Gość: kaja IP: 153.19.112.* 13.02.04, 10:31 Proszę o przepisy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nancy Re: zupa z porów IP: 193.111.166.* 13.02.04, 11:26 Pewnie istnieją jakieś bardziej wyrafinowane przepisy, ale ja robię banalnie prosto - z porów odcinam całkiem zielone części, a te biało-żólte kroję na talarki i duszę na maśle. Kiedy zrobią się szkliste i zmiękną, dolewam wody, dorzucam kostkę rosołową albo łyżkę wegety i gotuję, aż pory całkiem zmiękną. Wtedy doprawiam gęstą śmietaną i wrzucam trochę pokrojonej w drobną kosteczkę szynki. W tej wersji daję do niej grzanki, a czasem robię z kluskami, wtedy wrzucam garść jakichś drobnych kluseczek (np. gwiazdki albo zacierki) pod koniec gotowania (przed śmietaną). Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: zupa z porów 13.02.04, 13:01 ja robię tak samo jak Nancy ale zamiast śmietany dodaje serek topiony Złoty Ementaler (taki w prostokąciku), jak jest więcej zupy to dwa takie opakowania, jest pyszna, do tego grzanki.smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia1 Re: zupa z porów IP: *.fwfin.fwc.com 13.02.04, 13:17 ja również dusze pory, najpierw na masle, pozniej podlewam rosołkiem lub bulionem z kostki, wrzucam lisc laurowy, 1 ziele angielskie , pieprz czarny i dusze. (ok 10-20 min). wrzccam pory do rosołku- bulionu, miksuje ale nie do końca, można doprawić śmietaną, i podaje z groszkiem ptysiowym .rewelka. tylko musi byc duzo porów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: zupa z porów IP: 153.19.112.* 13.02.04, 13:13 Dziękuję:))) Na pewno spróbuję obu przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: zupa z porów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.04, 13:49 Moja wersja:) : Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: zupa z porów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.04, 13:50 za szybko kliknęłam:( Moja wersja jest bardzo podobna do poprzednich:)) : 3 pory litr - połtora wywaru mięsnego serek topiony - 100 g (np. Złoty Ementaler) łyzka czerwonego pieprzu gałka muszkatołowa pieprz cayenne łyzka sosu Worchester ew. kropelka tabasco Ugotowac rosół. Pory oczyscić i pokroić w talarki. Do gotujacego sie rosołu wrzucic pory. Gotować 10 - 15 minut. Zmniejszyć gaz, wrzucic ser topiony dokładnie wymieszac. Doprawic gałką, pieprzem, solą, wlac sos Worchester. Wrzucic czerwony pieprz, chwileczkę potrzymac na ogniu. (ew, dodac Tabasco). Zupy nie nalezy gotowac, żeby sie ser nie ściął. M. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba pyszna zupa 13.02.04, 14:50 jak poprzednicy moi pisali zrobic zupel z porow, dodac smietanki i sera topionego oraz mieso mielone!!!! Jesc zt grzankami, a konsystencja ma byc taka zeby lyzka stala:) Odpowiedz Link Zgłoś