Gość: Eris Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.tvgawex.pl 06.01.04, 19:41 Całkiem niedawno, jakoś przed Swiętami czytałam na temat tapioki. Musisz poszukać tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
tiny Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? 06.01.04, 19:41 tapioka - takie małe, białe kuleczki? to po prostu skrobia. Warto wrzucić garść do gotującej się zupy, aby ją troszkę "wzbogacić" - kuleczki za kilkanaście minut zrobią sie przezroczyste i "żelkowe". Kiedyś ugotowałam ją samą - jak wrzuciłam do zbyt zimnej wody, ugotował sie krochmal, a gdy do wrzątku - to taki smieszny "kawior" :))))) zjedlismy to z synkiem z powiadłami jagodowymi. taka inna galaretka :))) wiem, że można to gotować z mlekiem, jako zupkę mleczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.home.cgocable.net 06.01.04, 19:59 Jezeli znasz angielski to przeczytaj tutaj : ask.yahoo.com/ask/20010702.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 06.01.04, 22:53 tapioka to korzen rosliny, ktory po ugotowaniu smakuje tak jak nasze ziemniaki (tylko troche lepiej) ma duzo wiecej skrobi wiec nie nalezy dodawac jej zamiennie w potrawach. W Afryce nazywaja to maniok na pacyfiku i w Azji kasava. Ja uwielbiam tapioke (ugotowana w kawalkach (zwykle wielkosci sushi) z coconut sambol - wiorki kokosowe (najlepiej ze swiezego kokosa, oczywiscie, ale mozna namoczyc w goracej wodzie takie ze sklepu)z chili, cebula, cytryna i sola (rpdem ze Sri Lanki ten przepis) Probowalam w ten sposob jesc ziemniaki, ale to nie to samo Co do kulek i maki - nie stosuje ich wiec sie nie wypowiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 22:58 Nie korzeń lecz skrobia z korzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin do :P IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 07.01.04, 11:14 Toc mowie, ze korzen (choc prawidlowa nazwa to cassava) ale tubylcy (afryka Azja, Pacyfik) nazywaja to tez tapioka (zwlaszcza w Indiach/Sri lance. Wiem, co mowie Jedzcie sobie ta maczke jak chcecie, ja tam wole produkt "prosto od krowy", bo warto :P! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: do Senin IP: *.proxy.aol.com 08.01.04, 14:56 Produkt z korzenia to nie "korzeń". Mączka ziemniaczana, krochmal to nie "ziemniak". Ale to już język, a nie kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: do Senin IP: 203.220.192.* 08.01.04, 23:27 A ja przeciez tylko chcialam dodac, ze.... !!!! slowo tapioka (tapyoca) w krajach, w ktorych jest ona czyms codziennym (jak u nas ziemniaki)znaczy rowniez (a moze i przede wszystkim) korzen rosliny zwanej kasawa i ten korzen (!) sie jada, i jest pyszny. I jak ktos kto czyta znajdzie sie np w Sri Lance, czy na Bali to sobie moze sprobowac i bedzie wiedzial, ze to nie jakas maczka tylko "warzywo". Tyle o jezyku i znaczeniu slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: do Senin IP: *.proxy.aol.com 08.01.04, 23:41 Bzdury, gdzie Rzym gdzie Krym, gdzie Sri Lanka, a gdzie Polska. Może jeszcze nie zauważyłeś, ale jest to forum polskie a nie singaleskie, mówimy tu po polsku o polskich realiach. Co nas obchodzą balijskie niuansy warzywne? Ale skoro chcesz się popisywać swoją niebywałą erudycją i egzotycznną wojażerką - proszę bardzo, jesteś polskim Markiem Polem. Hura! Odpowiedz Link Zgłoś
walonek_komandosa Re: do Senin 09.01.04, 05:53 Gość portalu: P. napisał(a): > Bzdury, gdzie Rzym gdzie Krym, gdzie Sri Lanka, a gdzie Polska. Może jeszcze > nie zauważyłeś, ale jest to forum polskie a nie singaleskie, mówimy tu po > polsku o polskich realiach. Co nas obchodzą balijskie niuansy warzywne? > Ale skoro chcesz się popisywać swoją niebywałą erudycją i egzotycznną > wojażerką - proszę bardzo, jesteś polskim Markiem Polem. Hura! Hej, a czemu cie to az tak wkurzylo??? ja sie erudycja nie musze popisywac, bo akurat w dziedzinie kuchni egzotycznych jestem erydytka. Nie musisz tego czytac, inni tez nie.. I nie mow mi o czym mam pisac, bo pomysle zes moderatorem forum kuchnia, albo i zes zazdrosny, ze z niczym bardziej oryginalnym zablysnac nie mozesz Ja tam kompleksow nie mam, to i na temat kuchni polskiej sie nie wypowiadam, bo wielu tu bardziej doswiadczonych, nie wypowiadam sie tez o wloskiej, francuskiej czy amerykanskiej, co wcale nie znaczy, ze moje spagetti, canelloni, bruschetta, czy inne nie sa dobre... ot mam takiego konika (hobby), ktory zwie sie kuchnie dalekiego wschodu., wiec pisze o nich. Spotkalam w moim zyciu wiele osob, ktore robily mi wyklad nt kuchni chinskiej po jednej wizycie w restauracji i lekturze wysokich obcasow... , wiec wybacz! Czy to dziwne ze mam taka "mala misje" by podzielic sie tym , co wiem z rodakami... coby nie kompromitowali sie wykladami nt jakis po przeczytaniu pani Agnieszki Kreglickiej (ktora nota bene wie wiele, ale nie wszystko) Co do rzymu, Krymu, Sri Lanki i USA (stamtad chyba piszesz) ta te trzy pierwsze sa z pewnoscia lepiej znane Polakom piszacym na tym forum niz nowym obywatelom USA polskiego pochodzenia, wiec nie sadz kogos po sobie - wielu piszacych tutaj zna kuchnie swiata i przyprawy Ludzie podrozuja, (nie chce tego porownywac do amerykanow, by nie popelnic bledu i nie szafowac stereotypami, ale podejrzewam, ze polska ciekawosc swiata znacznie przewyzsza naszych dobrodziejcow z USA Nie zaperzaj sie tak poza tym - to tylko jedzenie, powinno sprawiac przyjemnosc Dzisiaj zrbilam dim sims zamiast obiadu ;") teraz to szpanuje, ale to swieta prawda, byly lepsze niz w chinskiej knajpie (tej najlepszej w miescie) :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bini Re: Senin wie o czym pisze... IP: 5.2.1R1D* / *.netvigator.com 09.01.04, 17:02 ... a jej pisanina poparta jest zyciowym/kuchennym doswiadczeniem a nie madroscia typu copy/paste. pozdrawiam Cie Senin w nowym roku:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbu Re: do :P IP: *.186-109-235.telecom.net.ar 16.08.14, 05:50 Tapioka POMYLILA ci sie z Mandioca lub inaczej Yuka, glowie spozywanie w ameyce poludniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.proxy.aol.com 07.01.04, 03:31 Mączka czy perełki? Jest też "herbata bąbelkowa" z tapioką jako składnikiem (babble tea). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bini Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.netvigator.com 07.01.04, 05:15 U nas perelki nazywaja sie taro i dodaje sie je do deserow lub slodkich napojow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: 213.17.133.* 07.01.04, 15:06 Dziękuję wszystkim :-) Kupię i poeksperymentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.jci.com 08.01.04, 22:04 a tu (LA) w restauracyjkach wietnamskich zwa taka herbate "boba tea", serwuja na zimno i do tego takie grube slomki, zeby sie nie zapchaly kuleczkami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viga Re: Tapioka - co to jest, z czym jeść? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.04, 21:38 Rodzaj afrykańskiej kaszki, wygląda to jak grudki kisielu,dość smaczne ,karmili mnie tym jak byłam mała, gotowali na mleku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Tobie za to pomyliły się lata gamoniu.nt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.08.14, 12:21 nie znalam, dziekuje za przypomnienie;) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 nie ma nieomylnych 16.08.14, 17:27 Nie zawsze Senin ma racje. Czasem sie rozpedza i pisze glupstwa. Tapioka/tapioca, jak juz P. 10 lat temu napisal/ -ala, to skrobia uzyskiwana z korzenia manioku [z portug. mandioca], inaczej zwanego kasawa. Potrawy z korzenia sa szczegolnie popularne w indyjskiej kuchni i stad pewnie zna go senin. Reasumujac: jedno to maczka w formie granulek. Drugie - dosc gruby korzen. To nie sa wymienialne pojecia. Porownanie do maki kartoflanej vs. kartofel bardzo stosowne. en.wikipedia.org/wiki/Tapioca Jest tez po polsku, tyle ze skromniej:pl.wikipedia.org/wiki/Tapioka Nie odzywalabym sie, gdyby rozsadna wypowiedz P. zakrzyczala senin, ktora wsparla niejaka Bini, nie majaca nic do powiedzenia poza wiara w nieomylnosc senin. Z tym trzeba uwazac jednak , bo kazdy sie moze pomylic. I przez 10 lat utrwalac glupstwo. PS Aha. [nie ma takiego slowa jak "tapyoca", Senin. Nie fantazjuj. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: nie ma nieomylnych 16.08.14, 17:29 ano wlasnie... >Nie odzywalabym sie, gdyby rozsadnej wypowiedzi P. nie zakrzyczala senin,< Odpowiedz Link Zgłoś