j2334 15.12.09, 16:04 Jak długo sie gotuje kapustę kiszoną na pierogi? czy godzina wystarczy? Jak najlepiej zamrozic te pierogi ,zeby sie w gotowaniu nie rozwalały? surowe ,czy ugotowane? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: pierogi z kapusta ...help 15.12.09, 16:11 j2334 napisała: > Jak długo sie gotuje kapustę kiszoną na pierogi? czy godzina wystarczy? > Jak najlepiej zamrozic te pierogi ,zeby sie w gotowaniu nie rozwalały? surowe > ,czy ugotowane? > Bardzo proszę o pomoc. wystarczy posiekac i podsmazyc ok 10min albo mniej,zalezy od ilosci ma wiecej smaku jak gotowana Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: pierogi z kapusta ...help 15.12.09, 16:14 Gotuje sie do miekkosci - musisz probowac, bo zalezy to od kapusty. Ppozniej trzeba ja odcisnac i dusic - zeby bylo jak najmniej wody. Ja nigdy nie robie z samej kwaszonej - zawsze pol na pol ze slodka, no i oczywiscie z grzybami, cebulka. Mozesz mrozic zarowno gotowane, jak i mrozone. Surowe rozloz na tacy, wloz do zamrazalnika/zamrazarki i zamroz. Dopiero pozniej wsyp do woreczka/pojemnika. Ugotowane rozloz na tacy zeby wystygly (nie moga sie dotykac), pozniej jak wyzej - do zamrazalnika, a pozniej zapakuj. Zarowno jedne jak i drugie pierogi fajnie jest popakowac od razu w porcje - na kawalku folii spozywczej ukladasz np. po 10 pierogow - 5 i 5 - i zawijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: pierogi z kapusta ...help IP: *.aster.pl 15.12.09, 18:41 Nigdy nie gotuję kapusty na pierogi wigilijne. Robię podobnie jak jak mhr-cs. Podsmażam dobrze posiekaną kapustę na patelni wraz z zeszkloną cebulką i posiekanymi ugotowanymi grzybkami. Podlewam ew. trochę wywaru z gotowania grzybów i jeszcze podduszam ok. 5-10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: pierogi z kapusta ...help 15.12.09, 16:21 dzięki serdeczne za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: pierogi z kapusta ...help 15.12.09, 18:12 zrobiłam ten farsz, z grzybkami. ale cos to ma gorzkawy posmak, czy da sie cos z tym jeszcze cos zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: pierogi z kapusta ...help 15.12.09, 18:43 Nie powinno byc gorzkie-czy grzyby byly sprawdzone? Jesli tak to dodaj jeszcze troche smazonej cebuli.I najlepiej jak farsz sie robi poprzedniego dnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 19:19 nie ma żadnych przeszkód by wszelkie farsze do pierogów przygotowywac tak,by nadawały się do natychmiastowego zjedzenia. Czyli gotuj jak długo chcesz byle było to już zjadliwe.Kapustę kiszoną odciśnij.Możesz ją sparzyć,odcisnąć a potem gotować,możesz pomieszać ze słodką. Grzyby gotuj oddzielnie,po ugotowaniu delikatnie je wyciągnij cedzakiem,ostudź i posiekaj. Powstały podczas gotowania wywar grzybowy delikatnie zlej by pozbyc się piasku. Nie wylewaj go bo może będziesz potrzebowała doprawić smak. Ja ugotowaną kapustę dokładnie odciskam,zasmażam z tłuszczem i cebulką zrumienioną,dodaję posiekane grzyby ,traktuję solą i pieprzem,a potem dodaję wywar grzybowy by uzyskać farsz lekko wilgotny.Poza tym wolę jak farsz ma posmak grzybowy , a nie tylko kapuściany.Czasami,jak kapusta jest za kwaśna dodaję do farszu pół łyżeczki cukru.Jak farsz możesz łyżkami jeść, możesz ładować go w pierogi. Ja pierogi zawsze gotuję,po ugotowaniu smaruję tłuszczem(pędzlem silikonowym ) i studzę na półmiskach.Potem ładuję do woreczków i zamrażam. Rozmrażam w mikrofalówce,albo na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: Witaj IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.09, 21:38 Dlaczego gotowac grzyby oddzielnie? Pogryza sie z kapusta?? ;) Mozna sobie zaoszczedzic pracy gotujac je razem, tak na zdrowy pomyslunek. Wywar zlewac, zeby go potem dodac..tez mi robi frasunek..bo to sie z przeproszeniem, kupy nie trzyma. Czyz nie byloby prosciej i madrzej, kapuste razem z grzybami ugotowac? Odcisnac nadmiar wywaru i niczego niepotrzebnie nie traktowac..? Zadziwia mnie od lat jak mozna z prostej odpowiedzi zrobic TAKI POST! Odpowiedz Link Zgłoś