euro67 21.02.07, 16:16 Funkcjonariusz KE sa tak samo przekupni jak i inni tyle ze sa odpowiednio drozsi - jak tu widac TPSe stac na lapowki , bo stac ja tez na krolewskie odprawy, a wszystko z nanszej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 16:24 Jego zdaniem, nie ma powodów, by Polska stosowała inne metody. "Polska to nie jest kraj rozwijający się, jak Tajlandia, gdzie takie metody byłyby usprawiedliwione" - powiedział. **************************************** Polska to w tej chwili Tworkistan. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 17:40 Symptomatyczne, że UKE potrafi tylko ręcznie regulować ceny i dawać kary (ekonomia jak za cara) Swoją drogą to TPSA mądrze rozgrywa tę partię powołując się właśnie na prawa dotyczące wolnego rynku. Urząd powinien pomyśleć o obniżaniu opłat koncesyjnych i ułatwieniach w tworzeniu infrastruktury przez nowych operatorów. Obecnie zachowuje się tak jakgdyby chciał zjeść ciastko (sprzedaż reszty akcji TPSA) i mieć ciastko (regulacje ich cen i złote veto) Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 18:12 @ miguell: napisałeś "Symptomatyczne, że UKE potrafi tylko ręcznie regulować ceny i dawać kary (ekonomia jak za cara)" Ciekawe. A skąd taki pomysł? Jeśli wiesz, a zakładam że tak, na czym polega działalność regulacyjna Prezes UKE, to wiesz też, że bezpośrednie narzucanie cen detalicznych zdarza się bardzo rzadko. Podstawowe obowiązki, nakładane na operatorów SMP - jak np. TP SA - dotyczą: 1) zapewnienia dostępu, 2) niedyskryminacji, 3) przejrzystości, 4) prowadzenia rachnkowości regulacyjnej, 5) kalkulacji kosztów, oraz uzasadnienia kosztowego opłat, 6) ustalania opłat z tytułu dostępu telekomunikacyjnego w oparciu o ponoszone koszty, oraz 7) przygotowywania i przedstawiania oferty ramowej. To, że ostatnio TP dostała karę po 500.000 PLN za 5 nieprzedstawionych na czas do zaopiniowania i zatwierdzenia cenników - to bardzo dobrze. Taki TP miała obowiązek i go nie wypełniła. Niestety, przez ostatnie lata sporo było zaniedbania na tym polu i jak się zaczęło, to na wielu frontach - stąd wygląda to jak nagonka. Ale de facto chodzi o doprowadzenie do normalnej, zdrowej konkurencji na rynku. Zobaczysz, że "ceny same spadną" (jak ostatnio w przypadku internetu doprowadzanego "po kablach TP" przez Netię). I to ma bardzo korzystne konsekwencje dla konsumentów. A kiedy słyszę o TP powołującej sie na prawa wolnego rynku to śmiać mi się chce. Tak, rynek telekomunikacyjny w Polsce jest regulowany - bo gdyby nie był, to nie byłoby alternatywnych operatorów/service providerów (bo kogo stać na zbudowanie np. alternatywnej infrastruktury telekom.?), ceny ustalałaby TP samodzielnie a postęp technologiczny byłby żaden. pozdrawiam, p.n. btw - nie jestem związany z żadnym alternatywnym operatorem/przedsiębiorcą telekomunikacyjnym ;) miewam do czynienia z prawem telekomunikacyjnym i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.broadband.pl 21.02.07, 19:16 pozeracz.narkomanow napisał: > (bo kogo stać na zbudowanie > np. alternatywnej infrastruktury telekom.?) Stary, a co mnie to obchodzi? Nie stać ich na zbudowanie infrastruktury, to won z biznesu, a nie oferowanie "swoich" usług na infrastrukturze tepsy. To tak, jakby Streżyńska kazała przyjąć pod dach TWOJEGO domu, który sam wybudowałeś, rumuńską rodzinę, bo ich nie stać na dom. Też byłbyś taki mundry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xio Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.acn.waw.pl 21.02.07, 20:17 Jesli to bylby jedyny dach w calym kraju, wyrazilbym zrozumienie dla decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamut Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:49 Najlepszy lek na wysokie ceny to wolna konkurencja, otwarty rynek. I o to powinien dbac UKE, o wolna konkurencje. A UKE nabija kase netii i energisowi. Wszystkei kary sa po to, zeby oni wiecej zarobili. No i PR tez UKE netii odwali. Ile musialaby netia zaplacic, zeby tak pojezdzic w mediach po tepsie. A tak - za free... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twój pan Jesteś za młody i za mało wykształcony IP: *.crowley.pl 21.02.07, 20:31 żeby cokolwiek z tego artykułu zrozumieć. Widać to jak na dłoni. Doucz się, słuchaj starszych, wróć za 10-15 lat jak zaczniesz kumać co się wokół ciebie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Jesteś za młody i za mało wykształcony IP: *.eranet.pl 21.02.07, 20:37 No tak, skończyły się argumenty, to zaczęły się wycieczki osobiste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: 88.220.104.* 21.02.07, 21:44 po pierwsze oni tego domu nie wybudowali sami lecz zarzadzja infrastruktura, ktora zostala wybudowana za pieniadze panstwowe czyli wszystkich pracujach w okresie 1945 - 1990 - pozniej nagromadzony kapital sam zaczal procentowac. to , ze pozniej tp zostala sprywatyzowana nie ma nic do rzeczy - pchali sie na rynek z jasnym prawem telekomunikacyjnym, wiec niech teraz nie narzekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 20:55 pozeracz.narkomanow napisał: To, że ostatnio TP dostała karę po 500.000 PLN za 5 nieprzedstawionych na czas > do zaopiniowania i zatwierdzenia cenników - to bardzo dobrze. Taki TP miała > obowiązek i go nie wypełniła A mógłbyś podać przepis z którego ten obowiązek miałby wynikać? Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 21:51 @ jurek7 napisałeś: "A mógłbyś podać przepis z którego ten obowiązek miałby wynikać?" Trudno mi wskazać dokładny przepis, bo obowiązków związanych z cennikiem i regulaminem świadczenia usług w samej ustawie Prawo telekomunikacyjne jest bardzo dużo. Ogólnie rzecz biorąc to jest w ten sposób, że obowiązek sporządzenia cennika i regulaminu to generalne obowiązki dostawców usług [art. 61 ust. 3 PT]. Regulamin i cennik muszą być przestawiane klientom (jeśli w abonencie - to listownie abonentom, a jeśli pre-paid to poprzez publikację na stronie internetowej service providera, itp)[art. 61 ust. 4 PT], podlegają też kontroli i zatwierdzeniu przez Prezes UKE (nie zawsze, ale każdy z przedsiębiorców ma obowiązek przedstawiania Prezes UKE cennika na jej wniosek oraz każdorazowo po zmianie cennika)[art. 61 ust. 7 PT]. Inna kwestia to przedsiębiorcy telekomunikacyjni wyznaczeni jako SMP - wtedy obowiązki dotyczące cennika i regulaminu podpadają pod obowiązki regulacyjne i wymagane będzie przedstawienie ich przed wprowadzeniem do obrotu (uprzednia zgoda Prezes UKE) [art. 46 ust. 3 pkt 4 PT]. Nie interesowałem się za złamanie jakiego dokładnie przepisu ustawy karę dostała TP SA, ale na pewno jest to do sprawdzenia na stronach UKE: www.uke.gov.pl to wiadomość z 19.02.2007 o ile się nie mylę. Stawiałbym jednak na złamanie obowiązku regulacyjnego ;) Pozdrawiam, p.n. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 22:08 > Ogólnie rzecz biorąc to jest w ten sposób, że obowiązek sporządzenia cennika i > regulaminu to generalne obowiązki dostawców usług [art. 61 ust. 3 PT]. Regulami > n > i cennik muszą być przestawiane klientom (jeśli w abonencie - to listownie > abonentom, a jeśli pre-paid to poprzez publikację na stronie internetowej > service providera, itp)[art. 61 ust. 4 PT], podlegają też kontroli i > zatwierdzeniu przez Prezes UKE (nie zawsze, ale każdy z przedsiębiorców ma > obowiązek przedstawiania Prezes UKE cennika na jej wniosek oraz każdorazowo po > zmianie cennika)[art. 61 ust. 7 PT]. Prezes UKE nałożył tę karę za nie przedłożenie cennika neostrady do zatwierdzenia. Żaden z powyższych przepisów tego nie dotyczy. > Inna kwestia to przedsiębiorcy telekomunikacyjni wyznaczeni jako SMP - wtedy > obowiązki dotyczące cennika i regulaminu podpadają pod obowiązki regulacyjne i > wymagane będzie przedstawienie ich przed wprowadzeniem do obrotu (uprzednia > zgoda Prezes UKE) [art. 46 ust. 3 pkt 4 PT]. No art 46 ust 3 pkt 4 daje prawo Prezesowi UKE do nałożenia w drodze decyzji takiego obowiązku regulacyjnego. Rzecz w tym, że takiej decyzji prezes UKE z tego co kojarzę nie wydał. Jest to o dodatkowo tyle trudne, że detaliczny rynek dostępu do szerokopasmowego internetu nie jest rynkiem regulowanym. Dodam tylko, że powoływanie się na art 46 ust 3 pkt 3 i 4 w powiązaniu z art 221 ust 1 pkt 1 PT również jest niezasadne, bo art 221 ust 1 pkt 1 ma zastosowanie tylko w zakresie usług telefonicznych, czyli nie neostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 22.02.07, 11:09 @ jurek7 Witam, z tego, co mi wiadomo, to nałożone na TP kary w zw z w/w cennikami wynikają z: art. 209 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 222 ust. 1 pkt L) w zw. z art. 46 ust. 3 pkt 4 PT. Tak przynajmniej wydaje mi się w tej sprawie :-) Pozdrawiam, p.n. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 22.02.07, 13:30 > > z tego, co mi wiadomo, to nałożone na TP kary w zw z w/w cennikami wynikają z: > art. 209 ust. 1 pkt 2 w zw. z art. 222 ust. 1 pkt L) w zw. z art. 46 ust. 3 pkt > 4 PT. No akurat punkt 2 w art 209 ust 1 nie może mieć raczej zastosowania. Mógłby co prawda inny punkt, ale rzecz w tym, że art. 221 ust 1 pkt l) sam wskazuje, że dotyczy usług telefonicznych, a nie neostrady, więc nie może mieć zastosowania. Jak rozumiem chodziło Ci o art 221, a nie 222 PT? Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 02.03.07, 11:57 @ jurek7: Cześć - i od razu przepraszam, że tak długo mnie nie było, ale mam nawał roboty. W odpowiedzi na Twój post: Oczywiście, że masz rację - chodziło o art. 221 ust. 1 pkt 1 ppkt L) - mój błąd i bardzo przepraszam. Co do zakresu usług i telefonii: napisałeś "rzecz w tym, że art. 221 ust 1 pkt l) sam wskazuje, że dotyczy usług telefonicznych, a nie neostrady, więc nie może mieć zastosowania". Przepisy przejściowe odnoszą się do starej ustawy, a tam (w samej ustawie, z tego co pamiętam) zdefiniowane były tylko 4 rynki (1.usł. tel. stacjonarne, 2. usł. tel. ruchome, 3.dzierżawa łączy, 4. połączenia międzyop.). Siłą rzeczy po rozbiciu rynków na 18 rozciągnięto zakres obowiązków na nowe rynki - i stąd możliwość nałożenia na TP obowiązkó. Z tego co wiem taka jest właśnie interpretacja w UKE. Pozdrawiam, p.n. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 02.03.07, 15:01 > Co do zakresu usług i telefonii: napisałeś "rzecz w tym, że art. 221 ust 1 pkt > l) sam wskazuje, że dotyczy usług telefonicznych, a nie neostrady, więc nie moż > e > mieć zastosowania". Przepisy przejściowe odnoszą się do starej ustawy, a tam (w > samej ustawie, z tego co pamiętam) zdefiniowane były tylko 4 rynki (1.usł. tel. > stacjonarne, 2. usł. tel. ruchome, 3.dzierżawa łączy, 4. połączenia międzyop.). > Siłą rzeczy po rozbiciu rynków na 18 rozciągnięto zakres obowiązków na nowe > rynki - i stąd możliwość nałożenia na TP obowiązkó. Z tego co wiem taka jest > właśnie interpretacja w UKE. Rzecz w tym, że jest to interpretacja contra legem, skoro ustawa wyraźnie wskazuje na stacjonarne usługi telefoniczne. Regulacja rynku jest ciężką ingerencją w zasadę swobody wykonywania działalności gospodarczej i zasady swobody zawierania umów i niedopuszczalne jest moim zdaniem tak rozszerzające interpretowanie przepisów. Obecne prawo telekomunikacyjne zawiera w niektórych miejscach regulacje dotyczące usług dostępu do internetu, więc należy przyjąć, że gdyby ustawodawca zamierzał w zakres art. 221 włączyć takie usługi, to by to zrobił. Poza tym zdefiniowanie w poprzednich przepisach tych rynków oznacza, że inne rynki nie były po prostu zdefiniowane, a nie że te inne rynki mieściły się w zakresie tych czterech. Chciałem dodatkowo zauważyć, że rynek świadczenia szerokopasmowego dostępu do internetu nie jest rynkiem detalicznym, tylko hurtowym. Więc wydaje mi się, że nawet po dokonaniu analizy rynków Prezes UKE nie będzie mógł nałożyć obowiązków w na podstawie art. 46 i 48. Stąd tym bardziej dziwne że mógłby mieć takie prawo w okresie przejściowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdyby Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:53 Gdyby nie bezsensowne dzialania UKE juz dawno mielibysmy taniej. UKE uwalila tepsie kupe promocji i obnizek - bo byly "zbyt korzystne dla klientow" lub "zbyt tanie"... I kto tu o czyje interesy dba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.toya.net.pl 21.02.07, 16:27 Może zastanów się co piszesz? Gdyby TEpSA próbowała załatwiać sprawy wyłącznie za pomocą łapówek z pewnością pierwsze kroki skierowałaby do urzędników UKE. Prawda jest taka - UKE robi wiele dobrego dla obniżenia cen detalicznych na rynku, ale musi postępować zgodnie z obowiązującym prawem. Zgodnie z nim dostęp do internetu nie jest usługą powszechną. Dura lex sed lex! Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 17:48 Zgadzam się co do dobrej roboty A. Streżyńskiej - tak trzymać! Wreszcie coś zaczęło się dziać u polskiego Regulatora. A co do tego, że "UKE (...) musi postępować zgodnie z obowiązującym prawem. Zgodnie z nim dostęp do internetu nie jest usługą powszechną" - OK. Ale kto mówi że tu chodzi o dostęp do internetu? Chodzi o opłatę za utrzymanie łącza, a to już zupełnie inna kwestia ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 16:28 Nie wiem czy sa przekupni, ale cos dziwnego w ich dzialniu jest. Gnoją tepse cokolwiek zrobi. Uwalaja korzystne dla klientow promocje. Wszystko to wyglada, jakby chcieli za wszelka cene rozwalic tepse, a supportowac operatorow "alternatywnych"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qc UE ma pelne rece roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 16:35 z tym oszolomionym srodkowo-europejskim krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti A my jesteśmy za UKE 21.02.07, 16:36 a to chyba anty unijni...:) foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek TP to kura znoszaca zlote jajaka IP: *.t.pppool.de 21.02.07, 16:36 i zadnemu rzadwi nie oplaca sie jej likwidowac. Bo gdzie wtedy upchac rodzine i 'znajomych krolika'. Otworzyc rynek dla innych operatorow, Niemcy np sa smiesznie tani w kwestii dostepu do internetu. Taka TP jest relatywnie 4 x drozsza jak nie wiecej Rozbic telekomune ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x5 Pani Anno niech się Pani nie boi IP: *.as.kn.pl 21.02.07, 16:53 KE i cała unia to gigantyczna organizacja przestępcza. jesteśmy z Panią i wszyscy wiemy że dla KE liczą się interesy żabojadów (France telekom) a nie jakaś tam Polska. smutna prawda. da Pani radę. Unia za kilka/kilkanaście lat upadnie. ku chwale naszej Ojczyzny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pani Anno niech się Pani nie boi IP: *.broadband.pl 21.02.07, 16:56 blablablabla, a co powiesz na to że Streżyńska była członkiem rady nadzorczej tele2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikot2 Re: Pani Anno niech się Pani nie boi IP: *.chello.pl 21.02.07, 17:32 Nie jestem fanem tpsy, ale działania UKE wyglądaja na nagonkę i działanie pod publikę - ile dzisiaj przywalimy znienawidzonej firmie. TPSA może i ma wiele wad, ale takie tele2 nic nie inwestuje, zatrudnia głównie akwizytorów, więc nie ma się nad nimi zbytnio litować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tele2 Re: Pani Anno niech się Pani nie boi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 17:32 Hehe, no i wiele to wyjasnia <lol> A z netia nie miala nic wspolnego?! Przeciez to klasyczny konflikt interesow jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłek Streżyńska to PiSowska populistka IP: *.chello.pl 21.02.07, 17:24 Zamiast zakończyć przetargi na WiMaxa, który by umożliwił dostęp do netu prawie wszędzie, męczy się na niewielkiej sieci TP. W innych krajach reguły UE się sprawdziły w 100%. A dla tego PIsowskiego Pitbula 2 liczą się tylko flesze kamer i kolejne kary dla TP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Streżyńska to PiSowska populistka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 17:36 No, ale jaki ma sens realne rozwiazywanie problemu. Przeciez na tym skorzystali by tylko klienci, a uke stracil by front jakze interesujacej wojenki. No i nie pokazali bysmy brukseli jak bardzo jestesmy suwerenni. A przejawia sie to w bezprawnych decyzjach i robieniu inaczej niz cala europa. Congratulations! Odpowiedz Link Zgłoś
yxcv KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 17:46 Co za idioci podpisywali traktat akcesyjny z UE?.Polska wpakowala sie z deszczu pod rynne,ledwie co pozbyli sie jednego sowieckiego dyktatu,wpakowali sie w dyktat unijny.To obwodnicy nie budowac tam a tam tez nie wolna,itd,itp.Kiedy wreszcie ten kraj bedzie naprawde suwerenny?. Odpowiedz Link Zgłoś
tezas Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 18:01 To dla ciebie koniecznosc stosowania przez urzednikow prawa i obrona POLSKIEJ przyrody to przejaw dyktatu? Bez komentarza. (Nb ciekawy to dyktat dobrowolnie przyjety w referendum) --------------------------------- Jaroslaw Kaczyński, 2005: "W żadnym wypadku nie zostanę premierem, jeśli mój brat Lech wygra wybory prezydenckie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok A ja się po raz kolejny pytam. Czy jest jakaś IP: *.acn.waw.pl 21.02.07, 18:35 decyzja Komisji Europejskiej, która byłaby korzystna dla Polski i nie była podszyta głęboką niechęcią do naszego kraju? Tym razem KE broni interesów Francji (TP to w końcu France Telecom). Jak chcieliśmy ograniczyć sprowadzanie złomowatych samochodw z Niemiec i z innych starounijnych też był problem. Chcemy wzmocnić GPW i kontrolować kto je kupi-jest problem. Cło na chińskie truskawki chroniące polskich producentów ma być zniesione (ciekawe czy Francja i Niemcy tak chętnie otwierają swoje rynki pracy?). Konkluzja jest taka że UE to jedna wielka biurokratyczna bzdura i marnowanie pieniędzy. Jak zawetowaliśmy rozmowy Unii z Rosją, to oficjele z UE o mało się nie posikali z wrażenia, tylko czekałem aż zaczną te rozmowy MIMO weta. Mam wrażenie że powinniśmy wziąć z Unii co nam się należy, zrobić porządek w kraju a potem pokazać im figę i układać się z każdym z osobna, z Rosją, z Niemcami i td. Na razie jesteśmy niewolnikami, którym pozwolono popracować legalnie trochę na zmywaku. Ale głęboko wierzę że jeszcze paręnaście lat i to Polska będzie wśród rozdających karty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:39 niech KE zajmie sie lepiej naszymi wyplatami,a nie broni tpsa ktora okrada ludzi!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiar KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:54 No oczywiście.Ta Pani ma zero kompetencji do załatwiania spraw do jakich została powołana a jedno co potrafi to działać na "krzyk".Ale ma to krótkie nóżki psze pani bo my wyborcy rozliczymy was nie za decybele wrzasku lecz za skuteczność .Chociaż cała obecna ekipa tylko to potrafi więc trudno się dziwić tej pani skoro wszędzie są sami swoi iwrzeszczą na potęgę. Ale przyjdzie na nich pora i wyborcy ich rozliczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.07, 20:03 Nie oceniaj innych własną miarą. Wiesz-są kraje gdzie prawo jest poważane i stosowane, ale to trudno zrozumieć komuś kto ma prawo gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
olias KE grozi UKE Trybunałem UE 21.02.07, 20:36 najpierw Unia kazała nam sprzedawać państwowe, czyli brzydkie firmy. Więc sprzedaliśmy telekomunikację polską Francuzom za perę skrzynek wina. Akurat sprzedaliśmy firmie francuskiej państwowej; widocznie nie wszystko panstwowe jest złe. Tera Unia broni francuskiej formy przed nałozoną karą. Ot i taka to Unia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unia Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:45 Tak, wszystko co zle Unia. A wszystko co wspaniale PiS, Strezynska i Romek Giertych. No jak slucham takich tekstow to mi sie slabo robi. Strezynksa nie ma pojecia o rynku telekomunikacyjnym. Jarek jej kazal zadyme nakrecic, to kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.teleton.pl 21.02.07, 20:57 Jednak KE ma duzo racji. Zdrowa i silna konkurencja byłaby o wiele skuteczniejsza niz kary nakladane na tepse. przy takich dizlaniacdh na pokaz net nadal bedzie u nas koszotwal kilka razy drozej niz na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
noelkabat Kaczyzm kwitnie!!! 22.02.07, 00:50 PiS znowu cos spieprzyl. Do czego sie nie wezmie - musi sprawe polozyc. Czekamy kiedy dobierze sie do naszych finansow, Lechujarek juz to zapowiedzial... Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 22.02.07, 21:23 Oj, przydałoby się wreszcie uspokoić Kudłatą. Obawiam się jednak, że KE nie poradzi sobie. Babsztyl wykręci się od odpowiedzialności za swoją ignorancję. Odpowiedz Link Zgłoś
wojpiega Re: KE grozi UKE Trybunałem UE 25.02.07, 15:09 Panom z UE pomyliły się fakty. TP za dostęp do internetu pobiera opłaty w wysokości nie zawsze aceptowalnej przez polaków. I tak za dostęp do internetu o prędkości 512/128 jest opłata ponad 150 zł. Żż ądana opłata za utrzymanie łącza w wysokości około 33 zł, to opłata za to, że łącze jest własnością TPSA. Albo TPSA będzie pobierać opłaty za świadczone usługi, albo będzie pobierać od swoich klientów opłaty za usługi i za korzystanie z własności TPSA. Równie dobrze można by wymyślić opłatę dla TPSA za to, że działa na terenie Polski. Czy taką opłatę zaakceptują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:47 To wszystko jest czesc strategii PiSu - jak nie ma chleba, to trzeba dac ludziom igrzysk. I niestety, patrzac po sondazach ludzie sie na to nabieraja. Strezynska swietnie realizuje te polityke na odcinku telekomunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regulator Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:51 Czy ktos slyszal o przypadku, zeby reczne regulowanie rynku doprowadzilo do spadku cen?! Historia ekonomii nie zna takiego przypadku. Polska z pewnoscia bedzie pierwsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro_zx Re: KE grozi UKE Trybunałem UE IP: *.pit.edu.pl 27.03.07, 14:50 Polska nie rozwija się jak Tajlandia. Rozwija sie znacznie wolniej i gorzej. A przekupiony oszołom z KE gada to, za co zapłacili ludzie z France Telecom (a więc TPSA). Odpowiedz Link Zgłoś