Dodaj do ulubionych

Telefon z dyktafonem

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 18:22
Czy ktoś ma może telefon z dyktafonem i mógłby coś napisać o możliwościach
dyktafonu - czy może on zastąpić zwykły dyktafon czy to raczej średnio
przydatny dodatek do komórki? Chodzi mi głownie o długość czasu nagrywania i
sposób przenoszenia nagranego pliku do komputera - pewnie kabel potrzebny do
tego jest podejrzanie drogi. Z góry dzięki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zowix Re: Telefon z dyktafonem IP: *.NET / *.stella.net.pl 15.09.03, 20:24
      To zależy od modelu telefonu. Bo dyktafon dyktafonowi nie jest równy.
      Przykładem może być Siemens SL45, którego dyktafon jest bezkonkurencyjny.
      (możliwość nagrania grubo ponad 3 godzin przy standartowej karcie MMC!)
      Z drugiej strony możemy postawić jakiś model który oferuje możliwość nagrania,
      powiedzmy góra 3 minut. Osobiście uważam, że takie "trzyminutowe" dyktafony to
      tylko takie gadżety, które, w moich oczach, są kompletnie bezużyteczne.
      Natomiast ten z SL45 jest jak najbardziej funkcjonalny. Znam kilka osób, które
      nagrywają nim wykłady i wychodzi to całekiem całkiem.

Pozdrawiam
      • Gość: A.M. Re: Telefon z dyktafonem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 21:53
        Dziękuję za informację. Wydawało mi się właśnie dziwne, że widziałam kiedyś
        ulotkę, w której było podane - możliwość nagrywania tylko parę minut, a u
        koleżanki (zmieniała telefon i miała całą stertę prospektów reklamowych)
        wypatrzyłam, że jakiś model mógł rejestrować do 6 godzin - i bardziej
        wyglądało to na chochlik drukarski. Ja wykładów to raczej nagrywać nie będę,
        człowiek od października zaczyna 5 rok studiów, to już trochę zdegenerowany
        jest i sama myśl, że trzeba to póżniej odsłuchać przez
        1,5 godziny...brrr. Chodzi raczej o zarejestrowanie jakiegoś koncertu, np.Kultu
        ze Stodoły 29.10.( o ile
        oczywiście zdążę kupić telefon).
        • mmaly Re: Telefon z dyktafonem 17.09.03, 19:08
          Zgadzam się z wszystkim co napisaliście poza jednym.
          Te parę minut to nie tylko bezużyteczny gadżet. Ja mam w v66 tylko 2 minuty, ale dzięki temu nie muszę notować czyjegoś numeru telefonu, adresu, czy numeru konta bankowego.
          Po prostu to nie dyktafon na konferencję prasową, tylko krótki rejestrator ważnej części rozmowy telefonicznej.
        • Gość: bulwa Re: Telefon z dyktafonem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 10:04
          Z koncertem to raczej daj sobie spokój, chyba, że masz wyjątkowo niewrazliwe
          uszy, albo bardzo nie lubisz zespołu, który chcesz nagrać i robisz nagranie po
          to, żeby im później puszczać.
          Dyktafon albo prawie nie nagra, albo zbierze Ci wszystkie dźwięki z okolicy i
          będziesz słyszeć głownie teksty Twoich sąsiadów z koncertu (K.... nieźle dają
          itp) zamiast muzyki.
          A co do SL45 - mam, używam, ułatwia życie czasami.
          Przenosić do komputera można łatwo - oprogramowanie i kabel jest w zestawie
          standardowym.
          Niestety nie jest to połączenie przez USB i pracuje bardzopowoli, ale jak
          trzeba...
          Jeśli będziesz dopiero wybierać telefon to poszukaj takiego z szybszą
          transmisją do kmputera
          • Gość: radek Re: Telefon z dyktafonem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 16:19
            W moim aparacie mam dyktafon z możliwością nagrania kilku minut (chyba 5) i to
            mi wystarcza, bo skończyłem już studia i nie muszę nagrywac wykładów ;-)

Mój dyktafon przydaje mi się do nagrywania fragmentów rozmowy telefonicznej,
            np. gdy ktoś podaje mi adres, numer telefonu, NIP itp.

Można tez szybko stworzyć krótką notatkę/przypominajkę głosową która może
            zostać zapisana w kalendarzu (szybsze niż wpisywanie tekstu notatki do
            kalendarza i bardzo wygodne np. podczas jazdy samochodem lub spaceru po mieście)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka