Dodaj do ulubionych

Pyzy ziemniaczane

IP: *.euronet.net.pl 02.02.04, 18:59
To nie są pyzy tylko kluski ziemnaczane. Pyzy mają nadzienie
przeważnie z mięsa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Pyzy ziemniaczane IP: morele:* / 172.16.20.* 04.03.04, 20:12
      Ja także uważmam,że to nie pyzy.. Pyzy są z nadzieniem, kolega
      ma rację...
    • Gość: Marta Ja także uważmam,że to nie pyzy.. IP: morele:* / 172.16.20.* 04.03.04, 20:14
      Ja także uważmam,że to nie pyzy.. Pyzy są z nadzieniem, kolega
      ma rację...
      • Gość: glodny Przepis na pyzy IP: 12.21.160.* 04.03.04, 21:47
        czy ma ktos przepis na pyzy , sprawdzony , taki aby sie nie kleily/rozwalaly
        podczas przygotowywania/gotowania ?
        dzieki
        • maretina dajcie przepis na pyzy!:)/nt 05.03.04, 13:08

• Gość: glodny Potrzebny przepis na pyzy IP: 12.21.160.* 05.03.04, 16:08
          czy naprawde nikt nie zna dobrego przepisu na pyzy, smakosze odezwijcie sie !!
          • Gość: Basia Re: Potrzebny przepis na pyzy IP: 213.199.253.* 05.03.04, 17:50
            nie wiem ile ma być tych pyz, ale zrób tak:
            z 1 kilograma ziemniaków ugotuj 1/3 i przepuść przez maszynkę, surowe ziemniaki
            zetrzyj na tarce, mocno wyciśnij przez ścierkę, połącz ziemniaki, ostrożnie
            zlej wodę z wyciśnietych ziemniaków i skrobie, które jest na spodzie dodaj do
            ziemniaków, dokładnie wymieszej, można dodać trochę mąki ale nie za dużo.
            Jeżeli mają byc pyzy z mięsem to przygotuj mieso jak na mielone i nadziewaj,
            dokładnie zawijając mięso ciastem, najlepiej jest jak ręce są mokre, to wtedy
            ładnie sie kształtują pyzy, układaj je na zwilżonej wodą desce, wrzucaj pyzy na
            gotującą sie osoloną wodę, gotuj na bardzo wolnym ogniu ok. 15 min.Ugotowane
            ostroznie wyjmij z garnka i polej skwareczkami z cebulką. Ja bardzo lubie do
            pyz buraczki zasmażane lun surówkę z kiszonej akpusty. Życzę smacznego.
            • Gość: glodny do Basi: Potrzebny przepis na pyzy IP: 12.21.160.* 05.03.04, 18:26
              Basiu, dzieki.
              Mam jednak pytanie, o jakiej skrobii piszesz ? i co mam zrobic z woda
              wycisnieta z surowych ziemniakow, przefiltrowac jeszcze raz ? Przepraszam za
              pytania, ale nigdy pyz(ow) nie gotowalem , a chce miec pewnosc ze cos nie
              zepsuje.
              wielkie dzieki
            • Gość: goska Re: Potrzebny przepis na pyzy IP: *.gizycko.mm.pl 06.03.04, 10:39
              Można też zamiast mięsa surowego,dodać gotowane zmielone i doprawione.Gotują
              sie dużo szybciej i są równie dobre.
    • Gość: mała Re: Pyzy ziemniaczane IP: *.man.olsztyn.pl 05.03.04, 20:56
      Po odciśnięciu ziemniaków jak ten płyn się ustoi to na dnie naczynia zostaje
      skrobia. Płyn zlać skrobię dodać do ciasta pyzowego.
      Chcę zaproponować trochę inny wariant. Babcia która była z kresów mówiła na
      nie "katieli". Wszystko jak w przepisie wyżej, tylko do mięsa koniecznie
      majeranek. Po zrobieniu pyz które tu powinny być podłużne i długości dłoni,
      pyzy trzeba spłaszczyć jak mielone kotlety (oczywiście z wyczuciem) i podsmażyć
      z obu stron na patelni na złoty kolor. Następnie ułożyć ciasno w garnku z
      grubym dnem, podlać trochę wody i dusić ok. godz. Wodę ewentualnie uzupełniać
      ale mało, ma być gęsty sosik. Pycha.
      • Gość: alinghi Re: Pyzy ziemniaczane IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.04, 09:12
        Pochodzę z kresów, gdzie rzeczone pyzy nazywają się kartacze. Smażonych nigdy
        nie jadłam, ale mięsko przyprawione majerankiem obowiązkowo być musi. Poza tym
        w moim rodzinnym domu robi się nadzienie z dwóch rodzajów mięsa (wieprzowo-
        wołowe mp.) i nieporównywalnie lepsze jest oczywiście z surowego mięsa. Gotuje
        się je w wielkich garach dosyć długo a przed podaniem polewa skwareczkami z
        cebulką. Mi najbardziej smakują popijane zimnym mlekiem (jak i całej mojej
        rodzinie) :)
      • Gość: alex Cygara - czy to mogą być cepeliny ? IP: *.kalisz.mm.pl 10.03.04, 15:53
        Czy katieli , o których pisze Mała , to mogą
        poznańskie cepeliny ? Jadłam kiedyś w Poznaniu pyszne
        cygara nadziane mięsem . Podano je z kwaśną śmietaną . Pycha .
    • Gość: mała Re: Pyzy ziemniaczane IP: *.man.olsztyn.pl 07.03.04, 21:59
      Widać funkcjonują jakieś środowiskowe odmiany nazwy, chociaż kartacze też
      słyszałam. Masz rację nadzienie pół na pół wołowo/wieprzowe. Natomiast nigdy
      nie jadłam polewanych skwareczkami ani nie popijałam mlekiem. Ale to dobrze, że
      mamy już parę wariantów tego pysznego dania.
      Pozdrawiam, Mała
      • Gość: alinghi Re: Pyzy ziemniaczane IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.04, 12:25
        ja natomiast "dojrzewam" do zrobienia kartaczy :)) smażonych (wg Twoich
        doświadczeń. Też musi być dobre. Rety, rety, głodna jestem.
        Jak "dojrzeję" napiszę jak smakowało.
        Pozdramiam, alinghi.
        • kwieta4 a szare kluski???? 10.03.04, 18:34
          kilka razy sie z ta nazwa spotkalam i jakos mi nagle przyszla na nie ochota,
          choc nawet nie wiem jak i z czym sie to je... nie mowiac o tym jak sie robi:))
          prosze wiec o przepisik(ze wstydem, bom dzis wstala nieco za leniwa, zeby
          szperac w ksiazkach). w zammian oferuje/ale pozniej/, przepis na haluszki z
          serem wg.mojej kolezanki ze Slowacji.
          • Gość: abcd Re: a szare kluski???? IP: 12.21.160.* 10.03.04, 22:48
            hej kwieta, niezly z ciebie pracus, wstajesz o 18 ? ha, ha
            • kwieta4 do abcd: a przepis na szare kluski???? 11.03.04, 02:11
              Ty pewnie sobie juz spisz smacznie, ja sie ciagle jeszcze borykam z poprzednim
              dniem, ot taki sobie los wybralam... ale za to jestem mlodsza o 9 godzin!!! i
              apetyt na szare kluchy mam stale wtorkowy:))
              akurat minela u mnie godz.17.
              no, to jak bedzie z tym przepisem, Laskawco:))
    • Gość: Pichciarz Re: Pyzy ziemniaczane IP: *.proxy.aol.com 11.03.04, 02:10
      A ja znam te "kluski" właśnie pod nazwą pyzy. Takie kuleczki z dołkiem od
      kciuka. Bez nadzienia! Z nadzieniem to jakby knedle z mięsem lub śliwką. Ale
      też i z mąką.
      Wszystko zależy z jakiego regionu Polski przepis pochodzi, nazwy mogą być te
      same lecz potrawy nie. Przepisy regionalne to fascynujące odkrycia.
      • Gość: wini3 Re: Pyzy ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 08:43
        Przepis z Monatowej/ dla Kwiety zbędne ilości ale dla mniej wprawionych może
        proporcje potrzebne/ surowych kartofli : 1 kg obranych itp. zetrzeć na tarce,
        wyłożyć na serwetę , odcisnąć.Wrzucić do miski dodać kwaterkę mąki, dwa całe
        jaja, sól. Wymieszać, kłaść na wrzącą osoloną wodę. Gdy ugotowane i wypłyną na
        wierzch wyjmować łyżką druszlakową, kłaść na półmisek i polać masłem lub
        słoniną.
        Tyle Monatowa. U mnie dodawało się po odstaniu płynu mąkę osadzoną na dnie i
        lekko zrumienioną cebulkę. Robiło się kulki i to były kacapoły. Pyszne były
        polane zrumienioną cebulką na boczku. Pyszne też były odsmażane. To samo ciasto
        było nadziewane farszem miesnym tylko kształt kulki a nie cygara. A wszystko
        ciężkostrawne i nie każda wątroba to wytrzymuje.
        Kluski - tutaj mówią na to myszy, a na okrągłe - kudłacze.
        • kwieta4 Re: Pyzy ziemniaczane 11.03.04, 22:43
          wini3 - dzieki wielkie:)) myslalam, ze to sa moze takie pyzy, ale 'kladzione'
          lyzeczka na wode...
          'myszy' - to sie u mnie w domu przyjmie juz z samej nazwy (dokarmialismy
          kiedys /o zgrozo!/ brzemmienna mysz:))
          'kudlacze' tez brzmi pieknie, zupelnie jak nasz psiak /mowimy o nim 'serce w
          futerku'/.
          wpisuje oba ksztalty na stale do zeszytu.
          i jeszcze te 'kacapoly', usmialam sie :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka