graid 27.02.04, 11:14 prosze o przepis na pyszna zupke ogoprkowa. Chcialabym ja dzisiaj przyzadzic dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kags Re: zupa ogórkowa IP: *.chello.pl 27.02.04, 11:25 3 skrzydelka 2 marchewki (lub jedna duza) 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 3-4 ziarna pieprzu Vegeta do smaku 5 - 6 ogorkow kiszonych (jak male to wiecej) 3 ziemniaki 1 zabek czosnku smietana (jaka kto lubi, ja wole np. gesta i kwasna) z wloszczyzny, skrzydelek i pieprzu ugotowac wywar, wyjac warzywa i wrzucic pokrojone w kostke ziemniaki. ogorki zetrzec na tarce o duzych oczkach i przesmazyc chwile w garnuszku z odrobina masla, wrzucic je jak ziemniaki beda juz miekkie. wcisnac czosnek lub pokroic go w cieniutkie plasterki (jak krojony to ze 2 zabki). nalac do talerza, dodac smietany wg uznania i zajadac sie... ;) a! mozna skrzydelka obrac i wrzucic miesko do zupy, bedzie troche "gesciejsza" ;) pzdr. KaGS. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: zupa ogórkowa 27.02.04, 11:28 Kupujesz 2 opakowania tartych ogorkow kiszonych. MOzesz tez kupic cale ogorki kiszone i utrzec je samodzielnie, jak Ci sie chce. Gotujesz kilka ziemniaków w wodzie (okolo 1,5 litra powiedzmy), do wody dodaj kostke warzywna, albo troche wloszczyzny (jest taka miesznaka hortex) i oliwke - warzywa potrzebuja tłuszczu zeby sie dobrze przyswajaly. Jak ziemniaki juz beda miekkie, dodjaesz starte ogorasy. I gotujesz jakis czas, az zupa bedzie miala kwasny smak. MOzna zabielic smietanka. Smacznego. Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: zupa ogórkowa IP: *.chello.pl 27.02.04, 12:16 Kilka ziemniaków pokrój w kostkę i gotuj. Dodaj pokrojone drobniutko marchewki, pietruszkę i sporą cebulę, gotuj dalej. Dodaj starte ogórki, gotuj jeszcze 15 minut. Ziemniaki i warzywa mozna wrzucić naraz, ale ogórki zawse później. Dodaj zagęstnik, jeśli lubisz. Można mąkę ale ja dodaje zawsze puree ziemniaczane w proszku. Dobrze rozmieszaj. Wyłącz gaz. Wsyp sporo kopru świeżego lub mrozonego (koniecznie), ściśle przykryj i odczekaj jeszcze z kwadrans. Na talerzu dodaj smietany 18% (kleks na środku, nie mieszaj!). I już. Razem około 35 minut. Wersja leniwa: Do zimnej wody wrzucasz suszone warzywa sprawdzonego producenta, suszone ziemniaki (te krojone w kosteczkę), niech sie moczą z pół godziny. Właczas gaz, solisz. Jak sobie przypomnisz, dodajesz tarte ogórki, dokwaszasz sokiem, doprawiasz puree ziemniaczanym, koprem i smietana. Albo - czasem to robię - słodkim mlekiem. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: zupa ogórkowa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 27.02.04, 15:28 Na wywarze z porcji rosołowych + kostka rosołowa, gotuję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, kiedy są na pół miękkie wrzucam marchewkę, pietruszkę, seler (starte na tarce do jarzyn) i drobno pokrojony por, później (starte na tarce) ogórki kiszone + woda z ogórków ,na koniec drobno posiekaną zieleninkę i zabielam śmietaną Pozdrawiam smakoszy zupy ogórkowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? IP: *.we.client2.attbi.com 27.02.04, 19:25 czy taka tez robicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? IP: 81.185.217.* 27.02.04, 23:30 a jest cos takiego? bardzo mnie to ciekawi, bo u mnie nie ma ogorkow kiszonych, a czytajac wasze posty...och, jaka tortura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? IP: *.we.client2.attbi.com 27.02.04, 23:51 tak , istnieje . Surowe ogorki pokroic na cienkie plasterki , poddusic na masle , pozniej przelozyc do blendera i rozcienczone odrobina rosolu zmielic na miazge . Do calosci dodac smietane kremowke , sol i bialy pieprz. Podaje sie ta zupe zimna , na srodku talerza mozna dac "wysepke " z gestej kwasnej smietany - calosc udekorowac cienkimi plasterkami surowego ogorka P.S - ogorki mozesz sama zakisic chociaz mnie sie to nigdy w zasadzie nie udalo - wychodza mi smierdzace " kapcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? IP: 81.185.217.* 28.02.04, 00:24 wydrukowalam przepis i wlozylam do "na lato". a co do kiszenia, to nigdy tego nie robilam wczesniej i nie wiem, czy tu dostane takie male ogoreczki.Moj tata wkladal tez jakies liscie do kiszenia...tez nie wiem jakie i czy je dostane tutaj. Krotko, moze sie jednak przymierze do kiszenia, a wtedy rzuce haslo w sezonie ogorkowym i ... ...Od kiedy jestem na tym Fo, wiele rzeczy juz zrobilam po raz pierwszy, nie do wiary!... Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? 28.02.04, 09:52 Kiszenie ogórków jest proste.Do litrowego słoja wkładamy gruntowe lub podobne ogórki,łyżkę soli kamiennej,koper, chrzan lub liście chrznu,przekrojony ząbek czosnku.Jeśli mamy, dodać można liście wiśni porzeczki dębu winogron oraz świeży cząber i estragon.Zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok 5 dni w ciepłym mjejscu Potem przenosimy słoik do chłodnej nieogrzewanej piwnicy w której śmiało dotrwają do następnego lata.Po ok 2-ch dniach ogórki takie mogą być jedzone jako małosolne a po ok miesiącu jako kiszone.Z praktyki stwierdzam że im większe słoiki tym smaczniejszy wyrób.Ważne jest też czystośc i szczelność słoików i zakrętek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? IP: 81.185.222.* 28.02.04, 16:17 dziekuje za przepis i za porady. "sol kamienna": musi byc, czy moge morska (innej tu nie ma)? "czaber": przewijala juz sie ta przyprawa na Fo, nie znam jej, jaki jest sklad, lub moze ktos zna inne nazwy(ang., fr., wl, hiszp.)? lub skad pochodzi ta przyprawa? "Chrzan, lub liscie chrzanu": obowiazkowo? nie spotkalam tutaj(ale moze dobrze nie szukalam). Jedno juz wiem: w tym roku zakisze ogorki!...a jakie wyjda, to juz inna para kaloszy, opowiem napewno. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka kryyy 28.02.04, 16:24 styna, no nie mów, że francuzi cząbru nie znają :) to śródziemnomorska i popularna tamże roślinka, znana jako sarriette np. tinyurl.com/3bxe6 chrzan i różne liście mają działanie przeciwpleśniowe + dodają smaku, ale obowiązkowe nie są, teoretycznie najprostsza kiszonka polega na zalaniu obiektu solanką :) ale lepiej poszukaj choć chrzanu Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryyy 28.02.04, 16:26 a ten link to chyba z niedalekich ci stron? :) www.luberon-news.com/plantes-aromatiques-culinaires/sarriette.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! IP: 81.185.222.* 28.02.04, 16:31 ale nie wiedzialam, o co chodzi, a nie szukalam w slownikach...dzieki wielkie, jottka...juz nieraz mnie ratowalas slownikowo (ryby:))). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! 28.02.04, 16:34 no tak myślałam :) apropo, chrzan to raifort, też występujący w licznych franc przepisach i też nie wierzę, że nie znalazłaś, idź poszukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! IP: 81.185.222.* 28.02.04, 16:37 raifort, to wiem: kupowalam w sloiczkach w Niemczech, luc przywozili mi z Polski, uzywalam do sosow...zapytam sie na targu. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! 28.02.04, 16:44 chrzan sie łatwo przyjmuje, a potem pleni niepowstrzymanie, może lepiej kup sobie sadzonki w sklepie ogrodniczym albo niech rodzina ci przemyci kontrabandę przy okazji :) tu jest o uprawie roślinki: www.rcd.wroc.pl/RR/2001/rr101/rr5101.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! IP: 81.185.222.* 28.02.04, 17:04 dzieki, przesla mi autokarem z Krakowa, na drugi dzien bedz tu miala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! do Jottki IP: 81.185.222.* 28.02.04, 16:58 "idz, poszukaj"...nie smiej sie: mieszkam tu dopiero od kilku miesiecy, a ogrod jest bardzo duzy, z mnostwem roznych roslinek porozrzucanych troche "pejzazowo" i tak np. krzak z liscmi laurowymi odkrylam dopiero w grudniu, bo byl pomiedzy innymi, z ktorych opadly w grudniu nieco liscie. A niektore inne odkrylam dopiero wachajac. Prawde mowiac, to w tej dziedzinie tez jestem noga, a w lecie bylo rozpakowywanie kartonow, oblezanie domu i pool-house'u przez rodzinke i chyba wszystkie kolezanki z kraju i wlasciwie do pazdziernika zawsze ktos tam podlewal, skubal, zrywal, pprobowal przekazac mi nazwy roslinek, krzewow i drzew. A ja, nieuk, zamiast narysowac plan i zapisac nazwy, myslalam, ze zapamietam, a tu juz skleroza do szarych komorek podchodzi. Zapamietalam jednak: palmy, cyprysa, sosny srodziemnomorskie, mimoze, figowca, migdalowca, drzewo oliwne i nie mieszam tego z drzewami owocowymi. A co do reszty, jak potrzebowalam jkiejs porady fachowej, to zrywalam listek lub galazke i z tym szlam do sklepu ogrodniczego. Uff, rozpisalam sie i zanudzam. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: kryyy Mam to w ogrodzie!!! do Jottki 28.02.04, 17:27 polecenie szukania nie dotyczyło ogrodu, tylko okolicznych sklepów :) ale ogród też warto zbadać osobiście a poza tym zrobienie planu ogrodu z nazwami wszystkich roślin itp. ma sens nie tylko z uwagi na domniemaną sklerozę :) to sie przydaje w kolejnych latach, żeby wiedzieć, co gdzie/ po czym sadzić albo czego nie sadzic a sosna śródziemnomorska jest nazwą potoczną, botanicznie to sosna nadmorska, pinus pinaster Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: kiszone ogórki 28.02.04, 16:33 Gość portalu: krystyna_jl napisał(a): > "Chrzan, lub liscie chrzanu": obowiazkowo? nie spotkalam tutaj(ale moze dobrze > nie szukalam). Przez całe lata robiliśmy ogórki tylko z liśćmi z wiśni, bo takie były pod ręką i wychodziły dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shannen Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 15:25 liscie z czarnej porzeczki :) albo liscie lauraowe Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: zupa ogórkowa-a z surowych ? 27.02.04, 23:57 Jadlam raz, na pokazie termomixa:)), dobra była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: zupa ogórkowa IP: *.proxy.aol.com 28.02.04, 00:15 Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Pamiętam te ogdysiejsze robione z pokrojonymi w kosteczkę ogórkami. A teraz wszystko łatwizna: starte na tarce. Smak bynajmniej nie ten sam. A może to wszystko na odwrót? Odpowiedz Link Zgłoś