Dodaj do ulubionych

Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie robi?

IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 09.02.04, 14:08
Kupiłem sobie rzeczone kluski - chciałbym uprzejmie prosić o instruktaż od
podstaw, jak je przygotować... Bo nie mam zielonego pojęcia.
Z góry dziękuję, pozdrawiam ;-))
Obserwuj wątek
    • brunosch kluchy na łachu? 09.02.04, 14:22
      Pychota.
      Zagotuj wodę w miarę szerokim garnku, nałóż na niego jakiś materiał (lniany
      ręcznik, kawał płótna, gaza), okręć to dobrze sznurkiem, żeby się trzymało, ale
      nie było w wodzie zanurzone. Połóż kluski w jednej warstwie (a najlepiej żeby
      się nie dotykały) i przykryj. Jak zaczną pachnieć, to gotowe.
    • Gość: babeczkaa Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 14:23
      prosze bardzo, ja biorę w tym celu duży garnek, wlewam wode, zagotowuję,na
      garnek nakładam durszlat, można zawiązać gazę opatrunkową (tylko dość mocno) i
      na ten durszlak jak woda sie zacznie gotować kladę kupione kluski, kilka minut
      i gotowe, podgrzane, smacznego,
      Babeczkaa
    • lola211 Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob 09.02.04, 14:26
      Ja robie tak: wlewam troche wody, tak na 2 cm do duzego garnka , na garnek
      nakładam metalowy durszlak(ale mozna zastosowac specjalna nakładke z dziurkami
      lub z braku tychze poradzic sobie z problemem przy pomocy kuchennej
      sciereczki- oczywiscie takiej czystej-połozyc ja na garnku i obwiazac wokól
      sznurkiem, zeby była napieta-tak kiedys robila moja mama).To wszystko wstawic
      na palnik i gdy woda sie zagotuje połozyc kluchy i przykryc, zeby para nie
      uciekała- najlepiej metalowa miska, czy czyms, co klusek nie zmiazdzy.
      Parują tak pare minut az bedą mieciutkie.
      Ja lubie wyłacznie na słodko(jogurt+ mrozone zmiksowane owoce- truskawki,
      jagody), ale sa i wersje z sosami miesnymi czy grzybowymi.
    • Gość: uhm Dziekuję Wam! :) n/txt IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 09.02.04, 19:00
    • Gość: Monika Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 09.02.04, 20:04
      Najlepiej mieć specjalny garnek do gotowania na parze.
    • Gość: Pichciarz Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 23:56
      Metoda chińska to taki koszyk bambusowy + wok, chyba bywają i w Polsce. Przy
      gotowaniu i podgrzewaniu na parze ważne jest by para miała możność ulatniać się
      z naczynia bo inaczej wszystko staje się wodniste.
    • Gość: G.LOOTS Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob IP: 196.4.0.* 11.02.04, 15:36
      Prosze przepis na ciasto!!!
      • anikl Re: Podgrzewanie klusek na parze - jak to sie rob 12.02.04, 09:22
        A ja zamiast gazy kładę na garnku takie duże, siateczkowe kołko, ktore
        właściwie jest do tego, żeby tłuszcz z patelni nie pryskał (ale do tego go nie
        używam). Kluski przykrywam wypukłą pokrywką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka