Dodaj do ulubionych

Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasączane

IP: 156.17.194.* 22.12.09, 15:45
Witam,
szukam przepisu na łamańce - przepisu na ciasto na łamańce
ALE
wszędzie znajduję łamańce - ciasteczka, które wtyka się do masy
makowej
Moja Babcia robiła łamańce w ten sposób, ich piekła duże płaty
ciasta, ono było takie suche, sztywne i niesłodkie - następnie po
upieczeniu je łamała i nasączała chyba mlekiem być może wymieszanym
z miodem i dopiero dodawała do maku - i to było super!
Ktoś tak robi, zna przepis?
Obserwuj wątek
    • Gość: magran Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc IP: *.52-82-r.retail.telecomitalia.it 30.01.18, 17:01
      czy znalazlas ten przepis? Moja mama tak robila i nie moge nigdzie znalezc ten przepis :( odeziwj sie prosze na m.grandelis@gmail.com
    • quba Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 05.02.18, 16:42
      ciasto jak na pierogi - ja robię z mąki i gorącej wody, (ile zabierze mąka), tzn. mąkę wsypuję do miski, zaparzam wrzątkiem, zarabiam nożem, aż do wystudzenia, potem dzielę na części, jedną część wałkuję na stolnicy podsypanej mąką, grubość placka zależy od upodobań, taki placek kiedyś piekło się na płycie kuchni węglowej, dziś na suchej blasze, można wyścielić papierem do pieczenia. W ten sposób wychodzą mi 4 placki. Potem zalewa się makiem,zrobionym specjalnie, który ja gotuję w mleku, na 20 dag maku daję ponad pół litra, a nawet litr mleka, ale to trzeba samemu (na oko rozeznać) dodaję miód, bakalie, koniecznie OLEJEK MIGDAŁOWY, a kiedy masa już jest dobra, w salaterce układa się w taki sposób, że łamie się ciasTo na kawałki,które kładzie na warstwę gorącego maku, znowu następne łamańce (połamane ciasto), znowu słodka zalewa, i tak do końca, zarówno na spodzie, jak i na wierzchu ma być warstwa maku. Ciasto zyskuje dobry smak, po tym, jak postoi dobrych kilka, kilkanaście godzin w lodówce, albo na balkonie, oczywiście, dobrze zapakowane na ten balkon. To, kiedy zaczniemy jeść, zależy od stopnia łakomstwa. Zwykle robię na Wigilię, dzień wcześniej. Smacznego.
      • quba Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 05.02.18, 16:46
        znalazłam w internecie przepis na łamańce z macą, to też daje podobny efekt
        www.dorotakaminska.pl/wigilijne-lamance-z-makiem/
        • pinkink3 Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 06.02.18, 00:48
          To jakas bzdura z ta maca.
          Maca sklada sie z maki i wody. Zadnego jajka!
          Poza tym do lamancow nie dodaje sie cukru chociaz autorka video na to sie powoluje wybierajac 'zdrowsza wersje' czyli bezcukrowa mace.;)

• quba Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 06.02.18, 22:14
            do łamańców, tych prawdziwych, nie daje się jajka, ciasto jest tylko z wody i mąki, bez tłuszczu i cukru, dlatego się pięknie da połamać na kawałki, przeczytaj mój wpis powyżej, a jeśli masz swój przepis, to podaj, a nie wyśmiewaj i nie wygaduj
            • pinkink3 Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 07.02.18, 01:32
              Jesli to do mnie kierujesz to nietrafnie. Musialas mnie zle zrozumiec. Przeczytaj jeszcze raz.

Podnosilam ten sam punkt - ciasto do lamancow to tylko woda + maka.
              Natomiast przepis z linku, ktory podalas - z maca robiona z udzialem jajka(!) w miejsce lamancow - jest moim zdaniem kompletnie bez sensu. Autorka przepisu, twierdzi, ze jej maca jest lepsza od lamancow, bo nie zawiera cukru.(!?)
              Sama przyznaj - czy to ma sens?
              • quba Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 09.02.18, 16:09
                nigdzie nie napisałam, że do ciasta daje się cukier.
                • pinkink3 litosci, quba.... 11.02.18, 02:05
                  quba napisala:
                  >nigdzie nie napisałam, że do ciasta daje się cukier.<

A to Ty jestes Dorota Kaminska, autorka bloga?
                  A jesli nie, to czy w ogole ogladalas/sluchalas tego, co mowi ta kobieta?
                  Bo o niej pisalam.

Pani Dorota K. z bloga twierdzila, ze wprowadzajac innowacyjnie do przepisu mace zamiast lamancow prezentuje zdrowsza wersje , skoro maca cukru nie ma, a lamance JEJ ZDANIEM zawieraja cukier.
                  - Oczywista bzdura.
                  [Bzdura jest tez dodawanie do macy jajek tak jak to pokazala w blogu.]

Jeszcze raz: Twoj przepis, Quba, na lamace jest najprostszy, klasyczny, taki jak ma byc.
                  I nie jego sie czepialam.

Uff..., bardzo Cie, quba lubie ale juz nie mam sily wiecej tlumaczyc.
    • linn_linn Re: Łamańce z makiem-łamane po upieczeniu i nasąc 07.02.18, 11:01
      Mialy pochodzenie litewskie/wilenskie?
      bielarus.pl/lamance-i-slizyki.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka