Dodaj do ulubionych

aha, kluchy do gulaszu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:11
myslalam o lanych kluskach, ale wolalabym jakies wieksze, twardsze.
Podrzuccie przepis, tylko blagam nie w dekagramach, tylko w lyzkach i
szklankach....
Obserwuj wątek
    • Gość: figa Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:40
      www.restaurants.pl/przepisy/jarskie/kluski_kladzione.htm
    • dziuunia Re: aha, kluchy do gulaszu? 18.01.04, 17:42
      No to zrób kładzione.Weź ok.2 szklanek mąki i rozetrzyj w niej 1 łyżkę
      miękkiego masła,teraz dodaj 2 jajka i szczyptę soli i rozbełtaj wszystko
      dodając stopniowo tyle wody żeby było dosyc gęste(mniej więcej tak gęste jak
      ciasto ucierane na babkę,takie z rozpuszczanym tłuszczem)I teraz zagotuj wodę
      osoloną w dużym garnku i jak będzie się już gotować to weź dużą czystą łyżkę i
      zanurz ją na chwilę we wrzątku i teraz nabierz bokiem łyżki trochę tego ciasta
      (ok.1/3 łyżki)i włóż dowrzątku tak aby spadło do niego czyli bokiem łyżki.I
      rób tak dalej,za każdym razem przed nabraniem ciasta łyżka do wrzątku.Jak
      szybko się robi i łyżka jest cały czas gorąca to idzie błyskawicznie i nie
      klei sie prawie nic.Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem i poczekaj jakieś 3-4
      minuty aż kluski urosną i możesz już wyjmować łyżką z dziurkami.Wyjdzie tego
      dość sporo,ale można później odsmażyć na maśle.Piszę wszystko tak dokładnie bo
      nie wiem czy wiesz jak robić takie kluski.Nie obraź się jeżeli wiesz,ale może
      ktoś jeszcze skorzysta:)
      POZDR
      • Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 17:50
        dzieki Ci. Pospieszylam sie i dalam make, jajko, mleko i jednak tak jakby
        lane, ale takie grube i duze. Zobaczymy, co z tego wyniknie;-) A Twoj przepis
        sobie skopiuje.
      • Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 18:04
        to jest prawie to samo, tylko u Ciebie jest maslo. Sprobuje jutro Twoja wersje
        z maslem.
        • dziuunia Re: aha, kluchy do gulaszu? 18.01.04, 18:22
          Tak,bo z masłem to się nazywają półfrancuskie.Ja wolę takie,bo sa pulchniejsze
          i smaczniejsze.Ale te 10-15 minut gotowania jak w tamtym linku to moim zdaniem
          dużo za dużo.Fakt,czas gotowania zależy od wielkości klusek ale przez 15 minut
          to by się rozgotowały całkiem chyba.Na pewno nie potrzebują więcej niż 5,góra
          8 minut.Najlepiej wyłowić jedną przekroić i sbróbowac czy smakuje
          surowizną,czy też już się ugotowały.I lepiej zrobić ciasto wcześniej i
          zostawić na min.1/2 godziny żeby odpoczęło.A tak w ogóle to kiedyś zapomniałam
          dodać jajka i dopiero po ugotowaniu się zorientowałam.Też wyszły dość dobre
          ale takie bardziej postne.Jednak jajko musi być.
          • edeka5 Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 09:47
            Ja robię kluski kładzione tylko z mąki z wodą, i oczywiście posolone.
      • Gość: ewa Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.acn.pl 20.01.04, 17:49
        Dziekuję, ja też skorzystałam:) Świetny, prosty przepis, a kluski
        wspaniałe.Następnym razem bedę je "kładła" małą łyżką, będą (moim zdaniem)
        ładniej wyglądały. I jeszcze skromna uwaga: kubek z wrzątkiem się nie przydał.
        Moczyłam łyżkę w wodzie, do której wkładałam kluski. Może to nieprawidłowo,
        ale...powiodło się:) Dzięki dziuuniu.
        • dziuunia Re: aha, kluchy do gulaszu? 20.01.04, 18:42
          Gość portalu: ewa napisał(a):

> Dziekuję, ja też skorzystałam:) Świetny, prosty przepis, a kluski
          > wspaniałe.Następnym razem bedę je "kładła" małą łyżką, będą (moim zdaniem)
          > ładniej wyglądały. I jeszcze skromna uwaga: kubek z wrzątkiem się nie
          przydał.
          > Moczyłam łyżkę w wodzie, do której wkładałam kluski. Może to nieprawidłowo,
          > ale...powiodło się:) Dzięki dziuuniu.

I bardzo dobrze że moczyłaś w wodzie do której wkładałaś kluski,bo o to
          właśnie chodziło.Ja nie pisałam o wrzątku w kubku,chodziło mi o wodę w garnku:)
          Fakt,kiedy używa się dużej łyżki to są większe,ale można pobawić się małą
          łyżką,wtedy będą bardziej eleganckie;)
          POZDR
    • Gość: Pichciarz Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.proxy.aol.com 18.01.04, 19:02
      Kopytka. Włoskie gnocchi.
      • Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 19:04
        gnocchi sa super, ale wole je jako osobne danie polane maslem z szalwia. No i
        dluzej sie robi. Mnie chodzilo o takie kluchy blyskawiczne.
        • jkobuu Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 09:18
          Obiecywałam tutaj kiedyś przepis na kluseczki z bylką tartą, ale wtedy
          zapomniałam nazwy.

Kluseczki Pisarei
          -------------------

Składniki:

- 1 kg - mąki,
          - 2 szkl. - bułki tartej,
          - 1 jajko,
          - woda.
          -
          - SOS:
          - 1 łyżka masła,
          - oliwa z oliwek [oczywiście EXTRA VIRGINE],
          - warzywa [marchewka, cebula, seler naciowy],
          - fasolka [boultti???] szara,
          - sos pomidorowy,
          - ser [parmezan]
          -------------------------------------------------------------------------------
          -
          Plan działania:

- wymieszać ciasto na kluseczki, uformować takie wałki i pociąc na kawałki
          - powrzucać do wrzątku,
          - chwilę pogotować po wypłynięciu.
          -
          - SOS: na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić warzywa,
          - fasolkę , zalać sosem pomidorowym,
          -
          - polać kluseczki i posypać tartym serem,
          -
          - smacznego...

• irenka_n Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 13:50
          trzeba zrobić raz a dobrze duże ilości kopytek i pozamrażać w porcjach, a
          później tylko na patelnie i gotowe.
          mniam...
    • hania55 Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 17:59
      Kasiu, a kasza gryczana nie byłaby lepsza niż kluski? Kiedy jeszcze lubiłam
      gulasz, najbardziej mi smakował z kaszą gryczaną i tak najczęściej robiło go
      się u mnie w domu.
      • Gość: kaska Re: aha, kluchy do gulaszu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:50
        kaszy gryczanej moj maz nie znosi, niestety. Kluchy wyszly dobre.
        • hania55 Re: aha, kluchy do gulaszu? 19.01.04, 21:30
          No to świetnie :-)
          Nawiasem mówiąc, to mnie się tak smaki poprzestawiały, że gulaszu nie znoszę,
          a kiedyś uwielbiałam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka