłuższa jazda autem, ot, tak bez żadnego celu, przejażdżka.
              Jeżdżę niewiele, najczęściej gdy muszę coś załatwić, więc, dla podładowania akumulatora w aucie, raz na tydzień długa jazda, jak zalecają spece z automobilklubu ADAC.
              Dzisiaj jazda stałą trasą do sąsiedniej dzielnicy. W drodze do natrafiłem na wzmożony ruch i małe korki drogowe, czas powrotów z pracy.

Ładna słoneczna pogoda i 26°, Bordcomputer w aucie pokazał, iż przejechałem 19km
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.21, 16:47
                dzisiaj poranny telefoniczny spam znowu z Watykanu, rozpoznałem po międzynarodowym numerze kierunkowym na displayu. Nie odebrałem, skasowałem.

Za oknem upal, słonecznie 29°, przedsmak lata
                • irenaki Re: Czerwcowo 06.06.21, 06:41
                  Kazdy ma to samo z dziwnymi telefonami .. a w zwiazku z tzw. szleństwem po zniesieniu obostrzeń, mam wrazenie ze jestem sama na osiedlu smile Dobrej niedzieli
                  • xy.5 Re: Czerwcowo 06.06.21, 11:24
                    Udanej niedzieli,u nas zapełniony parking przed blokiem,rodzinne odwiedziny rodzin z dziećmi.
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.21, 20:37
                      chciałem dziś do fryzjera, długo nie byłem, czas już najwyższy. Chociaż było już późno pojechałem do Irakijczyka u którego byłem już wielokrotnie. Stało się tak, jak przewidywałem, panienka blond fryzjerka powiadomiła mnie, że za pól godziny zamykają, a ma jeszcze dwóch czekających klientów. Zaproponowała spotkanie na jutro.
                      Jutro zrobię drugie podejście, ale do Turka u którego byłem już też kilkakrotnie. Ma zakład blisko domu, mogę przespacerować.

Przy okazji odwiedziłem mój pobliski market, małe zakupy, tylko to, co niezbędne, po większe pojadę w tygodniu.

Słonecznie, ciepło 27°, jak w lato
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 09.06.21, 19:35
                        dziś moje drugie podejście do fryzjera, tym razem do Turka, który ma zakład w pobliżu domu. Zażyczył sobie okazania testu, że nie jestem zarażony Coroną. Testu takowego nie miałem, zaproponował, iż mogę zrobić w pobliskim markecie Rewe. Nie zrobiłem, nie mam ochoty przed każdym sprawunkiem robić test, który zresztą ma ważność 24godziny. Zrezygnowałem ze strzyżenia, znowu nie wypaliło.

Nieudane podejście wynagrodziłem sobie kawą i sernikiem w pobliskiej kawiarni Thoben, tym razem już na miejscu w ogródku kawiarnianym i bez potrzeby okazywania testu kontrolnego.

Słonecznie, ciepło 28° i prawdziwie letnia pogoda we wiosnę
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.21, 22:34
                          dzisiaj długi prawie 5godzinny spacer z przerwami,

najpierw do dentysty, miałem termin, krótki zabieg i następna wizyta za tydzień. Czekanie na zabieg w poczekalni trwało dłużej niż sam zabieg w gabinecie.

Teraz do lekarki dermatolog po receptę na medykament, który wprawdzie używam rzadko, ale akurat kończy się, wystarcza na około 1rok. I znowu czekanie na podpis lekarki na recepcie. Przy okazji zamówiłem termin na badanie kontrolne u niej, termin w lipcu.

Gdy bylem już w drodze zrobiłem trzecie podejście do fryzjera, tym razem udane. Na deptaku handlowym w mojej dzielnicy napotkałem tureckiego, przyjmował klientów też bez testu kontrolnego Corony, a takiego nie miałem. Znowu trochę czekania i młoda Turczynka wzięła mnie w swoje ręce. Miała sporo do roboty, od mojej poprzedniej wizyty u fryzjera minęło około pół roku.

Jeszcze do apteki zamówić medykament na który dostałem receptę, od ręki nie mieli, muszą też zamówić, ma być jutro. Jutro mam co innego w planie, odbiorę w przyszłym tygodniu, nic pilnego.

I na zakończenie odwiedziny pobliskiego ogródka kawiarni Thoben i tamże znowu kawa i sernik.

Spacer przy słonecznej pogodzie, ciepło 28°, ładna pogoda trwa, ma być taka a nawet cieplej, według prognozy, do końca przyszłego tygodnia
                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.21, 18:58
                            słoneczna niedziela i 21°. Epidemia Corony w mojej dzielnicy zmniejsza się, w ostatnim tygodniu nowe infekcje średnio poniżej 2osób/10tys. mieszkańców.
                            Pomimo, pozostałem dziś w domu, leniwy dzień jak pan Bóg przykazał
                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.21, 23:18
                              dziś krótki spacer do pobliskiej apteki odebrać zamówiony medykament i przy okazji do pobliskiej kawiarni Thoben. Tam w ogródku kawiarnianym tradycyjnie kawa i sernik.
                              Jeszcze w drodze powrotnej do restauracji Rüya i stamtąd ulubiony Dürüm Kebap, zabrałem do domu, chociaż ogródek restauracyjny już otwarty.

Spacer przy słonecznej pogodzie, nadal ciepło 24°
                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.21, 18:09
                                dzisiaj wizyta u dentysty, czas czekania na zabieg dłuższy od samego zabiegu.
                                Po, krótki spacer po okolicy przy słonecznej upalnej pogodzie i 28°. Według prognozy do końca tygodnia ma być do 35°
                                • irenaki Re: Czerwcowo 16.06.21, 18:49
                                  A ja po wizycie u rehabilitanta smile , starość nie radość ... pozdrawiam
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.21, 19:01
                dzisiaj znowu cotygodniowa dłuższa jazda autem i znowu do sąsiedniej dzielnicy stałą trasą, tym razem bez korków drogowych.
                Nadal słonecznie, nadal ciepło i 28°

na zdjęciu stara cześć tej dzielnicy

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/NUEfRgPpZZagMtLI2B.jpg
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.21, 19:02
                  dzisiaj upał 36°, pomimo, zrobiłem jak zwykle cotygodniową dłuższą jazdę autem, aby podładować akumulator. Od czasu gdy to robię nie mam problemu z akumulatorem.
                  W aucie włączyłem klimatyzację i przetrwałem, w mieszkaniu trochę chłodniej 28°
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.21, 17:05
                    upał trwa, nadal 36°, nie chce się wychodzić z domu. Przede mną 'szklana sobota' i emocje UEFA Euro 2020, Portugalia-Niemcy i Hiszpania-Polska
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.21, 19:57
                      i znowu jak zwykle raz w miesiącu dzisiaj spacer do banku po wyciągi z konta i po trochę gotówki z bankomatu. Na dworze nadal upał 34°, przemykałem po drodze zacienioną stroną ulicy.

Przy okazji tradycyjnie do pobliskiej kawiarni Thoben, tam kawa i sernik w ogródku kawiarnianym.
                      Od poprzedniego razu kawa podrożała o 15%, efekt pandemii?
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.21, 19:25
                        dość długo nie robiłem zakupów w moim markecie, zapasy mocno przerzedziły się, więc dziś w drogę. Uzupełniłem co było potrzebne.
                        Nareszcie normalna pogoda dla ludzi i 23°, w każdym razie pogoda dla mnie
                        • xy.5 Re: Czerwcowo 22.06.21, 22:06
                          U nas upalnie,bo trzeci dzień mamy 31 stopni.Schowałam się w domu póki co.
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.21, 15:29
                      po upałach przyjemna rześka pogoda i 21°. Dziś emocji piłkarskich UEFA Euro 2020 ciąg dalszy i 'szklana środa', Szwecja-Polska i Niemcy-Węgry
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.21, 15:46
                        wczorajszego meczu Polaków nie mogłem obejrzeć. Niemiecka TV nie pokazała, transmitowali odbywający się w tym samym czasie mecz Portugalii z Francją. Polska TV powiadomiła mnie, że nie mogą pokazać w kraju w którym chce oglądać. Dziwne, poprzedni mecz Polaków z Hiszpanami niemiecka TV pokazała.

Nadal przyjemna orzeźwiająca pogoda i 21°
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.21, 16:19
                          dziś dla odmiany wizyta u dentysty. Znowu musiałem czekać na zabieg, pomimo umówionej godziny. Zamontował mi prowizorium, zobaczymy jak będzie spisywać się? mam przyjść na kontrolę za tydzień.

Lato na całego, słonecznie i 31°
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.21, 13:35
                        dzisiaj 'szklany wtorek' i emocje UEFA Euro 2020, Anglia-Niemcy
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.21, 19:01
                          jest przerwa w meczu, po pierwszej połowie 0:0. Spoglądam za okno, na ulicy pusto, nie ma przechodniów, od czasu do czasu przemknie auto, wszyscy oglądają mecz
                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.22, 12:52
                            dziś rano przebudził mnie telefon. Na displayu międzynarodowy numer kierunkowy, tym razem z Belgii.
                            Chyba telefoniczny spam? Kto może dzwonić do mnie z Belgii? nie mam tam znajomych, przecież to na pewno nie z Brukseli z europejskiej unii. Nie odebrałem i skasowałem
                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.22, 18:45
                              dzisiaj ładna słoneczna pogoda, przyjemna cotygodniowa długa jazda autem. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 21°.
                              Na koniec Dürüm Kebap z tureckiej restauracji Fast-Food Rüya, był dziś zamiast obiadu
                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.22, 18:20
                                dziś ładnie słonecznie, ciepło 26°, w sam raz na krótki spacer. Przy okazji odwiedziny włoskiej kawiarni Caffe Meditterane i kawa i tym razem czekoladowe donuty w ogródku kawiarnianym
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.21, 18:17
                    dziś znowu cotygodniowa dłuższa jazda autem, tym razem przy przyjemnej orzeźwiającej pogodzie i 24°.
                    W drodze powrotnej długi korek samochodowy. Przyczyna, roboty uliczne i zwężenie ulicy do jednego pasma ruchu,

i zdjęcie z dzielnicy do której pojechałem, cytadela, znacząca i w najlepszym stanie w Europie utrzymana twierdza z okresu renesansu

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/GSvTAnD8SEyDdGFalB.jpg
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.22, 19:17
      dzisiaj długi, wiosenny świąteczny Zielono Świątkowy spacer przy słonecznej pogodzie i upalnych 28°.
      Żeby nie było bez celu, przy okazji świętowanie w ogródku kawiarni Thoben, tradycyjnie przy kawie i serniku + lukrowane jabłeczniki na wynos
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.22, 18:53
        drugi dzień świąt, poniedziałek zielonoświątkowy, a ja nie świętuję. Leniuchuję w domowych pieleszach, albo jak kto woli, robię lockdown.

A'propos lockdownu, było już bardzo dobrze. W moim mieście były znikome przypadki nowych infekcji, a ostatnio i od wczoraj ilość infekcji około 1tys. Jest to i tak nieźle, bo stanowi w ciągu tygodnia średnio niecałe 2osoby/1tys. mieszkańców. Od wczoraj 1 przypadek zgonu z powodu corony.

Lepiej jednak byłoby, gdyby pandemia zostawiła nas w spokoju

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka