Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:11 myslalam o lanych kluskach, ale wolalabym jakies wieksze, twardsze. Podrzuccie przepis, tylko blagam nie w dekagramach, tylko w lyzkach i szklankach.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: figa Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:40 www.restaurants.pl/przepisy/jarskie/kluski_kladzione.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: aha, kluchy do gulaszu? 18.01.04, 17:42 No to zrób kładzione.Weź ok.2 szklanek mąki i rozetrzyj w niej 1 łyżkę miękkiego masła,teraz dodaj 2 jajka i szczyptę soli i rozbełtaj wszystko dodając stopniowo tyle wody żeby było dosyc gęste(mniej więcej tak gęste jak ciasto ucierane na babkę,takie z rozpuszczanym tłuszczem)I teraz zagotuj wodę osoloną w dużym garnku i jak będzie się już gotować to weź dużą czystą łyżkę i zanurz ją na chwilę we wrzątku i teraz nabierz bokiem łyżki trochę tego ciasta (ok.1/3 łyżki)i włóż dowrzątku tak aby spadło do niego czyli bokiem łyżki.I rób tak dalej,za każdym razem przed nabraniem ciasta łyżka do wrzątku.Jak szybko się robi i łyżka jest cały czas gorąca to idzie błyskawicznie i nie klei sie prawie nic.Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem i poczekaj jakieś 3-4 minuty aż kluski urosną i możesz już wyjmować łyżką z dziurkami.Wyjdzie tego dość sporo,ale można później odsmażyć na maśle.Piszę wszystko tak dokładnie bo nie wiem czy wiesz jak robić takie kluski.Nie obraź się jeżeli wiesz,ale może ktoś jeszcze skorzysta:) POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:50 dzieki Ci. Pospieszylam sie i dalam make, jajko, mleko i jednak tak jakby lane, ale takie grube i duze. Zobaczymy, co z tego wyniknie;-) A Twoj przepis sobie skopiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 18:04 to jest prawie to samo, tylko u Ciebie jest maslo. Sprobuje jutro Twoja wersje z maslem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: aha, kluchy do gulaszu? 18.01.04, 18:22 Tak,bo z masłem to się nazywają półfrancuskie.Ja wolę takie,bo sa pulchniejsze i smaczniejsze.Ale te 10-15 minut gotowania jak w tamtym linku to moim zdaniem dużo za dużo.Fakt,czas gotowania zależy od wielkości klusek ale przez 15 minut to by się rozgotowały całkiem chyba.Na pewno nie potrzebują więcej niż 5,góra 8 minut.Najlepiej wyłowić jedną przekroić i sbróbowac czy smakuje surowizną,czy też już się ugotowały.I lepiej zrobić ciasto wcześniej i zostawić na min.1/2 godziny żeby odpoczęło.A tak w ogóle to kiedyś zapomniałam dodać jajka i dopiero po ugotowaniu się zorientowałam.Też wyszły dość dobre ale takie bardziej postne.Jednak jajko musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 09:47 Ja robię kluski kładzione tylko z mąki z wodą, i oczywiście posolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.acn.pl 20.01.04, 17:49 Dziekuję, ja też skorzystałam:) Świetny, prosty przepis, a kluski wspaniałe.Następnym razem bedę je "kładła" małą łyżką, będą (moim zdaniem) ładniej wyglądały. I jeszcze skromna uwaga: kubek z wrzątkiem się nie przydał. Moczyłam łyżkę w wodzie, do której wkładałam kluski. Może to nieprawidłowo, ale...powiodło się:) Dzięki dziuuniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: aha, kluchy do gulaszu? 20.01.04, 18:42 Gość portalu: ewa napisał(a): > Dziekuję, ja też skorzystałam:) Świetny, prosty przepis, a kluski > wspaniałe.Następnym razem bedę je "kładła" małą łyżką, będą (moim zdaniem) > ładniej wyglądały. I jeszcze skromna uwaga: kubek z wrzątkiem się nie przydał. > Moczyłam łyżkę w wodzie, do której wkładałam kluski. Może to nieprawidłowo, > ale...powiodło się:) Dzięki dziuuniu. I bardzo dobrze że moczyłaś w wodzie do której wkładałaś kluski,bo o to właśnie chodziło.Ja nie pisałam o wrzątku w kubku,chodziło mi o wodę w garnku:) Fakt,kiedy używa się dużej łyżki to są większe,ale można pobawić się małą łyżką,wtedy będą bardziej eleganckie;) POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.proxy.aol.com 18.01.04, 19:02 Kopytka. Włoskie gnocchi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 19:04 gnocchi sa super, ale wole je jako osobne danie polane maslem z szalwia. No i dluzej sie robi. Mnie chodzilo o takie kluchy blyskawiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 09:18 Obiecywałam tutaj kiedyś przepis na kluseczki z bylką tartą, ale wtedy zapomniałam nazwy. Kluseczki Pisarei ------------------- Składniki: - 1 kg - mąki, - 2 szkl. - bułki tartej, - 1 jajko, - woda. - - SOS: - 1 łyżka masła, - oliwa z oliwek [oczywiście EXTRA VIRGINE], - warzywa [marchewka, cebula, seler naciowy], - fasolka [boultti???] szara, - sos pomidorowy, - ser [parmezan] ------------------------------------------------------------------------------- - Plan działania: - wymieszać ciasto na kluseczki, uformować takie wałki i pociąc na kawałki - powrzucać do wrzątku, - chwilę pogotować po wypłynięciu. - - SOS: na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić warzywa, - fasolkę , zalać sosem pomidorowym, - - polać kluseczki i posypać tartym serem, - - smacznego... Odpowiedz Link Zgłoś
irenka_n Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 13:50 trzeba zrobić raz a dobrze duże ilości kopytek i pozamrażać w porcjach, a później tylko na patelnie i gotowe. mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 17:59 Kasiu, a kasza gryczana nie byłaby lepsza niż kluski? Kiedy jeszcze lubiłam gulasz, najbardziej mi smakował z kaszą gryczaną i tak najczęściej robiło go się u mnie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:50 kaszy gryczanej moj maz nie znosi, niestety. Kluchy wyszly dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 21:30 No to świetnie :-) Nawiasem mówiąc, to mnie się tak smaki poprzestawiały, że gulaszu nie znoszę, a kiedyś uwielbiałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś