Dodaj do ulubionych

Chore cenniki operatorów

24.03.07, 22:56
We wszystkich cennikach operatorów komórkowych, łącznie z nowym Playem, po
przekroczeniu limitu minut cena za minutę połączenia gwałtownie rośnie. Dlaczego?
Przecież w ten sposób ograniczają sprzedaż swojego produktu jakim są
połączenia. Koszty stałe na klienta (np. koszt pozyskania, księgowość itd) nie
rośnie. Powinni przecież zachęcać, żeby więcej dzwonić.
W moim obecnym abonamencie Ery po przekroczeniu limitu 'bezpłatnych' minut
koszt połączenia rośnie o 60% ! Można to odbierać jako swego rodzaju pułapkę
na klienta, który zapomni się, lub jest zmuszony do większej ilości rozmów w
danym miesiącu.
Sensowne taryfy powinny wyglądać np tak:
50zł - 100 min (50gr/min) i 45 gr/min po przekroczeniu limitu
100zł - 250 min (40gr/min) i 35 gr/min po przekroczeniu limitu
Takie taryfy dawałyby komfort użytkownikowi, zachęcały do korzystania i
promowały aktywne korzystanie z usług - czyli byłoby korzystne dla obu stron.
Obserwuj wątek
    • ncc2000 Re: Chore cenniki operatorów 24.03.07, 23:35
      Jest na to prosta rada... Wyzszy abonament... Mój znajomy, kompletny idiota, ma
      srednie rachunki powyzej 400 pln a abonament 50 pln i za cholere nie moze
      zrozumiec ze jak wezmie wiekszy abonament, gdzie stawki sa duzo nizsze to nie
      tylko dostanie lepszy telefon ale i w efekcie bedzie mniej placic... Jego
      pomyslem na obnizenie rachunkow jest przejscie do abonamentu 25 pln... Rece
      opadaja...
      • konsens Re: Chore cenniki operatorów 24.03.07, 23:48
        I to może jest odpowiedź na moje pytanie dlaczego.
        Być morze karząc wyższymi opłatami za minuty poza pakietem operatorzy starają
        się subtelnie zachęcić użytkowników do przechodzenia na wyższe abonamenty...
        Czyli stawiają bardziej na kij niż na marchewkę :(
    • Gość: Adam Re: Chore cenniki operatorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 11:24
      asmith napisał:
      >We wszystkich cennikach operatorów komórkowych, łącznie z nowym Playem, po
      >przekroczeniu limitu minut cena za minutę połączenia gwałtownie rośnie

Mozesz dokładnie napisać w jakim przypadku w Playu rośnie cena połaczeń i po
      przekroczeniu jakiego limitu, bo z tego co wyczytałem. to cena połaczenia jest
      stała i wynosi 49gr/min brutto
      • asmith Re: Chore cenniki operatorów 25.03.07, 13:43
        W sieci Play konstrukcja cennika jest taka sama jak u starych operatorów.

Abonament najniższy: cena 50 zł, pakiet złotówek w abonamencie 70 zł - to
        znaczy, że w rzeczywistości jest około 143 min (70/0,49) co daje ok. 35 gr/min w
        pakiecie.

Abonament najwyższy: cena 150 zł, pakiet złotówek w abonamencie 300 zł - to
        znaczy, że w pakiecie minuta jest o połowę tańsza. Patrząc z drugiej strony - po
        przekroczeniu pakietu złotówek cena za minutę rośnie dwukrotnie!
        • Gość: xx Re: Chore cenniki operatorów IP: *.eranet.pl 26.03.07, 21:13
          to chyba normalne.. że przy wyzszej kwocie.. niższa cena za minute połączenia..
          oprócz tego weź pod uwagę że jeśli wybierasz wyższy abonament to gwarantujesz
          że przez 2 lata korzystasz z telefonu na pewnych kosztach.. czyli operator daje
          ci za to tańszy telefon.. chyba nie zauważyłeś że przy wyższym abonamencie maż
          nizsze ceny telefonów.
          • asmith Re: Chore cenniki operatorów 26.03.07, 21:44
            Widzę, że wyraziłem się nie dość jasno ;)
            więc spróbuję jeszcze raz:

wyższy abonament = niższa cena za minutę - tak jest u wszystkich i do tego nikt
            nie ma zastrzeżeń

mój post dotyczył wyłącznie minut, za które płacimy po wykorzystaniu limitu
            minut w abonamencie (tzw. bezpłatnych minut)
            problem polega na tym, że niezależnie od tego jaki płacę abonament, po
            wyczerpaniu limitu płacę pełną stawkę - czasem 100% więcej niż za minutę, którą
            miałem w abonamencie. Staram się więc nie przekraczać limitu, bo później
            wysokość rachunku gwałtownie wzrasta.
            Minus dla mnie jest taki, że muszę się ograniczać.
            Minus dla operatora jest taki, że się ograniczam i nie wzrasta mu obrót.

Mój abonament marzeń jest maksymalnie prosty. Jedna stawka za minuty w
            abonamencie i po jego przekroczeniu. Kupując wyższy abonament kupowałbym po
            prostu niższą stawkę za minutę. Operator miałby gwarancję minimalnej wpłaty, a
            często mógłby liczyć na wyższy wpływ (ponieważ nie mając poczucia, że
            przepłacam, nie musiałbym tak mocno się ograniczać)

Po rozwoju tego wątku widzę jednak, że chyba jestem niestety w mniejszości.
            Operatorzy wiedzą co robią oferując maksymalnie skomplikowane oferty, które
            wyglądają tanio, a wychodzą drogo :(
            • Gość: yoss Re: Chore cenniki operatorów IP: *.cable.ubr06.dals.blueyonder.co.uk 27.03.07, 00:13
              tak bylo kiedys, tzn. cena za min. zalezala od abonamentu - ale nie wiem czy
              byla wtedy dokladnie taka jak wynikaloby to z minut "darmowych" wdanym
              abonamencie...

pozniej zaczalsie trynd "upraszczania" cennikow... ;)
    • 1realista Re: Chore cenniki operatorów 27.03.07, 00:20
      to proste. czysty marketing. Gdyby tak bylo jak proponujesz nie byloby: dodatkowej kasy z podwójnie droższych minut; efektu "gratisowych" minut w abonamencie; nic by cie nie zachęciło do zmiany abonamentu na wyższy a tak to sobie przekalkulujesz bo może jednak sie opłaca droższy a telekom ma wtedy pewną dodatkową kasę bo koszty po pewnym progu( niewysokim) są podejrzewam poniżej 1gr/min.; nagle może sie okazać że coraz więcej klientów załapie że te gratisowe telefony topic na wodę bo telekom i tak ma z nich niezłą kasę ) bo maja duże hurtowe upusty). Potencjalne straty są wyzsze niz zyski z dodatkowych dzwonien przy proponowanej wyrownanej stawce. Bo jak klient dzwoni nieregularnie może sobie skalkulować że raz na 3 miesiace doplaci dodatkowe x zloty a nie 4razy x i wskoczy w wyższy abonament Firma ma skalkulowany pewien poziom dochodow a tak to wpada ekstra(2xwieksza) kasa i można brać dodatkowe premie. To sie zmieni przy wiekszej konkurencji.
    • Gość: na zimno Re: Chore cenniki operatorów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.07, 17:39
      Cenniki operatorow sa skonstruowane w celu wycisniecia z kazdego klienta
      pieniazkow tak jak sie wyciska tubke z pasta do zebow.
      Dopoki nie zmieni sie rynek, bedzie bez zmian.

Podobnie dzialaja rynki paliw, energii, farmaceutykow.
      Inaczej nazywamy to dojeniem bezbronnych owieczek w celu otrzymania bryndzy.
      Jasne?

• Gość: x Re: Chore cenniki operatorów IP: *.broadband.pl 27.03.07, 18:12
        To może złóż wniosek o koncesję na operatora gsm, wybuduj od zera całą
        infrastrukturę i zaproponuj niższe ceny, jeśli jesteś taki "mundry".
        • Gość: na zimno Chlopcze drogi, specjalisto IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.07, 19:03
          od rozbudowy infrastruktury i cen.

Ja nie skladalem tutaj zadnych propozycji "zmian ideowych".
          Skomentowalem jedynie naiwne pytania innych, ktorzy nic nie kapuja.
          To ich laskawie pouczaj, nie mnie, mnie nie musisz, dam sobie rade.

Jezeli jestes przypadkowo jednym z pracownikow ktoregos operatora,
          a moj komentarz naruszyl Twoja "godnosc pracownicza", to jest to Twoj problem,
          nie moj. Widocznie identyfikujesz sie nadmiernie ze swoim pracodawca.
          O tym, ze tego nie nalezy robic przekonasz sie, gdy Cie wyleja.

Klienta nie obchodza Twoje dywagacje na tematy operatorskie.

Klienta obchodzi ostateczna cena, ktora on placi za towar lub usluge na rynku,
          pod warunkiem, ze ten rynek jest prawdziwym rynkiem.
          Jasne? Kapujesz?

P.S.
          Na pozostale pytania odpowiedz sobie sam,
          bo jestes przeciez "mundry" jak nikt inny.
          • Gość: x Re: Chlopcze drogi, specjalisto IP: *.broadband.pl 27.03.07, 20:05
            Co do Twoich dywagacji na temat mojego stanowiska pracy: buhahahaha.

I tyle w tym temacie.
          • ncc2000 Re: Chlopcze drogi, specjalisto 27.03.07, 20:50
            Klienta obchodzi cena, to oczywiste, ale klient który nie rozumie ze sprzedaz
            ponizej kosztów jest niemozliwa nie jest klientem, jest idiota.
            • asmith Re: Chlopcze drogi, specjalisto 27.03.07, 21:00
              to trochę odeszliśmy od tematu...

nie pisałem o poziomie ceny, ale o konstrukcji cennika

nikt nie domaga się usług poniżej kosztów

ale pewnie jest spora grupa klientów, która oczekuje jasnych i prostych
              cenników, bez marketingowych chwytów - w każdym razie ja się do takich klientów
              zaliczam

na pewno taki cennik można skonstruować na wiele sposobów, ja podałem przykład,
              który uważam za korzystny zarówno dla klienta, jak i operatora

jak do tej pory obserwuję, że wszyscy operatorzy, chociaż usilnie starają się
              odróżnić od pozostałych, to jednak idą tą samą drogą...
            • Gość: na zimno Re: , koles IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.03.07, 10:56
              A gdzie ja pisalem o sprzedazy ponizej kosztow, co, koles?
              Masz jakies halucynacje, koles?
              No to idz do odpowiedniego lekarza, pomoze Ci je zwalczyc.

Jesli juz piszesz o idiotach, to pomysl tez o sobie.

PS.

Srednia cena kanalu glosowego w sieciach stalych spadla z kilkudziesieciu
              centow za minute do okolo 1.5 centa za minute po demonopolizacji rynku np. w
              Niemczech. I stalo sie cos? Klienci sa zadowoleni, operatorzy ciagle jeszcze
              zarabiaja. Wiec nie plec o kosztach. Czasem jest tam bardzo duzo "powietrza".

• ncc2000 Re: , koles 28.03.07, 17:34
                W Polsce koszty transmisji dzwieku sa na poziomie ok. 10 groszy za minute, do
                tego dochodzi koszt infrastruktury, koncesji, pensje pracownikow, reklama,
                dotacje do telefonow... Smiesza mnie ludzie ktorzy chca rozmawiac za darmo;-)
                • asmith Re: , koles 28.03.07, 19:59
                  "Smiesza mnie ludzie ktorzy chca rozmawiac za darmo;-)"
                  - masz na myśli ludzi którzy łapią się na reklamy ileśtam minut za darmo?
                  a jaki mają wybór?
                  cenniki i oferty promocyjne operatorów są maksymalnie i celowo pogmatwane

Jako klienci zamiast dostać prostą ofertę i łatwą do porównania jesteśmy łapani
                  w sieci marketingowe, pełne pułapek

Efekt widać w popularności telefonów na kartę. Ludzie boją się abonamentu, bo
                  naprawdę trudno kontrolować wydatki mając abonament z dziesiątkami haczyków i
                  pułapek!
                  • Gość: na zimno Ci kolesie nigdy teko nie skapuja. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 10:07
                    i beda dalej "krecic" przy taryfach az w koncu ich ktos wykopie na zielona
                    trawke.

Ludzie nie sa juz takimi idiotami jak dawniej i wszelkie manipulacje
                    beda sie konczyc smiechem publiki.
                    Co daj Boze, Amen.
                    • Gość: na zimno err: Ci kolesie nigdy tego nie skapuja. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 11:52
                • 1realista Re: , koles 29.03.07, 12:46
                  ncc2000 napisał:

> W Polsce koszty transmisji dzwieku sa na poziomie ok. 10 groszy za minute,

ja bym obstawiał że mniej

do
                  > tego dochodzi koszt infrastruktury, koncesji,

no włąsnie gdyby cenniki były skonstruowane jak proponuje autor wątku infrastruktura by była lepiej wykorzystana.

>pensje pracownikow, reklama,

a po cholerę wydawac tyle na reklamę. Wystarczy zadbac o starych klientów to sami przyprowadzą nowych.

> dotacje do telefonow...

O czym mowisz. Klient i tak więcej płąci za telefon "darmowy" spłącajac go abonamencie niż cena identycznego w sklepie. Przecież do ceny zwyklego telefonu dochodzi marża handlowa ktora jest wyższa od narzutu operatora. Zresztą operatorzy zawieraja długoterminowe umowy ktore pozwalaja im na wydębienie większego upustu od producenta.

> Smiesza mnie ludzie ktorzy chca rozmawiac za darmo;-)
                  a mnie smiedzy poziom wiedzy matematycznej posiadanej przez ludzi wmawiających klientom że drożej to i tak im się opłąci....
                  • Gość: na zimno No wlasnie, napisalem, ze ludzmi nie da sie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.03.07, 13:14
                    manipulowac w nieskonczonosc.

Tylko oglupiony reklamami klient jest w stanie uwierzyc w to, co mu sie
                    sugeruje w tychze reklamach. Takich jest coraz mniej. Ludzie bowiem mysla.

Jesli sieci beda dalej traktowac klientow jak idiotow, nie doceniajac
                    ich (klientow) inteligencji, to moga sobie sami wykopac rynkowy grob.
                    Warto o tym pamietac. Ci menedzerowie, ktorzy tego nie pojeli juz powinni sie
                    czuc wolni na zielonej trawce.

• ncc2000 Re: No wlasnie, napisalem, ze ludzmi nie da sie 29.03.07, 19:32
                      Ja mimo ze place bardzo duze rachunki jestem zadowolony. Jak ktos nie potrafi
                      przeczytac umowy, nie umie zrozumiec oferty to niech ma pretensje do siebie.
                      • asmith Re: No wlasnie, napisalem, ze ludzmi nie da sie 29.03.07, 20:53
                        > Jak ktos nie potrafi przeczytac umowy, nie umie zrozumiec oferty to niech ma
                        pretensje do siebie.

Ja potrafię przeczytać, zrozumieć i przeanalizować.
                        Ale już to jest wkurzające, że muszę poświęcać czas na wyszukiwanie haczyków i
                        niuansów, które spece od marketingu skrzętnie pomaskowali.
                        A tym bardziej nie mam ochoty pilnować się na każdym kroku, do jakiej sieci
                        dzwonię, o jakiej porze, czy jeszcze jestem w abonamencie, czy już leci karna
                        taryfa dla zbyt aktywnych klientów.

> Ja mimo ze place bardzo duze rachunki jestem zadowolony
                        A ja nie jestem zadowolony kiedy płacę bardzo duże rachunki. Jak widać klienci
                        są różni. Teraz potrzeba nam w końcu różnych operatorów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka