amikeo 01.01.10, 17:37 Witam, czy można w Poslce kupić przyprawę OLD BAY? Jeśli tak to gdzie, może się orientujecie? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: old bay 01.01.10, 17:46 nie wiem gdzie mzna dostac, w niemczech robilam ja sama wg tego przepisu, bo tez potrzebowalam. jestem b. dobrze zaopatrzona w ziola i przyprawy lacznie z mace (kwiatem muszkatolowy, czy jak mu tam po polsku)i suszonym zielonym od selera, wiec nie mialam najmniejszych problemow. jesli tez posiadasz wszystko w domu - do dziela. uwaga! kwiat muszkatolowy smakuje jednak innaczej niz galka. jesli wiekszosc musialabys kupic trzeba przemyslec, czy sie oplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: old bay 01.01.10, 20:01 W Polsce mozna kupic juz wszystko, moze procz tonka beans i grains of paradise :). Mace mozna spokojnie dostac w delikatesach azjatyckich, a nasiona selera - w zielarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: old bay 01.01.10, 20:08 celery salt to raczej suche sproszkowane liscie selera z sola. przynajmniej tak bylo napisane na mjej soli. teraz przewaznie dodaje do potraw same liscie, a sol selerowa wykonujw blyskawicznie odrecznie do krwawej maryski :) ze wszystko mozna w polsce kupic, to jasne. ale jesli za kazdy skladnik mieszanki trzeba zaplacic ok 8-10 zl (a niekiedy moze wiecej), to impreza przestaje sie oplacac imho. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: old bay 01.01.10, 20:28 Robilam kiedys wlasna sol selerowa z lisci i lodyg i byla ona zielonkawa. Taka 'normalna' (tzn ta 'normalna' w USA, skad jest odl bay) jest brązowawa, bo jest z nasion. A mace z Indonezji to 4 zeta za 20g - wszelkie przyprawy, odkad nie budza juz takich sensacji, mocno stanialy. Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: old bay 02.01.10, 12:27 A gdzie u nas można kupić gotową przyprawę Old Bay? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: old bay 02.01.10, 13:23 Z mieszankami jest gorzej :) Ale na b-Buy'u sloik jest za $ 1,90 - tyle, ze slanie do Polski kosztuje $ 13. Dzwon do Kuchni Świata, moze beda mieli albo mysla o sprowadzaniu? Odpowiedz Link Zgłoś