megi.1 02.02.04, 10:53 Szukam sprawdzonego przepisu na ser camembert włsśnie w takiej postaci. Jakie dodatki dobrze się z tym daniem komponują? Kolacja dziś wieczorem więc zależy mi na szybkich podpowiedziach:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mycha Re: smażony/pieczony camembert IP: *.zefa.pl 02.02.04, 10:58 Najlepsza jest do tego żurawina, lub borówki Świeża bagietka Białe winko To jako podstawa a z rzeczy dodatkowych mozesz dorzucic to co lubicie... Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: smażony/pieczony camembert 02.02.04, 10:58 1. ser trzeba opanierować w jajku i bułce tartej + jakieś zioła (np bazylia) 2. wkładać go na bardzo rozgrzany tłuszcz i jak będzie przypieczony trzeba odwrócić. Używa się do tego drewnianej łopatki, bo sera nie wolno nakłuć. 3.Pasuje do tego sałata z czosnkowym winegretem Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: smażony/pieczony camembert 02.02.04, 11:12 brunosch napisał: > 1. ser trzeba opanierować w jajku i bułce tartej + jakieś zioła (np bazylia) > 2. wkładać go na bardzo rozgrzany tłuszcz i jak będzie przypieczony trzeba > odwrócić. Używa się do tego drewnianej łopatki, bo sera nie wolno nakłuć. > 3.Pasuje do tego sałata z czosnkowym winegretem I konfitura z żurawin pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch żurawina 02.02.04, 11:50 Nigdy (chyba???) nie jadłem żurawin. Podpowiedz, jak byś jej dodała do takiego sera? Czy na wierzchu rozsmarowane, czy podobnie jak np chrzan - "kupka obok". Tylko nikomu nie mów, że mam takie problemy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Konspira (do brunosch) 02.02.04, 12:08 Zdecydowanie obok - każdy sobie nakłada ile chce na każdy kawałeczek sera. Bardzo lubię połączenie camemberta z żurawiną również na kanapkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: żurawina 02.02.04, 12:10 słoiczki produkcji różnych firm w sklepach stoją, zazwyczaj dobre :) do zwykłych racuchów są boskie, do mięsa to klasyka w miseczce siem stawia, żeby każdy sobie wziął, jeśli i ile chce, albo w celach dekoracyjnych na talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: żurawina 02.02.04, 12:14 jottka napisała: > słoiczki produkcji różnych firm w sklepach stoją, zazwyczaj dobre :) do > zwykłych racuchów są boskie, do mięsa to klasyka > Np. do pieczonego indyka, do cielęciny. Żurawina nie dosyć, że pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa jest, bo witaminy C w niej całe mnóstwo. A, jeszcze omlet z żurawiną jest wspaniały. Herbata z żurawiną, kruche ciastka. Zastosowań ma ten niepozorny owocek, przetworzony na konfiturę, mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: żurawina 02.02.04, 12:28 I to się nazywa "żurawina do mięs"? Muszę spróbować, rzeczywiście we wszystkich sklepach widuję słoiczki, ale jakoś "nie zaiskrzyło" może teraz? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: żurawina 02.02.04, 12:39 Albo po prostu ŻURAWINA :-) Polecam! PS. Jeszcze ciasto drożdżowe posmarowane żurawiną jest przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: żurawina IP: *.zefa.pl 02.02.04, 13:08 Ja np nie wyobrazam sobie pieczonej kaczki bez zurawinki, ale do innych rzeczy tez jest fajna, np do antrykota z drobiu jest suuper, ja jadam tez czesto do zwyklego kotleta w panierce... Polecam bo az dziwne ze przy takim znawstwie sa osoby ktore jeszcze nie probowaly... Np. Brunosh ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: smażony/pieczony camembert 02.02.04, 13:31 Ja kiedys pieklam serek camembert na grillu zawiniety w folie aluminiowa - pyyycha, z zurawina, polecam. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka24 Re: smażony/pieczony camembert IP: 62.233.181.* 03.02.04, 00:10 Ja zdecydowanie przedkładam nad camembert "sekret mnicha". właśnie do smażenia, a jako dodatek sama robię borówki z gruszkami. Same borówki też pasują. Mniam, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
curieuse Re: smażony/pieczony camembert 03.02.04, 12:21 Jeszcze sama tego dania nie przygotowałam ale mam takie troche głupie pytanie: jak myślicie można nadać camembert'owi krztałt serca? Już pewnie się domyślacie, kiedy chce to przygotować... Na drugie danie zastanawiam się nad marynowaną kaczkę z rukolą. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch ser-ce 03.02.04, 13:03 raczej nie, bo nie wolno nacinać ani dziurawić skórki, bo całość wyleci. To już lepiej na wierzchu wymaluj wielkie, czerwone serce (np z żurawiny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: smażony/pieczony camembert IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 03.02.04, 16:23 curieuse napisała: > Jeszcze sama tego dania nie przygotowałam ale mam takie troche głupie pytanie: > jak myślicie można nadać camembert'owi krztałt serca? Myślę, że można spróbować, ale trzeba go po ukształtowaniu baaaardzo starannie opanierować - najlepiej 3 albo i 4 razy w rozbełtanym jajku i bułce tartej, dociskając każdorazowo panierkę i pilnując, żeby nie było miejsc bez panierki w załamaniach. I niech sobie potem poleży, tak żeby trochę obeschło. Smażenie powinno odbywać się dosyć szybko, na sporym ogniu i jeśli zacznie wylatywać, to trzeba już zdejmować. Biała skórka na camembercie zapobiega wypływaniu sera, ale przecież smaży się też zwykłe sery niepleśniowe bez skórki i jak się dobrze opanieruje to "wyciek" jest minimalny. Powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: smażony/pieczony camembert IP: *.den.nilenet.net 03.02.04, 17:31 O zurawinach juz bylo, wiec zaproponuje inne dodatki: Duszone pieczarki z cebulka i winem Kapary pesto (swieza bazylia + czosnek + orzeszki pini zmiksowane razem) Siekane orzechy lub migdaly (moga byc czescia panierki) Odpowiedz Link Zgłoś
megi.1 :) 04.02.04, 09:36 Kolacja wyszła mi calkiem nieźle (cóż za skromność) :). W ramach inwencji twórczej panierkę camemberta oparłam głównie na sezamie:). Odpowiedz Link Zgłoś