Dodaj do ulubionych

zupa z porów

IP: 153.19.112.* 13.02.04, 10:31
Proszę o przepisy:)
Obserwuj wątek
    • Gość: nancy Re: zupa z porów IP: 193.111.166.* 13.02.04, 11:26
      Pewnie istnieją jakieś bardziej wyrafinowane przepisy, ale ja robię banalnie
      prosto - z porów odcinam całkiem zielone części, a te biało-żólte kroję na
      talarki i duszę na maśle. Kiedy zrobią się szkliste i zmiękną, dolewam wody,
      dorzucam kostkę rosołową albo łyżkę wegety i gotuję, aż pory całkiem zmiękną.
      Wtedy doprawiam gęstą śmietaną i wrzucam trochę pokrojonej w drobną kosteczkę
      szynki. W tej wersji daję do niej grzanki, a czasem robię z kluskami, wtedy
      wrzucam garść jakichś drobnych kluseczek (np. gwiazdki albo zacierki) pod
      koniec gotowania (przed śmietaną).
      • babeczkaa Re: zupa z porów 13.02.04, 13:01
        ja robię tak samo jak Nancy ale zamiast śmietany dodaje serek topiony Złoty
        Ementaler (taki w prostokąciku), jak jest więcej zupy to dwa takie opakowania,
        jest pyszna, do tego grzanki.smacznego
        • Gość: monia1 Re: zupa z porów IP: *.fwfin.fwc.com 13.02.04, 13:17
          ja również dusze pory, najpierw na masle, pozniej podlewam rosołkiem lub
          bulionem z kostki, wrzucam lisc laurowy, 1 ziele angielskie , pieprz czarny i
          dusze. (ok 10-20 min). wrzccam pory do rosołku- bulionu, miksuje ale nie do
          końca, można doprawić śmietaną, i podaje z groszkiem ptysiowym .rewelka. tylko
          musi byc duzo porów.
    • Gość: marghe_72 Re: zupa z porów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.02.04, 13:50
      za szybko kliknęłam:(

      Moja wersja jest bardzo podobna do poprzednich:)) :
      3 pory
      litr - połtora wywaru mięsnego
      serek topiony - 100 g (np. Złoty Ementaler)
      łyzka czerwonego pieprzu
      gałka muszkatołowa
      pieprz cayenne
      łyzka sosu Worchester
      ew. kropelka tabasco
      Ugotowac rosół.
      Pory oczyscić i pokroić w talarki.
      Do gotujacego sie rosołu wrzucic pory. Gotować 10 - 15 minut.
      Zmniejszyć gaz, wrzucic ser topiony dokładnie wymieszac.
      Doprawic gałką, pieprzem, solą, wlac sos Worchester. Wrzucic czerwony pieprz,
      chwileczkę potrzymac na ogniu. (ew, dodac Tabasco). Zupy nie nalezy gotowac,
      żeby sie ser nie ściął.
      M.
    • sabba pyszna zupa 13.02.04, 14:50
      jak poprzednicy moi pisali zrobic zupel z porow, dodac smietanki i sera
      topionego oraz mieso mielone!!!! Jesc zt grzankami, a konsystencja ma byc taka
      zeby lyzka stala:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka