nobullshit 06.11.09, 00:58 Sprawdzony. Albo przynajmniej ze źródła, które poważa ktoś, kogo poważam ja :) I chodzi mi o klasyczne panforte, nie o panpepato. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 06.11.09, 06:48 Szukalas na forum? Jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a Liskę poważasz? Tu: 06.11.09, 08:09 whiteplate.blogspot.com/2009/02/panforte-di-siena.html Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna a Anna del Conte? 06.11.09, 08:34 mam jej przepis z Gastromony of Italy, jak do tej pory niewykorzystany 225 g obranych migdalow 100g orzechow wloskich 50g orzechow laskowych 100g kandyzowanej skorki pomaranczowej i cytrynowej (proporcje w/g uznania) 1 lyzeczka cynamonu kardamon w/g uznania (Anna pisze: a generous pinch) kwiat galki muszkatulowej (mace; tak jak powyzej, czyli a generous pinch) swiezo zmielony bialy pieprz (a generous pinch) 100g maki 175 ml miodu (czyli pol szklanki) 75 cukru papier ryzowy na dno (nie mam pojecia czy w PL mozna dostac cos, co przypomina oplatek) do posypania: 2 lyzki cukru pudru i cynamon 1. drobno posiekac rzechy. Mozna to zrobic w mikserze, ale trzeba uwazac zeby maslo orzechowe nie wyszlo. Orzechy maja byc jak gruboziarnista kasza, czyli nie za grube kawalki, nie na drobne. 2 Przesypac do duzej miski, dodac skorki cytrusow, polowe cynamonu i wszystkie przyprawy korzenne i pieprz. 3. w rondelku rozgrzac miod i rozpuscic w nim cukier, ciagle mieszajac (uwaga: miod nie powinien sie zagotowac) 4. Miod wymieszac z mieszkanka orzechowa 5. nagrzac piekarnik do 180 stopni 6. wylozyc forme do tarty (srednica 20 cm) papierem ryzowym, wylac na nia mieszkanke miodowo-orzechowa 7. make wymieszac z pozostalym cynamonem i rowno posypac nia ciasto w formie 8. piec 35 min 9. wyjete ciasto odstawic na 10 min. a potem wyjac z formy do calkowitego ostygniecia (8-10 godz). 10. Zawinac w folie i schowac w bezpieczne miejsce na przynajmniej tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Panforte di Siena - proszę o przepis IP: 77.222.250.* 06.11.09, 12:23 Linn - nie mogłaś po prostu podlinkować? :) Ale tak, szukałam i znalazłam: forum.gazeta.pl/forum/w,77,17886386,17891958,Re_panforte_ze_Sieny.html Tylko że w tym przepisie jest kakao. I czarny pieprz. Jacku, tak, Liskę poważam, wychodziły mi wszystkie jej cista, i ten przepis już widziałam, ale znowu - kakao i pieprz. W przepisie Anny del Conte, który podała Jo, kakao brak, a pieprz jest biały. Wydaje mi się, że klasycznym panforte kakao nie ma. Nie było go w tym, które jadłam. Nie chcę, żeby moje panforte było czarne. Ma mieć kolor piernika. Imho czarne jest panpepato. I to do niego dodaje się kakao. Oraz pieprz - stąd nazwa. Ale mogę się mylić. Czy możecie rozstrzygnąć te kwestie? Przepis Anny by mi pasował, ale według niego ciasto ma dwie warstwy. A to, które jadłam, było wymieszane. Więc już kompletnie zgłupiałam. No i nie mam tygodnia. W najlepszym razie ciasto leżakowałoby 3 dni. Jest więc w ogóle sens je piec? Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna mysle wlasnie ze przepis Anny to 06.11.09, 13:15 jest to co zesmy wyjadaly razem po twoim powrocie ze Sienny. Na wierzchu wlasnie byla warstewka czegos macznego. Nie zastanawialam sie co to jest, ale czytajac przepis Anny doszlam do wniosku, ze to rzeczywiscie mogla byc zrumieniona maka. Jedyne czego w mi w przepisie brakuje to czegos daktylowego, bo jakis taki smak czulam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka34 Nobull, a może IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 06.11.09, 14:04 zdradź najpierw tajemnicę, kogo poważasz, żebyśmy przypadkiem nie trafili kulą w płot, narażając Cię na czytanie niesprawdzonych przepisów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Nobull, a może 07.11.09, 01:03 Gość portalu: emigrantka34 napisał(a): > zdradź najpierw tajemnicę, kogo poważasz, żebyśmy przypadkiem nie > trafili kulą w płot, narażając Cię na czytanie niesprawdzonych > przepisów ;-) Ciebie poważam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 06.11.09, 15:25 Nobull, teraz nie mam czasu ale wieczorem wklepie przepis, wyprobowany, bez kakao i pieprzu,ale za to z 17-tu skladnikow, tak jak oryginalnie powinno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs tego nie znam, 06.11.09, 15:54 ja szukam tutaj polskiej kultury, ale jak tylko obcokrafowcy sa na tej stronie to nie wiem co mam pisac, nic przeciwko innej kuchni, ale myslalam polska strona,polskie przepisy,dyskusje nawet na przepisy swiata, uwielbiam, ale tutaj coraz wiecej czegos czego nie rozumie czy tu pisza polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor tak, tutaj piszą Polacy, 06.11.09, 16:20 ale tacy już zasymilowani, bardziej włoscy niż Włosi, bardziej francuscy niż Francuzi, tylko my się ostaliśmy jako wysepki polskości w Niemczech :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs pisze na stronie pl, 06.11.09, 16:28 juzniewqrwionylektor napisała: > ale tacy już zasymilowani, bardziej włoscy niż Włosi, bardziej francuscy niż > Francuzi, tylko my się ostaliśmy jako wysepki polskości w Niemczech :):):) dlatego to pytanie, Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Mhr, obawiam sie ze pomyliłaś fora. 06.11.09, 16:33 Nie jest nigdzie napisane "Tylko dla Polaków"... a i kultury jest wiecej gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs znowu masz racje,dlaczego nie 06.11.09, 16:41 jacek1f napisał: > Nie jest nigdzie napisane "Tylko dla Polaków"... > a i kultury jest wiecej gdzie indziej. ale jak tu pisze to mam nadzieje ze to polska strona, a z kultura innych krajow nie ma problemu, ale ostatnio to tylko przepisy inne, dlatego sie pytalam czy jest tutaj jeszcze cos polskiego, Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: znowu masz racje,dlaczego nie 06.11.09, 19:13 To jest forum kuchnia, a nie tylko forum kuchni polskiej. Wymieniamy tutaj przepisy i doświadczenia z kuchni całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 06.11.09, 15:44 Na ile oryginalny nie wiem, ale sprawdzony i dobry :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42891385,42891385.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 06.11.09, 21:46 Nie ma jednego przepisu. Znalazlam taki artykul: www.siena-agriturismo.it/panforte_di_siena.htm Panforte nero / czarny / inaczje panpepato to panforte klasyczny. Od 1820 roku piecze sie panforte al cioccolato, czyli z dodatkiem kakao. W 1879 powstal panforte bialy / panforte Margherita upieczony na czesc krolowej Margherity di Savoia /. Z wanilia. Ostatni w kolejnosci jest panforte fiorito / ukwiecony /, czyli dekorowany kwiatkami wykonanymi z cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 06.11.09, 22:48 Przepis z Toskanii od Pani, ktora ma 90 lat, moja mama piekla juz go kilka razy, jadlam niestety sama jeszcze nie pieklam...ale dzis zakupilam reszte potrzebnych skladnikow i zabieram sie do roboty. Wypiek zawiniety w folie moze lezec dlugo a nawet musi. ...a jeszcze co do skladnikow, w Siena mowi sie, ze powinno ich byc 17 i w tym przepisie tez tyle jest:-) 150g migdalow 100g orzechow laskowych 100g kandyzowanej skorki pomaranczowej 50g kandyzowanego cytronu 50g suszonych fig 50g orzechow wloskich 100g miodu (najlepiej akacjowego) 100g cukru (mozna zastapic cukrem pudrem, ale niekoniecznie) 50g maki pszennej pol lyzeczki cynamonu po 1/4 lyzeczki: kolendry, gozdzikow, imbiru, galki muszkatalowej, kardamonu, macisu (to jest kwiat muszkatalowca-chyba tak bedzie poprawnie) okragly oplatek/wafel o srednicy 22-24cm jesli go nie mamy to papier do wylozenia formy i maslo do wysmarowania lyzka cukru pudru+lyzka cynamonu do posypania Piekarnik nagrzac do 200°C, na blache wysypac orzechy laskowe i prazyc przez 6 minut, nastepnie wysypac je na sciereczke, przykryc druga polowa, przylozyc dlonie i tak ocierac aby zluskaly sie skorki z orzechow, brzmi skomplikowanie ale w przeciwienstwie jest to latwe do wykonania. Migdaly zalac wrzatkiem, po 5 minutach odcedzic i obrac ze skorki. Orzechy wloskie i migdaly z grubsza posiekac. Skorki pomaranczowe i cytronat pokroic w drobna kostke. Bakalie wrzucic do miski, dodac wszystkie przyprawy i make, dokladnie wymieszac. Do rondelka wlac miod, wsypac cukier i mieszac az do rozpuszczenia sie cukru, nie dopuscic do wrzenia. Mieszanke bakaliowa z maka i przyprawami dodac do miodu i dokladnie wymieszac. Na spod blaszki polozyc oplatek (jesli jego nie mamy polozyc pergamin/papier do pieczenia, mocno natluscic maslem i wylozyc mase, lekko ucisnac, wyrownac gore i wstawic do pieca nagrzanego do 150°C i piec przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzic i dopiero wyjac z formy, posypac cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem, na drugi dzien zawinac w folie. Tak zawiniety i przechowywany w temp.15°C moze lezec kilka miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 07.11.09, 01:02 Dziękuję wszystkim za przepisy, a Linn za wyjaśnienia. Chyba zdecyduję się na przepis Sylvii. Po uwagach Linn rozważam dodanie do niego pieprzu, ale wtedy składników będzie 18... Bu. Może gałkę wyrzucić? Bo macis i gałka to jakby dwa grzyby w barszcz. Jo - to, co jadłyśmy było wymieszane, nie składało się z dwóch warstw jak w przepisie Anny. W każdym razie, tak to pamiętam. Zamelduję w GP, co mi wyszło. Tzn. zamelduję, jeśli wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 07.11.09, 23:02 ...siedzi w piecu, pachnie swiatecznie w calej kuchni:-) Od siebie dodalam wiecej fig, bo 50g to byly 4 figi, wiec dorzucilam jeszcze 4, dodalam tez wiecej miodu o 50g, nie mialam macis wiec nie dodalam, w zamian wrzucilam 1 spore ziarno ziela angielskiego (piment). Wszystkie przyprawy ugniotl maz w mozdzierzu, pachnialo nieziemsko i nie zalowalam ich(!) zobaczymy czy nie przesadzilam:-) W przepisie powyzej zapomnialam napisac o figach, ze trzeba je pokroic w paski. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 08.11.09, 02:18 sylwia1607 napisała: > ...siedzi w piecu, pachnie swiatecznie w calej kuchni:-) > Od siebie dodalam wiecej fig (...) Ja dopiero dziś byłam w sklepie. Nie dostałam cedratu (ani skórki cytrynowej), odrzuciłam myśl o kandyzowanym ananasie (jakoś gryzł mi się ze Sieną) i przypomniałam sobie, że mam osobiście kandyzowany imbir. Po czym w domu okazało się, że już go zużyłam. Wrr. Chociaż oczywiście większego znaczenia na pewno to nie ma, byle się wagowo zgadzało. Co do miodu - też mi się wydawało, że 100 g to za mało. Dzięki za potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 07.11.09, 08:02 Liczba 17 skladnikow panforte wywodzi sie z 17 dzielnic / wlasciwie czesci: contrade / Sieny. Niektore skladniki z czasem byly trudno dostene, wiec i przepis sie zmienial. W przepisie polecanym przez gmine Sieny jest ich 17: sienaemaremma.blogosfere.it/2006/12/come-fare-il-panforte-a-casa-propria.htmlcukier miod migdaly orzechy laskowe kandyzowane: cedrat i skorka pomaranczowa czeresnie suszone figi bialka cynamon galka muszkatolowa imbir ostie maslo maka cukier cukier puder Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 08.11.09, 02:11 linn_linn napisała: > Liczba 17 skladnikow panforte wywodzi sie z 17 dzielnic / wlasciwie > czesci: contrade / Sieny. To ja uznam warszawskie Bródno za osiemnastą contradę (herb - Kot) i dodam jeszcze pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Panforte di Siena - proszę o przepis 08.11.09, 13:48 nobullshit napisała: > To ja uznam warszawskie Bródno za osiemnastą contradę (herb - Kot) i dodam > jeszcze pieprz. Dwa Koty :) ps. sprawdź pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś