anus85 06.01.10, 10:52 witam, prosze o porade:) otoz mam kawalek surowej szynki, taki ok. 1 kg. Moze macie przepis jak mozna by ja przyrzadzic? Na cieplo jako danie obiadowe, albo na zimno np. jako dodatek na kanapki?Prosze o wasze pomysły:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: co z szynki? 06.01.10, 11:25 Jeśli ładny kawałek, dobę potrzymałabym natarte ulubionymi przyprawami, potem szczelnie wszystko owinęła w woreczki i lu do wrzątku popyrkotać tak z 1,5 godziny. Wyjąć, do lodówy i jest coś w rodzaju pysznej wedliny + nieco równie smacznej galaretki. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: co z szynki? 06.01.10, 12:21 anus85 napisała: > witam, prosze o porade:) otoz mam kawalek surowej szynki, taki ok. 1 > kg. Moze macie przepis jak mozna by ja przyrzadzic? Na cieplo jako > danie obiadowe, albo na zimno np. jako dodatek na kanapki?Prosze o > wasze pomysły:) no wiesz w przetlumaczeniu to nie wiem, masz na mysli kawalek miesa czy kawalek miesa peklowanego,wedzonego jako surowa szynka? Odpowiedz Link Zgłoś
anus85 Re: co z szynki? 06.01.10, 16:39 To jest mieso surowe, nieobrobione, niedeoprawione, niepeklowane w zaden sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co z szynki? 06.01.10, 16:46 Robiłam na dwa sposoby. Raz piekłam na soli, raz pod solą. W obydwu przypadkach wyszły bardzo dobre. Nadawały się, i na obiad, i jako wędlina. Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: co z szynki? 06.01.10, 13:18 Zrobiłabym gulasz do placków ziemniaczanych. Pokroic mięso, przesmażyć z cebulą i czosnkiem, zalać bulionem, doprawić listkiem, zielem ang. i pieprzem, dodać pomidory i łyżeczkę kminku oraz tymianek. Na koniec (1,5h pyrkania), zaprawiłabym mąką. Może też ostrej papryki, jak kto lubi. To na placki z ziemniaków, cebuli i czosnku, na wierzch łycha śmietany i odlot całej rodziny murowany (i to przez 2 dni) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wykrój sznycle i usmaż, podobnie jak IP: *.unitymediagroup.de 06.01.10, 18:05 wiedeńskie Odpowiedz Link Zgłoś