novinka1 07.12.09, 15:59 Postanowiłam skompletować sobie podstawowy zestaw noży. Proszę o poradę: ile i jakiej firmy najlepsze (ale też bez przesady, nie chce zbankrutować ;) ). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x noże powinny być ostre, IP: *.unitymediagroup.de 07.12.09, 16:27 nieważne jakiej firmy. I bezpieczne dla użytkownika! Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: noże powinny być ostre, 07.12.09, 17:27 a jakie to sa bezpieczne dla uzytkownika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ostrze i uchwyt w jednym kawałku IP: *.unitymediagroup.de 07.12.09, 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 18:31 nie musisz kupować jakichkolwiek kompletów.Możesz kupowac pojedyńcze,ale tu doradzam zakup osobisty, bo przez internet noże kupuje sie źle.Nóż musisz mieć w rękach,musisz posłuchać jaki wydaje dźwięk(jak wysoki,ostry to nóż jest z dobrej stali,da sie dobrze ostrzyć,ale może się złamać ) Wystarczy Ci jak bedziesz miała duży nóż do cięcia mięsa,siekania ziół. Winnaś mieć nóż do krojenia pieczywa(taki z ząbkami),jeden nóż z cieńkim elastycznym ostrzem do filetowania ryb i obróbki mięsa(np trybowania kości schabu ,ścinania błon) ,jeden mały nóż z dobrym ostrzem do ziemniaków i warzyw oraz jeden nóż do smarowania,taki tępy z zaokrąglonym końcem. Inne noże bedziesz uzywała raz-dwa razy w roku więc są Ci zbędne. Kup sobie za to nożyce do drobiu i szczypce do wyławiania kawałków mięsa z sosów czy wywarów .Do warzyw możesz sobie kupić najtańszy obierak. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Jakie noże? 07.12.09, 19:28 Zestaw esencjalny, proponowany przez Marianne Lumb, autorkę Kitchen Knife Skills: - nóż francuski (nóż kucharza) - duży, uniwersalny nóż kuchenny, idealny do krojenia warzyw; Trójkątny, szeroki płaz z lekko wypukłym brzuścem, którym idealnie wykonuje się cięcia "kołyskowe". Ostatnio popularnym do nich zamiennikiem są japońskie santoku, hybryda tego typu noża i chińskiego tasaka. Płaski brzusiec i poprzeczne żłobienia płazu pozwalają zastąpić cięcia "kołyskowe" (czyli połączenie cięcia pionowego (rąbania) z cięciem poziomym (piłowanie) zwykłym cięciem rąbiącym. Niestety santoku są drogie; www.paulsfinest.com/image.php?productid=579 - nóż kucharza thepioneerwoman.com/cooking/files/2009/01/257743.jpg - santoku (linki służą jedynie ilustracji, proszę nie zwracać uwagi na producenta, czy dystrybutora) - nóż kuchenny, nóż do obierania - mniejsza wersja noża kucharza, wygodniejsza do drobniejszych prac; images.surlatable.com/surlatable/images/en_US//local/products/detail/PC712702.jpg www.skylandscutlery.com/images/pictures/ergo-chef-3.5-proseries-paring-knife.-1435.jpg - nóż do chleba - długi, sztywny nóż z ząbkami i bez ostrego czubka, do sprawnego przedarcia się przez chrupką skórkę bez poszarpania miąższu; slimages.macys.com/is/image/MCY/products/8/optimized/409458_fpx.tif?bgc=255,255,255&wid=429&qlt=90,0&layer=comp&op_sharpen=0&resMode=bicub&op_usm=0.7,1.0,0.5,0&fmt=jpeg - nóż do filetowania - długi nóż z wąskim płazem, płaskim brzuścem w centralnej części i bardzo ostrym czubkiem. Nieodzowny przy oddzielaniu mięsa od kości. Wersja do sprawiania ryb powinna mieć możliwie cienkie i elastyczne ostrze; images1.hdpi.com/product_enlarged/Wusthof_Boning5_4602.JPG - nóż do pomidorów, czyli nieduży nożyk z małymi, ostrymi ząbami, pozwalającymi na zgrabne pokrojenie warzyw z grubymi skórkami: pomidorów, papryki, chili... Czasem ma zdwojone ostrze w ksztacie widelczyka, żeby sprawnie nadziewać pokrojone plastry. www.chefscatalog.com/img/products/285x285/23061_285.jpg - jeśli bawisz się w pieczenie mięs, to również nie zawadzi mieć dobry zestaw krajczego: nóż i widelec do pieczeni. www.essentialpartyrentals.com/Images/products/medium/FE5.jpg I to na początek powinno wystarczyć. Do tego obierak do warzyw. Wyciskarkę do czosnku można sobie podarować, jeśli już nauczy się siekać czosnek nożem. Jeśli lubisz sery (szczególnie tłuste) i kupujesz na gomółki, a nie w plastrach, to nóż do sera, taki z ażurowym płazem, albo deska krajalnicza (taka z żyłką) - czemu nie? Chociaż czasem noże do pomidorów również nadają się do serów. gourmetconcept.com/images/uploads/WMF_Profi_Plus_Cheese_Knife.jpg Z firmami Ci nie doradzę. Jest tylu producentów oferujących swoje produkty w różnych przedziałach cenowych, że najlepiej chyba każdy nóż obejrzeć z bliska, ocenić solidność wykonania i zdecydować, czy wart jest swojej ceny. No i osełka to podstawa. Noże muszą być ostre i powinny być ostrzone regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Jakie noże? 07.12.09, 20:10 database.zwilling.com/artikelbilder/artikelbild.php/artikel_id/12595/size/600 Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Jakie noże? 07.12.09, 20:34 Super, dzięki za szczegółowe rady. Nareszcie wiem, po co ten nóż z rozdwojoną końcówką ;) W takim razie czas sie zabrac za lazenie po sklepach i dopasowywanie noży do ręki :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Jakie noże? 07.12.09, 21:01 Tak, tak, cholernie ważne zeby nóż "leżał" w dłoni, wtedy go czujesz i operujesz nim tak jak Ty chcesz a nie tak jak on sie prowadzi - dobra jest przy tym ciężka rękojesc - dobrze kiedy "szef" jest wykuty z "nierżewki" razem z rdzeniem rękojesci; ja kiedys trafiłem takiego pięknego "chinczyka" 10-calowego za 9 zlotych!!! - fajny jest, moze tylko trochę za gruba głownia! Sam mu dałem odpowiedni "nakrój" i go naostrzyłem; mam rowniez kilka lżejszych "szefów" mających cieńsze ostrza; niedawno tu była dyskusja na ten temat - poszukaj w wyszukiwarce, ludzie podawali wiele dobrych firm ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Jakie noże? 07.12.09, 22:03 Bardzo fajne i niedrogie (jak na swoją jakość) noże kupisz w Ikei - chodzi o serię Slitbar, inspirowaną nożami azjatyckimi, z rękojeścią zdobioną pakkawood. Porządna stal molibdenowo-wanadowa, ciężka rękojeść dobrze się trzyma w ręce - warto. Pakkawood to warstwy drewna i żywicy sklejane pod ciśnieniem, wygląda to jak drewno, a zachowuje się jak tworzywo sztuczne - nie przyjmuje wody i jest bardzo trwałe. W serii Slitbar występuje nawet nóż ze stali damasceńskiej, skuwanej warstwowo - w Ikei kosztuje 170 zł, co i tak nie jest wysoką ceną jak na tego typu stal, ale na Allegro można go upolować za ok. 90 zł. Do ostrzenia tych noży wystarczy ikeowska ostrzałka porcelanowa za 29 zł. Dobre i niedrogie są też noże Fiskars, na sztuki kupisz je w wielu miejscach, chociaż najtaniej chyba w Makro. Z droższych warto wybrać Victorinox lub, jeszcze lepiej, Wusthoff. Japońskie noże, zwłaszcza jednostronnie ostrzone, na początku sobie odpuść - na kamienie szlifierskie wydasz majątek, a są one konieczne do utrzymania takich noży w należytej kondycji, same noże też są bardzo drogie. Jak już kupisz sobie porządne noże, pomyśl o tym, gdzie będziesz je trzymać. Walając się w szufladach pośród innej stali będą się niepotrzebnie niszczyć. Dobrą alternatywa dla drewnianych bloków (których nie lubię, bo zajmują miejsce na blacie) jest magnetyczna listwa na ścianę. Tylko trzeba pamiętać, by nóż od niej odrywać zawsze tak, by ostrze się nie niszczyło (łatwo można sobie wyrobić odpowiedni nawyk). No i koniecznie kup sobie porządna obieraczkę do warzyw! Polecam zwłaszcza tego niepozornego Victorinoxa - fantastycznie leży w ręce i jest bardzo ostra, ćwiczyłam już wiele różnych obieraczek i ta bije konkurencję na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Jakie noże? IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.12.09, 00:29 Kilka lat temu mialam podobny dylemat.Polecono mi na innym forum kuchennym noze firmy Wusthoff.Kupilam je (ale nie komplet tylko na sztuki duzo taniej)i jestem bardzo zadowolona.Do pieczeni jednak uzywam noza elektrycznego. PS Dziekuje MB jesli tu wpadasz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madeleine Re: Jakie noże? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 08.12.09, 00:52 Pod Wusthoffem podpisuje sie i ja mam i bardzo lubie. Kupilam caly komplet, ale przyznaje, ze wcale ich wszystkich nie uzywam. Ekonomiczniej wiec pojsc i kupic kilka ktore dobrze w rece sie ukladaja no i ktore na pewno bedziesz uzywac. Aha, jeszcze oddzielnie kupilam sobie noz santoku i ten uzywam bardzo czesto (generalnie zamiast chef's knife czyli tego duzego z zestawu).Firma Henckels tez jest ok, znajoma uzywa, a troche tansze. Mam tez Gerlacha, ale rzadko uzywam, jakos mi w rece nie leza. Ale nie mowie, ze sa zle. Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Jakie noże? 08.12.09, 08:43 A co sądzicie o nozach, które są wykute po całości z rękojeścia? podobaja sie mojemu mezowi. tzn. np taki nóz Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Jakie noże? 08.12.09, 11:15 tu Bourdain pisze o nozach, zaczyna sie na stronie 76. przeczytalam ten fragment mojemu G. i myslalam ze padne ze smiechu, bo tak sie sfrustrowal, ze sobie 'nie-takie-jak-trzeba kupil :D books.google.com/books?id=Zzb2HlIU1ZoC&lpg=PA49&ots=l1mDJxeJ7J&dq=kitchen%20confidential%2C% 20wusthoff&pg=PA76#v=onepage&q=&f=false Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Jakie noże? 08.12.09, 11:17 jesli link nie diala to przepraszam, i do kosza z tym books.google.com/books?id=Zzb2HlIU1ZoC&lpg=PA49&ots=l1mDJxeJ7J&dq=kitchen%20confidential%2C% 20wusthoff&pg=PA76#v=onepage&q=&f=false Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Jakie noże? 08.12.09, 11:56 Cos mi nie chce pokazywac tego preview. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Jakie noże? 08.12.09, 12:26 mozna skopiowac calego linka,niebieskie i czarne razem, i wkleic w nowe okienko, wtedy dziala Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Jakie noże? 08.12.09, 12:41 Zrobilam tak, tylko ja ciemna masa, nie widze, gdzie tam wyszukac te strone 62, którą cytujesz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Jakie noże? 08.12.09, 16:08 novinka1 napisała: > A co sądzicie o nozach, które są wykute po całości z rękojeścia? > tzn. np taki nóz On nie jest monolityczny - tylko ostrze i obsada rękojesci jest (być może) kuta, trzonek jest przyzgrzewany co widac na zdjęciu... :-) wiem bo mam taki... Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Jakie noże? 08.12.09, 16:26 Nie ma większego znaczenia czy rękojeść i klinga stanowią jeden kawałek metalu, czy też tradycyjnie trzon obłożony jest rękojeścią z innego materiału. Ważne, żeby trzon przebiegał przez całą długość rękojeści, nóż dobrze leżał w dłoni, a sposób mocowania rękojeści do trzonu był szczelny, aby się w załomkach i bruzdach nie zbierały zarazki. Dlatego w nożach kuchennych stosuje się wciski, a nie śrubki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 16:55 Widać,żeś samotny. Wciski mój drogi to nic innego niż nity. Nity sie wciska i zaklepuje tak,że nic nie wystaje,ani nakrętka ani nie ma nacięcia do ostrza śrubokrętu.W ten sposób brud nie ma prawa nigdzie się wcisnąć bo blokują go wciski. Nitu bez wcisnięcia nie wciśniesz.Proste i logiczne.Pozdrawiam Krysię i Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Witaj 10.12.09, 02:58 Gość portalu: yśty napisał: > Widać,żeś samotny. Wciski mój drogi to nic innego niż nity. > Oj Ty "wcisku", widać ze pojęcia nie masz o nitowaniu; juz lepiej gotuj bo na tym się znasz i nie wciskaj mi kitu; Też Cię i Krysię pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ysty Re: Witaj z odrobiną humoru na co dzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 10:24 To żaden kit,to nit. To jest rozstrzygniecie i interpretacja dokonana z żelazną kobiecą logiką przez moją Żonę.Krysia milczała i milczy jak zaklęta,no więc o pomoc zwróciłem sie do Żony. Jest to wdzięczne rozstrzygnięcie, podoba mi się i tej wersji będę bronił jak niepodległości.Tak mi Żono dopomóż. A do Krysi apel- rozsądź Dobra Niewiasto, bo sos z niewinnych,acz zapalczywych ciał się poleje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Krysia 2000 ratuj i rozsądź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 13:34 bo mi wszystko z rąk leci... Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Krysia 2000 ratuj i rozsądź 10.12.09, 17:38 No chodziło mi o coś w stylu nitu, choć nie wiem, czy to są łączenia dwuczęściowe, czy jednocześciowe, więc nie napisałam "nit", bo się bałam, że mnie będą bić w sieci mądżejśi. No cóż, z wykształcenia co prawda jestem technikiem, ale zoologiem. No i dużą bojaźń bicia mam. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Krysia 2000 ratuj i rozsądź 10.12.09, 19:02 zmien sobie nicka na Krysia_theZOOO :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Witaj z odrobiną humoru na co dzień 10.12.09, 16:58 Gość portalu: ysty napisał: > To żaden kit,to nit. Cudowny jesteś!!! Serdecznie i gorąco pozdrawiam przedświatecznie Ciebie i Twoją Panią Właścicielkę! Fajnie jest spotkać na tym naszym Forum kogoś takiego jak Ty! :-)) To jest rozstrzygniecie i interpretacja > dokonana z żelazną kobiecą logiką przez moją Żonę.Krysia milczała > i milczy jak zaklęta,no więc o pomoc zwróciłem sie do Żony. > Jest to wdzięczne rozstrzygnięcie, podoba mi się i tej wersji > będę bronił jak niepodległości.Tak mi Żono dopomóż. > A do Krysi apel- rozsądź Dobra Niewiasto, bo sos z > niewinnych,acz zapalczywych ciał się poleje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Witaj z odrobiną humoru na co dzień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 23:51 Ręce mi opadły.Krysia stanęła na wysokości zadania,a więc króliczek dogoniony,a ja wolę gonić niż dogonić.Paskud jeden,taka efemeryda forumowa wcięła się i Krysię nam peszy,a Ona taka bojaźliwa.Nie martw się Krysiu,wspólny język znależliśmy to i obronimy.Harcap mu natarmosim,a jak trzeba, to harap się znajdzie Za życzenia dla mnie i Mojego Hausgestapo dziękuję. (Tak,tak,świat nie jest tylko różowy).Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Witaj z odrobiną humoru na co dzień 11.12.09, 13:01 Gość portalu: yśty napisał: > Ręce mi opadły.Krysia stanęła na wysokości zadania,a więc > króliczek dogoniony,a ja wolę gonić niż dogonić. Fajni jesteście obydwoje! Pozdrawiam Was :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs 4 glowne wystarcza 10.12.09, 14:17 jeden duzy dobry do wszystkiego 1-2 malych jak kto lubi(obieranie/czyszczenie) 1 do pieczywa(zebaty)mozna tez pierwszym jak sie wie jak 1-2 do miesa(na ebay za 1€ dostalam 6 uzywanych rzezniczych?) wspaniale do miesa i ryb,cienkie elastyczne oczywiscie mamy wiele wiecej, ale tylko te sa sa zawsze uzywane, ale to zalezy co kto robi bardzo ciezko czegos poradzic praktyka jest najlepsza nie musi byc drogi zeby byc dobrym, Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jakie noże? 10.12.09, 19:20 WEizerunkowe objasnienie kilku typow nozy: porcelana-cmielow.com/templates/images/files/370/Powieksz_komplet_kuchenny__45_ 6BLN_8_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jakie noże? 10.12.09, 19:27 porcelana-cmielow.com/templates/images/files/370/Powieksz_komplet_kuchenny__45_ 6BLN_8_1.jp Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jakie noże? 10.12.09, 19:30 Strona do niczego. Zauwaz w linku - noze kuchenne. Wchodzi cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jakie noże? 10.12.09, 19:43 Opis bez ilustracji: www.magazyntd.com/numery,28,152 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs myslisz ze pomoze,jak sie nie zna 06.01.10, 17:08 marciasek napisała: > a ilustracja - tutaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs a kto zna twoja kuchnie? 06.01.10, 16:39 novinka1 napisała: > Postanowiłam skompletować sobie podstawowy zestaw noży. Proszę o poradę: ile i > jakiej firmy najlepsze (ale też bez przesady, nie chce zbankrutować ;) ). Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re:jakie noże 07.01.10, 15:12 Pochwlę się - chodzę czasem po bazarach i szukam takich starych zuzytych noży przedwojennych często ze swykłej stali węglowej, mam ich juz kilkanascie - żal mi ich - one tyle przeżyły, czasem wyciągam je z szuflady i "modlę sie" do nich, zabezpieczyłem je przed rdzewieniem - dobrze ze są razem - moze po mojej smierci moje dzieci ich nie wyrzucą na smietnik jak miliony innych moich szpargałów absolutnie nikomu niepotrzebnych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś