Dodaj do ulubionych

Rolmopsy we Francji

IP: 5.3.1R* / *.globalintranet.net 19.01.04, 10:50
Hip hip!!! Udalo mi sie kupic sloiczek we Franprix, za 1,9 €:-) W dodatku
import, zaloze sie zreszta, ze z Polski.
Pozdrawiam i ostrze zeby na sledzika w rozowym sosie, zaraz po powrocie z
biura:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: krystyna_jl Re: Rolmopsy we Francji IP: 81.185.53.* 19.01.04, 12:31
      ...mam nadzieje, ze sie nie zawiedziesz : tutejsze rolmopsy (przewaznie z
      Danii)sa piekielnie kwasne. Radze , do "zlagodzenia", dodac troche smietany
      poltlustej, najlepiej tej z Carrefouru (crème fraiche épaisse, demi-écremé), a
      wode ze sloika odlej (chociaz czesc)...Jezeli to polskie rolmopsy, to, prosze,
      podaj mi namiary...
      • Gość: Marsylka Re: Rolmopsy we Francji IP: 5.3.1R* / *.globalintranet.net 19.01.04, 13:29
        Rolmopsy sa importowane,niestety,zgodnie z nowymi przepisami, na opakowaniu
        jest tylko adres importera, nie ma kraju pochodzenia. Rolmopsy sa "grubasne" z
        korniszonkiem, marchewa i cebula w srodku:-) Przygladalam sie im dzis rano
        zza szkielka no i sa... odpukac- sa calkiem wiarygodne.
        Dzis wieczorem posmakuje ( mysle ze jednego zjem saute, a reszte pokraje na
        dzwonka i dodam sos smietano-majonezo-ketchupowy)i, o ile warte sa grzechu,
        podam nazwe, namiary etc;
        Pozdrawiam,
        Dumna ze sledziowego polowu
        Marsylka spod Paryza
        • Gość: krystyna_jl Re: Rolmopsy we Francji IP: *.228.62.62.9nanterr1-0-ro-bas-1.9tel.net 19.01.04, 23:50
          ...bon appetit!
          • Gość: marsylka Re: Rolmopsy we Francji IP: *.ppp.tiscali.fr 20.01.04, 00:19
            Kod kreskowy zaczyna sie na 8... ale ja wiem swoje: to nasze, polskie sledzie..
            Za kwasne nie byly, na nalepce napisane : Au vinaigre de vin doux ( ale to
            lipa jakas, bo to zwykly ocet)
            Ingredients: Rollmop's(88% de poids égoutté, existant de hareng 77%,
            cornichon, oignon) marinade (vinaigre, sel, sucre,acides E.....etc, oignons,
            carottes et épices.
            W roli glownej: Hareng Clupea harengus- Sledzikus jak sie patrzy!
            Prêt à servir:-)
            Teraz sedno sprawy: iporter Cipal SA (troche sie brzydko nazywa, wiem) 78410
            Bouafle ( Niech zyja Yveliny!)
            Firma: Delicemer

A najlepiej, jak jutro od rana pobiegniesz do Franprixa, sledzie stoja obok
            rilletes de saumon, losiosia, past kawiorowych i innych rybowatosci, w
            chlodni, u mnie, na 3-cim pietrze.

Pozdrawiam i jezykiem mlaskam, takie dobre bylo (cale 2 lata na tego sledzika
            poczekalam, buu, sniff, sniff)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka