asiak44 08.03.04, 15:01 Smażyłam racuchy, banan, mąka, woda, jajko i proszek do pieczenia. Wyszły smaczne, ale bardzo tłuste,, prawie kapał z nich olej. Co robić, żeby tak nie było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marsylka Re: piją tłuszcz - co robić? IP: *.ppp.tiscali.fr 08.03.04, 15:57 Mozesz odsaczyc na bibule po smazeniu albo... oddac "optymalnym" z forum Zdrowie :-) Pozdrawiam, Marsylka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsylka Re: piją tłuszcz - co robić? IP: *.ppp.tiscali.fr 08.03.04, 15:59 A moze olej nie byl dosc goracy? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: piją tłuszcz - co robić? 08.03.04, 16:08 ojej, a już myślałam, że np. dzieci pija tłuszcz ;))) spróbuj może po uformowaniu placków odłożych je na kilkanaści eminut, aby lekko wyschły (aby ciasto nie było takie świeże i miękkie). a po smażeniu odsacz na bibule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: piją tłuszcz - co robić? IP: *.it / 62.233.189.* 08.03.04, 17:05 Odsacz porzdnie, zmieniajac nawet kilka arzy papierowy recznik ( z moich obserwacji wynika, ze im miekszy reczniczek, tym wiecej tluszczu wciaga) I moze kup sobie olje ryzowy. Z moich obsderwacji wynika, zw jest to olej , ktory najmnij wsiaka. ja uwielbiam kawalki jablek w ciescie z razowej maki i miewam na nie czeste fazy, a one tez bardzo nasiakaja... Ale powiem Ci na marginesie, ze takie tluste sa najlepsze ;-)ale grzech to straszny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: piją tłuszcz - co robić? IP: *.pc-saal.hu-berlin.de 09.03.04, 19:15 najlepiej wrzucic na bardzo rozgrzany tluszcz, a pozniej smazyc na malym ogniu jak powstanie skorka zrumieniona wtedy nie absorbuja az tyle tluszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: piją tłuszcz - co robić? IP: 12.21.160.* 09.03.04, 22:44 slyszalem ze do paczkow dodaje sie spirytusu aby nie pily tluszczu, a ponadto, lubie racuchy i jesli mozna prosic o przepis, to bede wdzieczny :-)) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: piją tłuszcz - co robić? 10.03.04, 19:39 podaję przepis Placuszki bananowe · 3 dojrzałe banany · około 1,5 szklanki wody · 2 szklanki mąki pszennej · ćwierć łyżeczki soli · ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia · olej do smażenia · cukier puder do posypania Rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli i odstawić na bok. Banany pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie, tak by stanowiły masę, ale z wyczuwalnymi grudkami. Do miski wrzucić mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia, dolać wody i zmiksować to wszystko na jedwabistą masę (wody tyle żeby otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany). Potem połączyć otrzymaną masę z rozgniecionymi bananami i pianą z białek. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zgrabne placuszki (1 placuszek to około 1 łyżka masy). Gotowe, rumiane placuszki posypywać przez sitko cukrem pudrem (podobno pyszne też z cynamonem albo z plasterkami bananów polanymi sokiem owocowym). Porcja jest przewidziana dla 4 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniczka Racuszki IP: *.tktelekom.pl 26.03.14, 17:30 Polecam do każdego rodzaju ciast byłek placków i innych smażonych smakołyków dodac ocet i mineralna wode gazowana nie piją tłuszczu i niesamowicie puszyste Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Racuszki 26.03.14, 20:51 Nie wiem, czy zauważyłas, żę pytanie postawiono 10 lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Racuszki 26.03.14, 21:22 quba napisał: > Nie wiem, czy zauważyłas, żę pytanie postawiono 10 lat temu!< A teraz to już nikt racuchów nie smaży? czy może już wszyscy wiedzą, że trzeba dodać do ciasta spirytus albo ocet? Pewnie, że zauważyła. Przecież osobiście wyciągnęła wątek prawie z samego, forumowego dna :) Odpowiedz Link Zgłoś
saqigar Re: Racuszki 26.03.14, 22:07 I dobrze, bo 10 lat temu nie wiedziano, ze racuchy, to placki drozdzowe, a te z proszkiem do pieczenia, to po prostu zwykle placki z bananem :D. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Racuszki 27.03.14, 01:34 Wielu nie jest w stanie pojąc na czym polega różnica między racuchami i plackami. Wszystko, co smażone nazywają racuchami. Ja już przestałam zwracać na to uwagę. Szkoda sobie paznokcie zdzierać ;) Odpowiedz Link Zgłoś