Dodaj do ulubionych

Dam sie zabić za przepis na gnocchi

08.03.04, 11:14
czyt. jw.
Obserwuj wątek
    • Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 08.03.04, 11:31
      250 g białej mąki
      2 jajka
      1 kg ziemniaków - ugotować w mundurkach i zmielić przez maszynkę lub prasę
      sól morska
      60 g masła pokrojonego drobniutko

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w środku rowek. wbić jajka, dodać ziemniaki,
      sól i masło. Dobrze zagnieść. trzeba uważać, żeby masa nie była ani za twarda
      ani zbyt lejąca.
      Z ciasta uformować cienki wałek i pokroić go na 2,5 cm-kawałki. Każdego gnoccho
      spłaszczyć delikatnie widelcem (tak, żeby były takie "widelcowe rowki").
      Zagotować wodę, wrzucać do niej kluski, gotować ok. 3 min (aż wypłyną).

smacznego:))

Pasują do tego:
      - sos pomidorowy
      - masło+świeża szałwia
      - sos z gorgonzoli
      - pesto
      • Gość: ecik gnocci z dyni :) IP: *.innsoft.com.pl 08.03.04, 12:12
        A ja dostałam od nieocenionej koleżanki przepis na gnocci z dyni: dynię
        pokrojoną, bez skórki w folię i do pieca. Gdy zmięknie (ok. 30 min) - wystudzić
        i zmielić (najlepiej na zupełnie gładko - np. za pomocą miksera). Do tego
        wrzucić sól, pieprz i kilka łyzek mąki, aby konsystencja była jak dla klusek.
        Wodę zagotować, wrzucać kluseczki jak w przepisie na normalne gnocci, ew. z
        czystego lenistwa - kłaść jak kluski kładzione. Po wypłynięciu - szybko na
        talerz i polać wcześniej rozpuszczonym masełkiem, z wcześnbiejszym posypaniem
        parmezanem :) dodać szałwię lub inne ulubione zioło. Pychotka !!! I jak
        przeżyłaś ???
        • speni Re: gnocci z dyni :) 08.03.04, 12:41
          Chyba się zaraz z....m ze szczęścia. Pęęęęędzęęęęęęę do kuchni.

Jesteście Wielcy
      • speni Liska ozłocę Cię (n/t) 08.03.04, 12:39
        • Gość: Liska Re: Liska ozłocę Cię (n/t) IP: 81.210.125.* 08.03.04, 14:03
          Daj koniecznie znać, jak smakowały:)
    • Gość: Makaroniarz Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.proxy.aol.com 08.03.04, 13:57
      Wciąż żyjesz?
      • speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 08.03.04, 17:35
        Napisałam tak, bo znamy się tylko wirtualnie. Hihihi
        • Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 08.03.04, 18:10
          A czy gnocchi zrobione i zjedzone??
          • speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 08.03.04, 18:46
            Ano jeszcze nie bo mam w domu 7 miesięczna córeczkę i kurcze jak sobie radziły
            nasze mamy - ech jeszcze wiele przede mną. Ale i tak mam pytanie, ta
            mąka "biała" to nazwa czy rodzaj mąki ?
            • Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 09.03.04, 09:20
              Włosi używają czegoś co się nazywa "Italian flour" - nie wiem, czym się różni,
              może jest z pszenicy durum? Pewnie by nam Pichciarz podpowiedział...;) Ja
              używam mąki pszennej, najczęściej Luksusowej.
              Ja też już niedługo będę mamą:) Staram się teraz gotować za wszystkie czasy (bo
              później może mi być do tego tęskno).
              U nas też dzisiaj będą gnocchi.

Serdecznie pozdrawiam
              L.
              • Gość: Linn Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.dialup.tiscali.it 09.03.04, 11:03
                Gnocchi robi sie z ziemniakow, maki pszennej, gryczanej, ale czesto robi sie
                takie, w ktorych sklad wchodzi kasza manna.
              • kwieta4 DO LISKI 10.03.04, 10:26
                DOPIERO TERAZ ZASKOCZYLAM ZE BEDZIESZ MAMA:)) DBAJ O SIEBIE I KONIECZNIE DAJ
                NAM ZNAC. I BRON BOZE NIE ZOSTAWIAJ NAS DLUGO BEZ WIADOMOSCI CO SIE SWIECI W
                WASZEJ KUCHNI, TWOJE PRZEPISY POSYLAM JUZ W SWIAT JAKO SPRAWDZONE, NIECH WIEC
                ZDROWE ZRODLO BIJE BEZ PRZERWY:))
    • Gość: brixton Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 09.03.04, 11:14
      najwazniejsze to zmielic ziemniaki ktore sa jeszcze gorace,potem parmegiano regiano,maka,same zoltka,sol i pieprz,tak to robia wlosi w londynie,smacznego
      • speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 10:14
        Proszę o wolne tłumaczenie parmegiano regiano, a pozostałe składniki w jakich
        proporcjach ? Bo ten przepis wydaje sie być nieco inny, niż ten podany przez
        Liskę.
        • speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 10:22
          I jeszcze jedno, gdzie mąka i tłuszcz ?
        • Gość: Linn Re: parmigiano reggiano IP: *.dialup.tiscali.it 10.03.04, 15:37
          Parmigiano reggiano - ser oryginalny, ktorego podrobki nazywaja sie parmezan,
          parmesan.
          • speni Re: parmigiano reggiano 10.03.04, 16:16
            Można się było domyślić, ale zawsze lepiej zapytać. Wielkie dzięki
    • Gość: kaper. Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 09:25
      wczoraj przepis stał się rzeczywistością jestem zadowolony pozdrawiam
      • Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 10.03.04, 10:18
        A który przepis?
        Ja wczoraj znowu ugotowałam gnocchi i znowu mi wyszły:)
        • speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 10:21
          No właśnie o to miałam zapytać , który przepis (tylko oczywiście nie wtedy
          kiedy trzeba mnie wylogowało), ten Liskowy czy Brixtonowy?
          • giezik Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 11:55
            dzis robie, gnocchi ze szpinakiem
            :)
        • Gość: kaper. Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 14:10
          pani Lisko pani przepis, mnie nie (WYSZŁY) myśmy do zera
          skonsumowali.pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka