01.06.20, 13:45
czerwiec rozpoczynamy świątecznie, Poniedziałkiem Zielonych Świątek, nazwane potocznie
ludowo, a geneza związana jest z przedchrześcijańskimi pogańskimi obrzędami wiosennymi.
No proszę, świętujemy pogańską tradycję.

Kościół nazwał świętem Zesłania Ducha Świętego, jak kto woli
Obserwuj wątek
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.20, 21:30
      pomimo święta dziś prania ciąg dalszy, szafnąłem, a czeka jeszcze następne, trochę
      nazbierało się. Z powodu koronawirusa siedzę w domu, zebrało się mi dzisiaj na aktywność
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.20, 21:24
        spoglądam czasami za okno przy zachodzie słońca, za każdym razem wygląda inaczej
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.20, 14:45
      zapowiedz zbliżającego się lata? teraz u mnie słonecznie i 27°
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.20, 14:58
      dziś nowe przeżycie, wizyta u fryzjera w czasie epidemii koronawirusa, po 5-miesiacach
      od poprzedniej, był już najwyższy czas.

Wstęp do fryzjera obowiązkowo w maseczce, włosy przed strzyżeniem obowiązkowo myte.
      Panie fryzjerki w maseczkach, rękawiczkach ochronnych, dezynfekowały swoje narzędzia
      przed użyciem. Pełna profilaktyka.

Na pytanie jak ostrzyc? zażyczyłem sobie jak zwykle średniodługie. Za wizytę zapłaciłem
      z napiwkiem o 65% więcej niż poprzednio, pomimo to cena do zaakceptowania, a napiwek
      większy ze względu na 'trudne czasy'
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.20, 20:19
        jak przystało na porządnego obywatela stosuję się do zalecenia stosownego ministra,
        aby segregować śmieci. Nazbierała się większa ilość odpadków plastikowych, tak zwanego
        zielonego punktu, ale nie mogłem wyrzucić, pojemnik przy domu na te odpadki od kilku dni
        przepełniony.

Dziś zerkam za okno, widzę, że można usunąć, nareszcie wyrzuciłem
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.20, 21:11
          dzisiejszy widok z okna
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.20, 17:11
          nieładnie dziś, pochmurnie 19°, nie chce się bez potrzeby wychodzić z domu,
          czyli jak przykazano, ograniczyć wyjścia w czasie epidemii do niezbędnych
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.20, 11:26
          przed jedenastą zatelefonowała automatyczna sekretarka i złożyła mi gratulacje,
          wygrałem 500€, mam nacisnąć tylko w telefonie klawisz numer 5, nie nacisnąłem
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.20, 16:15
          akurat robiłem popołudniową drzemkę, zbudził mnie telefon, męski głos z mocnym
          cudzoziemskim akcentem, bez przedstawienia się, oznajmił, że sprawdza sieć połączenia
          telefonicznego.

Odpowiedziałem 'Ok, sprawdzaj dalej' i odłożyłem słuchawkę. Jakiś nowy telefoniczny trick
          na naiwnych ludzi, od razu zapachniało mi na oszustwo
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.20, 17:13
            dziś 27° jak w lato, grzmi, pobłyskuje, chyba będzie burza albo w innej dzielnicy już jest,
            u mnie jeszcze nie ma albo i nie będzie.
            W mieszkaniu niesamowicie ciepło chociaż wszystkie okna pootwierane, siedzę przy
            laptopie półnagi
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.20, 08:17
              > popstrykałem znowu kilka fotek tego, co wpadło mi w oko

wpadł mi w oko Harley-Davidson

wczoraj był upalny dzień, temperatury do 29°, wieczorem w mieszkaniu 26° pomimo
              pootwieranych okien, paradowałem półnagi. W nocy spałem na golasa, było mi za ciepło,
              ale nad ranem poczułem chłód, założyłem piżamę. Teraz 21°, ma być do 26°
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.20, 20:08
            niedziela, co tu robić? do kościoła nie chodzę, nic nie można załatwić, wszystko
            pozamykane.

Ładna słoneczna pogoda, 26°.

Autem 6-dni nie jeździłem, wprawdzie akumulator nowy, ale profilaktycznie można by
            podładować w trakcie przejażdżki.
            Długą przejażdżkę zrobiłem, najpierw na cmentarz. Chciałem zobaczyć, czy w zniwelowanej
            alejce gdzie był grób mojej żony, są nowe? Nie ma.

I dalej do mojej ulubionej restauracji w innej dzielnicy, na małe piwko Veltins w ogródku
            restauracyjnym, przy tej temperaturze nie miałem ochoty na jedzenie.

Teraz wrzucę na FotoForum parę zdjęć, które zrobiłem podczas tej eskapady
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.20, 20:27
            ładna pogoda, słonecznie i 26°, jak w lato. Dziś spacer jak wyliczył google 3km.

Najpierw do lekarki domowej po receptę. Potrzebuję co jakiś czas na medykament
            na nadciśnienie, choroba społeczna 21. wieku.

Dalej do Woolworthu po komplet prześcieradeł z gumką. Jak wspomniałem wcześniej,
            poprzednie zużyło się, a te które miałem w zapasie okazały się za małe, pomimo podanego
            na opakowaniu rozmiaru, takiego, jaki potrzebuję. Przy okazji kupiłem wodę kolońską.
            W moim markecie tej z ulubionym zapachem od dłuższego czasu nie było. Ta, którą kupiłem,
            pachnie ładnie, może być.

Jeszcze po drodze do ogródka kawiarni La Femme, obok którego akurat przechodziłem,
            na kawkę i sernik. Ciekawe, chyba z racji usytuowania kawiarni przy deptaku handlowym
            dzielnicy, zapłaciłem 90% więcej niż w kawiarni Thoben, którą często odwiedzam.

Po drodze popstrykałem znowu kilka fotek tego, co wpadło mi w oko
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.20, 16:38
              po ostatnich upalnych dniach dziś przyjemnie, rześko i 'tylko' 21°, w sam raz na zrobienie
              zakupów, zdążyłem przed deszczem, teraz trochę kropi.

Od poprzednich minęły prawie 2-tygodnie, był już czas aby uzupełnić zapasy. Te zakupy
              w masce ochronnej to dla mnie tylko utrapienie, zsunąłem z nosa, aby móc normalnie
              oddychać.

Przy piątku okazyjne oferty warzyw i nowozelandzkich jabłek, znowu kupiłem,
              tym razem odmiany Scifresh Jazz, naturalna krzyżówka odmian Royal Gala i Braeburn.
              Braeburn kupiłem poprzednio, smaczne, a w ogóle jabłka, to moje ulubione owoce
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.20, 18:44
                miałem parę spraw do załatwienia, zerknąłem za okno, pada, nie, w deszcz nie idę,
                nie poszedłem, odkładam do poniedziałku, mañana

Chyba ostatnie deszcze przed powrotem upałów, pod koniec przyszłego tygodnia do 31°
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.20, 18:35
              spacer niedzielny przy słonecznej pogodzie i 23°, jak wyliczył google 2,5km.
              Do banku, jak zwykle raz w miesiącu, po odbiór wyciągów z konta i przy okazji po trochę
              gotówki z bankomatu. Przeważnie płacę kartą kredytową, ale przy małych sumach płacę
              gotówką, trzeba było uzupełnić.

Przerwa w pobliskiej kawiarni Thoben i kawa i sernik w ogródku kawiarnianym.
              Przy okazji spaceru popstrykałem parę fotek, na monitorze aparatu wyglądają dobrze,
              jak będą wyglądały na monitorze laptopa? Będzie można zobaczyć na FotoForum w kluczu
              z dzisiejszą datą, 210620
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.20, 21:30
                dziś sprawunki do załatwienia u Rossmanna i w Woolworth'cie i spacer przy słonecznej
                pogodzie i 26°, jak wyliczył google 3km, drugi spacer w tegoroczne lato, pierwszy
                był wczoraj.

W drodze powrotnej kawka i 'tankowanie' słońca w ogródku kawiarni 'Cafe extrablatt'
                na deptaku dzielnicy
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.20, 18:02
                  po aktywnej niedzieli i poniedziałku dzisiaj wyjątkowo leniwy wtorek, jaka będzie środa?
                  nie planuję, zobaczymy
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.20, 16:59
                    aby uniknąć przykrej niespodzianki z akumulatorem w aucie postanowiłem dziś zrobić
                    przejażdżkę, aby akumulator podładować, auto stało 6-dni w garażu.

Tak, jak nie lubię spacerować bez celu, podobnie nie lubię jazdy autem bez celu.
                    Dokąd by tu pojechać? Pojechałem po tygodniu do marketu. Wprawdzie nic pilnie
                    kupić nie musiałem, ale znalazło się parę rzeczy których zapas uzupełniłem.

W markecie normalnie, z maską ochronną na twarzy i bez masy spanikowanych klientów.
                    Ludzie przyzwyczaili się do nowej sytuacji, masowego wykupywania już nie ma, nawet
                    papier toaletowy do dostania bez problemu.

Pogoda prawdziwie letnia, słonecznie i 28°
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.20, 16:44
                właściwie to staram się nie kupować słodkich rzeczy bo jestem łakomy na słodycze.
                Gdy mam podjadam często, gdy nie mam, jem jabłka lub müsli z orzechami i miodem.

Podczas ostatnich zakupów w markecie pokusiło mnie. Była okazyjna oferta szwedzkich
                owsianych keksów z cynamonem, no i kupiłem. Teraz pojadam co jakiś czas, o wiele
                za często. To przez tego koronawirusa i siedzenie w domu
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.20, 15:02
              już chciałem wyjść z domu do banku aby przekazać opłatę na przedłużenie po roku
              programu antywirusowego Kasperskyego. Przekazy pieniężne nie robię z mojego komputera,
              robię z komputera w banku, tak jest mi bezpieczniej.

Zerknąłem za okno, pada. Nie, w deszcz nie idę, odczekam, albo odłożę na jutro
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.20, 15:44
                poszedłem do banku załatwić to, co chciałem załatwić wczoraj. Przy okazji po sąsiedzku
                do kawiarni Thoben i kawa i sernik w ogródku kawiarnianym. W ogródku bez maski ochronnej,
                ale w kawiarni obowiązuje. Kawiarnia ma duży wybór ciastek, a ja zamawiam stale sernik,
                najlepiej mi smakuje.

Chyba pozostałość z dzieciństwa. Mama co niedzielę piekła sernik wiedeński w prodiżu
                elektrycznym, który był wówczas nowością. Tak rozsmakowałem się, że pozostało mi na
                dojrzałe lata. Jak to przeżycia z dzieciństwa mają wpływ na nasze dorosłe życie.

Prawdziwe lato, słońce i 31°
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.20, 14:11
                  w tygodniu kupiłem francuski camembert LAromatique, otwieram lodówkę i rozchodzi się
                  subtelnie smrodliwy aromat.

Wygląda, że zbiera się na deszcz, teraz 24°
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 09.06.20, 15:32
        pogoda w kratkę, wczoraj ładnie, dziś nieładnie, pochmurnie ale 21°,
        jak w życiu, raz ładnie raz nieładnie
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.20, 17:00
      pochmurnie dziś chociaż 26°, wygląda jakby zbierało się na deszcz
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.20, 20:53
      dzisiejsze niebo
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.22, 23:14
        > dzisiejsze niebo

po zlikwidowaniu FotoForum zalinkowane fotki z tego forum niestety już nie pokazują się. Zalinkowane w google.com/drive można zobaczyć
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.22, 22:48
          kolejne emocje piłkarskie rozpoczęły się. Jako kibic od wielkich wydarzeń obejrzałem dziś na RTL na laptopie mecz UEFA ligi narodów. Włosi aktualni mistrzowie Europy grali z Niemcami. Wyrównany mecz zakończony remisem 1:1
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.22, 22:51
            dzisiaj następne emocje piłkarskie UEFA ligi narodów. Obejrzałem na ZDF na laptopie. Niemcy grali z Anglią. Mecz zakończony znowu remisem 1:1
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.22, 17:36
              ciepło, słonecznie, no to w drogę. Cotygodniowa długa jazda autem. Przyjemna i spokojna.
              W drodze powrotnej długi korek, ciężarówka zablokowała pas ruchu, zwężenie do jednego pasma i taki efekt.
              Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 26°

Po jeździe krótki spacer na piechotę dla zdrowia
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.22, 19:38
                dziś po 2-tygodniach od poprzednich zakupy spożywcze w moim markecie. Przy sobocie popołudniu wyjątkowo mało klientów.
                Odkryłem nową sałatkę warzywną z brokułów w kremie curry, jak dla mnie wyjątkowo smakowita.

Przy poprzednich zakupach nie moglem zapłacić kartą płatniczą z powodu awarii systemu. Znowu moglem dzisiaj, o wiele wygodniej.

Ciepło, parno i 27°
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.22, 22:48
              kolejne emocje piłkarskie UEFA ligi narodów. Obejrzałem na laptopie na RTL, dziś Węgry przeciwko Niemcom. Kolejny remis 1:1. Spodziewałem się, że Niemcy zagrają lepiej
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.22, 18:27
                ładna słoneczna pogoda 26°, no to dziś niedzielny spacer dla zdrowia. Jak wyliczył google 2,5kilometrowy. Przy okazji uzupełnienie kalorii w ogródku kawiarni Thoben przy kawie i śmietankowym serniku.

Coś po drodze odczuwałem ból po lewej stronie biodra. Starość nie radość. Być może z powodu, że zbyt mało jestem aktywny ruchowo. Chyba muszę zwielokrotnić spacery, oby nie przyplątało się coś innego
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.22, 22:08
                  ładna słoneczna pogoda, ciepło 26°, no to dłuższy spacer dla zdrowia po nieznanych mi zakątkach dzielnicy. Przy okazji pstryknąłem parę fotek, można zobaczyć w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia'.
                  I tradycyjne odwiedziny kawiarni Thoben, tam w ogródku kawiarnianym jak zwykle kawa i sernik
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.22, 18:58
                    dziś spacer do dentysty zamówić termin dalszego leczenia. Kasa chorych zaakceptowała kosztorys, przejmą 75% kosztów, można zaczynać. Termin wizyty za 2-tygodnie.

W drodze powrotnej poczułem apetyt coś przekąsić. Akurat przechodziłem obok bistra Österelli. Powiedziałem kelnerowi, że chcę coś małego, polecił drobiowy sznycel, który okazał się wcale niemały, wielkości całego talerza. Do tego smaczna sałatka i małe piwo Noam Pils, takie piłem po raz pierwszy, smakowało niezbyt.

Jeszcze powrotny, okrężny ciąg dalszy spaceru, po obfitym jedzeniu, przy słonecznej pogodzie i 24°
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.22, 17:04
                      ładna słoneczna pogoda, w sam raz na cotygodniową długą jazdę autem. Relaksowa jazda znaną mi trasą, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 26°
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.22, 14:34
                        dziś obchodzimy Dzień Leniwych Spacerów

coś dla mnie, chciałem dzisiaj przy niedzieli pospacerować dla zdrowia. Jest upał 36°, rezygnuję, odkładam na jutro, ma być już po upale
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.22, 14:01
                          uff, wielka ulga, po upałach w ostatnich dniach dziś ochłodziło się. Jest trochę deszczowo, orzeźwiająco i 19°
                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.22, 18:55
                            dziś comiesięczny spacer do banku po wyciągi z konta, przy słonecznej pogodzie i 24°.
                            Przy okazji tradycyjne odwiedziny kawiarni Thoben i tradycyjna kawa przy serniku w ogródku kawiarnianym.

Wykorzystując ładną pogodę powrót okrężną dłuższą trasą. Pstryknąłem po drodze fotki, pokażę w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia'
                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.22, 19:25
                              dzisiaj spacer do domowej lekarki po receptę na medykament na nadciśnienie i do pobliskiej apteki po odbiór. Zapas kończy się, trzeba było uzupełnić. Działa, albo dawkowanie super skuteczne, asystentka lekarki oceniła moje wyniki super.

Przy okazji po drodze jak zwykle do kawiarni Thoben na kawę i sernik, jak zwykle w ogródku kawiarnianym. Z ogródka pstryknąłem wieżę ratusza po przeciwnej stronie, pokażę w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia'.

Ładna słoneczna pogoda, upalne 31°, spacer dłuższą trasą po zacienionej stronie ulic, jak wyliczył google prawie 3kilolometrowy.
                              W mieszkaniu prawie jak w saunie, też 31°
                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.22, 20:14
                                zrobiłem dziś jak co tydzień długą jazdę autem. Tym razem jazda była bardzo stresująca. Wielokilometrowy korek drogowy. Początkowo pomyślałem, że to wzmożony ruch powracających z pracy.
                                Okazało się, iż był spowodowany wypadkiem. Policja zamknęła ruch na ulicy na której miał miejsce, musiałem zawrócić, aby dojechać inną trasą do domu.

Do tego upalna pogoda 32°, na szczęście w aucie jest klimatyzacja.

Na koniec fundnąłem sobie Dürüm Kebap z restauracji Rüya, był dzisiaj zamiast obiadu
                                • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.22, 17:26
                                  jest znowu upalnie 32°. Przy tym upale nie mam ochoty na wychodzenie z domu, robię dobrowolny Lockdown. Poniekąd uzasadniony, w moim mieście wczoraj 3122 nowych infekcji, bez przypadków śmiertelnych.
                                  Omikron szaleje, chociaż mniej groźny
                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.22, 17:33
                                    uff, jest nadal upalnie, dziś nawet 35°. Kontynuuję dobrowolny Lockdown, nie mam nic pilnego do załatwienia. Jutro natomiast tak, wizyta u dentysty. Ale ma być 'tylko' 27°
                                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.22, 20:57
                                      dzisiaj wizyta u dentysty. Trwało długo, łącznie z czekaniem, omówieniem przebiegu dalszego leczenia i zabiegami, trwało prawie 2godziny. Następna wizyta za miesiąc.
                                      Dentysta super fachowiec, jestem jego pacjentem od ponad 20lat, co najmniej raz w roku na badaniu kontrolnym.

Po wizycie krótki spacer, słonecznie i 26°
                                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.22, 19:49
                                        ładna słoneczna pogoda, no to w drogę, cotygodniowa długa jazda autem. Tym razem bez sensacji, bez przeszkód i bez korków drogowych, relaksowa jazda.
                                        Po drodze zatrzymałem się przy centrum obuwia. Potrzebuję nowe kapcie domowe. Te, które używam typu kierpce, bardzo stare, jeszcze z kraju, potrzebuję nowe. W centrum te które były nie przypadły mi do gustu, nie kupiłem.

Dalej w drogę, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 28°.

Po jeździe, przy tej upalnej pogodzie dostałem ochotę na piwo dla ochłody. W ogródku kawiarni Café Mediterrane małe piwo Warsteiner, do tego panini toast z sałatką, w sam raz przekąska na ten upał
                                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.23, 12:58
                                          > sfotografowałem po przeciwnej stronie starą kamienicę

zdjęcie z wczorajszego spaceru
                                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.23, 19:27
                                            wieczorem znowu kibicuję, tym razem oglądam piłkarski barażowy mecz ligi niemieckiej pierwszoligowego VfB Stuttgart z drugoligowym Hamburger SV z Hamburga.
                                            Transmituje sat.1
                                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.23, 22:47
                                              gwoli ścisłości wygrał VfB Stuttgart 3:0, byli lepsi. Mecz rewanżowy rozstrzygnie o barażu. Stuttgartczycy maja dużą szansę na pozostanie w pierwszej lidze
                                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.23, 12:59
                                                dziś obchodzimy Dzień bez Krawata

nosiłem kiedyś często teraz prawie wcale
                                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.23, 19:42
                                              kibicowania ciąg dalszy, dzisiaj piłkarski barażowy mecz ligi niemieckiej drugoligowej Arminia Bielefeld z trzecioligowym SV Wehen Wiesbaden.
                                              Transmituje znowu sat.1
                                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.23, 23:10
                                                wygrał trzecioligowy SV Wehen Wiesbaden 4:0, w drugiej połowie mecz z przerwą z powodu awanturniczych zamieszek bielefeldskich kibiców. Mecz rewanżowy rozstrzygnie o barażu, wiesbadeńczycy mają dużą szansę na awans do drugiej ligi
                                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.23, 18:08
                                                cotygodniowa długa jazda autem, ostatnio w weekendy w soboty, spokojniejsza i relaksowa, dziś przy słonecznej pogodzie.
                                                W drodze powrotnej zakupy w markecie tym co zawsze, w markecie też spokojnie bez dużej ilości klientów, chociaż to sobota. Zrezygnowałem z zakupu sera żółtego, lubiłem szczególnie górski austriacki (40% tłuszczu) na rzecz twarogowego (16%), to tak dla zdrowia.

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 21° na zewnątrz.

Wieczorem kibicowania ciąg dalszy, dziś finałowy mecz o puchar niemieckiego związku piłki nożnej DFB, grają pierwszoligowe Eintracht Frankfurt i RB Lipsk, oglądam na laptopie, transmituje ZDF
                                                • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.23, 22:05
                                                  w drugiej połowie meczu lipszczanie nabrali wiatru w skrzydła, strzelili dwa gole i wygrali 2:0. RB Lipsk zdobywcą pucharu DFB w 2023.
                                                  Mecz na stadionie olimpijskim w Berlinie
                                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.23, 19:39
                                                i znowu kibicuję, dziś piłkarski rewanżowy barażowy mecz ligi niemieckiej, drugoligowej Arminia Bielefeld z trzecioligowym SV Wehen Wiesbaden. Poprzedni wygrali wiesbadeńczycy i to 4:0, mają dużą szansę na awans do drugiej ligi.
                                                Transmituje sat.1
                                                • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.23, 22:37
                                                  rewanżowy mecz wygrał SV Wehen Wiesbaden 2:1. Po dwóch zwycięstwach w barażowych meczach awansują do drugiej ligi, brawo!
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.23, 20:50
                                                    trochę pochmurnie i ciepło, nawet bardzo 30°. Można przespacerować, jest coś do załatwienia.

Spacer do domowej lekarki po receptę na medykament ten co zawsze. Po wynikach analizy dostałem skierowanie na kontrolę u lekarza specjalisty.
                                                    Z dostawami lekarstw do aptek nadal problemy, mój medykament nie dostałem w aptece po sąsiedzku, dostałem w innej w pobliżu.

W drodze powrotnej odwiedziny praxis lekarza specjalisty, aby zamówić termin wizyty. Recepcjonista zaproponował za 4-tygodnie z czekaniem do 1-godziny, albo za 7-tygodni bez czekania.Wybrałem termin bez czekania.

Jeszcze do restauracji Rüya na Dürüm Kebapa, dawno nie jadłem, był dziś zamiast obiadu.

Już w domu krótka drzemka, teraz poserfuję w internecie
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.23, 18:34
                                                    sobotnia popołudniowa cotygodniowa długa jazda autem. Spokojna jazda, jak to w weekend, słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 26° na zewnątrz.

Tym razem bez zakupów w drodze powrotnej. Gdy wychodziłem z mieszkania doświadczyłem, iż obie windy nie funkcjonują. Z zakupów zrezygnowałem, nie miałem ochoty targać na 6-pietro.
                                                    Notabene przy powrocie wspinaczkę na 6-pietro poczułem w nogach
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.23, 18:09
                                                    pojechałem na cmentarz gdzie pochowana jest moja partnerka, ładna słoneczna pogoda 24°, w sam raz na spacer.
                                                    W drodze powrotnej fundnąłem sobie hamburgera przy kawie w ogródku pobliskiej restauracji Burger King.
                                                    Teraz jest nawet 28°

Jedna winda w budynku naprawiona, nie musiałem wspinać się po schodach na szóste piętro. Chociaż ktoś powiedział, że chodzenie po schodach przedłuża życie o 1sekundę/1 stopień
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.23, 16:44
                                                    dziś spacer do serwisanta zgodnie z umówionym terminem po odbiór aparatu zastępczego.
                                                    Dobrze, że teraz ich filia jest niedaleko od domu, chociaż 1,5km, można przespacerować dla zdrowia. Poprzednia była znacznie dalej w centrum miasta, musiałem jechać autem, a ze znalezieniem tam miejsca do zaparkowania były często problemy.

W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i panini z szynką + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarni. Słonecznie i 27°.

Wieczorem kibicuję, testowy mecz przed eliminacjami do piłkarskich mistrzostw UEFA Euro 2024. Niemcy grają z Ukrainą, oglądam na laptopie, transmituje ZDF
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.23, 20:03
                                                    mecz zakończony remisem 3:3, Niemcy wymęczyli remis, byli mało skuteczni
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.23, 13:14
                                                    > W drodze powrotnej

pstryknąłem, roślinka wpadła mi w oko
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 13.06.23, 15:18
                                                    ....szkoda,że tylko roślinka.....

Chris...nie poznajesz....przeciez to nasza polska malwa.
                                                    Faktycznie urodziwy kwiat a ostatnio malo spotykany
                                                    nawet u nas miastach.
                                                    Jak pamiętam bywając na wsiach, to przy każdym prawie domu one rosły,
                                                    w większości w kolorze czerwonym.
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.23, 17:34
                                                    winda działa, dobrze, że chociaż jedna, pojechałem do marketu po zakupy. Niektórych rzeczy już zabrakło.
                                                    Co chciałem kupić, wszystko dostałem (czasami bywa, iż niektóre artykuły wyprzedane, a regały jeszcze ponownie nie napełnione).

Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 23° na zewnątrz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.23, 17:33
                                                    trochę pochmurnie, trochę słonecznie 24°, no to popołudniowy dłuższy spacer dla zdrowia. Żeby nie było bez celu po drodze odwiedziny kawiarni Thoben i tradycyjnie sernik przy kawie w ogródku kawiarnianym.

Tydzień zapowiada się ciepło z temperaturami do 30°
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 15.06.23, 19:09
                                                    Troch Ci zazdroszczę tych temperatur bo mam problem z suszeniem pranka.
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.23, 13:52
                                                    wieczorem emocje piłkarskie, towarzyski mecz Polski z Niemcami. Niemcy grali ostatnio słabo, dostaną lanie od Polaków?
                                                    Oglądam na laptopie, transmituje ARD
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.23, 22:46
                                                    Polacy wygrali 1:0, brawo! Niemcy znowu bezradni
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.23, 16:19
                                                    spokojna leniwa sobota. Chciałem zrobić zakupy, pada deszcz, w deszcz nie mam ochoty jechać. Odkładam na przyszły tydzień, nie takie pilne.
                                                    Deszcz i teraz 18°
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 17.06.23, 19:12
                                                    Jak to leniwa? Obiadek sobotnio -niedzielny już masz gotowy?
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.23, 19:42
                                                    maria, oczywiście!
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.23, 01:10
                                                    dziś obchodzimy Dzień Sushi

jadłem raz, czy dwa, nie przypadło mi do gustu. Na następne degustacje nie miałem ochoty, więcej razy nie próbowałem
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 18.06.23, 08:35
                                                    Nie lubię ryb a tym bardziej nie jadłabym sushi.
                                                    A co będziesz jadł na obiad?Gotowca, czy sam ugotowałeś?
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.23, 12:32
                                                    maria, dzisiaj na obiad ciąg dalszy wczorajszego dania. Gotowiec, samemu nie gotuję, grochówka z puszki, z wkładką kiełbasy krakowskiej Bacon-Käse + oregano (moja kreacja) i tostowe pieczywo pszenno-żytnie.
                                                    Na deser dodatki (oliwki, tzatziki, owocowy jogurt, banan)
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 18.06.23, 14:20
                                                    Gotowce dla mnie to ostateczność, ale Twój wybór to wartościowe produkty
                                                    i jak Ci to wystarcza to dobrze.
                                                    U nas sporo seniorów korzysta z obiadów donoszonych za odpłatnoscią.
                                                    Niektórzy sobie chwalą. Czy tez masz taka mozliwośc ?
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.23, 18:03
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Czy tez masz taka mozliwośc ?

takich możliwości u mnie jest bez liku, co jakiś czas podrzucane są mi reklamy tych firm usługowych.
                                                    Z możliwości tych nie korzystam, musiałbym jeść regularnie codziennie.
                                                    A ja czasami posiłek obiadowy odpuszczam sobie, gdy nie jestem głodny
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.23, 18:14
                                                    po wczorajszym deszczowym dniu dzisiaj słonecznie, jak mówi porzekadło 'po deszczu przyjdzie słońce'.
                                                    No to w drogę, tym razem niedzielna długa jazda autem. Na ulicach nawet spokojniej niż w soboty, relaksowa jazda.
                                                    Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 24° na zewnątrz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.23, 13:05

właściwie te moje spacery dla zdrowia, często połączone z czymś do załatwienia, to leniwe spacery, spokojne i bez pośpiechu.
                                                    Dzisiaj nie zrobię, mam coś innego w planie. Poza tym pogoda nie sprzyja, jest deszczowo i teraz 23°, ale tydzień zapowiada się ciepło z temperaturami do 31°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.23, 14:04
                                                    młode już duże, ale jeszcze nie opuszczają gniazda
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.23, 14:52
                                                    chciałem pojechać po zakupy, padał deszcz, zrezygnowałem. Teraz nie pada, ale teraz już nie chce się mi, odkładam na inny dzień.
                                                    Zakupy trochę pilne, ale przeżyję
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.07.23, 20:11
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Nie lubię ryb

właściwie to jestem mięsożerny, w restauracjach nigdy nie zamawiam dań rybnych. W domu ryby jem mniej więcej raz na dwa tygodnie
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 08.07.23, 20:42
                                                    To i tak b.dobrze.Zjadliwe dla mnie to tylko śledzie, szprotki świezo wedzone, makrela
                                                    a smażone to bezwonne np.tilapia. Może gdybym miała dostep do ryb świezych a n ie mrozonych to
                                                    częsciej bym usmazyła, bo te co sa u nas w sklepach to oblodzone i leża latami /chyba/.
                                                    Bardzo rzadko jem wędzone bo moje zdrowie ich nie toleruje.

• chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.24, 19:47
                                                    cotygodniowa długa jazda autem w weekendową sobotę, spokojna jazda. Podczas jazdy poświeciło słońce, trochę lekko pokropiło.
                                                    W drodze powrotnej zakupy w markecie. Gdy zaparkowałem na parkingu przed marketem, chlusnął obfity deszcz, musiałem dobrą chwilę odczekać w aucie.

Podczas zakupów wpadł mi w oko Big Burrito Chicken Curry (z pieczonym mięsem drobiowym w curry kremie), coś w rodzaju Dürüm Kebapa. Kupiłem, zobaczymy, czy będzie smakował równie dobrze?

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 25° na zewnątrz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.24, 23:11
                                                    pokibicowałem, finał UEFA Champions League na stadionie Wembley w Londynie. Grali hiszpański Real Madrid i niemiecka Borussia Dortmund.
                                                    Emocjonujący mecz, wygrał Real 2:0. Real Madryt jest mistrzem UEFA Champions League 2024,
                                                    transmitował ZDF
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.24, 14:26
                                                    dziś obchodzimy Dzień bez Krawata

och, dawno nie chodziłem pod krawatem
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.24, 18:56
                                                    umówiony termin wizyty u lekarki specjalistki, zakup u fielmanna i strzyżenie u tureckiego fryzjera, 3godzinny spacer (włącznie z czekaniem).
                                                    Lekko zachmurzone 19°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.24, 22:56
                                                    pokibicowałem, towarzyski mecz przed mistrzostwami UEFA Euro 2024, grali Niemcy z Ukrainą.
                                                    Przeważająca gra Niemców, ale bez zdobytych goli, mecz zakończony remisem 0:0.
                                                    Mecz w Norymberdze, transmitował ARD
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.24, 18:47
                                                    domowa krzątanina, zrobiłem pranie, nie tyle ja, ile pralka automatyczna. Nazbierało się
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.24, 19:13
                                                    popołudniowy spacer dla zdrowia, słoneczne 21°. Przy okazji odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarnianym zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener,

wieczorem kibicuję, oglądam na laptopie testowy mecz przed mistrzostwami UEFA Euro 2024, grają Niemcy z Grecją. Mecz w Mönchengladbach, transmituje RTL
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.24, 22:39
                                                    gwoli ścisłości wymęczone zwycięstwo Niemców 2:1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.24, 18:58
                                                    no i znowu przejażdżka, cotygodniowa długa jazda autem. Popołudniowa jazda w weekendową sobotę, spokojna i relaksowa jak to weekend. Po południu chyba jeszcze bardziej spokojnie.
                                                    W drodze powrotnej trochę zakupów w markecie.

Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 26° na zewnątrz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.24, 22:51
                                                    pokibicowałem, obejrzałem na laptopie towarzyski mecz przed mistrzostwami UEFA Euro 2024, grali Polacy z Turcją.
                                                    Szczęśliwa wygrana Polaków 2:1.
                                                    Mecz na stadionie narodowym w Warszawie, transmitowała TVP1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.24, 19:25
                                                    popołudniowy spacer dla zdrowia, dawno nie spacerowałem, trzeba było ruszyć tyłek. Po drodze przy okazji mały zakup w Rewe.
                                                    Słoneczne 19°,

w domu po spacerze zmierzyłem ciśnienie krwi, optymalne 121/72
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.24, 23:07
                                                    inauguracja mistrzostw UEFA Euro 2024 w Monachium, pokibicowałem, obejrzałem na laptopie. W inauguracyjnym meczu grali Niemcy ze Szkocją. Dobra gra Niemców i zdecydowana wygrana 5:1,
                                                    transmitował ZDF
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.24, 19:39
                                                    popołudniowa cotygodniowa długa jazda autem w weekendową sobotę. Spokojna jazda, minęła mnie kolumna aut w asyście policji z autokarem z piłkarzami Hiszpanii UEFA Euro 2024.
                                                    W drodze powrotnej zakupy w markecie, dawno nie kupowałem słodyczy, skusiłem się, nieco fundnąłem sobie.

Trochę pokropił deszcz, później zrobiło się słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 23° na zewnątrz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.24, 23:49
                                                    > minęła mnie kolumna aut w asyście policji z autokarem z piłkarzami Hiszpanii UEFA Euro 2024

jechali na mecz na stadionie olimpijskim w Berlinie, grali z Chorwacją i wygrali 3:0
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.24, 17:04
                                                    pokibicowałem, inauguracyjny mecz Polaków w mistrzostwach UEFA Euro 2024, grali z Holandią. Emocjonujący mecz zakończony wygraną Holendrów 2:1.
                                                    Obejrzałem na laptopie, mecz w Hamburgu, transmitował RTL+
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.24, 19:17
                                                    popołudniowy spacer dla zdrowia i odwiedziny Cafe Mediterrane, w ogródku kawiarnianym zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener.
                                                    Trochę lekko pokropił deszcz i słoneczne 24°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.24, 00:13
                                                    dziś obchodzimy Dzień Sushi

sushi spróbowałem raz, czy dwa i na tym skończyło się, nie przypadło mi do smaku i nie jem
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.24, 12:33

praktykuję często,
                                                    święto w odpowiedzi na coraz szybsze tempo życia, zainicjowane, by przypomnieć, że nie warto się wszędzie spieszyć i od czasu do czasu należy zwolnić
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.24, 20:03
                                                    pokibicowałem, obejrzałem na laptopie UEFA Euro 2024, grali Niemcy z Węgrami. Emocjonujący mecz, przeważająca gra Niemców i wygrana 2:0.
                                                    Mecz w Stuttgarcie, na widowni węgierski premier Viktor Orbán i niemiecki kanclerz Olaf Scholz, transmitował ARD
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.24, 13:11
                                                    raz w miesiącu robota, której nie lubię, sprawdziłem wyciągi bankowe z konta, zgadza się
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.24, 20:01
                                                    pokibicowałem, obejrzałem na laptopie kolejny mecz UEFA Euro 2024, grali Polacy z Austriakami. Ciekawy mecz, Austriacy byli lepsi i wygrali 3:1.
                                                    Mecz na stadionie olimpijskim w Berlinie, transmitował ARD
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.24, 18:06
                                                    cotygodniowa w weekendową sobotę długa jazda autem, spokojna jazda.
                                                    W drodze powrotnej zakupy w markecie, prawie stały repertuar zakupów.

Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 24° na zewnątrz.
                                                    Zapowiada się ciepły przyszły tydzień z temperaturami do 31°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.24, 19:02
                                                    spacer do banku po wyciągi z konta, raz w miesiącu, drukuje bankomat.
                                                    Lekko pochmurne 23°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.24, 23:10
                                                    pokibicowałem, obejrzałem na laptopie kolejny mecz UEFA Euro 2024, grali Niemcy ze Szwajcarami. Emocjonujący mecz, przeważająca gra Niemców, mecz zakończony remisem 1:1.
                                                    Mecz we Frankfurcie na Menem, na widowni przewodnicząca niemieckiego parlamentu Bärbel Bas, transmitował ARD
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.24, 20:46
                                                    długi spacer połączony z załatwianiem sprawunków,
                                                    najpierw do lekarki domowej po receptę na medykament. Po drodze do serwisanta po serwisową usługę i do apteki po odbiór medykamentu e-receptą, trochę inaczej niż w kraju, odbiór kartą ubezpieczenia zdrowotnego.

W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarni zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu, tym razem z cevapcici i falafel + małe piwo Warsteiner Pilsener.
                                                    Słoneczne 26°, w czwartek ma być 32°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.24, 20:06
                                                    pokibicowałem, obejrzałem na laptopie ostatni mecz Polaków w mistrzostwach UEFA Euro 2024, grali z Francuzami.
                                                    Dobra gra Francuzów, dobra gra Polaków, mecz zakończony remisem 1:1.
                                                    Mecz na stadionie w Dortmundzie przy temperaturze 30°, transmitował ZDF
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.24, 19:28
                                                    spacer do serwisanta zamówić termin kontrolnej usługi, termin za 2-tygodnie.

W drodze powrotnej odwiedziłem chińską restaurację Tu-Long, dostałem apetyt na chińskie jedzenie. Zamówiłem pieczoną wieprzowinę przyprawioną po chińsku, z ryżem i chińskimi warzywami, do tego mała coca cola.

Jak wyliczył google spacer 3kilometrowy przy upalnych 31°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.24, 18:52
                                                    po wczorajszym aktywnym dziś domowy relaksowy dzień.
                                                    Dla odmiany była dzisiaj na obiadokolację pizza funghi, dawno nie jadłem, zjadłem ze smakiem.
                                                    Słoneczne 27°, aktywny dzień będzie znowu jutro
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.24, 18:25
                                                    cotygodniowa długa jazda autem w weekendową sobotę. Spokojna jazda w upalne popołudnie.
                                                    W drodze powrotnej zakupy w markecie.

Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 29° na zewnątrz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.24, 23:31
                                                    pokibicowałem, obejrzałem na laptopie kolejną rundę UEFA Euro 2024, grali Niemcy z Danią. Emocjonujący mecz, wygrali Niemcy 2:0.
                                                    Mecz w Dortmundzie, na widowni przewodnicząca niemieckiego parlamentu Bärbel Bas i kanclerz Olaf Scholz, transmitował ZDF,

w pierwszej połowie przerwa w meczu z powodu burzy z ulewnym deszczem i gradobiciem
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.25, 16:32
                                                    dzisiaj Dzień Mleka

światowy dzień mleka, czyli World Milk Day. Mleko prawie na całym świecie stanowi ważny składnik codziennego jadłospisu, najwięcej piją Finowie

nie piję, nie lubię, jem przetwory mleczne
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.25, 00:18
                                                    dzisiaj Dzień Savoir-Vivre

święto mające na celu propagowanie grzeczności obyczajowej jako elementu kultury społecznej

staram się przestrzegać
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.25, 17:22
                                                    userka na innym forum napisała:
                                                    > dobra uwaga o mezczyznach, ze faktycznie moga robic tylko jedna rzecz a nie wiecej jednoczesnie

też tak mam
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.25, 16:07
                                                    dawno nie spacerowałem, dzisiaj spacer dla zdrowia.
                                                    W drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane i tradycyjnie ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

trochę pochmurne, trochę słoneczne, trochę wietrzne 25°, w drodze powrotnej lekko zaczął kropić deszcz
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.25, 17:29
                                                    zadzwonił telefon, spojrzałem na displej, na displeju numer kierunkowy z włoskiej Sardynii, najwyraźniej spam. Wyłączyłem bez oddzwonienia
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.25, 23:14
                                                    pokibicowałem, UEFA Nations League, półfinał Niemcy-Portugalia.
                                                    Portugalczycy aktywniejsi wygrali 2:1.

Mecz w Monachium na stadionie Allianz Arena, obejrzałem na laptopie, transmitował ZDF
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.25, 22:48
                                                    pokibicowałem, towarzyski mecz Polska : Mołdawia.
                                                    Przeważająca gra Polaków w pierwszej połowie, wyrównana gra w drugiej, wygrali Polacy 2:0.

Mecz w Chorzowie na stadionie śląskim, obejrzałem na laptopie, transmitowała TVP1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 07.06.25, 17:02
                                                    'Przy sobocie po robocie' spacer dla zdrowia. Trochę zachmurzone, trochę słoneczne 23°.
                                                    W drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

akurat rozpadało się ulewnie, na szczęście ogródek zadaszony, odczekałem około 30 minut aż przestanie padać
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.25, 17:11
                                                    pokibicowałem, UEFA Nations League, przegrani z meczów półfinałowych grali o trzecie miejsce, grali Niemcy i Francja.
                                                    Emocjonujący mecz, wyrównana gra, wygrali Francuzi 2:0.

Mecz w Stuttgarcie na stadionie MHPArena, obejrzałem na laptopie, transmitował RTL+
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 09.06.25, 15:20
                                                    cotygodniowa długa jazda autem, dzisiaj w południe w Poniedziałek Zielonych Świątek. Relaksowa jazda.
                                                    U mnie święto, dzień wolny od pracy, ruch na drogach znacznie mniejszy,

lekkie zachmurzenie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 17°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.25, 23:54
                                                    po ostatnim zamieszaniu z Probierzem i Lewandowskim z ciekawością czekałem na mecz Polaków,

pokibicowałem, FIFA World Cup 2026, mecz eliminacyjny Finlandii i Polski.
                                                    Przeważająca gra Finów, kompromitująca przegrana Polaków. W 70-minucie mecz przerwany z powodu interwencji medycznej na trybunie.
                                                    Finowie wygrali 2:1.

Mecz w Helsinkach na stadionie olimpijskim przy około 25-tysięcznej widowni, obejrzałem na laptopie, transmitowała TVP1,

notabene w rankingu FIFA Polska na 34-miejscu, Finlandia na 69-miejscu
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.25, 17:38
                                                    odwiedziny azjatyckiego Beauty Point, zafundowałem sobie znowu pedicure i manicure, usługa włącznie z masażem stóp i dłoni, oparcie fotela wymasowało mi plecy. Obsłużyła mnie młoda Azjatka, z wyglądu chyba Wietnamka?

W drodze powrotnej mały zakup w Rewe artykułu, którego nie ma w asortymencie w markecie, w którym robię stałe zakupy.
                                                    Na koniec odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy, tradycyjny sznycel à la wiedeński z dodatkami + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

słoneczne 23°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.25, 20:13
                                                    pokibicowałem, klubowe mistrzostwa świata w piłce nożnej FIFA Club World Cup, grali pierwszoligowe niemiecki FC Bayern München i nowozelandzki Auckland City FC.
                                                    Dominującą gra Bayernu i miażdżąca wygrana 10:0.

Mecz w USA w Cincinnati na stadionie TQL Stadium przy 26-tysięcznej widowni (na widowni reklama firmy mojego laptopa), obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.25, 20:14
                                                    upalne 28°, domowy dzień,

pokibicowałem, klubowe mistrzostwa świata w piłce nożnej FIFA Club World Cup, grali pierwszoligowe niemiecki BVB Borussia Dortmund i brazylijski Fluminense FC Rio de Janeiro.
                                                    Emocjonujący mecz, wyrównana gra, mecz zakończony remisem 0:0.

Mecz w USA w East Rutherford na stadionie MetLife Stadium (na widowni znowu reklama firmy mojego laptopa), obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.25, 16:30
                                                    dzisiaj Dzień Leniwych Spacerów

przesłaniem jest apel by zwolnic, cieszyć się życiem, dostrzegać szczęście i piękno, które jest obok nas.
                                                    Najlepszym sposobem to spokojne i długie spacery bez patrzenia na zegarek

praktykuję, spaceruję dla zdrowia, bez pospiechu, bez patrzenia na zegarek

dzisiaj też pospacerowałem, spacer dla zdrowia.
                                                    W drodze powrotnej odwiedziłem Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

słoneczne, trochę wietrzne 22°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.25, 20:14
                                                    pokibicowałem, klubowe mistrzostwa świata w piłce nożnej FIFA Club World Cup, grali pierwszoligowe niemiecki BVB Borussia Dortmund i południowoafrykański Mamelodi Sundowns FC z Pretorii.
                                                    Szybka dobra gra Południowoafrykańczyków, Niemcy efektywniejsi wygrali 4:3.

Mecz w USA w Cincinnati na stadionie TQL Stadium przy temperaturze 32°, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.25, 16:08
                                                    cotygodniowa długa jazda autem, dzisiaj niedzielna, pierwsza długa jazda w tegoroczne lato.
                                                    Spokojnie przyjemna, nawet przed miejscami robót ulicznych bez korków drogowych,

słonecznie upalnie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 28°,
                                                    teraz jest 33°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.25, 16:22
                                                    dzisiaj Dzień Kultury Fizycznej

aktywność fizyczna wpływa zbawiennie na organizm, dzięki niej jesteśmy zdrowsi, silniejsi, pewniejsi siebie, weselsi.
                                                    Warto przynajmniej trzy razy w tygodniu, choćby długi spacer

nie jestem zbytnio aktywnym fizycznie, spaceruję dla zdrowia mniej więcej dwa razy w tygodniu
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.25, 23:58
                                                    pokibicowałem, mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej reprezentacji do lat 21 UEFA Under21 Championship, ćwierćfinał Niemcy : Włochy.
                                                    Emocjonujący mecz, imponująca gra, w przepisowym czasie remis 2:2, po dogrywce wygrali Niemcy 3:2.

Mecz w słowackim Dunajska Streda na stadionie MOL Aréna, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.25, 15:01
                                                    robota której nie lubię, raz w miesiącu, sprawdziłem wyciągi bankowe z konta, zgadza się.
                                                    Ufaj i sprawdzaj
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.25, 19:40
                                                    od dawna korzystam z przeglądarki Mozilla Firefox, jestem zadowolony.
                                                    Poprosili o wsparcie pieniężne, wsparłem dzisiaj
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.25, 20:07
                                                    > wsparłem dzisiaj

przysłali podziękowanie
                                                    'W imieniu nas wszystkich z Mozilla Foundation szczerze dziękujemy za wsparcie. Nasza misja zależy od wsparcia i pomocy darczyńców takich jak Ty,
                                                    Twoi przyjaciele z Mozilla Foundation'
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.25, 17:07
                                                    spacer do banku raz w miesiącu odebrać wyciągi bankowe z konta, drukuje bankomat,

w drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

bezchmurne 23°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.25, 23:07
                                                    pokibicowałem, mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej reprezentacji do lat 21 UEFA Under21 Championship, półfinał Niemcy : Francja.
                                                    Emocjonujący mecz, dobra gra Francuzów, wygrali Niemcy 3:0.

Mecz w słowackim Košice na stadionie Košická futbalová aréna, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.25, 15:48
                                                    Kalbi.pl przestrzega, łatwo uzależnić się od narkotyków, podobnie zresztą jak od hazardu, alkoholu albo komputera

narkotyki, hazard, alkohol nie wchodzą u mnie w grę, z komputera korzystam często, czy to już uzależnienie?
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.25, 16:07
                                                    spacer dla zdrowia, w drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

trochę zachmurzone, trochę słoneczne 23°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.25, 23:47
                                                    pokibicowałem, mistrzostwa Europy U-21 w piłce nożnej reprezentacji do lat 21 UEFA Under21 Championship, finał Anglia : Niemcy.
                                                    Wyrównana gra, emocjonujący mecz, w przepisowym czasie remis 2:2, po dogrywce wygrali Anglicy 3:2.

Mecz w słowackiej Bratislava na stadionie Tehelné pole, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.25, 23:22
                                                    pokibicowałem, klubowe mistrzostwa świata w piłce nożnej FIFA Club World Cup, grali pierwszoligowe niemiecki FC Bayern München i portugalska SL Benfica Lisboa.
                                                    Niemcy aktywniejsi, wygrali Portugalczycy 1:0.

Mecz w USA w Charlotte na stadionie Bank of America Stadium przy temperaturze 37°, na widowni reklama firmy mojego laptopa, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.25, 16:47
                                                    spokojna domowa niedziela, na dworze cieplutkie 29°,
                                                    wieczorem pokibicuję FIFA Club World Cup
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.25, 00:21
                                                    pokibicowałem, klubowe mistrzostwa świata w piłce nożnej FIFA Club World Cup, mecz 1/8 finału, grali pierwszoligowe niemiecki FC Bayern München i brazylijski CR Flamengo Rio de Janeiro.
                                                    Świetna gra obu zespołów, emocjonujący mecz, wygrał Bayern 4:2.

Mecz w USA w Miami Gardens na stadionie Hard Rock Stadium przy temperaturze 30°, na widowni reklama firmy mojego laptopa, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.25, 16:35
                                                    spacer do banku zrobić przelew pieniężny na bankomacie,

w drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym,

jeszcze do garażu po resztę z auta sobotnich zakupów,

słoneczne 26°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 12.06.25, 18:01
                                                    w czasie mojej nieobecności ktoś zatelefonował, spojrzałem na displej telefonu, na displeju numer kierunkowy z włoskiego Calliano.
                                                    Najwyraźniej znowu spam, wyłączyłem bez oddzwonienia
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.25, 00:15
                                                    dzisiaj Święto Dobrych Rad

dobre rady?

dobra rada 'Dobry zwyczaj nie pożyczaj',

moja prywatna 'Umiesz liczyć, licz na siebie'
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.25, 14:06
                                                    > 13 piatek, ale jakos "odpukac-odstukac" dzionek przebiega pomyslnie

podobnie u mnie, bez nieprzyjemnych niespodzianek. Notabene nie jestem przesądny
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.25, 17:42
                                                    cotygodniowa długa jazda autem, dzisiaj w weekendową sobotę. Przyjemna jazda pośród wiosennej zieleni.
                                                    Spokojna jazda, tylko przed zjazdem na autostradę i przed miejscami robot ulicznych małe korki drogowe.
                                                    W drodze powrotnej zakupy w markecie po 2-tygodniach od poprzednich, stały repertuar zakupów,

słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 26°, teraz jest nawet 29°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.25, 18:00
                                                    dzisiaj Światowy Dzień Krwiodawstwa

wydarzenie dedykowane wszystkim dobrym ludziom, którzy oddają swoją krew potrzebującym

tak się złożyło, że nigdy do tej pory nie bylem krwiodawcą, teraz jestem chyba za stary?
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.25, 14:04
                                                    > Mewy wybieraja nietypowe miejsca dla siebie

u mnie jednego razu przyleciała na balkon klatki schodowej
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.25, 19:42
                                                    zapas medykamentu kończy się, no to spacer do praxis lekarki domowej po receptę. Medykament odebrałem zaraz e-receptą w aptece po sąsiedzku.

Zachciało się mi chałwy, lubię, dawno nie jadłem, fundnąłem sobie turecką Tahin Helva w pobliskim tureckim warzywniaku.

Jeszcze do garażu po resztę z auta sobotnich zakupów,
                                                    spacer jak wyliczył google 2,5-kilometrowy, trochę słoneczne, trochę zachmurzone 23°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.25, 13:06
                                                    > polityka , to jedno wielkie łajno

już w jakimś wątku o tym pisałem, też tak uważam
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 17.06.25, 13:22
                                                    user na innym forum napisał:
                                                    > Ludzie są tacy zaślepieni na tej gazecie i forach, że szok

nawet na forach gazeta.pl widać jak rodacy są podzieleni
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.25, 21:32
                                                    > Świętuję (można powiedzieć) dobrze zagospodarowaną pierwszą połowę roku

pomyślnie przebrnąłem przez kolejne półrocze, nie świętuję
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.25, 19:10
                                                    cotygodniowa długa jazda autem, dzisiaj w weekendową sobotę. Spokojna jazda przy słonecznej upalnej pogodzie.
                                                    W drodze powrotnej zakupy, po 2-tygodniach od poprzednich, w markecie w tym co często,

bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 29°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.25, 20:57
                                                    pokibicowalem, przed nowym sezonem drugiej Bundesligi chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj testowy mecz z 6-ligowym Ludwigsfelder FC.
                                                    Przeważająca gra Herthy, wygrali 3:0,

mecz w Ludwigsfelde, obejrzałem na laptopie, transmitował YouTube, na YouTube obejrzało prawie 31-tysięcy widzów
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.25, 17:12
                                                    user na innym forum napisał:
                                                    > Jeśli się wpierdziela więcej, niż organizm jest w stanie strawić, no to tłuszczyk się odkłada

stosuję dietę FdH (żryj połowę)
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.23, 17:36
                                                    wieczorem kibicuję, następny testowy mecz przed eliminacyjnymi meczami do piłkarskich mistrzostw UEFA Euro 2024.
                                                    Niemcy grają z Kolumbią, czy tym razem pokażą się, czy znowu skompromitują?
                                                    Oglądam na laptopie, transmituje RTL
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.23, 22:44
                                                    Niemcy przegrali 0:2, byli bezradni
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 21.06.23, 17:34
                                                    jazda po zakupy. Nie wszystkie artykuły są w asortymencie marketu w którym najczęściej kupuję, pojechałem najpierw do Kauflandu, wiedziałem, że tam dostanę.
                                                    Reszta zakupów w markecie tym co zawsze. W Kauflandzie musiałbym szukać, w moim markecie wiem gdzie znajdę to, co potrzebuję, kwestia przyzwyczajenia (ponoć druga natura człowieka).

Słonecznie ciepło, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 27° na zewnątrz, teraz jest 29°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.23, 01:48
                                                    wczoraj sprawy do załatwienia i ponad 4kilometrowy spacer przy słonecznej upalnej pogodzie 28°, przemykałem po zacienionych stronach ulic.

Do pedicurzystki zamówić termin wizyty, do banku zrobić przekaz pieniężny i po wyciągi z konta, do Rewe po małe zakupy, do serwisanta po odbiór nowego aparatu.
                                                    I na koniec do tureckiego fryzjera, byłem u niego poprzednio przed dwoma miesiącami. Strzygł mnie teraz jakiś nowy nieznający języka, szef zakładu musiał tłumaczyć jemu, że ma mnie ostrzyc krótko,

a w mieszkaniu też upał 28°, paradowałem półnagi
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.23, 12:36
                                                    po ostatnich upalnych dniach dzisiaj przyjemne orzeźwiające 18°, chociaż trochę deszczowo. Przyszły tydzień znowu ciepły z temperaturami do 29°
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.23, 19:13
                                                    sobotni popołudniowy krótki spacer dla zdrowia. Po drodze Cafe Mediterrane dzisiaj nieczynna, no to małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku chorwackiej restauracji Konoba.
                                                    Słoneczne 26°
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 25.06.23, 15:24
                                                    Dzisiaj piekny dzionek. Słabe chmurki, wiaterek sympatyczny.
                                                    Na pewno na łonie natury jest cudownie. Pachnie lasem
                                                    i mozna zbierac poziomki.
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.23, 19:05
                                                    pojechałem na cmentarz gdzie pochowana jest moja partnerka. Trochę pospacerowałem też po cmentarzu, cmentarz jest rozległy. Przeróżne groby, niektóre oryginalne.

Lekko pochmurnie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 24° na zewnątrz
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 25.06.23, 22:04
                                                    Czy masz tam tez miejsce dla siebie?
                                                    Czy masz nowe fotki?
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 25.06.23, 22:07
                                                    I jeszcze czy chodzenie wieczorem po rozległym cmentarzu jest bezpieczne?
                                                  • chris.w3 Re: Czerwcowo 25.06.23, 22:26
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Czy masz tam tez miejsce dla siebie?
                                                    nie mam

> Czy masz nowe fotki?
                                                    mam

> czy chodzenie wieczorem po rozległym cmentarzu jest bezpieczne?
                                                    jest bezpieczne, bylem po 16:00, w lato jest otwarty do 20:00
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.23, 22:30
                                                    sorry, wstawiłem mylny numer nicka
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 26.06.23, 12:20
                                                    Pokażesz mi?
                                                    Spojrzałam na godzinę linka, nie pomyslałam,że przecież mogłeś być wczesniej,
                                                    stąd moje pytanie o bezpieczeństwo.
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.23, 12:49
                                                    > Przeróżne groby

grób rodziny Wilde, parkowy cmentarz Parkfriedhof, zdjęć mam więcej, najpierw muszę przygotować
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.23, 13:20
                                                    jest teraz upalne 30°, przy tej temperaturze nie mam ochoty na wyjście z domu. Robię domowy dzień, dawniej pisałem robię Lockdown.
                                                    Sprawę do załatwienia mam jutro, zamówiony termin u pedicurzystki, ma być chłodniej
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 26.06.23, 13:56
                                                    Czy w tych głazach jest jakas symbolik?, Czy to była rodzina jakaś wyjatkowa,
                                                    czy taka jak wiele innych?
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 26.06.23, 13:57
                                                    U mnie tez 30+ ale wiaterek przyjemny i jest okey, nawet polatałam .
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.23, 14:11
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Czy w tych głazach jest jakas symbolik?, Czy to była rodzina jakaś wyjatkowa,
                                                    > czy taka jak wiele innych?

nie wiem, pstryknąłem, bo grób zwrócił moją uwagę swoją oryginalnością, w internecie nie znalazłem informacji. Może uda się Tobie coś znaleźć?
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 26.06.23, 15:44
                                                    Podaję na szybko ciekawy link
                                                    pochodzenienazwiska.com/wilde
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 26.06.23, 15:53
                                                    www.ancestry.com/name-origin?surname=wilde
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.23, 17:27
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Czy to była rodzina jakaś wyjatkowa, czy taka jak wiele innych?

Twoje linki tego nie wyjaśniają
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 26.06.23, 18:26
                                                    Chciałbyś od razu wynik. Podałam to co znalazłam.
                                                    Nazwisko b.popularne w Polsce i za granicą.
                                                    Szukanie igły w stogu siana, tym bardziej bez imion i dat.
                                                    Myślę, że do tego cmentarza jest wyszukiwarka ale to trzeba
                                                    znajomości języka.
                                                    Ja rezygnuję.
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 26.06.23, 19:01
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Chciałbyś od razu wynik

przecież to Ty chciałaś wiedzieć
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 27.06.23, 20:07
                                                    spacer na umówioną wizytę do pedicurzystki, tej samej azjatyckiej co poprzednio przed 4-miesiacami. Jak zawsze pedicure i tym razem znowu manicure, robi to dobrze.

W drodze powrotnej w ogródku kawiarni Cafe Mediterrane zestaw obiadowy wybrany ze szwedzkiego bufetu i do tego jak zwykle małe piwo Warstener Pilsener.

Bezsłoneczne 20°, w drodze powrotnej pokropił trochę deszcz
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 30.06.23, 17:31
                                                    Manicure, pedicure jest to, pogoda też, rabat jakiś też, wiec mozesz wybywać na urlopik
                                                    i cieszyć sie zyciem.
                                                    Nie wolno juz teraz marnować żadnego dnia, tak radzą seniorom.
                                                    To co napisałam, to napisałam całkiem poważnie.
                                                    Twoje życie jest jeszcze przed Tobą.
                                                    To co bylo a nie jest , nie pisze sie w rejestr. Znasz takie przyslowie?
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.23, 18:27
                                                    maria88 napisała:
                                                    > Nie wolno juz teraz marnować żadnego dnia

żyję sobie spokojnie bez wielkich przedsięwzięć i nawet kiedy leniuchuję, nie uważam dnia za stracony
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 30.06.23, 19:36
                                                    Piszesz jak bys miał co najmniej 90 lat.
                                                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.23, 20:48
                                                    maria, obym dożył
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 30.06.23, 22:48
                                                    To prawda, że w starszym wieku lata biegną b.szybko,
                                                    wiec na pewno dozyjesz .
                                                  • maria88 Re: Czerwcowo 30.06.23, 22:56
                                                    Jutro juz lipiec.U mnie początek z opadami deszczu i +=18..
                                                    Dobranoc.
                                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.23, 20:48
                                              spacer do serwisanta na umówiony termin serwisowej usługi. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarni śródziemnomorski zestaw obiadowy wybrany ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener.
                                              Przy płaceniu rachunku szef kawiarni powiedział, że jestem ulubionym gościem, chyba mówi tak każdemu?

Przechodziłem obok kiosku z gazetami, w bulwarowej gazecie nagłówek 'Kto pracuje na emeryturze, jest głupcem', to z powodu niekorzystnego opodatkowania podwójnych dochodów.

Spacer przy słonecznej pogodzie i 26°, przedsmak lata.

Wieczorem znowu kibicuję, oglądam na laptopie piłkarski rewanżowy barażowy mecz ligi niemieckiej pierwszoligowego VfB Stuttgart z drugoligowym Hamburger SV z Hamburga. Pierwszy mecz wygrali stuttgartczycy, mają dużą szansę na utrzymanie się w pierwszej lidze. Transmituje sat.1
                                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.23, 22:46
                                                wygrał VfB Stuttgart 3:1, pozostają w pierwszej lidze
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 14.06.22, 22:54
                dziś znowu emocje piłkarskie UEFA ligi narodów. Obejrzałem znowu na laptopie na ZDF. Rewanżowy mecz Niemiec z Włochami. Emocjonujący mecz, Niemcy nareszcie pokazali klasę, wygrali 5:2
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 30.06.20, 18:42
      ostatni dzień czerwca, można by coś napomknąć, ale nic nie dzieje się, do usłyszenia w lipcu
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.21, 18:28
        dziś w pierwszym dniu czerwca krótki spacer do mojego dentysty. Przekazałem nareszcie decyzję z kasy chorych i zamówiłem termin wizyty na dalsze leczenie, wizyta w czwartek przyszłym tygodniu.
        Ładny dzień, słonecznie i 23°
        • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.21, 18:41
          w drodze powrotnej przechodziłem znowu obok restauracji Rüya. Prowokują mnie reklamą ich kebapów 'fantastycznie pyszne', to prawda, są pyszne. Skusiłem się i fundnąłem sobie Dürüm Kebapa, był dzisiaj zamiast obiadu.
          Z powodu pandemii sprzedaż nadal tylko na wynos
          • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.21, 16:24
            jest u mnie słonecznie i jest 26°, czuć zbliżające się lato
            • chris.w5 Re: Czerwcowo 04.06.21, 19:12
              dziś jak zwykle raz w tygodniu znowu dłuższa jazda autem, ot, tak bez żadnego celu, przejażdżka.
              Jeżdżę niewiele, najczęściej gdy muszę coś załatwić, więc, dla podładowania akumulatora w aucie, raz na tydzień długa jazda, jak zalecają spece z automobilklubu ADAC.
              Dzisiaj jazda stałą trasą do sąsiedniej dzielnicy. W drodze do natrafiłem na wzmożony ruch i małe korki drogowe, czas powrotów z pracy.

Ładna słoneczna pogoda i 26°, Bordcomputer w aucie pokazał, iż przejechałem 19km
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.21, 16:47
                dzisiaj poranny telefoniczny spam znowu z Watykanu, rozpoznałem po międzynarodowym numerze kierunkowym na displayu. Nie odebrałem, skasowałem.

Za oknem upal, słonecznie 29°, przedsmak lata
                • irenaki Re: Czerwcowo 06.06.21, 06:41
                  Kazdy ma to samo z dziwnymi telefonami .. a w zwiazku z tzw. szleństwem po zniesieniu obostrzeń, mam wrazenie ze jestem sama na osiedlu smile Dobrej niedzieli
                  • xy.5 Re: Czerwcowo 06.06.21, 11:24
                    Udanej niedzieli,u nas zapełniony parking przed blokiem,rodzinne odwiedziny rodzin z dziećmi.
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 08.06.21, 20:37
                      chciałem dziś do fryzjera, długo nie byłem, czas już najwyższy. Chociaż było już późno pojechałem do Irakijczyka u którego byłem już wielokrotnie. Stało się tak, jak przewidywałem, panienka blond fryzjerka powiadomiła mnie, że za pól godziny zamykają, a ma jeszcze dwóch czekających klientów. Zaproponowała spotkanie na jutro.
                      Jutro zrobię drugie podejście, ale do Turka u którego byłem już też kilkakrotnie. Ma zakład blisko domu, mogę przespacerować.

Przy okazji odwiedziłem mój pobliski market, małe zakupy, tylko to, co niezbędne, po większe pojadę w tygodniu.

Słonecznie, ciepło 27°, jak w lato
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 09.06.21, 19:35
                        dziś moje drugie podejście do fryzjera, tym razem do Turka, który ma zakład w pobliżu domu. Zażyczył sobie okazania testu, że nie jestem zarażony Coroną. Testu takowego nie miałem, zaproponował, iż mogę zrobić w pobliskim markecie Rewe. Nie zrobiłem, nie mam ochoty przed każdym sprawunkiem robić test, który zresztą ma ważność 24godziny. Zrezygnowałem ze strzyżenia, znowu nie wypaliło.

Nieudane podejście wynagrodziłem sobie kawą i sernikiem w pobliskiej kawiarni Thoben, tym razem już na miejscu w ogródku kawiarnianym i bez potrzeby okazywania testu kontrolnego.

Słonecznie, ciepło 28° i prawdziwie letnia pogoda we wiosnę
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 10.06.21, 22:34
                          dzisiaj długi prawie 5godzinny spacer z przerwami,

najpierw do dentysty, miałem termin, krótki zabieg i następna wizyta za tydzień. Czekanie na zabieg w poczekalni trwało dłużej niż sam zabieg w gabinecie.

Teraz do lekarki dermatolog po receptę na medykament, który wprawdzie używam rzadko, ale akurat kończy się, wystarcza na około 1rok. I znowu czekanie na podpis lekarki na recepcie. Przy okazji zamówiłem termin na badanie kontrolne u niej, termin w lipcu.

Gdy bylem już w drodze zrobiłem trzecie podejście do fryzjera, tym razem udane. Na deptaku handlowym w mojej dzielnicy napotkałem tureckiego, przyjmował klientów też bez testu kontrolnego Corony, a takiego nie miałem. Znowu trochę czekania i młoda Turczynka wzięła mnie w swoje ręce. Miała sporo do roboty, od mojej poprzedniej wizyty u fryzjera minęło około pół roku.

Jeszcze do apteki zamówić medykament na który dostałem receptę, od ręki nie mieli, muszą też zamówić, ma być jutro. Jutro mam co innego w planie, odbiorę w przyszłym tygodniu, nic pilnego.

I na zakończenie odwiedziny pobliskiego ogródka kawiarni Thoben i tamże znowu kawa i sernik.

Spacer przy słonecznej pogodzie, ciepło 28°, ładna pogoda trwa, ma być taka a nawet cieplej, według prognozy, do końca przyszłego tygodnia
                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 13.06.21, 18:58
                            słoneczna niedziela i 21°. Epidemia Corony w mojej dzielnicy zmniejsza się, w ostatnim tygodniu nowe infekcje średnio poniżej 2osób/10tys. mieszkańców.
                            Pomimo, pozostałem dziś w domu, leniwy dzień jak pan Bóg przykazał
                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 15.06.21, 23:18
                              dziś krótki spacer do pobliskiej apteki odebrać zamówiony medykament i przy okazji do pobliskiej kawiarni Thoben. Tam w ogródku kawiarnianym tradycyjnie kawa i sernik.
                              Jeszcze w drodze powrotnej do restauracji Rüya i stamtąd ulubiony Dürüm Kebap, zabrałem do domu, chociaż ogródek restauracyjny już otwarty.

Spacer przy słonecznej pogodzie, nadal ciepło 24°
                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 16.06.21, 18:09
                                dzisiaj wizyta u dentysty, czas czekania na zabieg dłuższy od samego zabiegu.
                                Po, krótki spacer po okolicy przy słonecznej upalnej pogodzie i 28°. Według prognozy do końca tygodnia ma być do 35°
                                • irenaki Re: Czerwcowo 16.06.21, 18:49
                                  A ja po wizycie u rehabilitanta smile , starość nie radość ... pozdrawiam
              • chris.w5 Re: Czerwcowo 11.06.21, 19:01
                dzisiaj znowu cotygodniowa dłuższa jazda autem i znowu do sąsiedniej dzielnicy stałą trasą, tym razem bez korków drogowych.
                Nadal słonecznie, nadal ciepło i 28°

na zdjęciu stara cześć tej dzielnicy

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/NUEfRgPpZZagMtLI2B.jpg
                • chris.w5 Re: Czerwcowo 18.06.21, 19:02
                  dzisiaj upał 36°, pomimo, zrobiłem jak zwykle cotygodniową dłuższą jazdę autem, aby podładować akumulator. Od czasu gdy to robię nie mam problemu z akumulatorem.
                  W aucie włączyłem klimatyzację i przetrwałem, w mieszkaniu trochę chłodniej 28°
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 19.06.21, 17:05
                    upał trwa, nadal 36°, nie chce się wychodzić z domu. Przede mną 'szklana sobota' i emocje UEFA Euro 2020, Portugalia-Niemcy i Hiszpania-Polska
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 20.06.21, 19:57
                      i znowu jak zwykle raz w miesiącu dzisiaj spacer do banku po wyciągi z konta i po trochę gotówki z bankomatu. Na dworze nadal upał 34°, przemykałem po drodze zacienioną stroną ulicy.

Przy okazji tradycyjnie do pobliskiej kawiarni Thoben, tam kawa i sernik w ogródku kawiarnianym.
                      Od poprzedniego razu kawa podrożała o 15%, efekt pandemii?
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 22.06.21, 19:25
                        dość długo nie robiłem zakupów w moim markecie, zapasy mocno przerzedziły się, więc dziś w drogę. Uzupełniłem co było potrzebne.
                        Nareszcie normalna pogoda dla ludzi i 23°, w każdym razie pogoda dla mnie
                        • xy.5 Re: Czerwcowo 22.06.21, 22:06
                          U nas upalnie,bo trzeci dzień mamy 31 stopni.Schowałam się w domu póki co.
                    • chris.w5 Re: Czerwcowo 23.06.21, 15:29
                      po upałach przyjemna rześka pogoda i 21°. Dziś emocji piłkarskich UEFA Euro 2020 ciąg dalszy i 'szklana środa', Szwecja-Polska i Niemcy-Węgry
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 24.06.21, 15:46
                        wczorajszego meczu Polaków nie mogłem obejrzeć. Niemiecka TV nie pokazała, transmitowali odbywający się w tym samym czasie mecz Portugalii z Francją. Polska TV powiadomiła mnie, że nie mogą pokazać w kraju w którym chce oglądać. Dziwne, poprzedni mecz Polaków z Hiszpanami niemiecka TV pokazała.

Nadal przyjemna orzeźwiająca pogoda i 21°
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 28.06.21, 16:19
                          dziś dla odmiany wizyta u dentysty. Znowu musiałem czekać na zabieg, pomimo umówionej godziny. Zamontował mi prowizorium, zobaczymy jak będzie spisywać się? mam przyjść na kontrolę za tydzień.

Lato na całego, słonecznie i 31°
                      • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.21, 13:35
                        dzisiaj 'szklany wtorek' i emocje UEFA Euro 2020, Anglia-Niemcy
                        • chris.w5 Re: Czerwcowo 29.06.21, 19:01
                          jest przerwa w meczu, po pierwszej połowie 0:0. Spoglądam za okno, na ulicy pusto, nie ma przechodniów, od czasu do czasu przemknie auto, wszyscy oglądają mecz
                          • chris.w5 Re: Czerwcowo 01.06.22, 12:52
                            dziś rano przebudził mnie telefon. Na displayu międzynarodowy numer kierunkowy, tym razem z Belgii.
                            Chyba telefoniczny spam? Kto może dzwonić do mnie z Belgii? nie mam tam znajomych, przecież to na pewno nie z Brukseli z europejskiej unii. Nie odebrałem i skasowałem
                            • chris.w5 Re: Czerwcowo 02.06.22, 18:45
                              dzisiaj ładna słoneczna pogoda, przyjemna cotygodniowa długa jazda autem. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 21°.
                              Na koniec Dürüm Kebap z tureckiej restauracji Fast-Food Rüya, był dziś zamiast obiadu
                              • chris.w5 Re: Czerwcowo 03.06.22, 18:20
                                dziś ładnie słonecznie, ciepło 26°, w sam raz na krótki spacer. Przy okazji odwiedziny włoskiej kawiarni Caffe Meditterane i kawa i tym razem czekoladowe donuty w ogródku kawiarnianym
                  • chris.w5 Re: Czerwcowo 25.06.21, 18:17
                    dziś znowu cotygodniowa dłuższa jazda autem, tym razem przy przyjemnej orzeźwiającej pogodzie i 24°.
                    W drodze powrotnej długi korek samochodowy. Przyczyna, roboty uliczne i zwężenie ulicy do jednego pasma ruchu,

i zdjęcie z dzielnicy do której pojechałem, cytadela, znacząca i w najlepszym stanie w Europie utrzymana twierdza z okresu renesansu

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/GSvTAnD8SEyDdGFalB.jpg
    • chris.w5 Re: Czerwcowo 05.06.22, 19:17
      dzisiaj długi, wiosenny świąteczny Zielono Świątkowy spacer przy słonecznej pogodzie i upalnych 28°.
      Żeby nie było bez celu, przy okazji świętowanie w ogródku kawiarni Thoben, tradycyjnie przy kawie i serniku + lukrowane jabłeczniki na wynos
      • chris.w5 Re: Czerwcowo 06.06.22, 18:53
        drugi dzień świąt, poniedziałek zielonoświątkowy, a ja nie świętuję. Leniuchuję w domowych pieleszach, albo jak kto woli, robię lockdown.

A'propos lockdownu, było już bardzo dobrze. W moim mieście były znikome przypadki nowych infekcji, a ostatnio i od wczoraj ilość infekcji około 1tys. Jest to i tak nieźle, bo stanowi w ciągu tygodnia średnio niecałe 2osoby/1tys. mieszkańców. Od wczoraj 1 przypadek zgonu z powodu corony.

Lepiej jednak byłoby, gdyby pandemia zostawiła nas w spokoju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka