Dodaj do ulubionych

Szukam Tańskich...

08.05.06, 01:58
Poszukuję osób o nazwisku Tański, pochodzących od _rodzeństwa_ Władysława
Tańskiego (mój dziadek). O samym dziadku wiem niewiele, ponieważ z rodziną
ojca od wielu lat nie mam kontaktu. Dziadek podobno pochodził z kielecczyzny.
Na pewno później mieszkał w okolicach Wałbrzycha a następnie w samym
Wałbrzychu. Jego synowie mieszkali w Raciborzu (lub okolicach). Nie wiem,
niestety, ile dziadek miał rodzeństwa (i czy w ogóle miał). Jeśli brat
Twojego dziadka nazywał się Władysław Tański - odezwij się.
Obserwuj wątek
    • tadekt71 Re: Szukam Tańskich... 09.05.06, 01:13
      garść dodatkowych szczegółów: dziadek miał na pewno brata - Stanisława.
      Możliwe, że miał więcej rodzeństwa, ale jak dotąd nic mi o tym nie wiadomo.
      Obaj - Stanisław i Władysław - mieszkali we wsi Ucisków (gmina Nowy Korczyn,
      powiat buski w dzisiejszym woj. świętokrzyskim). Wieś znana jest przede
      wszystkim z cmentarza wojennego z czasów I wojny światowej. Stanisław miał
      córkę Wiesławę. Razem z córką zostali w Uciskowie, natomiast Władysław
      przeprowadził się do Wałbrzycha. Ich ojciec (a mój pradziadek) to Jan Tański
      (żona Marianna zd. Podkowa).
      • tadekt71 ...oraz Śliwińskich z Poznania 09.05.06, 02:53
        Pani Jadwiga Śliwińska zd. Tańska, córka Stefana Tańskiego, mieszkała w
        Kwiatkowicach. O ile jak dotąd nic mi nie wiadomo o Stefanie Tańskim, to
        Kwiatkowice i Kraśnik (gdzie Stefan Tański pracował) znajdują się stosunkowo
        blisko Nowego Korczyna (a z tych okolic pochodzi mój dziadek - Władysław).
        Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że Stefan Tański z Kwiatkowic był
        spokrewniony z Władysławem i Stanisławem z Uciskowa. Po wojnie Stefan Tański
        podobno zamieszkał w Poznaniu.
        • Gość: olo Re: ...oraz Śliwińskich z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 00:06
          N a liscie absolwentów LO w Busku Zdroju znajdziesz nazwisko Tański. Jeśli sie
          nie mylę jednym z nich jest b. minister rolnictwa Adam Tański.
          • tadekt71 Re: ...oraz Śliwińskich z Poznania 10.05.06, 00:50
            Rzeczywiście. Adam Tański ukończył to liceum w 1963 roku. Z życiorysu ministra
            Tańskiego na (nieaktualnej już) stronie internetowej rządu wynika, że urodził
            się w Nieznanowicach, a to stosunkowo blisko Buska Zdroju i wsi mojego dziadka -
            Uciskowa. Dwa lata po Adamie liceum w Busku Zdroju kończyła Teresa Tańska.
            prawdopodobnie siostra (lub kuzynka) Adama, ale ona zapewne, jeśli wyszła za
            mąż, ma już inne nazwisko. Szukam dalej. Dzięki za info.
    • eselka Re: Szukam Tańskich... 10.05.06, 20:56
      na uniwersytecie toruńskim na filologii rosyjskiej wykłada ania tańska-po
      mężu,ale jest młoda-ok 30 lat.
      • tadekt71 Re: Szukam Tańskich... 11.05.06, 15:35
        Jeśli w Toruniu, to najpewniej mąż Pani Anny pochodzi od Tańskich z okolic
        Mławy, znajduje się tam kilka wsi o nazwie Tańsk. Bardzo wielu Tańskich
        doszukuje się właśnie tam swoich korzeni, ale czy mają oni cokolwiek wspólnego
        z Tańskimi z okolic Kielc, tego nie wiem. Cały czas szukam. W Nowym Korczynie i
        okolicach mieszka sporo osób o takich nazwiskach jak Podkowa, Bugaj, Soleccy
        (Solecki zakładał uzdrowisko Solec-Zdrój). Oni mogliby coś wiedzieć na temat
        Tańskich z tych rejonów, ale zapytać wszystkich to niemal niewykonalne.
        • Gość: olo Re: Szukam Tańskich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:55
          Wejdż na strone busko.com. pl tam mozesz znalezc link np do Wiślicy a moze
          Korczyna. Zapytaj
          • tadekt71 Re: Szukam Tańskich... 12.05.06, 20:15
            Dziękuję za podpowiedź. Ogłosiłem się na tamtejszym forum, teraz czekam na
            jakąś odpowiedź.
            • Gość: ja Re: Szukam Tańskich... IP: 80.48.73.* 12.05.06, 23:17
              W Sieradzu mieszkają Tańscy. Ale nic bliżej niestety nie mogę Ci o nich
              powiedzieć , bo poprostu nie znam ich dobrze...
              • Gość: pielęgniarka Re: Szukam Tańskich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:07
                Znałam kiedyś Wojciecha Tańskiego.Pochodził z Nidzicy,albo Niedzicy(na północy
                Polski w każdym razie),jeśli skończył studia jest lekarzem,roczni 68 albo69.
            • Gość: tomek Re: Szukam Tańskich... IP: 87.65.105.* 11.06.06, 18:48
              Hej, Jadwiga Sliwinska z d. Tanska to moja bacia... :-)
              Aktualnie mieszka w Poznaniu, moj email tomsliw malpa skynet kropka be
    • Gość: tańska:) Re: Szukam Tańskich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:23
      mój dziadek pochodził z Tańskich:)nie wiem jak miał na imie bo rozstał sie z
      moja babcia:(ale zawsze moge zapytać!:)pochodził z węglinca ale przenieśli się
      do zgorzelca..niestety dziadek Tański nie żyje:(zmarł w zeszłym roku..jak
      potrzebujesz wiedzieć coś wiecej to sprawdź tą strone troche
      później:)pozdrawiam
      • tadekt71 Re: Szukam Tańskich... 20.06.06, 23:00
        Interesuje mnie wszystko co z Tańskimi związane, nawet gdyby się miało okazać,
        że Pani dziadek nie był blisko spokrewniony z moją rodziną. Czekam na wszelkie
        informacje.

tadek [at] uznam kropka net kropka pl
        • bluefoto Re: Szukam Tańskich... 21.06.06, 08:43
          Jest jeszcze jeden Tański ale nie wiem czy jest jakoś sporewniony, po prostu
          znam go z Nazwiska. Uczył bądź uczy informatyki w LO nr 17 we Wrocławiu..

Pozdrawiam..
    • Gość: J_z_W Re: Szukam Tańskich... IP: *.polish / 212.244.167.* 21.06.06, 08:58
      Na wileńskim cmentarzu na Rossie jest grób Tańskiego, ale nie pamiętam imienia.
      Dysponuję zdjęciem nagrobka.
      • tadekt71 Re: Szukam Tańskich... 21.06.06, 11:00
        Jeśli to możliwe, bardzo proszę zdjęcie przesłać na
        tadek [at] uznam kropka net kropka pl

Z góry dziękuję, Pozdrawiam.
        Tadek
        • uromastyx Re: Szukam Tańskich... 28.06.06, 16:19
          W Warszawie przed wojną był słynny konstruktor samochodów, Tadeusz Tański,
          pracujący dla CWS. Zamordowany w Oświęcimiu

pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Ta%C5%84ski
    • lu30 Re: Szukam Tańskich... 29.08.06, 17:20
      witam ja mieszkam w winnicy pod pułtuskiem woj. mazowieckie na cmentarzu jest
      grobowiec rodziny tańskich nie wiem jakie są na nim imiona ale mogę zobaczyć i
      na wsi kamionna jest krzyż ufundowany przez rodzinę tańskich wiem że oni byli
      posiadaczami ziem wkoło winnicy jak się dowiem czegoś więcej to wpisze
    • Gość: kinga Re: Szukam Tańskich... IP: 195.117.158.* 30.08.06, 23:31
      W Drawsku Pomorskim mieszkali Tan'scy, starsi ludzie. Dziadek umarl kilka lat
      temu, babcia w zeszlym roku. Nie wiem imion, ale jesli bedzie potrzeba, dowiem
      sie.
    • Gość: kasiaskarb Re: Szukam Tańskich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 10:07
      Tańscy mieszkają od wielu lat w zachodniopomorskim- miejscowość Kleszcze gm.Sianów
    • Gość: gość Re: Szukam Tańskich... IP: *.cluster-x.websense.net 06.09.14, 04:26
      Witam
      Moja babcia miała na imię Bronisława Tańska, imienia dziadka nie pamiętam. Oboje pochowani w Przedborzu (w 1950r. było to woj. kieleckie). Słyszałem, że miał jeszcze dwóch braci.
      Pozdrawiam
    • bjs3 Re: Szukam Tańskich... 29.01.17, 22:18
      Cześć moja babcia nazywała się Konstancja Tańska a dziadek Piotr Kulik pochodził z Radomia Więcej na
      bjs3@tlen,pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka