Gość: magda IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 16:10 bardzo prosze o przepis i z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: plucka cielece co z nich zrobic??? IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 11.11.09, 17:03 ja bym nimi chyba nakarmila pieska. w ogole nie slyszalam, zeby ktos je jadl, co absolutnie nie znaczy, ze nie jest to mozliwe. na mozdzek, nereczki itp sluze przepisami z ksiazki neli rubinstein, na plucka niestety nie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie słyszałaś, żeby ktoś jadł płucka? IP: *.unitymediagroup.de 11.11.09, 17:12 a ja słyszałem, że Bielefeld nie istnieje, co zostało naukowo udowodnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: plucka cielece co z nich zrobic??? IP: *.ip.attu.pl 11.11.09, 17:03 Ugotować, zmielić przez maszynkę .Cebulę zrumienić na patelni ,dodać zmielone płucka , doprawić do smaku solą, pieprzem .Krótką chwilkę podsmażyć z cebulą . Dobre są jako farsz do pierogów,pyzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: plucka cielece co z nich zrobic??? IP: *.acn.waw.pl 11.11.09, 17:08 moja babcia laczyla plucka z rodzynkami i robila z nich nadzienie do pierogow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x za Kuchnią Polską: IP: *.unitymediagroup.de 11.11.09, 17:09 płucka starannie umyć, odciąć tchawicę(?). Przygotować wywar z włoszczyzny, do wrzącego wywaru włożyć płucka, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotować pod przykryciem około 1,5 godziny, odcedzić. Przygotować sos na zasmażce z mąki i cebuli, rozprowadzić zimnym wywarem po gotowanych płuckach, osolić do smaku, przyprawić cukrem i sokiem z cytryny lub octem, zaciągnąć śmietaną lub żółtkiem. Płucka pokroić w cienkie paski, włożyć do sosu, podgrzać. Podawać z ziemniakmi i jarzyną gotowaną lub surówką. Tak się robiło płucka cielęce na kwaśno. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: za Kuchnią Polską: 12.11.09, 21:57 Ja tak robię jęzor cielęcy.Radzę do sosu dodać ok.pół słoiczka kaparów i sporo pieprzu,sos wyraźnie zyskuje na smaku.Podaję z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: za Kuchnią Polską: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 11:28 Super dokładnie tak ja dodałabym do tego przepisu jedynie to że pierwsze obgotowywuję płucka / ok. 30 min/ w całości a nast kroję i czyszczę z niepotrzebnych czy twardych elementówi ponownie gotuję rozdrobnione w rosole z włoszczyzną ale to tylko techniczne sprawy. Płucka dobrze zrobione to fantastyczna potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x beuschel IP: *.54.173.232.tvksmp.pl 11.11.09, 17:40 jak ktoś zna niemiecki niech Ci znajdzie w necie przepis i przetłumaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x praktycznie są to płucka na kwaśno, IP: *.unitymediagroup.de 11.11.09, 17:44 przepis podałem, nawet w wersji de luxe, bo ze śmietaną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: plucka cielece co z nich zrobic??? 12.11.09, 10:17 mozna ugotować żurek na dudkach... (czyli na tych płuckach) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: plucka cielece co z nich zrobic??? 12.11.09, 11:22 kiedy ogladalam na tv(programu nie pamiem) zupe z flaczkow,byly krojone nie jak nasze tylko w wieksza kostke do tego serce,pluca i kartofle, moze z tymi plucami tez dobre,jak dalej tez nie wiem bo wole flaczki po naszemu, Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitu10 Re: plucka cielece co z nich zrobic??? 12.11.09, 16:40 Pierogi z płuckami są bardzo dobre. Przepisu niestety nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek płucka wypiekane 13.11.09, 01:31 1/2 kg płucek, 1 seler, 1 marchewka, 6 dkg słoniny, 4 dkg masła, 1 cebula, 1 bułka, 3 jaja, 1/2 łyżki soli, szczypta pieprzu Pokrajane na części płucka dusić pod pokrywa z jarzynami i małą ilością wody wraz ze słoninką; gdy miękkie, posiekać wszystko drobno, dodać namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę uduszoną w 2 dkg masła, sól i pieprz, można wszystko razem zemleć, dodać żółtka,w końcu ubite na pianę białka, wymieszać lekko i włożyć do wysmarowanego masłem rondla, piec całą godzinę. Na półmisku pokrajać na części, oblać cytrynowym sosem (jak do płucek na kwaśno). Oddzielnie podać buraki i ziemniaki. Maria Disslowa, Jak gotować Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Płucka cielęce na muszelkach 13.11.09, 01:41 0,5 kg płucek wraz z sercem, jarzyny, 3 dkg masła, 1 cebula, 2 dkg mąki, pół szkl. śmietany, sól, pieprz, cytryna. Dodatek: placuszki z siekanego ciasta. Zasmażyć cebulę na maśle, dodać do niej płucka, osolić, popieprzyć, rozbić mąkę w śmietanie, wlać do płucek, dodać trochę cytrynowego soku, zagotować; gdy płucka są za gęste, rozprowadzić rosołem, ponakładać na muszelki, na wierzchu położyć ciasto w formie półksiężyca lub obwarzanka z ciasta siekanego. Maria Disslowa, Jak gotować Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Siekane ciasto 13.11.09, 01:47 1 szkl. mąki, 8 dkg siekanego masła, 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, szczypta soli. Posiekać wszystkie dodatki nożem na stolnicy, nie dotykać rękami; gdy złączy się wszystko należycie zawinąć w zamaczaną w zimnej wodzie serwetę, zostawić przez 1/2 godziny w zimnym miejscu. Gdy ciasto stężeje, wyrabiać placuszki. Piec w gorącym piecyku jak francuskie ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Płucka na kwaśno 13.11.09, 01:42 75 dkg płucek, 5 dkg masła, 3 dkg mąki, 1 cebula, 1 liść bobkowy, 6 ziaren ang. pieprzu, 1 cytryna, 2 kostki cukru, 1 łyżka soli. Płucka do gotowania wybrać różowe i jędrne. Odciąć tchawicę, rozkrajać serce, wymyć czysto z krwi, nalać wody i gotować najmniej godzinę aż będą miękkie, następnie wybrać, ostudzić i pokrajać cienko, jak makaron lub posiekać drobno. Zrobić zaprażkę z masła i mąki, pokroić jedną cebulę, podsmażyć w zaprażce, podlać rosołem spod płucek, rozgotować, włożyć bobkowy liść i angielskiego pieprzu, dodać trochę soku cytrynowego i cukru, włożyć do sosu pokrajane płucka, posolić i razem zagotować. Można dodać szczyptę tymianku. Płucka podaje się z roztartymi ziemniaczkami. Gotować można płucka cielęce, wieprzowe, wołowe i baranie; baranie, gdy się je zamarynuje przez kilka dni octem lub cytryną, są lepsze; dodać można do przyprawionych płucek trochę śmietany albo kieliszek wina i na koniec noża papryki. Maria Disslowa, Jak gotować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x już podałem, tylko w streszczeniu ;) IP: *.unitymediagroup.de 13.11.09, 17:11 forum.gazeta.pl/forum/w,77,102835588,102838222,za_Kuchnia_Polska_.html Odpowiedz Link Zgłoś