Dodaj do ulubionych

Gotowanie dla 1 osoby

IP: 81.185.161.* 27.01.04, 20:14
cztery dni w tygodniu jestem sama w domu...i nie mam ochoty spedzac duzo
czasu w kuchni. Prosze o pomysly proste, wyprobowane (raczej bez miesa),
niepracochlonne i nieczasochlonne....abym nie wpadla w spirale chleba i cos
do tego ...
Dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • yagienka Re: Gotowanie dla 1 osoby 27.01.04, 20:30
      ryż z torebki + mrożonka warzywna;
      makaron + ser;
      spaghetti + sos;
      • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 81.185.161.* 27.01.04, 21:04
        dziekuje, yagienka..Wlasnie moje pomysly jednoosobowe kraza dokladnie w tych 3
        pozycjach (ziemniaki raczej od jakegos swieta)...moze ktos dorzuci cos jeszcze?
        ostatnio sciagnelam przepis na makaron z brokulami..byl przepyszny.
        • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 81.185.161.* 27.01.04, 21:18
          to byl przepis Linn.
          • wedrowiec2 Re: Gotowanie dla 1 osoby 27.01.04, 21:37
            Kilka tygodni temu był taki wątek na forum, ale nie mogę go odszukać:(
            • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.76.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 28.01.04, 00:25
              to byly chyba "pomysly na szybkie obiady". popatrzylam teraz i wydrukowalam
              pieczarki z czosnkiem (podam do tego ryz), oraz zupe pomidorowa z lanym
              ciastem...zup nie gotujemy, a to moze byc czasami pelne danko.
          • Gość: Linn Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.dialup.tiscali.it 28.01.04, 10:00
            Milo mi. Dobry i szybki.
            Polecam zamrazanie np. sosu miesno-pomidorowego / ragù bolonskie /. Mozna
            zrobic wiecej, ostudzic, podzielic na porcje. Potem ugotowac tylko makaron i
            zetrzec ser. Oczywiscie mozna dzielic na porcje pojedyncze i wieksze.
            • Gość: Alicja Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 217.96.36.* 28.01.04, 13:37
              Linn, a ja poproszę o ten przepis na makaron z brokulami albo chociaz link! :)
              • Gość: Linn Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.dialup.tiscali.it 28.01.04, 17:26
                Bardzo proste.
                Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy siekany czosnek / nie moze sie spalic /.
                Na kilka minut przed koncem gotowania sie makaronu, wrzucamy brokuly w
                malenkich czastkach / tzw. rozyczkach /, potem ugotowany makaron odcedzamy
                razem z brokulami, wrzucamy na patelnie z oliwa i czosnkiem / na malenkim
                ogniu /, posypujemy startym serem, mieszamy i zjadamy.
                Czas wrzucenia brokulow musi byc taki, aby zdazyly sie ugotowac / ale nie
                rozgotowac /.
    • Gość: figa Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 11:14
      Losos z patelni + pieczone ziemniaczki( z piekarnika lub frytownicy)
      Prawdziwki lub kurki(zostawic rano do rozmrozenia) z patelni lub duszone
      + pure ziemniaczane (ziemniaki z wczoraj) zapieczone z ziolami
      Zupa-krem np. ziemniaczana jest sycaca , mozna wtedy bez drugiego
      albo ew. zrobic sobie smazony camembert z borowkami
      Filet z kurczaka panierowany w platkach migdalow+ ryz
      Lazanki z serem i smietana(zapiekane)
      Watrobka z drobiu z patelni z jablkami i borowkami
      Baklazan spory przeciac na pol , wydrazyc, do rynny wlozyc mieso mielone
      przesmazone wczesniej z cebula pomidory przyprawy posypac serem zapiec
      • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 81.185.203.* 28.01.04, 13:22
        dzieki. skorzystam na pewno "z baklazanow". przygotowujac sos bolognaise do
        spaghetti, zrobie wiecej miesa i odloze do tego dania.
        • Gość: kaska Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 14:52
          no wlasnie zrob sobie baklazany z pomidorami, serami plus natka plus podlanie
          bulionem. ja taka potrawe jedm spokojnie dwa, trzy dni.
          A jak juz nic Ci nie zostanie to trzasnij kotleta: w 15 minut sie robi.
    • Gość: nancy Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 193.111.166.* 28.01.04, 14:39
      Ale Ci zazdroszczę! Ja muszę zodziennie karmić rodzinę, a ma akurat inne smaki
      niż ja, więc kiedy czasem - rzadko - zdarzy się, że jestem sama to robię dania,
      których oni by nie zjedli, np.
      - omlet ze szpinakiem (szpinak z mrożonki)
      - kasza gryczana (albo ziemniaczki) ze skwarkami, do tego jajko sadzone i kefir
      - makaron z serem i ze skwarkami
      - cukinia zapiekana (połówki przekrojonej wzdłuż cukinii przykrywam jakąś
      wędliną, plasterkami pomidora, żółtym serem wstawiam do piecyka na 15 min.)
      • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 81.185.48.* 29.01.04, 01:50
        Nancy, nie zazdrosc: ja przez lata gotowalam dla 5 osob, a w tym dwoch
        niejadkow, kazdy z innymi smakami, oprocz tego maz z jedna dieta, a ja "pol-
        dieta" (potrawy bez soli).
    • Gość: Pichciarz Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.proxy.aol.com 28.01.04, 23:36
      Nie rozumiem dlaczego potrawy dla jednej osoby mają być odmienne od tych dla
      trzech czy dziesięciu. Chodzi chyba o kwestię ilosciową, a nie jakościową. Ja
      ma z tym odwieczny problem, niezleżnie od tego jak się staram zawsze kończę z
      nadwyżka, często poważną. Z kolei nie wypada zostawiać na tależu, nie można nie
      dokończyć bo "głodne Murzynki", bo grzech wyrzucać, bo tak świetnie smakuje i
      efekt oczywisty: jem więcej niż potrzeba. A Murzynki chodzą głodni i tak.
      Rozwiązuję ten dylemat (ale tylko w małym stopniu) pomijając zazwyczj
      śniadania.
      "Księże oczy, popie gardło
      co zobaczy to by jadło"
      Nie, ani księdzem, ani popem nie jestem.
      • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 81.185.48.* 29.01.04, 01:45
        Pichciarz, chodzi o to, ze moja rodzinka, typowi "autochtoni", nie wyobrazaja
        sobie obiadu innego, niz kilkuczesciowy , t.zn.:
        przystawka, danie glowne (kiedys to bylo mieso lub ryba, teraz rzadziej mieso,
        wiecej ryby)+ warzywa (ziemniaki rzadko), salata do kazdego posilku, sery i
        deser. Sery ograniczam ze wzgledow zdrowotnych, a glowne danie teraz, jak juz
        dorosle dzieci nieczesto zagladaja do domu, stanowi czesto makaron pod roznymi
        formami z roznymi sosami (najczesciej z warzywami )...Mysle, ze mozna teraz
        zrozumiec, ze jak jestem sama, to wole cos szybkiego i prostego sobie
        przyrzadzic (i wlasnie nie chodzi o ilosciowo, tylko jakosciowo, stad moje
        pytanie na forum). A jezeli chodzi o ilosciowo, to nie mam z tym problemu:
        albo reszta do zamrazalki, albo do lodowki, albo dla psa gosposi.
        • Gość: P. Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.proxy.aol.com 29.01.04, 02:44
          Żałuję, że do rodziny nie należę.
          Pozdrawiam.
    • Gość: Anka Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.retsat1.com.pl 29.01.04, 18:26
      Krystyno,
      tutaj:

www.niedziela.pl/czyt_dzial.php?cykl=kds
      znajdziesz "Kuchnię dla samotnych" (250 przepisów na 1 osobę).
      Pozdrawiam :)
      • Gość: krystyna_jl Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: 81.185.165.* 29.01.04, 19:20
        Aniu, dziekuje bardzo. Tyle przepisow, ze bede miala z czego wybierac!
        A poza tym prosto i przystepnie jest to podane, wiec wrzucilam tego linka do
        moich "ulubionych"...wracam do przegladania przepisow.
        Pozdr. k.
        • Gość: Anka Re: Gotowanie dla 1 osoby IP: *.retsat1.com.pl 30.01.04, 18:56
          Cieszę się,Krystynko :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka