Gość: pn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 00:21 Co zaproponujecie na sniadanie zamiast wedliny na chel i sera mam dosc... jakies pasty ciekawe, salatki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola_iza Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 00:48 ja robię dwie wersje ,moczę chlebek w mleku z jednej strony smażę, przewracam i uczkładam wędliny warzywa, żółty ser pokrywka i dosmażam,albo wszelakie badziewie podsmażam ,w szklance dwa jajka ,odrobinkę mleka bełtam ,wylewam i mam pyszny polski przaśny omlet z czym natura DA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.den.nilenet.net 06.02.04, 00:50 Sniadanie w naszym domu to zawsze problem. Rano brakuje mi weny tworczej rowniez w kuchni, a w kraju w ktorym mieszkam nie jada sie na sniadanie kanapek (moj malzonek byl taka propozycja bardzo rozbawiony) Menu sniadaniowe: platki (roznego rodzaju) + mleko (zimne) jajka na rozne sposoby (jajecznica z dodatkami, omlety w 20 wariantach, sadzone) Slodkie pieczywo (drozdzowka, rogaliki francuskie z maslem i dzemem, muffin) Bagle (bulka z dziurka) z serem kremowym (o roznych smakach) Tosty francuskie (kromka chleba umoczona w jajku i obsmazona + syrop, marmolada lub cukier puder, chociaz ja osobiscie posypuje to grubo sola i pieprzem) Racuchy (z jablkiem lub bez + syrop lub cukier puder) Jajka + zasmarzane ziemniaki + paski bekonu, szynki lub kielbasa (a w zasadzie dobrze przyprawione mielone mieso, ktore sie smarzy na patelni) Burrito sniadaniowe (meksykanska tortilla z jajkiem, ziemniakami, serem, sosem chilli, szczegoly pod tematem "jak zrobic meksykanskie burrito") nalesniki z serem lub dzemem platki owsiane na mleku to dan sniadaniowych podaje tez pokrojone swierze owoce i warzywa (melon, truskawki, pomarancze, pomidory, awokado itp, zalezy co mam w zasiegu) czasem tost z maslem, zazwyczaj herbata lub kawa, sok pomaranczowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 01:14 Manna z syropem lub (luźną) konfiturą. Makaron z białym, pokruszonym serem i odrobiną cukru, można dodać śmietanę na słodko - coś takiego wałkowaliśmy tutaj niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 11:23 po raz tysieczny chyba powtorze ze: makaron + twarog to KULINARNA ZGROZA !!!! Odpada zatem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.76.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 06.02.04, 01:53 Alex, o ktorej ty wstajesz?! Ale Rodzince dobrze! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.den.nilenet.net 06.02.04, 03:39 Gość portalu: krystyna_jl napisał(a): > Alex, o ktorej ty wstajesz?! Ale Rodzince dobrze! :))) Oj bez przesady, nie robie codziennie sniadanka z 3 dan :-)) W dni szkolno-pracujace to jednak platki z mlekiem, jajecznica + tost, drozdzowka, aby szybko bylo, bo wierz mi jubie jesc, ale jeszcze bardziej lubie spac :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.upc-g.chello.nl 06.02.04, 07:27 Nalesniki tez nieraz robie. Mozna przygotowac dzien wczesniej, przykryc folia i wstawic do lodowki.Rano posmarowac czym sie chce. Odgrzac czy na zimno. Makrele wedzona rozdrabniam i mam w lodowce w pojemniczku. Robie paste jajeczna. Bialy serek homo z owocami lub z ogorkiem szczypiorkiem rzodkiewka. Czesto jemy jajka. Sadzone polozone na kromke chleba tostowego z zoltym serem lub szynka. Jajecznica, albo jajka gotowane, albo na twardo i na chleb. Czasami rano jemy platki z mlekiem i zabieramy kanapki do pracy. Mozliwosci jest duzo. Poszukaj po stronach kulinarnych sniadan. Jak sie czegos dokladnie nie wykorzysta to zawsze mozna wpasc na jakis pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
julsza pasta 06.02.04, 09:26 odkad zrobilam ja 1.raz, uzaleznilam sie. Rozgniatam w misce bialy twarog (taka niewielka kostke, ja uzywam chudego, ale pewnie moze byc kazdy), do tego dodaje rozdrobniona rybke wedzona (makrele, jak dalam dorsza to bylo troche za suche i trzeba bylo dodawac majonez), mala puszke przecieru pomidorowego (jak ktos woli to pewnie i ketchup sie nada), doprawiam pieprzem. Pychaaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 10:03 zdecydowane nie ciezkim sniadaniom! Dzien zaczynam od podwojnego cappucino z ciastkami razowymi oraz actimela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRYCHA Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: 212.97.52.* 06.02.04, 10:34 WE WLOSZECH MIESZKALAS????? NAJLEPIEJ KELLOGG'S "FRUTTI ROSSI" Z MLEKIEM ALBO NASTRINA, ALBO CHLEBEK CZARNY Z DZEMEM JAGODOWYM ALBO SUCHARKI TEZ Z DZEMEM JAGODOWYM, ALBO CIASTKA TYPU: GOCCIOLE, PAN DI STELLE, MACINE. NIE KANAPKOM, JAJKOM, RYBOM I INNYM WEDLINOM NA SNIADANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 11:06 tak, mieszkam! Wlasnie zapomnialam napisac ze latem gdy jest bardzo cieplo przerzucam sie na zimne mleko i platki razowe zamiast cieplego cappuccio. Wszystkie wymienione przez Ciebie ciastka sa pyszne ale od dluzszego czasu jem tylko razowe, czuje sie lepiej. A ostatnio odkrylam niektore przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniska Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.tele2.pl 06.02.04, 11:22 Hmm, wydaje mi sie ze skoro mieszkacie lub mieszkalyscie we Wloszech, to nie powinnyscie wszystkim narzucac opini :NIe ciezkim sniadaniom. Polska to nie Wlochy, za sprawa klimatu ludzie jedza pozadne sycace sniadania i obiady i lekkie kolacje lub w ogole nie jedza kolacji. We Wloszech natomiast kolacja to podstawowy posilek. Ja mam potrzebe zjesc pozadne sniadanie przed wyjsciem do pracy, chociaz nie jem omletow i jajecznic. Moje sniadanie dzis wygladalo tak: - dobra kawa z podgrzanym mlekiem - 2 kromki pieczywa Wasa z pasta jajeczna i ogorkiem kiszonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 11:28 no widzde ze twoje sniadanie mi odpowiada, moge wpasc?? heheheeh wiec powoli sie wykrystalizowalo, zadne sucharki, owoce, zimne meleko; podobaja mi sie, pasy jajeczne i makrelowa, ktora robilem kiedys ale jakos zapomnialem (makrela+twarog,ciuta smietakni i przyprawy,ziel. pietruszka; to wszystko rozdrabniam w takiej fajnej maszynce;) do gladkosci) mniama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: 212.97.52.* 06.02.04, 11:54 no nie wydaje mi sie znowu az tak sycace to twoje sniadanie! Ale ja tez tak jadam, tylko ze na wase daje dzem i yogurt greco (u nas nie ma serka typu "Bieluch" a ricotta jest slodkawa). Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie-c sekrety wloskiego sniadania IP: *.27-151.libero.it 06.02.04, 16:24 Nie narzucam nikomu swojej opinii lecz po prostu jak kazdy na forum wyrazam swoja! To nie kwestia klimatu. Wedlug specjalistow od nauk zywieniowych wraz ze sniadaniem, powinno sie wprowadzac do aparatu trawiennego zarowno elementy stale jak i plynne. Plyny wprowadzaja w dzialanie aktywnosc zoladkowa a potrawy w formie stalej maja za zadanie oproznic woreczek zolciowy z zolci, a to z dwoch powodow: aby pozwolic na lepsze trawienie w ciagu dnia oraz aby nie dopuscic to zakumulowania sie zbyt duzej ilosci zolci przez ktora w przyszlosci moga sie tworzyc kamienie. Tzw. wloskie sniadanie odpowiada w znakomity sposob obydwu celom: mleko, kawa lub herbata, sucharki lub ciastka, czy brioche, dzem, yogurt i owoce lub sok z nich (tylko swiezy). Wszystko latwe do strawienia, lekkie wrecz fizjologicznie przygotowujace organizm do wiekszego posilku w polowie dnia czyli obiadu, ktory - i to rzecz bardzo istotna - spozywa sie we Wloszech w okolicach godziny 13. Wloskie sniadanie wprowadza do organizmu okolo 300-40 kcal z zachowaniem odpowiedniej harmonii miedzy weglowodanami prostymi i zlozonymi (oraz proteinami), dzieki czemu nie ma miejsca nadprodukcja insuliny. Jedzac wczesnie rano pozywienie slone, o wiekszej zawartosci protein tluszczu, nie daj boze smazone, tworzy sie szok kaloryczny, wprowadza sie do organizmu bomby pelne tluszczy nasyconych w najbardziej delikatnym momencie dnia, po tym jak nasz aparat trawienny pracowal cala noc by zlikwidowac resztki ciezszej kolacji. na dluzsza mete taki styl zywieniowy przyplaca sie wysokim poziomem cholesterolu i tryglicerydow we krwi ze wszystkimi konsekwencajmi. W przypadku np. sniadania po angielsku (egg+bacon) woreczek zolciowy napelnia sie w przeciagu godziny. Nie wspominajac o produkcji insuliny i duzo wyzszej ilosci spozytych kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Colazione-ciastka? 06.02.04, 11:24 Właśnie.Zawsze się zastanawiam oglądając włoskie reklamy w tv,dlaczego te wszystkie ciastka i ciasteczka to są na colazione a nie na deser.Z czego wynika ten zwyczaj.Możecie mnie oświecić?Bo ja raczej źle się czuję jak jem słodkie rzeczy na pierwsze śniadanie i rano jem płatki owsiane na mleku posolone i do tego bułkę ze słonecznikiem z masłem i herbata. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Colazione-ciastka? 06.02.04, 11:28 Acha i nie myślę że to przez klimat i dlatego że główny posiłek jest wieczorem i że to lekkie śniadanie.Przeciwnie-ciastka są dla mnie ciężkie a po słodkim to chce mi się spać raczej.Lekkie śniadanie to dla mnie np.owoce,sok,twarożek jakieś warzywa typu rzodkiewki czy ogórek.Dlatego nie rozumiem czemu te ciastka?Czy większość Włochów tak jada czy też to tylko w reklamach tak wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krycha Re: Colazione-ciastka? IP: 212.97.52.* 06.02.04, 11:50 moze i wyjatki beda ale wiekszosc wlochow je ciastka albo brioche (czy jak ktos woli cornetti - to te ala cieple drozdzowki ktore znjadziesz w barach i piekarniach). dosc duzo osòb je przeròzne musli albo sucharki, ròwniez owoce i yogurty ale kanapki nikt!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie-c Re: Colazione-ciastka? IP: *.27-151.libero.it 06.02.04, 16:43 Wiekszosc Wlochow tak jada, oczywiscie choc jest wielu ktorzy jadaja sniadanie 'na slono', typu kawalek bialej pizzy (albo czerwonej, z pomidorem) itp. Wielu pije tylko espresso na sniadanie przed czym zywienowcy wloscy przestrzegaja, poniewaz jak wiadomo sniadanie jest waznym posilkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krycha Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: 212.97.52.* 06.02.04, 11:57 E dove abiti se posso chiedere?? Io a Milano. Da tanto stai in Italia????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie-c Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.27-151.libero.it 06.02.04, 15:39 sono in italia dal 96. E abito a Pesaro, sull'Adriatico. Wejdz na forum wloskie (Fora Prywatne) tam jest nas wiecej. Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciaż Re: Italia ahoj! IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 22:38 Czy można poprosić panie ze słonecznej Italii o jakieś przepisy na calzone? Nigdy tego na tym forum nie widziałem, a warto by było zaznajomić naszych kuchciarzy z tym pierogo-pasztecikiem (?...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUSY Re: Italia ahoj! IP: *.pool21345.interbusiness.it 07.02.04, 18:55 SORRY A CALZONE TO NIE JEST PO PROSTU ZAMKNIETA PIZZA????????????????????? CZYLI POWINNO SIE ROBIC TAK JAK PIZZE ALE DODATKI TYLKO NA POLOWE CIASTA A POTEM ZAMKNAC I DO PIEKARNIKA? DOBRZE MòWIE CZY SIE MYLE????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.chello.pl 07.02.04, 21:04 Krycha Stecka?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 11:31 Jak dla Ciebie pn to na śniadanie idealny byłby makaron z twarogiem i skwarkami.Czyż nie mam racji? ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.it-net.pl 06.02.04, 15:14 Ja zawsze staram sie celebrowac sniadanie, bo to moj ulubiony posilek w ciagu dnia! Zawsze przygotowuje sobie miseczke surowki ( przweaznie z kapusty pekinskie, odrobiny bialej rzodkwi,plus pomidor, krazek czerwonej cebuli, kilka oliwek plus vinegrett a w sezonie, cos w rodzaju salatki greckiej)) Do tego grahamka albo chleb razowy, tudziez slowianski, z maslem i twarozkiem ze szczypiorkiem. Albo z hummusem ( z zielonego groszku a nie z ciecierzycy) albo z paszttem sojowym albo innym straczkowym. Sporadycznie z piersia indycza pieczona w domu i faszerowana suszonymi owocami, ale zazwyczaj nie jadam miesa na snaidanie a wedlin sklepowych to przenigdy!!! Do tego kawa z mlekiem i szklanke soczku z jablek. ;-)Rozmarzylam sie :-) A sniadanie dopiero jutro...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 17:46 kurcze chyba jestem sledzony;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 16:54 A ja śniadań prawie nie jadam. Okazyjnie tylko kawa i drożdżówka, ale zazwyczaj czekam do południa do lunchu. Albo małe śniadanie i dopiero solidna obiado-kolacja (dinner). Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 17:03 Gość portalu: pn napisał(a): > Co zaproponujecie na sniadanie zamiast wedliny na chel i sera mam dosc... jakie > s pasty ciekawe, salatki... jajka na miękko kiełbaski z wody Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 18:00 Pyszny jest chleb slowianski z avocado, pomidorem i oliwkami, wszystko polane oliwa, albo słowainski z feta, cebula, papryka, pomidorem i oliwka (polane oliwa) albo slowianski z pesto i pomidorem dobre sa tez pasztety warzywne - np pieczarkowy (bierzesz kilo pieczarek, mielisz na drobno, do tego jedna cebula zmielona na drobno i czosnek + sklejacz, typu jajko, albo maka ziemniaczana (troche), to wszystko mieszasz, przyprawiasz i pieczesz 1, 5 godziny) mozna tez robic pasztet z soczewicy, albo z fasoli albo zakupic - szybciej i drozej... Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
uri_ja Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 18:16 Nie wiem, czy ktoś już tego nie napisał, bo nie czytałam wszystkich odpowiedzi. Całkiem serio proponuje zupy mleczne. Te zrobione przez siebie nie przypominają w niczym przedszkolnej brei. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 06.02.04, 22:23 Np. koktajl owocowy - zimą z mrożonek, latem ze świeżych owoców. Zimą wyjmujemy przed pójściem spać z zamrażarki paczkę owoców mrożonych i zostawiamy na noc na sitku. Rano wrzucamy do kefiru, dodajemy cukier albo miód i wszystko razem miksujemy. Latem taki koktajl + kawa zastępują mi śniadanie. Bardzo smaczną odmianą dla kanapek, zwłaszcza kiedy ciemno i zimno na dworze, są jajecznice i omlety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie MUESLI!!!! IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 06.02.04, 23:41 muesli! muesli! hmmmm gwoli uczciwosci nie jadam sniadan.... ale mam wlasnie zamiar zaczac, bo wszystkie gazet-poradniki trabia o tym jakie wazne jest sniadanie dla przemiany materii itp. wiec sobie juz zakupilam paczuszke Dorset Luxury Muesli z owocami i orzechami I BEDE TERAZ SZAMAC CODZIENNIE A POTEM Z WYWIESZONYM OZOREM NA POCIAG bo wcielenie sniadania w moja poranna rutyne to bedzie wiekszy orzech do zgryzienia niz te w muesli....;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... IP: *.proxy.aol.com 07.02.04, 17:44 Jajka po wiedeńsku. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: Co zaproponujecie na sniadanie zamiast... 07.02.04, 17:50 Ja nie mam problemu ze śniadaniami bo jem chałkę z dżemem z czarnej porzeczki lub z borówkami (chwała Mamie która obdarowuje mój dom takimi wspaniałościami!) lub ciemne pieczywo z dobrym miodem lub z kawałkiem twarogu i miodem. Do tego niezmiennie mocna kawa ale z mlekiem . Odpowiedz Link Zgłoś