Gość: uhm IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 09.02.04, 14:08 Kupiłem sobie rzeczone kluski - chciałbym uprzejmie prosić o instruktaż od podstaw, jak je przygotować... Bo nie mam zielonego pojęcia. Z góry dziękuję, pozdrawiam ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch kluchy na łachu? 09.02.04, 14:22 Pychota. Zagotuj wodę w miarę szerokim garnku, nałóż na niego jakiś materiał (lniany ręcznik, kawał płótna, gaza), okręć to dobrze sznurkiem, żeby się trzymało, ale nie było w wodzie zanurzone. Połóż kluski w jednej warstwie (a najlepiej żeby się nie dotykały) i przykryj. Jak zaczną pachnieć, to gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczkaa Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 14:23 prosze bardzo, ja biorę w tym celu duży garnek, wlewam wode, zagotowuję,na garnek nakładam durszlat, można zawiązać gazę opatrunkową (tylko dość mocno) i na ten durszlak jak woda sie zacznie gotować kladę kupione kluski, kilka minut i gotowe, podgrzane, smacznego, Babeczkaa Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob 09.02.04, 14:26 Ja robie tak: wlewam troche wody, tak na 2 cm do duzego garnka , na garnek nakładam metalowy durszlak(ale mozna zastosowac specjalna nakładke z dziurkami lub z braku tychze poradzic sobie z problemem przy pomocy kuchennej sciereczki- oczywiscie takiej czystej-połozyc ja na garnku i obwiazac wokól sznurkiem, zeby była napieta-tak kiedys robila moja mama).To wszystko wstawic na palnik i gdy woda sie zagotuje połozyc kluchy i przykryc, zeby para nie uciekała- najlepiej metalowa miska, czy czyms, co klusek nie zmiazdzy. Parują tak pare minut az bedą mieciutkie. Ja lubie wyłacznie na słodko(jogurt+ mrozone zmiksowane owoce- truskawki, jagody), ale sa i wersje z sosami miesnymi czy grzybowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 09.02.04, 20:04 Najlepiej mieć specjalny garnek do gotowania na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 23:56 Metoda chińska to taki koszyk bambusowy + wok, chyba bywają i w Polsce. Przy gotowaniu i podgrzewaniu na parze ważne jest by para miała możność ulatniać się z naczynia bo inaczej wszystko staje się wodniste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.LOOTS Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: 196.4.0.* 11.02.04, 15:36 Prosze przepis na ciasto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob 12.02.04, 09:22 A ja zamiast gazy kładę na garnku takie duże, siateczkowe kołko, ktore właściwie jest do tego, żeby tłuszcz z patelni nie pryskał (ale do tego go nie używam). Kluski przykrywam wypukłą pokrywką. Odpowiedz Link Zgłoś