owieczka_pl 18.11.09, 11:17 czy warto kupić? Jak tak to jakiej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: maszyna do pieczenia chleba 18.11.09, 11:21 Jest wiele dyskusji na forum na ten temat. Moim zdaniem: warto, polecam Princess 1936 / w Polsce chyba nie ma /. Odpowiedz Link Zgłoś
polinqa Re: maszyna do pieczenia chleba 18.11.09, 11:32 moim zdaniem nie warto, wszystko a nawet więcej można upiec w piekarniku. Ja kiedyś chciałam, ale teraz cieszę się, że jej nie kupiłam :) Wiele osób wykorzystuje ją do wyrabiania ciasta. Ja wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to tyle czasu co wyjęcie maszyny, wyrobienie i umycie mieszadeł :) hihih Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f moim zdaniem zato - warto, 18.11.09, 12:25 mam od kilkunastu lat i uzywam stale. Teraz co prawda najczesciej do wyrabiania glownie, ale i wyrastanie jest pewne i kontrolowane, piec mozna w piekarniku, oczywiscie. Maszyna to mily sposob przejscia plynnego do pieczenia chlebow i w ogole, a nie szokowa zamiana w piekarza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: moim zdaniem zato - warto, 18.11.09, 12:31 także uwazam ze warto czesto uzywam do wyrabiania ciasta, mam problem ze stawami i porzadne, dokladne wyrobienie drozdzowego ciasta sprawia mi probelm - robi wiec za mnie maszyna, a jaumieszczam w piekarniku stosuje takze do pieczenia chleba mam clatronica w kolorze inox, model chyba bba 256 czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: moim zdaniem zato - warto /moim też/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 09:15 Maszyna stoi na blacie (nie ma problemu z wyciąganiem i chowaniem), mycie zajmuje chwilę (powłoka nieprzywieralna, poza tym po upieczeniu prawie nie ma co myć), a sama obsługa trwa tyle, co nasypanie/nalanie składników i zamknięcie klapy. W życiu nie zebrałabym się do wyrobu chleba ręcznie (nawet drożdżowe zawsze robiłam mikserem), a teraz piekę 1-2 razy w tygodniu, do tego mieszanie ciasta wszelakiego (od bułeczek po ciasto na pizzę), a i drożdżowe zostawiam w maszynie do upieczenia, po co przekładać do piekarnika :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do pieczenia chleba 18.11.09, 14:13 Argumenty sa smieszne. Po pierwsze, na wyrabianiu casta proces sie nie konczy: maszyna kontroluje takze proces wyrastania. Po drugie, moja maszyna stoi na blacie w kuchni i nie musze jej wyjmowac. Po trzecie: nie porownuj mycia mieszadel / maja ma zreszta jedno / z wyrabianiem ciasta, ktore poczatkowo lepi sie do rak i nie kazdy to lubi. Nie wierze zreszta, ze wyrabiasz ciasto tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: maszyna do pieczenia chleba 18.11.09, 20:34 my mamy moulinex, ważne aby miał większą moc, 800 W to chyba absolutne minimum. a sprzęt jest swietny, chleb wychodzi o niebo lepszy niż z piekarnika, poza tym robię w nim czasem ciasto drożdżowe, a potem piekę w piekarniku. wyrabiam nawet ciasto na pierogi. a ciepły chlebek na śniadanie jest nie do zastąpienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
polinqa Re: maszyna do pieczenia chleba 19.11.09, 10:04 Ja wyraziłam własne zdanie, nie każdy musi się z nim zgadzać :) Mi maszyna jest niepotrzebna, wyrabianie ciasta nie sprawia mi trudności, a dodatkowo mam ćwiczenie słabych dłoni - co akurat jest plusem dla mnie, Macie rację, że nie każdy lubi być upaprany ciastem i nie każdemu musi się chcieć wyrabiać ciasto. To prawda. Dla mnie taka maszyna jest nieprzydatna, chleb z piekarnika nie ma sobie równych, szczególnie ten na zakwasie. Ja piekę chleb co drugi dzień, więc podzieliłam się opinią :) Dodatkowo niestety mam niewielką kuchnię. Może zamiast maszyny - jeśli oczywiście ma być tylko do wyrabiania ciasta - lepiej byłoby kupić jakiś robot ? A jeśli oczywiście zdecydujesz się na zakup maszyny, to co ktoś tu zauważył zwróć uwagę by miała dużą moc i jedno mieszadło - wtedy jak nie wyjmiesz będzie tylko jedna dziurka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: maszyna do pieczenia chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 10:13 polinqa napisała: > > A jeśli oczywiście zdecydujesz się na zakup maszyny, to co ktoś tu > zauważył zwróć uwagę by miała dużą moc i jedno mieszadło - wtedy jak > nie wyjmiesz będzie tylko jedna dziurka. > Tutaj się nie zgadzam. Jako użytkowniczka zarówno jedno- jak i dwumieszadłowej maszyny, śmiem twierdzić że ta druga jest lepsza :) Zwykle (jeśli nie zawsze) te z dwoma mieszadłami mają większą moc, oraz - co dla mnie bardzo istotne - foremka jest pozioma, a nie pionowa jak w przypadku jednomieszadłowym. Dziurki można zminimalizować wyjmując mieszadła po ostatnim mieszaniu przed rośnięciem (jeśli się chce). Dwie dziurki w poziomym chlebku są taką samą "wadą" jak jedna w pionowym. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do pieczenia chleba 19.11.09, 15:32 Ksztalt wiaderka ma znaczenie jesli pieczesz chleb w maszynie. Zalezy tez od maszyny: 1mieszadlowe maja rozne wiaderka. Ja pieke z 400 g i wtedy ksztalt chleba jest inny / nizszy /: jesli pieke. Zwykle tylko wyrabiam. Moc maszyny nie ma zasadniczego znaczenia: czesto wyzsza moca nadrabiaja wady samego procesu pieczenia. Zaleznosci nie sa tak proste jakby sie to moglo wydawac. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs wlasnie na ten temat pisalismy XXXXXXrazy, 19.11.09, 15:51 linn_linn napisała: > Ksztalt wiaderka ma znaczenie jesli pieczesz chleb w maszynie. Zalezy tez od > maszyny: 1mieszadlowe maja rozne wiaderka. Ja pieke z 400 g i wtedy ksztalt > chleba jest inny / nizszy /: jesli pieke. Zwykle tylko wyrabiam. Moc maszyny ni > e > ma zasadniczego znaczenia: czesto wyzsza moca nadrabiaja wady samego procesu > pieczenia. Zaleznosci nie sa tak proste jakby sie to moglo wydawac. jakos nie zrozumialas, bez problemu ja tez czasami czegos nie rozumie i dlatego sie wtedy pytam, Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wlasnie na ten temat pisalismy XXXXXXrazy, 20.11.09, 14:36 Twoich postow raczej nigdy nie rozumiem. Musialabym pytac za kazdym razem / gdyby byly ciekawe /. Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami warto :) 20.11.09, 12:48 Ja mam Optimum (dostępne w makro). Używam 2x w tygodniu - piekę chleb i coś pomiędzy chlebem a bułką dla mojego TŻ-ta. W piekarniku też się da - raz w tygodniu piekę razowca na zakwasie dla siebie, ale mam genialny przepis, w którym nie ma wyrabiania :) Nienawidzę czuć ciasta pod paznokciami, bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: maszyna do pieczenia chleba 20.11.09, 13:15 Mam moulinexa i był to bardzo udany zakup. Maszyna pracuje codziennie. Niektóre wypieki tylko wyrabia, są też takie (chlebek bananowy - przepis w blogu), które piekę wyłącznie w maszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: maszyna do pieczenia chleba 20.11.09, 15:29 Kupiłam w tym roku Moulinex na allegro. Jak kliknęłam "kup teraz" to po chwili pomyślałam- co ja zrobiłam?. Po cholerkę mi ta maszyna. To był najlepszy kuchenny zakup, jaki zrobiłam. Maszyna jest super. Chlebek pyszny- piekę prawie co dziennie. Pracy i mycia przy tym prawie nie ma. Ciasto na pizzę rewelacja! Ciasto na pierogi też w niej wyrabiam. No i wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe- na bułeczki, sztrucle, czy pompuchy wychodzą idealne, a potem to już chwila i cel osiągniety. Jest REWELACYJNA!!!. Z czystym sumieniem POLECAM!! Odpowiedz Link Zgłoś