hotally 07.05.10, 18:55 Pamiętam z dzieciństwa, babcia robiła na zimno. Korzystając z młodych ziemniaków chciałabym odtworzyć przepis i szukam inspiracji. Pamiętam tylko zielony ogórek i koperek. Co jeszcze się dodaje? Jaki dressing? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demi-douce Re: kartofel salad 07.05.10, 19:19 Masz babcie Angielke albo Amerykanke? Bo u mnie to sie nazywalo salatka kartoflana albo ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Kartoffelsalat 07.05.10, 21:01 W Bawarii dodaja do Kartoffelsalat niestety tez octu i przez to jest niedobra :(. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Kartoffelsalat 07.05.10, 21:11 o, to octu nie pamietam.... a co poza tym? Zrobie wersje bez octu :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kartoffelsalat 07.05.10, 22:12 hotally napisała: > o, to octu nie pamietam.... a co poza tym? Zrobie wersje bez octu :) dobry ocet nie gryzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zonafranka Re: Kartoffelsalat 07.05.10, 21:19 Moze mowisz o takiej salatce, jaka jada sie w Austrii: ziemniaki w talarki, krazki czerwonej cebulki i to plywa w takim sosiku octowo-rosolowym. Uwielbiam ta salatke, bo jestem fanka octu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kartoffelsalat 08.05.10, 13:14 Mowie, o takiej, jaka sie jada w Bawarii (mieszkam w Monachium). Ma w sobie tyle octu, ze ziemniaki wrecz sa przezroczyste tak przezarte tym octem. Do tego szczypiorek. Ja osobiscie nie lubie, wole wersje z innych czesci Niemiec, czyli bez octu, najchetniej z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
loginka5 Re: kartofel salad 09.05.10, 14:13 hotally napisała: > babcia na Bawarii > to raczej Kartofel Salat ;-)a nie salad Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: kartofel salad 10.05.10, 13:29 loginka5 napisała: > hotally napisała: > > > babcia na Bawarii > > > to raczej Kartofel Salat ;-)a nie salad Jak juz poprawiamy, to prawidlowo: Kartoffelsalat. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: kartofel salad 10.05.10, 11:45 Nie tylko Anglicy i Amerykanie mówią Kartoffelsalat - Ślązacy często też. Moja Babcia ma korzenie austriacko-galicyjskie i też zawsze używała niemieckiego słowa. Przepis był prosty: Ziemniaki pokrojone w kostkę gotowała z cebulą. Do ostudzonych ziemniaków dodawała pokrojone w kostkę ogórki (domowe kiszone, świetne są też małosolne). To wszystko z majonezem i koperkiem plus sporo pieprzu. Wariantów pewnie jest tysiąc :-) Ta sałatka świetnie pasuje do ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: kartofel salad 10.05.10, 11:47 misself napisała: > Nie tylko Anglicy i Amerykanie mówią Kartoffelsalat Chodziło mi o to, że to nie angielskie słowo :-) Czyli bez "tylko". Odpowiedz Link Zgłoś
zonafranka Re: kartofel salad 07.05.10, 19:20 Ja gotuje ziemniaki w mundurkach. Do tego oczywiscie koperek, szczypiorek albo cebula, jajko gotowane na twardo, ogorek kiszony albo sledzik albo to i to (uwaga, zeby salatka nie byla za slona). Pieprz naturalny, oliwa i troche musztardy. Solic nie trzeba, bo ogorki albo sledzie sa slone.Nie wiem, czy taka sama robila Twoja babcia. Ja cos takiego jadlam kilka lat temu w sieci Chlopskie Jadlo. Za kazdym razem cieszy sie ogromnym powodzeniem, kiedy robia ja do grilla i znika w ekspresowym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: kartofel salad 07.05.10, 19:29 inną... na pewno ogórek był surowy. Ale dziękuję, wyprobuję na dniach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: kartofel salad 07.05.10, 21:36 Ta sałatka to moja miłość. Przywożona w tych okrągłych pudełkach z Niemiec, albo robiona i modyfikowana w domu, mmm... Ja najbardziej lubię taką z ziemniaków, cebuli białej, ale tej podłużnej, korniszonów i jogurtu lub oliwy. Ale wariantów jest mnóstwo. Ważne, żeby były kartofle i cebula. Czasami spotykam w niej jajko na twardo w plasterkach, często - majonez, koperek, śledzie krojone w kostkę. Trenuj, trenuj, może stworzysz własny, jeszcze lepszy przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franka Re: kartofel salad IP: *.w90-0.abo.wanadoo.fr 07.05.10, 21:47 hotally-dosc dobrze doprawiony winegret-do tego kroje w kostke nierozlatujace sie ziemniaki ,cebulke,ugotowanego buraka, nac z pietruszki,filety ze sledzia i wymieszac -pycha Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus bawarska sałatka 08.05.10, 11:41 to sos winegret, z cytryny i odrobina musztardy, koperku w Bawarii generalnie nie widzę w sałatce kartoflanej, rzecz jasna, ale to fajny pomysł. I ziemniaki nie są młode, te nie nadają się na sałatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jak to młode się nie nadają? IP: *.unitymediagroup.de 08.05.10, 12:19 kupiłem wczoraj młode, festkochend, 2,5 kg za 3,90 €, i się doskonale na sałatkę nadają. Nie zrobię wprawdzie żadnej Salat, bo się odchudzam ;), ale do szparagów i sandacza w sam raz. Jem tylko "festkochend", innych nie lubię. Chyba, że piure, ale to już inny stan skupienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jak to młode się nie nadają? 08.05.10, 12:33 wg mnie się nie nadją, festkochend i młode to sprzeczność, po to są młode ziemniaki, żeby były młode i już. ale nie będę toczyć wielopostowych sporów, już nie te czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jak to młode się nie nadają? 08.05.10, 13:15 Gdzie Ty masz tam musztarde? Jak dla mnie to jeden wielki kwach, zoladek sie skreca niestety :(. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus odrobina musztardy 08.05.10, 13:20 pracowałam kiedyś w rzeźni w Nymphenburgu i kobieta robiła pyszną sałatkę - sos z cytryny plus oliwa i plus odrobina musztardy dla zamętnienia. Jeśli czujesz tylko wach, to jesz złą sałatkę, bo sos winegeret nie powinien smakować b. kwaśno - oliwa neutralizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: odrobina musztardy 08.05.10, 13:40 Ja czuje tylko kwach, a innym smakuje. W sumie kazdy ma inny smak...Ale kwach z cytryny tez na pewno inaczej smakuje, niz ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus oczyście że o smakach 08.05.10, 14:13 się nie dyskutuje, ale jeśli czujesz tylko kwach, to po prostu jesz sałatki ze złą proporcją sosu winegret. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: zauważyłaś, kto się tutaj przywlókł? 08.05.10, 12:32 :)) oj Misiu, Misiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: zauważyłaś, kto się tutaj przywlókł? IP: *.ds3.agh.edu.pl 08.05.10, 12:42 u mnie w domu sałatka ziemniaczana funkcjonuje jako "sałatka ruska". ziemniaki ugotowane w mundurkach,obrane i pokrojone w kostkę,do tego ogórek kiszony,cebula,oliwa,sól oraz pieprz. w wersji bogatszej-dodatkowo jajko na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: kartofel salad 08.05.10, 12:46 ja robię z ziemniaków, ogórka świeżego, jajek i koperku. do tego sól, pieprz i majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kartofel salad 08.05.10, 12:58 Znasz niemiecki?Tu sa przepisy na bawarskie salatki-moze takie jak robila Twoja babcia:) www.chefkoch.de/rezepte/272841104376808/Bayrischer-Kartoffelsalat-mit-Gurke.html www.chefkoch.de/rs/s0/bayerische+kartoffelsalat/Rezepte.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: kartofel salad IP: *.toya.net.pl 08.05.10, 13:47 Jadlam z ogorkiem kiszonym,cebula,cytryna , odrobina musztardy ,pieprz i sol.Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: kartofel salad IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.10, 15:55 Jesli juz to Kartoffelsalat droga pani hotally vel Agnieszka czy tez odwrotnie.Podobno wladasz dobrze jezykiem niemieckim wiec wujek Google ci pomoze,wystarczy wpisac Kartoffelsalat mit Gurke.Bitte schön! Odpowiedz Link Zgłoś