Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 08.03.04, 11:31 250 g białej mąki 2 jajka 1 kg ziemniaków - ugotować w mundurkach i zmielić przez maszynkę lub prasę sól morska 60 g masła pokrojonego drobniutko Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w środku rowek. wbić jajka, dodać ziemniaki, sól i masło. Dobrze zagnieść. trzeba uważać, żeby masa nie była ani za twarda ani zbyt lejąca. Z ciasta uformować cienki wałek i pokroić go na 2,5 cm-kawałki. Każdego gnoccho spłaszczyć delikatnie widelcem (tak, żeby były takie "widelcowe rowki"). Zagotować wodę, wrzucać do niej kluski, gotować ok. 3 min (aż wypłyną). smacznego:)) Pasują do tego: - sos pomidorowy - masło+świeża szałwia - sos z gorgonzoli - pesto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik gnocci z dyni :) IP: *.innsoft.com.pl 08.03.04, 12:12 A ja dostałam od nieocenionej koleżanki przepis na gnocci z dyni: dynię pokrojoną, bez skórki w folię i do pieca. Gdy zmięknie (ok. 30 min) - wystudzić i zmielić (najlepiej na zupełnie gładko - np. za pomocą miksera). Do tego wrzucić sól, pieprz i kilka łyzek mąki, aby konsystencja była jak dla klusek. Wodę zagotować, wrzucać kluseczki jak w przepisie na normalne gnocci, ew. z czystego lenistwa - kłaść jak kluski kładzione. Po wypłynięciu - szybko na talerz i polać wcześniej rozpuszczonym masełkiem, z wcześnbiejszym posypaniem parmezanem :) dodać szałwię lub inne ulubione zioło. Pychotka !!! I jak przeżyłaś ??? Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: gnocci z dyni :) 08.03.04, 12:41 Chyba się zaraz z....m ze szczęścia. Pęęęęędzęęęęęęę do kuchni. Jesteście Wielcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Liska ozłocę Cię (n/t) IP: 81.210.125.* 08.03.04, 14:03 Daj koniecznie znać, jak smakowały:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makaroniarz Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.proxy.aol.com 08.03.04, 13:57 Wciąż żyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 08.03.04, 17:35 Napisałam tak, bo znamy się tylko wirtualnie. Hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 08.03.04, 18:10 A czy gnocchi zrobione i zjedzone?? Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 08.03.04, 18:46 Ano jeszcze nie bo mam w domu 7 miesięczna córeczkę i kurcze jak sobie radziły nasze mamy - ech jeszcze wiele przede mną. Ale i tak mam pytanie, ta mąka "biała" to nazwa czy rodzaj mąki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 09.03.04, 09:20 Włosi używają czegoś co się nazywa "Italian flour" - nie wiem, czym się różni, może jest z pszenicy durum? Pewnie by nam Pichciarz podpowiedział...;) Ja używam mąki pszennej, najczęściej Luksusowej. Ja też już niedługo będę mamą:) Staram się teraz gotować za wszystkie czasy (bo później może mi być do tego tęskno). U nas też dzisiaj będą gnocchi. Serdecznie pozdrawiam L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.dialup.tiscali.it 09.03.04, 11:03 Gnocchi robi sie z ziemniakow, maki pszennej, gryczanej, ale czesto robi sie takie, w ktorych sklad wchodzi kasza manna. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 DO LISKI 10.03.04, 10:26 DOPIERO TERAZ ZASKOCZYLAM ZE BEDZIESZ MAMA:)) DBAJ O SIEBIE I KONIECZNIE DAJ NAM ZNAC. I BRON BOZE NIE ZOSTAWIAJ NAS DLUGO BEZ WIADOMOSCI CO SIE SWIECI W WASZEJ KUCHNI, TWOJE PRZEPISY POSYLAM JUZ W SWIAT JAKO SPRAWDZONE, NIECH WIEC ZDROWE ZRODLO BIJE BEZ PRZERWY:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brixton Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 09.03.04, 11:14 najwazniejsze to zmielic ziemniaki ktore sa jeszcze gorace,potem parmegiano regiano,maka,same zoltka,sol i pieprz,tak to robia wlosi w londynie,smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 10:14 Proszę o wolne tłumaczenie parmegiano regiano, a pozostałe składniki w jakich proporcjach ? Bo ten przepis wydaje sie być nieco inny, niż ten podany przez Liskę. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 10:22 I jeszcze jedno, gdzie mąka i tłuszcz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: parmigiano reggiano IP: *.dialup.tiscali.it 10.03.04, 15:37 Parmigiano reggiano - ser oryginalny, ktorego podrobki nazywaja sie parmezan, parmesan. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: parmigiano reggiano 10.03.04, 16:16 Można się było domyślić, ale zawsze lepiej zapytać. Wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaper. Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 09:25 wczoraj przepis stał się rzeczywistością jestem zadowolony pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: 81.210.125.* 10.03.04, 10:18 A który przepis? Ja wczoraj znowu ugotowałam gnocchi i znowu mi wyszły:) Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 10:21 No właśnie o to miałam zapytać , który przepis (tylko oczywiście nie wtedy kiedy trzeba mnie wylogowało), ten Liskowy czy Brixtonowy? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi 10.03.04, 11:55 dzis robie, gnocchi ze szpinakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaper. Re: Dam sie zabić za przepis na gnocchi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 14:10 pani Lisko pani przepis, mnie nie (WYSZŁY) myśmy do zera skonsumowali.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś