lukrecja8 19.01.04, 15:04 Macie jakieś pomysły co można zrobić z taką wielką rybą? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Łosoś wędzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 15:10 Najprościej : Sos do makaronu (np tagliatelle) Lososia pokroić w kostkę Smietanę podgrzać, wrzucic lososia, doprawic pieprzem i niewielką ilościa soli, zetrzeć skórkę z 1 cytryny, dodac do sosu, dosmaczyć pieprzem czerwonym w ziarenkach i ew. kieliszkiem dobrego alkoholu. M, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Łosoś wędzony IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 15:18 dzięki, jest pomysł! Jaka śmietana-kwaśna czy słodka i ile procent? Bo ja jestem cienias w gotowaniu, ale muszę coś zrobić z tym rybskiem. I co to za alkohol ma być? Wino, wódzia, koniak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Łosoś wędzony IP: 217.153.16.* 19.01.04, 15:40 Można się tym zatruć to jest toksyczna hodowlana ryba ! Odpowiedz Link Zgłoś
marzaczek Re: Łosoś wędzony 19.01.04, 15:46 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Można się tym zatruć to jest toksyczna hodowlana ryba ! gdzie tam hodowlana! łosoś jak żywy, prosto z norweskiego bałtyku! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 15:41 Łosoś z kluchami? Kwiatek do kożucha... Uf, ulżyło mi. Nie lubię pasty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Łosoś wędzony IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 15:48 No to może masz inny pomysł antykluchowcu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 16:31 LOSOS WEDZONY w wyszukiwarce internetowej - eureka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 16:31 LOSOS WEDZONY w wyszukiwarce internetowej - eureka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Łosoś wędzony IP: *.wgt.com.pl 19.01.04, 16:04 ja tez pasty, nie ale makaron owszem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 19:40 Pasta (wł.): = makaron, kluski i co tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Łosoś wędzony 19.01.04, 16:43 Polecam 2 przepisy: 1. Twarożek z łososiem: Do twarożku allmette (śmietankowego) dodać trochę śmietany (żeby miał rzadszą konsystencję). Koperek drobniutko posiekac i ociupinkę posolić (uwaga łosoś jest dość słony). Łososia pokroić w krótkie, cienkie paseczki. Twarożek wymieszać z koperkiem i łososiem, następnie zajadać ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. 2. Sałatka z łososiem, czerwonym "kawiorem" i marynowanymi gruszkami: Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Gruszki pokroić w cienkie plasterki. Łososia pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos winegret (zalewa z gruszek + sok z cytryny + odrobina soli + biały pieprz + olej najlepiej z pestek winogron). Na dno salaterki położyć sałatę, na sałatę łososia i gruszki, na to czerwony "kawior" (może być Abby), polać sosem i wstawić na 20 minut do lodówki. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Łosoś wędzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 17:16 Lukrecja - najlepsza śmiatana 18% do zup i sosów (Łaciate), ew, gęsta niebieska Danone. Mam jeszcze jeden rewelacyjny przepisik - strudel z łososiem. Interesuje? Wszystko osobiście sprawdzone:) Ps. Pichciarzu, siłą Cię karmić nie będziemy, zatem spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 19:42 Włoski temperament? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Łosoś wędzony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 20:07 Pichciarz, wrzuć w wyszukiwarke hasło "włoski temperament" , zapewne cos ciekawego wyskoczy.. ale raczej nie mój nick:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 21:53 Wrzuciłem. Miałem rację. Niechaj ci włoskie słońce zawsze przyświeca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Łosoś wędzony IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 09:16 Jak sprawdzony, to poproszę, ale szczegółowo! :) Dzięki wszystkim!! a po wpisaniu w wyszukiwarkę, nic ciekawego nie było :( Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Łosoś wędzony 19.01.04, 19:21 Podawałam już parę razy przepis na pyszną przystawkę z łososia, tzn. roladki z kozim serem. Polecam! Robi się to cudo tak: kozi twarożek trzeba zmieszać z oliwą (na 100 g łyżka oliwy), tymiankiem świeżym lub suszonym, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Plastry łososia smaruje się twarożkiem i zawija w roladki. Każdą roladkę trzeba zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Podawać na liściach sałaty albo z rucolą, skropione octem balsamico. Można jeść i bez zieleniny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Łosoś wędzony IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 19:59 Mówisz o roladkach; a gdyby je owinąć bądź to w marynowane liście winogradu (Grecja i dalej), bądź to w nori (suszone wodorosty znane z sushi, Japonia)? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Łosoś wędzony 19.01.04, 21:28 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Mówisz o roladkach; a gdyby je owinąć bądź to w marynowane liście winogradu > (Grecja i dalej), bądź to w nori (suszone wodorosty znane z sushi, Japonia)? Powiem szczerze, że ani marynowane liście winorośli ani nori niezbyt by moim kubkom smakowym pasowały w zestawieniu z WĘDZONYM łososiem. Nori z surową rybą, a liście winorośli w ogóle mi się z rybą nie komponują. Ale to takie moje dywagacje smakowe na poziomie mocno teoretycznym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Łosoś wędzony 19.01.04, 19:59 Niedawno w restauracji, jako przystawkę, jadłam ser ricotta z ziołami zawijany w płaty wędzonego łososia (rodzaj roladek). Próby domowe, niestety, nie dały tak genialnych efektów. Inna sprawa, że kucharz z tej restauracji, właśnie za te roladki, otrzymał brązowy medal na zawodach kuchmistrzów we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchareczka Re: Łosoś wędzony IP: *.crowley.pl 21.01.04, 12:29 To jest pyszne. Chcialam tylko troche reklamy zrobic temu przepisowi. Najlepszy pomysl na wedzonego lososia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Łosoś wędzony IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 19.01.04, 20:14 Ja jak mam kawalek ladnego wedzonego /czytaj- dzikiego, swiezo wedzonego/lososia, to go nie wrzucam do zadnych makaronow i salatek, tylko zapraszam gosci, podaje lososia z krakersami, kilkoma dobrymi serami, marynowanym czosnkiem, kaparkami, oliwkami-winem oczywiscie-i wszyscy rozkoszuja sie smakiem tej wspanialej rybki. Po co psuc dobra rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Łosoś wędzony IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 20:24 od znajomego (szwagierka japonka) slyszalem przepis, po ktorym odwazylem sie robic sushi z surowych ryb - lososia surowego oni kroja na cienkie plastry i mocna opruszaja w soli. Wlasciwie wsadzaja do tej soli. Pozniej sie te sol plucze, cytrynka i juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Łosoś wędzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 20:45 zakaska niczego sobie: w platy lososia zawinac ser bialy wymieszany ze smietana i z kawiorem (moze byc ten tani polski), koperek na wierzch. Wykorzystac do makaronu z lososiem (smietana i kawalki na cieplo). Zjesc sam skropiony cytryna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Łosoś wędzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 21:25 PASZTET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Porcja na 4 porcje 0,5 kg filetów z łososia, 2 jajka, 0,5 l śmietany, pęczek posiekanego szczypiorku, 25 dag wędzonego łososia, sól i pieprz. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, mieszamy z jakami i wstawiamy do lodówki. Gdy będą już mocno schłodzone - miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy także schłodzoną śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Oddzielamy mniej więcej 1/4 masy i dodajemy do niej szczypiorek. Keksówkę wykładamy plasterkami wędzonego łososia i napełniamy do połowy masą rybną. Na blacie kuchennym układamy plaster wędzonego łososia (lub kilka złożonych razem niejszyh plasterków - grunt, żeby w sumie miały długość keksówki) nakładamy na niego masę rybną ze szczypiorkiem. Otulamy masę łososiem i taki wałeczek układamy na masie rybnej w keksówce. Następnie wykładamy resztę masy rybnej (chodzi o to aby pasztet po upieczeniu i przekrojeniu w centrum miał takie śliczne różowe kółeczko z zielonkawym środkiem). Keksówkę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do większej keksówki wypełnionej do 1/3 wysokości wodą. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na ok. 60 minut. Upieczony pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, ostrożnie wyjmujemy z keksówki, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Podajemy pokrojony w plastry i polany śmietaną. wg Herbatki - przepis z sieci Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch pomysły na wielką rybę 20.01.04, 10:21 1. Zjeść na świeżym pieczywie + cytryna 2. Zjeść w sałacie : sałata (kapusta pekińska) + oliwa + łosoś + pieprz + cytryna 3. Zjeść (a jak za wielki, to sprosić kumpli) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: pomysły na wielką rybę IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 12:52 dzięki, szczególnie przepis nr 3 jest niezły! Mam nadzieję że wyjdzie!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: Łosoś wędzony 20.01.04, 13:03 ja proponuje placki ziemniaczane ze smietana i lososiem - pychota!!! wedzonego lososia kroimy na kawalki sredniej wielkosci, zalewamy to smietana - najlepiej gesta i sredniokwasna - dosypujemy duuuuzoooo swiezego koperku, mieszamy i odstawiamy i zabieramy sie za usmazenie plackow ziemniaczanych; na gorace placki nakladamy przygotowanego jak wyzej lososia i juz! jemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukrecja Re: Łosoś wędzony IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.01.04, 13:49 noo, niezłe, aż mi ślinka pociekła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
golfiarz63 Re: Łosoś wędzony 21.01.04, 14:56 z sosem koperkowym, wspanialy (tego mi w polsce brakuje) pokroic odfiletowanego lososia na cieniutke plastry sos: 3 lyzi winnego octu 3 lyzki cukru 4 lyzki mocnej musztardy ½ dl oliwki 1 dl drobno posiekanego koperku po wymieszaniu polewac kanapke z lososiem - podawac ze swiezym bialym chlebem Odpowiedz Link Zgłoś