mhr-cs 27.03.10, 17:27 robicie bialy sok z pomidorow? moze na zupe albo jako Aperitif? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: czy i jak 27.03.10, 17:30 Po raz pierwszy Cie nie rozumiem.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: czy i jak 27.03.10, 17:35 Sok z pomidorów jest zwykle czerwony...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: czy i jak IP: *.adsl.alicedsl.de 27.03.10, 21:08 zwykle czyli z kartonu badz z butelki. robiony w domu nigdy nie jest czerwony a jedynie pomaranczowy Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: czy i jak 27.03.10, 22:34 Gość portalu: agniesia napisał(a): > zwykle czyli z kartonu badz z butelki. > robiony w domu nigdy nie jest czerwony a jedynie pomaranczowy Od 20 lat co roku robię kilkadziesiąt słoików soku pomidorowego, zwykle jest on czerwony.Mniej lub bardziej, ale nigdy pomarańczowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs dlaczego,chodzi o czysty wygladajacy jak woda, 27.03.10, 17:47 felinecaline napisała: > Po raz pierwszy Cie nie rozumiem.... :( moze to slowo bialy bylo zle, przezroczysty bedzie lepiej, co kraj to obyczaj, kiedys w programie TV polonia) oni mowia po polsku ja nie rozumie, (polacy we francji) studenci polscy we francji znajacy tam polakow i ich dzieci, zeczywiscie mowia po polsku ale mysla po francusku dlatego ich nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
biollante Re: dlaczego,chodzi o czysty wygladajacy jak woda 29.03.10, 08:53 > moze to slowo bialy bylo zle, > przezroczysty bedzie lepiej, > co kraj to obyczaj, > kiedys w programie TV polonia) > oni mowia po polsku > ja nie rozumie, > (polacy we francji) > studenci polscy we francji > znajacy tam polakow i ich dzieci, > zeczywiscie mowia po polsku > ale mysla po francusku > dlatego ich nie rozumie > mhr, pisz jak najwiecej... czytam twoje wpisy z radoscia jaka od dawna nie byla mi dana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mania Re: czy i jak IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.10, 17:47 ja nie rozumiem autorki wątku nigdy - dziwne, pourywane równoważniki zdań a zerkam na jej wpisy, bo kiedyś wpisała się w moim wątku i do dziś nie wiem, o co chodzi sorry mhr-cs Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs moglas zapytac,czy nie? 27.03.10, 17:53 Gość portalu: Mania napisał(a): > ja nie rozumiem autorki wątku nigdy - dziwne, pourywane równoważniki zdań > a zerkam na jej wpisy, bo kiedyś wpisała się w moim wątku i do dziś nie wiem, o > co chodzi > sorry mhr-cs nie przepraszaj, ja bym zapytala kto nie pyta,jak mu odpowiedziec wiem wiele osob boi sie pytan dlaczego? czy nie jestesmy wszyscy razem? Odpowiedz Link Zgłoś
biollante Re: moglas zapytac,czy nie? 30.03.10, 04:16 jestesmy wszyscy razem ZAWSZE! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs ja ciebie rozumie 27.03.10, 18:03 Gość portalu: Mania napisał(a): > ja nie rozumiem autorki wątku nigdy - dziwne, pourywane równoważniki zdań > a zerkam na jej wpisy, bo kiedyś wpisała się w moim wątku i do dziś nie wiem, o > co chodzi > sorry mhr-cs wiesz ile osob mnie rozumialo, prawie kazda osoba moge powiedziec, Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: czy i jak 27.03.10, 18:27 Chodzi Ci o klarowny (przejrzysty) sok pomidorowy? Nie mam pewności, ale chyba filtruje się go przez gęstą gazę, na niej zostanie przecier pomidorowy, sok będzie przejrzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs wlasnie to mam na mysli, 27.03.10, 18:49 kk345 napisała: > Chodzi Ci o klarowny (przejrzysty) sok pomidorowy? Nie mam pewności, ale chyba > filtruje się go przez gęstą gazę, na niej zostanie przecier pomidorowy, sok > będzie przejrzysty. dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: czy i jak 27.03.10, 18:43 raz sie w to bawilam w latach 90tych jeszcze przed hypem kuchni molekularnej. teraz by to pewnie nazwano "espuma z bialych pomidorow w duecie z bazyliowa pianka" ;) tak naprawde byl to mus z soku pomidorowego, bitej smietany i zelatyny z syfonu na bazyliowym sorbecie. chyba sam eckart witzigmann ten przepis wtedy rozpropagowal, nie jestem pewna. mus byl bialy, poniewaz pociapciane pomidory zostawialo sie na cala noc w chlodnym miejscu na sicie wylozonym scierka. faktycznie co scieklo bylo praktycznie przezroczyste. ot i cala tajemnica. duzo roboty dla bajeru wcale nie jakos specjalnego w smaku. przepisow w sieci na biala zupe pomidorowa i biala bloody mary jest sporo, ale w sumie raczej nie polecam. ok, w latach 90tych mozna bylo takim czyms jeszcze zadziwic gosci, ale dzisiaj raczej juz nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs jak mi sie to pomieszalo, 27.03.10, 19:55 ania_m66 napisała: > hmmm.. > chyba ci sie wszystko delikatnie rzecz biorac pomieszalo w glowce. > ale nie moj problem i nie moj poziom abstrakcji :) to po co ta odpowiedz, jak nie prawda, dziekuje jetes wspaniala annia dalej tak Odpowiedz Link Zgłoś
giwia widze tu "white tomato juice" 27.03.10, 20:36 209.85.135.132/search? q=cache:TYOieLLj8cYJ:www.tomatoestoday.com/en/clear-tomato- juice.aspx+%22white+tomato+juice%22&cd=8&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
giwia cos zle wkleiłam 27.03.10, 20:37 www.tomatoestoday.com/en/clear-tomato-juice.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: cos zle wkleiłam 27.03.10, 20:48 czego by sie nie robilo, cala bialosc polega zawsze na opisanej przeze mnie metodzie: rozciapciane pomidory maja sciekac na sicie przez szmate. smakowo wszystko pozostaje tak samo jak w przypadku "normalnego" soku pomidorowego, jesli nawet troche nie ubozeje. jak dla mnie absolutny przerost formy nad trescia. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: widze tu "white tomato juice" 27.03.10, 20:38 Albo www.tinyurl.com albo tekst, podswietlenie tekstu, klawisz URL (nad okienkiem tekstowym) i wrzuta linka z myszy. wtedy jest czytelniej :) A w ktoryms z programow kulinarnych widzialam jaja przepiorcze w galaretce z bialego soku pomidorowego i zajadajacych sie nimi krytykow, ktorzy twierdzili, ze sami by tego nie zamowili, a bardzo im smakuje. Pomysl w sam raz na swieta. Odpowiedz Link Zgłoś