Gość: Jan IP: *.stansat.pl 17.02.04, 17:18 Podobno mięso ryb ...ale jakich ? i skoro to ryby to dlaczego paluszki krabowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.it-net.pl 17.02.04, 17:36 Tez sie zastanawialam :-) Tutaj mozesz o tym poczytac, ale po angielsku: <http://www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?6729> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.chello.pl 17.02.04, 17:38 o ile sobie przypominam z czegos co sie zwie suri-costam ;) i nie jest to krabem ;))) zerknij w sklepie na etykiete i sklad... pzdr, KaGS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: z dorsza IP: *.dialup.tiscali.it 17.02.04, 17:49 Z dorsza oczywiscie. Surimi: 52% dorsza Reszta to: stabilizzanti: E420, E452) E420 1.sorbitol 2.sciroppo di sorbitolo (addensanti, stabilizzanti, gelificanti) E452 Fosfati e Polifosfati Nie tlumacze, gdyz latwo zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: czym są paluszki krabowe? 17.02.04, 19:28 > o ile sobie przypominam z czegos co sie zwie suri-costam ;) i nie może suri-katki :)) PS przepraszam za odejście od tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: czym są paluszki krabowe? 17.02.04, 22:54 segovia napisała: > > o ile sobie przypominam z czegos co sie zwie suri-costam ;) i nie > > może suri-katki :)) > > PS > przepraszam za odejście od tematu... suri-katki ;) tez moga byc smaczne, ale chyba sa strasznie zylaste ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.04, 21:28 Z ryb białych:) - tak przynajmniej głosi napis na opakowaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokoladka Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.itpp.pl 18.02.04, 01:43 no przeciez jest napisane na paczuszce od surimi, czyli paluszkow krabowych ze jest to ciasto o aromacie krabowym, zadne ryby !!!!! czytajcie opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.den.nilenet.net 18.02.04, 02:08 Gość portalu: kokoladka napisał(a): > no przeciez jest napisane na paczuszce od surimi, czyli paluszkow krabowych ze > jest to ciasto o aromacie krabowym, zadne ryby !!!!! czytajcie opakowania. Sa rozne paluszki. Paluszki o ktorych mowa po angielsku zwane "immitation crab" sa faktycznie robione z ryby. Moga tez byc paluszki z ciasta z dodatkiem miesa krabow lub jego "imitacji" ale to co innego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: czym są paluszki krabowe? 18.02.04, 11:33 ja spotkalem sie w wiekszosci z mintaja. Ale niegdys kupilem z miesa kraba (2 razy drozsze byly). A propos surimi: Minced, processed fish used in the preparation of imitation seafood, especially imitation shellfish. Japanese : suru, to process, mash + mi, meat --------------------------------------------- Chcesz spotkać tego, kto rządzi wszechwiatem. -Umie gotować? zapytał Zaphod. Po chwil zastanowienia sam sobie odpowiedział: - Wątpię. Gyby umiał, nie przejowałby się niczym innym we wszechwiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
uli Re: czym są paluszki krabowe? 18.02.04, 11:51 opowiedz, jak smakowały:-)? czy przynajmniej były podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.dialup.tiscali.it 18.02.04, 16:31 Ja kupuje drozsze, ale sa wciaz z dorsza. Mozna je kupic w zalewie, nawet na wage. Maja smieszny wyglad, ale smakuja calkiem niezle. Z kraba maja chyba tylko kolor. Mrozone sa nieporownanie gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: czym są paluszki krabowe? 18.02.04, 18:32 Oglądałem dziś dokładnie etykiety - wygląda na to że to mielone mięso ryb - surimi - krabowy jest jedynie aromat - ale nic to - i tak je lubię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 21:57 Po angielsku: Imitation Crabmeat: seafood.ucdavis.edu/haccp/plans/imitatio.htm#C1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 22:52 I jeszcze: www.colesonfoods.com/product/imcrabsalad.php www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?6729 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 23:39 Nie wiem czy to dokładnie to samo, ale chyba tak choć inaczej zwane. Kupiłem dzisiaj "Crabmeat Blend" (mieszanka krabowa), takie kawałeczki sprasowane, z dopisem pod nazwą: Imitation Crabmeat. W skład wchodzi: Fish protein - pollock, dorsz, i/lub whiting (ryba "witlinek"), woda, skrobia pszeniczna, białka jajek, cukier, sorbitol, przerobiona skrobia, gluten pszeniczny, sól, olej sojowy, "krab śnieżny", naturalne i sztuczne składniki smakowe, sodium tripolyphosphate, tetrasodium pyrophosphate, wino mirim, papryka, kolor. Niektórych składników nie potrafię przetłumaczyć, nie jestem chemikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: czym są paluszki krabowe? 26.02.04, 00:14 Boze, cala ta chemia, umieram od samego czytania!!! a jak ide na sushi, to jem California Roll tylko z kawalkiem kraba, nigdy zas z mielona imitacja, bo wietrze w niej 'podstep'. juz samo slowo imitacja brzmi tandetnie... a sam krab, ja wiem, czy taki kuszacy? tyle, ze dla nas egzotyczny. na weselach moich skosnookich znajomych jadlam przerozne, wyszukane krabowe delicje, ale ja i tak kocham dorsza :)) i sledzie:)) i...wedzonego lososia, na paryskiej buleczce z bialym kremowym serkiem i kaparami. a u nas ktos dostarcza do polskiego sklepu lososia a'la tatar. oj, dobreee(i drogie!), ale nie zdradzi przepisu, bo biznes kwitnie :))) a ma ktos jaki przepis na potrawe z tej imitacji kraba? moze to akurat dobre, piorun wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 00:20 Będąc w Oregonie miałem sznsę spróbować świerzego kraba prosto z Pacyfiku z przystankiem w portowej pichciarni. Doskonałe! A te sztuczne w niczym prawdziwych nie przypominają. Ale zjadliwe gdy nie ma nic lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 26.02.04, 00:50 A'propos tematu"imitacja" to czasem widze napisane na opakowaniu z jedzeniem , ze zawiera "prawdziwe" cos tam....I dostaje wtedy dreszczy- bo czy to nie jest logiczne,ze jak sie kupuje np. pierogi z miesem, to liczymy,ze to mieso bedzie prawdziwe, zwierzece? Ten swiat naprawde schodzi na psy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 00:52 Tak, tak; ja widziałem w supermarkecie coś co się zwało... sztuczna margaryna! Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: czym są paluszki krabowe? 26.02.04, 03:04 ja zawsze z leska w oku wspominalm nasze rodzime towary, takie autentyczne, smaczne. z 'pewnych zrodel' tutaj dowiedzialam sie co ja moge zjesc w tej kolorowej 'hameryce', zaczelam wiec uwazac, czytac itd, jak nigdy wczesniej... ale wiecie co....:((( kupilam ostatnio nasz towar sklepie i doczytalam sie, ze zawiera "cos tam" syntetyczne, ale'identyczne z naturalnym':((( uwazajcie, zebyscie nieswiadomie nie jedli np. pysznych jagodek w ciastkach, jakie nam tu serwuja. maja zero z owoca, ale to sie wyczytuje jedynie z opisu skladnikow. czasem to az boje sie uswiadomic znajomch, bo tak sie zachwycaja smakiem chemii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.dialup.tiscali.it 26.02.04, 09:37 Nawet bez tlumaczenia mozna spokojnie zrezygnowac z zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś