Dodaj do ulubionych

zimne koreczki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 09:41
Witam,

przejrzałm wątki o przekąskach ale niewiele znalazłam poza tym, co już znam :-(

Szukam przepisów na koreczki i inne podobne przekąski na zimno. Sałatki odpadają (koncepcję już mam). Generalnie chodzi o to, by było to coś zimnego, maleńkiego, do wzięcia w dłoń, na jednego, dwa "chapsy". Szukam jakichś połączeń typu sery/owoce/warzywa, a może jeszcze coś innego?

Nie chciałabym powtórzyć tego, co w zeszłym roku czyli: żółty ser+kabanos+oliwka+ogórek konserwowy i winogrono/pomarańcza+camembert/lazur.

Mam ochotę na karczochy, suszone pomidory, szparagi ale nie bardzo wiem, z czym by je połączyć. Może macie też jakieś inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: kuchareczka Re: zimne koreczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 09:43
      Aha. Mam jeszcze zółtą fasolkę szparagową domowej roboty. Kiedyś widziałam jak Nigella zawija kilka fasolek boczkiem/szynką parmeńską i polewa jakimś zimnym sosem na bazie oliwy. Może ktoś pamięta?
      • jacek1f tu masz fantastyczny wątek 31.12.09, 10:20
        raz w mordeczki
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89246050.html
        w nim na zimno też, a ja polecam sakiewki-niespodzianki:
        -prawdziwe zaskoczenie w każdej sakiewce.
        Sakiewki robimy z pieknych duzych lisci slatay maslowej lub z lisci kapusty, ale wczesniej zlewamy wrzatkiem kazdy.

W kazdy zawijamy po kawałeczku czegos - tu juz tylko wyobraznia smakowa jest granica:-)

ósemka z jajka doprawiona sosem (majonez, zurawina, chrzan...itp)
        zestawy z wedlinami i musztarda,
        marynaty z kawalkiem owocow,
        warzywa z cebula..
        sery
        wszelkie zestawienia na krzyż:-) itp itd...
        Mieszamy na tacach lub talerzach duzych.

Ważne żeby każda sakiewka była "na raz"...

Liscie laczymy w sakiewke i przewiazukjemy szczypiorkiem lub koperkiem zanurzajac we wrzatku na chwile galazki - dadza sie wtedy latwo zwiazac.

oraz cygara niespodzianki:-)
        Duze miekkie liscie salaty, na tym ser bialy twarogowy, ale nie Bieluchowy, raczej tłusty z kostki rozdrobniony widelcem na masę.
        A na to TO: anchois - puszeczka polaczona na pastę z pomidorami suszonymi z oliwy obcieknietymi.
        Troszke pieprzu. Na ser smarujemy warstwe pasty anchoisowo-pomodorowej i zwijamy cygara grube.

Mmmm bomba smakowa!
    • Gość: Inka Re: zimne koreczki IP: *.icpnet.pl 31.12.09, 10:33
      Koreczki z kaszanki:

kaszankę w plastry, delikatnie smarujemy musztardą, na to:
      plasterek kiszonego ogórka
      ew. zielona oliwka, pieczarki z octu, cebulki z octu

dobre połączenie z kawałkiem sera typu camembert
      ;)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: zimne koreczki IP: *.chello.pl 31.12.09, 10:34
      Nigella robiła też takie fajne przekąski: smażyła malutkie, ziemniaczane
      placuszki (takie "na raz", smażyła NA SUCHEJ PATELNI, czyli bez tłuszczu), na to
      dawała "kleksik" tzw. cream cheese (albo śmietany lub coś w tym guście), na
      kleksik kładła kawałek wędzonego łososia i wszystko posypywała szczypiorkiem.
      Ciasto na placuszki składało się z jajka, puree ziemniaczanego w proszku, mleka,
      soli i pieprzu oraz proszku do pieczenia (lub sody, nie pamiętam, pewnie w necie
      jest ten przepis).
      Ja na Sylwestra przygotowałam krakersy z pastą z bryndzy. Jeśli masz do
      dyspozycji rękaw cukierniczy, możesz wycisnąć "kropelkę" pasty (jakiej tam sobie
      wymyślisz) przez ozdobną tylkę, efekt będzie i smaczny i ładny :).
      • jacek1f o tak, mozna zrobic rozne inne podklady pod korki 31.12.09, 10:47
        zamiast chleba/pieczywa:
        - polente i podsuszyc i w kawaleczki pociac i na niej ukladac,
        - pure ziemniaczane dobrze doprawione rozsmarowac na blache i do pieca zapiec i pokroic w kawalki;
        - plastry ziemniaka pieczone;
        - mini rosti, czyli ziemniaki na tarce, zmieszane z maka i jajkiem i wlasnie malutkie placki upiec na blasze z papierem;
        - ryz ugotowany jak na suchi i sprasowany;
        twarde warzywa bulwiaste, jak kalarepa lub biala rzodkiew;
        • Gość: kuchareczka Re: o tak, mozna zrobic rozne inne podklady pod k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 11:00
          Aha. Tak sobie teraz pomyślałam, czy np. zamiast nadzienia cebulowegodo tarlaterek, nie dać karczochów z cebulą i oregano? Nie wiem, co by z tego wyszło, cąłkowity eksperyment, nie piekłam karczochów na cieście francuskim... Może by to czymś sprytnie polać?
          • jacek1f do tego bialego sera musi byc cos z charakterem:-) 31.12.09, 11:11
            wiec losos wedzony moze byc, inna wedzona mocniejsza ryba, albo
            pasta z oliwek i kaparow - wystarczy przesiekac i zmiksowac i polączyć z suszonymi aromatycznymi pomidorami.
    • Gość: kuchareczka Re: zimne koreczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 10:56
      Dzięki wielkie! Ile pomysłów!!!

na pewno "łykam" te bajery na cieście francuskim. Mam jeszcze pytanie do Jacka apropos tych cygar: co zamiast anchois? Czy może być np. łosoś wędzony albo coś nierybnego?
    • mhr-cs mozna zrobic kilkaset 31.12.09, 12:07
      Gość portalu: kuchareczka napisał(a):

> Witam,(?)

kazda osoba podala cos
      i to jest najwazniejsze,
      i nikt nie napisal stare,niemodne
      co mi sie osobiscie bardzo podoba,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka