Dodaj do ulubionych

czym są paluszki krabowe?

IP: *.stansat.pl 17.02.04, 17:18
Podobno mięso ryb ...ale jakich ? i skoro to ryby to dlaczego paluszki
krabowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.it-net.pl 17.02.04, 17:36
      Tez sie zastanawialam :-)
      Tutaj mozesz o tym poczytac, ale po angielsku:
      <http://www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?6729>
      • Gość: kags Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.chello.pl 17.02.04, 17:38
        o ile sobie przypominam z czegos co sie zwie suri-costam ;) i nie jest to
        krabem ;)))
        zerknij w sklepie na etykiete i sklad...

pzdr,
        KaGS.
        • Gość: Linn Re: z dorsza IP: *.dialup.tiscali.it 17.02.04, 17:49
          Z dorsza oczywiscie.
          Surimi: 52% dorsza
          Reszta to: stabilizzanti: E420, E452)
          E420 1.sorbitol 2.sciroppo di sorbitolo (addensanti, stabilizzanti, gelificanti)
          E452 Fosfati e Polifosfati
          Nie tlumacze, gdyz latwo zrozumiec.

• segovia Re: czym są paluszki krabowe? 17.02.04, 19:28
          > o ile sobie przypominam z czegos co sie zwie suri-costam ;) i nie

może suri-katki :))

PS
          przepraszam za odejście od tematu...
          • kags Re: czym są paluszki krabowe? 17.02.04, 22:54
            segovia napisała:

> > o ile sobie przypominam z czegos co sie zwie suri-costam ;) i nie
            >
            > może suri-katki :))
            >
            > PS
            > przepraszam za odejście od tematu...

suri-katki ;) tez moga byc smaczne, ale chyba sa strasznie zylaste ;)))

• Gość: marghe_72 Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.04, 21:28
      Z ryb białych:) - tak przynajmniej głosi napis na opakowaniu :)
    • Gość: kokoladka Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.itpp.pl 18.02.04, 01:43
      no przeciez jest napisane na paczuszce od surimi, czyli paluszkow krabowych ze
      jest to ciasto o aromacie krabowym, zadne ryby !!!!! czytajcie opakowania.
      • Gość: alex Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.den.nilenet.net 18.02.04, 02:08
        Gość portalu: kokoladka napisał(a):

> no przeciez jest napisane na paczuszce od surimi, czyli paluszkow krabowych
        ze
        > jest to ciasto o aromacie krabowym, zadne ryby !!!!! czytajcie opakowania.

Sa rozne paluszki.
        Paluszki o ktorych mowa po angielsku zwane "immitation crab" sa faktycznie
        robione z ryby. Moga tez byc paluszki z ciasta z dodatkiem miesa krabow lub
        jego "imitacji" ale to co innego :-)
        • giezik Re: czym są paluszki krabowe? 18.02.04, 11:33
          ja spotkalem sie w wiekszosci z mintaja. Ale niegdys kupilem z miesa kraba (2
          razy drozsze byly).

A propos surimi:
          Minced, processed fish used in the preparation of imitation seafood, especially
          imitation shellfish. Japanese : suru, to process, mash + mi, meat

---------------------------------------------
          Chcesz spotkać tego, kto rządzi wszechwiatem.
          -Umie gotować? zapytał Zaphod. Po chwil zastanowienia sam sobie odpowiedział: -
          Wątpię. Gyby umiał, nie przejowałby się niczym innym we wszechwiecie.
          • uli Re: czym są paluszki krabowe? 18.02.04, 11:51
            opowiedz, jak smakowały:-)? czy przynajmniej były podobne?
          • Gość: Linn Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.dialup.tiscali.it 18.02.04, 16:31
            Ja kupuje drozsze, ale sa wciaz z dorsza. Mozna je kupic w zalewie, nawet na
            wage. Maja smieszny wyglad, ale smakuja calkiem niezle. Z kraba maja chyba
            tylko kolor. Mrozone sa nieporownanie gorsze.
            • jack9 Re: czym są paluszki krabowe? 18.02.04, 18:32
              Oglądałem dziś dokładnie etykiety - wygląda na to że to mielone mięso ryb -
              surimi - krabowy jest jedynie aromat - ale nic to - i tak je lubię
    • Gość: Pichciarz Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 21:57
      Po angielsku: Imitation Crabmeat:
      seafood.ucdavis.edu/haccp/plans/imitatio.htm#C1
      • Gość: P. Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 22:52
        I jeszcze:
        www.colesonfoods.com/product/imcrabsalad.php
        www.internationalrecipesonline.com/recipes/dictionary.pl?6729
    • Gość: Pichciarz Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 23:39
      Nie wiem czy to dokładnie to samo, ale chyba tak choć inaczej zwane. Kupiłem
      dzisiaj "Crabmeat Blend" (mieszanka krabowa), takie kawałeczki sprasowane, z
      dopisem pod nazwą: Imitation Crabmeat. W skład wchodzi:
      Fish protein - pollock, dorsz, i/lub whiting (ryba "witlinek"), woda, skrobia
      pszeniczna, białka jajek, cukier, sorbitol, przerobiona skrobia, gluten
      pszeniczny, sól, olej sojowy, "krab śnieżny", naturalne i sztuczne składniki
      smakowe, sodium tripolyphosphate, tetrasodium pyrophosphate, wino mirim,
      papryka, kolor.
      Niektórych składników nie potrafię przetłumaczyć, nie jestem chemikiem.
      • kwieta4 Re: czym są paluszki krabowe? 26.02.04, 00:14
        Boze, cala ta chemia, umieram od samego czytania!!! a jak ide na sushi, to jem
        California Roll tylko z kawalkiem kraba, nigdy zas z mielona imitacja, bo
        wietrze w niej 'podstep'. juz samo slowo imitacja brzmi tandetnie...
        a sam krab, ja wiem, czy taki kuszacy? tyle, ze dla nas egzotyczny. na weselach
        moich skosnookich znajomych jadlam przerozne, wyszukane krabowe delicje, ale ja
        i tak kocham dorsza :)) i sledzie:)) i...wedzonego lososia, na paryskiej
        buleczce z bialym kremowym serkiem i kaparami.
        a u nas ktos dostarcza do polskiego sklepu lososia a'la tatar. oj, dobreee(i
        drogie!), ale nie zdradzi przepisu, bo biznes kwitnie :)))
        a ma ktos jaki przepis na potrawe z tej imitacji kraba? moze to akurat dobre,
        piorun wie...
        • Gość: P. Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 00:20
          Będąc w Oregonie miałem sznsę spróbować świerzego kraba prosto z Pacyfiku z
          przystankiem w portowej pichciarni. Doskonałe! A te sztuczne w niczym
          prawdziwych nie przypominają. Ale zjadliwe gdy nie ma nic lepszego.
          • Gość: Camille Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 26.02.04, 00:50
            A'propos tematu"imitacja" to czasem widze napisane na opakowaniu z jedzeniem ,
            ze zawiera "prawdziwe" cos tam....I dostaje wtedy dreszczy- bo czy to nie jest
            logiczne,ze jak sie kupuje np. pierogi z miesem, to liczymy,ze to mieso bedzie
            prawdziwe, zwierzece?
            Ten swiat naprawde schodzi na psy!
            • Gość: P. Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 00:52
              Tak, tak; ja widziałem w supermarkecie coś co się zwało... sztuczna margaryna!
            • kwieta4 Re: czym są paluszki krabowe? 26.02.04, 03:04
              ja zawsze z leska w oku wspominalm nasze rodzime towary, takie autentyczne,
              smaczne. z 'pewnych zrodel' tutaj dowiedzialam sie co ja moge zjesc w tej
              kolorowej 'hameryce', zaczelam wiec uwazac, czytac itd, jak nigdy wczesniej...

ale wiecie co....:((( kupilam ostatnio nasz towar sklepie i doczytalam sie, ze
              zawiera "cos tam" syntetyczne, ale'identyczne z naturalnym':((( uwazajcie,
              zebyscie nieswiadomie nie jedli np. pysznych jagodek w ciastkach, jakie nam tu
              serwuja. maja zero z owoca, ale to sie wyczytuje jedynie z opisu skladnikow.
              czasem to az boje sie uswiadomic znajomch, bo tak sie zachwycaja smakiem chemii!
      • Gość: Linn Re: czym są paluszki krabowe? IP: *.dialup.tiscali.it 26.02.04, 09:37
        Nawet bez tlumaczenia mozna spokojnie zrezygnowac z zakupu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka